Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad

Kad kazete priznata diploma, da li se to odnosi samo na uporedjivanje sa anabin bazom, ili je u pitanju nostrifikacija?
Moj slucaj je diploma ekonomiste fakulteta u Subotici, i ona ima h+ status. Pisalo se dosta o tome, ali od silnih informacija nisam sigurna da li moram na kraju da je saljem na nostrifikaciju.
Dva meseca su stvarno kratak period u odnosu na cekanje svih drugih kategorija. To uliva nadu, cestitam i hvala unapred na odgovoru.
Dovoljan je status sa anabina+,jedino ako ste sad neki hirurg ili specijalista onda mogu da vam traze dodatno,ovako za visokokvalifikovane je dovoljno status sa anabina da se odstampa za ulaznu vizu da se pocne raditi,nostrifikacija visokoskolskih diploma je slozeniji proces i to sprovodite i polazete potrebne licence kad stignete u Nemacku.

da li je realno da firma iz Nemačke nije u stanju ni posle tri radna dana pošalje korigovanu jednu stranicu formulara gde su greškom uneli 1.10. kao početak radnog odnosa - sugerisao sam im da izmene jer mora da bude isto kao u ugovoru 1.11.
Jednu stranu treba da pošalju - sve sam im objasnio. Izgleda da tamo ne vole da rade pod pritiskom ;) ako to shvataju kao pritisak.
Firma mi je poslala Arbeitsvertrags Entwurf - sa napomenom u tekstu ugovora da služi za dobijanje vize (Blaue Karte). Samo su ga potpisali dok su na formularu (Erklärung zum Beschäftigungsverhältnis) stavili pečat. Na ovom forumu se pominjalo da se prihvata Ugovor i bez pečata. Nadam se.
Poslao sam im pitanje šta znači član Ugovora (koji kaže da ako se ne pojavim 1.11. na poslu imaju pravo da zahtevaju pola bruto plate) - u slučaju da ne dobijem vizu - jer ko može da mi garantuje da će viza doći do tada. Videćemo šta će da kažu - ali definitivno kako je član rekao - svako hoće da se zaštiti - ali moraju i oni da shvate kakvo je stanje u njihovom konzulatu - naravno ako zele :D
Pitao sam ih da li mogu da očekujem pomoć oko traženja stana - teško će neko izdati stan nekome ko je na probnom radu - pa ćemo videti šta će od svega biti.
Neko je na forumu pomenuo i kako ući sada u Nemačku zbog ovog korona ludila - ali koliko sam naravno nezvanično informisan - sa vizom može da se uđe samo zahtevaju da se na granici uradi test ili ga posle, u nekom roku, uradiš kod svog lekara.

Ambasada Bg, na pitanje sta je potrebno za srpske vozacke i srpski kod-B1 je ustvari potreban da bi se polozio nemacki kod 95.

Prilozi

• 9C633B22-E179-4A77-AEF7-9C65D4DEEF9E.jpeg
    9C633B22-E179-4A77-AEF7-9C65D4DEEF9E.jpeg
    124,3 KB · Pregleda: 82
Kad

Kad kazete priznata diploma, da li se to odnosi samo na uporedjivanje sa anabin bazom, ili je u pitanju nostrifikacija?
Moj slucaj je diploma ekonomiste fakulteta u Subotici, i ona ima h+ status. Pisalo se dosta o tome, ali od silnih informacija nisam sigurna da li moram na kraju da je saljem na nostrifikaciju.
Dva meseca su stvarno kratak period u odnosu na cekanje svih drugih kategorija. To uliva nadu, cestitam i hvala unapred na odgovoru.

Dovoljno je istampati sa anabina ako je h+, ne treba nostrifikacija. Da, za visokokvalifikovane se ceka 2 meseca, mada je meni svaki dan cekanja bio kao godina :D

Cao ljudi, imam termin za vizu za nekoliko dana - u pitanju je visokokvalifikovani strucnjaci sa priznatom diplomom/plava karta.

1. Imam digitalnu izjavu o radnom odnosu - da li to predstavlja problem obzirom da pise na informatoru da je potrebno priloziti original?
2. Sto se tice potvrde o postojecem zdravstvenom osiguranju osiguravajuceg drustva licenciranog u Srbiji (6 meseci) - da li je dovoljna samo polisa osiguravajuceg drustva (putno osiguranje) ili postoji neka posebna potvrda koju je neophodno nabaviti? Takodje, video sam da su ljudi donosili polise na termin urucivanja vize, pa ima i ljudi koji su unapred uzimali - nije mi bas jasno tu sta se donosi na predavanje dokumenata a sta na preuzimanje vize.

