Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima:)
Planiram da apliciram za nemačku vizu za traženje radnog mesta,završila sam Ekonomski fakultet u Beogradu,proverila sam na anabin i priznat je u Nemačkoj.

Na stranici za zakazivanje termina jedan od ponudjenih dokumenata je “Resenje o priznavanju istovetnosti diplome”.
Da li znate da li to “Rešenje” podrazumeva nostrifikaciju diplome?
Hvala vam unapred 🤗

Planiram da apliciram za nemačku vizu za traženje radnog mesta,završila sam Ekonomski fakultet u Beogradu,proverila sam na anabin i priznat je u Nemačkoj.

Na stranici za zakazivanje termina jedan od ponudjenih dokumenata je “Resenje o priznavanju istovetnosti diplome”.
Hvala vam unapred 🤗

Mislim da ti je bolje varijanta da nadjes posao pa da ides na radnu vizu.

Ali da, podrazumeva nostrifikaciju, koja nekad ne mora uopste da bude komplikovana. Na sajtu anabin.de ces naci instituciju u pokrajini u kojoj planiras da budes koja je zaduzena za nostrifikaciju tvoje diplome, u zavisnosti od fakulteta/smera... Slobodno im posalji mail da ti napisu sta ti je od dokumenata potrebno. Srecno!

Mislim da ti je bolje varijanta da nadjes posao pa da ides na radnu vizu.

Ali da, podrazumeva nostrifikaciju, koja nekad ne mora uopste da bude komplikovana. Na sajtu anabin.de ces naci instituciju u pokrajini u kojoj planiras da budes koja je zaduzena za nostrifikaciju tvoje diplome, u zavisnosti od fakulteta/smera... Slobodno im posalji mail da ti napisu sta ti je od dokumenata potrebno. Srecno!
Hvala puno na savetu 🤗

Hvala vam unapred 🤗

ne treba ti viza za trazenje posla, kao sto je Mici rekla… nadji posao, pa ces dobiti vizu! diploma sama za sebe ne znaci nista i nije garant da samo ako imas priznatu diplomu u DE da ces na osnovu toga naci posao… igra tu ulogu i mnogo drugih bitnijih stvari od diplome.
bez namere da te demoralisem, odvratim od ideje da odes u Nemacku i sl. ali naci posao u struci u ekonomskoj bransi za jednog stranca je otrilike nivo naucne fantastike! pre svega, bez C1 nemackog mislim da ne treba ni da pokusavas da trazis, a drugo trziste za tu radnu snagu nije deficitarno, jer imaju i previse svojih pa je konkurencija za jednog stranca prejaka. mozda ako si vodila neku stranu kompaniju u Srbiji ili imas iskustvo internacionalnog menadzera ili sl. onda verovatno da ima neke sanse, ali za nekog prosecnog ekonomistu, mislim da nazaslost sansa nije bas sjajna … :neutral:
kod moje supruge u firmi je npr. prosle godine bio konkurs za jedno mesto (trazili su bechlera wirtschaft) javilo se 70 ljudi na konkurs! a znam i jednu devojku iz Rumunije koja je ovde dosla pre nekih 6-7 god. master zavrsen u Rumuniji i iskusto u stranoj banci od par godina. nemacki je dobro pricala jos kad je dosla i prvih mozda 3-4 god. je radila u butiku jer jednostavno niko nije hteo ni na razgovor za posao da je pozove. onda se zaposlila u firmi gde njen muz radi (na preporuku, da ne kazem "preko veze"), da skenira racune i unosi u sistem… posao koji je realno za nekoga sa ausbildungom. zajebana je situacija za tvoju struku… nije nemoguce, ali nije realno za ocekivati da trazis vizu za trazenje posla, dodjes u DE i u tih par meseci nadjes posao i zaposlis se. nista te ne sprecava da trazis posao i iz Srbije, saljes CVe, pa ako se neko zainteresuje za tebe, lako ces otici na razgovor.

Poslednja izmena:
Apsolutno se slazem. Nije nemoguce, ali da je lako nije. Po bankarskim centrima tipa Frankfurta, moze da se nadje, ali je konkurencija zaista velika i nemacki mora da bude perfektan. Ako imas nekoga ovde gde bi mogla da budes, onda mozes i odavde da trazis posao, ali svakako salji CV-je, unapredi svoj linkedin profil obavezno, Bewerbungsbrief dovedi do savrsenstva. Fachsprach uci svaki dan.

https://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de/index.php ovo je sajt sa insitucijama, ne anabin,moja greska. Na anabin-u se vidi da je diploma priznata ili ne, ali ovde su institucije po pokrajinama.

