Miki34
Zainteresovan član
- Poruka
- 149
Drugari mi kazu sta cu u Nemackoj,ali zasto da radim u Srbiji ceo zivot za 60.000din kad u Nemackoj mogu da radim isti taj svoj posao za 320.000 din neto,prosto nema logike,mislim nije Nemacka na primer udaljena sad kao Australija, sta ima do njihove granice samo oko 1000km,a na primer od samog juga Nemacka pa do njihovog severa ima vise kilometara,pa se to ne moze i nazvati dijaspora.
Nije toliko bitno gde zivis , bitno je gde se osecas ostvareno i srecno. Nekad ces pre stici iz Australije nego iz Nemacke. Ja jednom putovao Minhen Beograd 36 sati , bitno je stanje na granicama i auto put bez saobracajnih nesreca i zastoja. Svaka cast na pocetnoj plati u Nemackoj netto 320 000 . To je priblizno 27e sat bruto na poreskoj klasi 1, ili 24 e sat kad si ozenjen poreska klasa 3 na 40 sati rada nedeljno. Evo jedan koristan link za racunanje plate. https://www.brutto-netto-rechner.info/ Od 36 do 40 sati nedeljno je normalno tarifirano radno vreme po zakonu . Sve preko toga spada u prekovremeno i drugacije se tarifira. Noćni rad i rad praznicima i vikendom se isto tarifira po drugacijim zakonski regulisanim pravilima. Terenski dodaci se oporezuju tek posle tri meseca ako je isti teren non stop.