ne treba ti viza za trazenje posla, kao sto je Mici rekla… nadji posao, pa ces dobiti vizu! diploma sama za sebe ne znaci nista i nije garant da samo ako imas priznatu diplomu u DE da ces na osnovu toga naci posao… igra tu ulogu i mnogo drugih bitnijih stvari od diplome.
bez namere da te demoralisem, odvratim od ideje da odes u Nemacku i sl. ali naci posao u struci u ekonomskoj bransi za jednog stranca je otrilike nivo naucne fantastike! pre svega, bez C1 nemackog mislim da ne treba ni da pokusavas da trazis, a drugo trziste za tu radnu snagu nije deficitarno, jer imaju i previse svojih pa je konkurencija za jednog stranca prejaka. mozda ako si vodila neku stranu kompaniju u Srbiji ili imas iskustvo internacionalnog menadzera ili sl. onda verovatno da ima neke sanse, ali za nekog prosecnog ekonomistu, mislim da nazaslost sansa nije bas sjajna … :neutral:
kod moje supruge u firmi je npr. prosle godine bio konkurs za jedno mesto (trazili su bechlera wirtschaft) javilo se 70 ljudi na konkurs! a znam i jednu devojku iz Rumunije koja je ovde dosla pre nekih 6-7 god. master zavrsen u Rumuniji i iskusto u stranoj banci od par godina. nemacki je dobro pricala jos kad je dosla i prvih mozda 3-4 god. je radila u butiku jer jednostavno niko nije hteo ni na razgovor za posao da je pozove. onda se zaposlila u firmi gde njen muz radi (na preporuku, da ne kazem "preko veze"), da skenira racune i unosi u sistem… posao koji je realno za nekoga sa ausbildungom. zajebana je situacija za tvoju struku… nije nemoguce, ali nije realno za ocekivati da trazis vizu za trazenje posla, dodjes u DE i u tih par meseci nadjes posao i zaposlis se. nista te ne sprecava da trazis posao i iz Srbije, saljes CVe, pa ako se neko zainteresuje za tebe, lako ces otici na razgovor.
Da da razumem...Hvala puno na savetu😊

Zdravo grupo,
Pisala sam ranije o svom slucaju (novinar i veterinarski tehnicar), trenutno skupljam dokumente za nostrifikaciju diplome srednje skole.
Sta uraditi kada vam ne zele izdati plan i program po kojem sam se skolovala?
Danas sam bila u skoli, direktor je bio jako neprijatan, ne zeli ni da cuje o tome kaze da je to mnogo posla i da mu ne pada na pamet da toliko pise, ko ce to uraditi, on to nije duzan, trazim nesto sto skola kao ustanova ne moze izdati i slicno.
Izdali su mi neko "uvjerenje" a to je tabelarni prikaz predmeta koje sam imala tokom 4 godine skolovanja i broj casova na sedmicnom nivou, polugodistu i na kraju godine, koliko nedelja je trajala nastava. Tabelarni prikaz na 2 lista koji ukljucuje predmete i praksu prvom i drugom poligodistu za sve 4 godine skolovanja. I to je to.
Sta dalje?

Pozdrav svima, bila bih jako zahvalna kada bi mi neko odgovorio, jer sam totalno zbunjena u koju grupu za termin treba da se registrujem. Po profesiji sam doktor, imam potpuno priznatu diplomu , tj zavrsenu Aprobaciju, nemam cifru za plavu kartu i nemam Vorabzustimmung. Molim vas za odgovor
Izaberes visokokvalifikovani-plava karta,to ti je pre bilo noks 6-8 a sad je sve u jednom.

Zdravo svima!
U Nemackoj sam vec godinu dana, po zanimanju sam zubni tehnicar. Zanima me kako bih mogla da uradim Umschulung za neko drugo zanimanje? Koji su uslovi za dobijanje ,koliko se placa?
Ili je bolje da zavrsim prekvalifikaciju u Srbiji i onda trazim posao u Nemackoj. P.S.
Imam boravisnu dozvolu i prijavu adrese u Nemackoj.
Hvala unapred!
ne verujem, ne priznaju oni nase kurseve, za prekvalifikacije ne znam. jedva si dosla u Nemacku a sad bi da se vracas u Srbiju na prekvalifikaciju???

Zdravo svima!
U Nemackoj sam vec godinu dana, po zanimanju sam zubni tehnicar. Zanima me kako bih mogla da uradim Umschulung za neko drugo zanimanje? Koji su uslovi za dobijanje ,koliko se placa?
Ili je bolje da zavrsim prekvalifikaciju u Srbiji i onda trazim posao u Nemackoj. P.S.
Imam boravisnu dozvolu i prijavu adrese u Nemackoj.
Hvala unapred!

Ako vec hoces Umschulung, onda upisi neki Ausbildung, posto si vec ovde. Potrudi se 3 godine za neko fino zanimanje koje zelis, pod uslovom da ti finansije dozvoljavaju.

Zdravo svima!
U Nemackoj sam vec godinu dana, po zanimanju sam zubni tehnicar. Zanima me kako bih mogla da uradim Umschulung za neko drugo zanimanje?
ako smem da pitam... a sto se ne bavis zanimanjem koje vec imas? nema posla? slabo placeno? ne volis taj posao? ...

Inace, b2 je solidan nivon znanja jezika, ako imas polozen zvanicni Zertifikat (ne samo odslusan kurs), verujem da te samo zbog jezika ne bi odbili ni za jedan Ausbildung.

...pre bi te mozda zbog godina odbili. ne znam koliko godina imas, ali Ausbildung je namenjen deci od 16-17 godina, tj. to su godine kada se obicno na Ausbildung krece - nakon zavrsene Haupt/Realschule (uzrast kao na Balkanu posle 2. razreda sr. skole).

preporucio bih ti da pogledas kakve Weiterbildung-e nudi lokalna Handwerkskammer kao i Jobcenter. mozda nadjes nesto sto bi bila nadogradnja na tvoje postojece obrazovanje, npr. da zavrsis Hygienemenagment u medicini, ili nesto u tom pravcu.
Ausbildung bi bilo sve iz pocetka, rintala bi 3 god. u nekoj firmi kao i svi drugi radnici i davali bi ti sve poslove koje niko nece drugi da radi, samo sto bi za razliku od njih dobijala par stotina € mesecno, a oni punu platu i niko ti ne garantuje da bi te posle zadrzali da tu ostanes da radis.

Pozdrav svima!
Dobio sam ulaznu vizu u ambasadi (plava karta). Da li može neko da mi objasni proceduru nakon ulaska u Nemačku? U koju instituciju da idem prvo, gde sređujem boravišnu dozvolu, itd.?

Hvala.
Prvo je to da ides u ured za strance tj.auslandbehorde prijavis dolazak i podneses zahtev za p.kartu,onda odes u opstinu i prijavis adresu stana,zavrsis zdrastveno,u banci otvoris racun,i cekas odredjeno vreme da ti stigne sve to te kartice na adresu,i imas tri meseca roka da podneses zahtev za p.kartu.

Prvo je to da ides u ured za strance tj.auslandbehorde prijavis dolazak i podneses zahtev za p.kartu,onda odes u opstinu i prijavis adresu stana,zavrsis zdrastveno,u banci otvoris racun,i cekas odredjeno vreme da ti stigne sve to te kartice na adresu,i imas tri meseca roka da podneses zahtev za p.kartu.

Hvala puno na odgovoru!
U proseku, koliko cela ta procedura moze da traje?

Zdravo grupo,
Pisala sam ranije o svom slucaju (novinar i veterinarski tehnicar), trenutno skupljam dokumente za nostrifikaciju diplome srednje skole.
Sta uraditi kada vam ne zele izdati plan i program po kojem sam se skolovala?
Danas sam bila u skoli, direktor je bio jako neprijatan, ne zeli ni da cuje o tome kaze da je to mnogo posla i da mu ne pada na pamet da toliko pise, ko ce to uraditi, on to nije duzan, trazim nesto sto skola kao ustanova ne moze izdati i slicno.
Izdali su mi neko "uvjerenje" a to je tabelarni prikaz predmeta koje sam imala tokom 4 godine skolovanja i broj casova na sedmicnom nivou, polugodistu i na kraju godine, koliko nedelja je trajala nastava. Tabelarni prikaz na 2 lista koji ukljucuje predmete i praksu prvom i drugom poligodistu za sve 4 godine skolovanja. I to je to.
Sta dalje?
To je i dovoljno sto su ti izdali,tu ustvari glavnu ulogu igra radni staz u struci i to je ono sto je njima najbitnije pored diplome ,ako ga imate duze vreme u struci mozete racunati na potpunu nostrifikaciju ako ne onda delimicno.

Pozdrav svima . Interesuje me oko teme prekvalifkacija medicinske sestre . Naime , imam zavrsenu prekvalifikaciju u trajanju od 2 godine, staziranje zavrseno , i naravno licencu imam , uz to i 1 god.iskustva, u aprilu odlazim za Nemacku . Znam da postoje pokrajine u Nemackoj gde se rade prekvalifikacije i gde su odobrene , moj je problem sto mi je muz ( inace on je sa Eu pasosem ,ja nisam )u pokrajini koja ne odobrava bas prekvalifikacije , ali on je vec potpisao ugovor za stan na 2 god, I mora da je u toj pokrajini zbog posla . Dali mi moze neko dati savet kako bi mogla dobiti tu prekvalifikaciju i dali bi mogla raditi nesto ( njegovateljica, pomocnik med.sestre ) dok to ne dobijem .

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back