Jos su nedavno objavili da vise ne prihvataju zahteve sa nepotpunom dokumentacijom - to samo dodatno hrani moju nervozu jer ne bih voleo da me vrate na pocetak reda zbog neke sitne zavrzlame.

Cao ljudi, imam termin za vizu za nekoliko dana - u pitanju je visokokvalifikovani strucnjaci sa priznatom diplomom/plava karta.

1. Imam digitalnu izjavu o radnom odnosu - da li to predstavlja problem obzirom da pise na informatoru da je potrebno priloziti original?
2. Sto se tice potvrde o postojecem zdravstvenom osiguranju osiguravajuceg drustva licenciranog u Srbiji (6 meseci) - da li je dovoljna samo polisa osiguravajuceg drustva (putno osiguranje) ili postoji neka posebna potvrda koju je neophodno nabaviti? Takodje, video sam da su ljudi donosili polise na termin urucivanja vize, pa ima i ljudi koji su unapred uzimali - nije mi bas jasno tu sta se donosi na predavanje dokumenata a sta na preuzimanje vize.

Jos su nedavno objavili da vise ne prihvataju zahteve sa nepotpunom dokumentacijom - to samo dodatno hrani moju nervozu jer ne bih voleo da me vrate na pocetak reda zbog neke sitne zavrzlame.
1. neka ti poslodavac posalje postom/dhl-om izjavu, stici ce za nekoliko dana. Ako pak ne, primice i istampanu verziju, ali ce ti mozda naglasiti da prilozis ipak original prilikom podizanja vize. Mislim da to ne bi trebalo da ti pravi problem.
2. ja na termin nosim osiguranje koje sam potpisala da mi vazi u Nemackoj od pocetka radnog odnosa. Ako bas budu trazili i putno, uzima se obicno putno osiguranje na 6 meseci. Osigurana suma mora da bude 30.000 evra, a cene variraju od osiguravajucih drustava od 9000-14000din ya tih 6 meseci. Predaje se prilikom preuzimanja vize.

Nece te vratiti jer nemas originale sigurno, ali mogu da ti traze na uvid kasnije, ako su bas baksuzi :D

Mene buni na zahtevu sto pise od kada do kada planiram da budem u Nemackoj, sta se tu pise, ajde datum odlaska cu da stavim od datuma vazenja Berufserlaubnis-a ali do kada, e pa to ne znam :D ne planiram da se vracam :whistling:

U formularu "Anrag auf Erteilung..." koji svi koji predaju za vizu popunjavaju ima interesantih :roll: pitanja:
1. broj 10 - su preporuke: pretpostavljam da nije potrebno da se dostavljaju u slučaju kada se konkuriše za Plavu kartu i
kada već imate Ugovor
2. ranije se pominjalo da se formular popunjava na engleskom ili nemačkom. A posle neko reče agencije popunjavaju i na srpskom.
Pretpostavljam da se prihvataju sva 3 jezika samo da je čitko.
3. koji je najraniji rok da se po odlasku na termin i predaji dokumentacije za Plavu kartu - ista i dobije. Neko je pominjao da može da se dobije i za dan ako je sva dokumentacija u redu. To mi nije baš logićno jer opet neko navodi da se sve to što predamo - šalje u Nemačku na proveru. Ali nadam se da je tako kratak rok i moguć.
4. pitanje osiguranja - pod brojem 13 stoji to pitanje: Da li posedujete važeće zdravstveno osiguranje za SR Nemačku?
kako je na jednom sajtu objašnjeno: " Polisu dostavljate kad vam se viza odobri onda kada budete išli po nju. Ukoliko ste osigurani preko radnog ugovora možete umesto gore navedenog da priložite aktuelnu potvrdu Vašeg osiguranja u Nemačkoj " - znači kada idemo po vizu tada i dostavljamo što mi deluje i logično.
5. broj 12 - predviđeno trajanje boravka - neko je ranije pomenuo da se u slučaju vize kao što je Plava karta ovo ne popunjava.
Naravno u Konzulatu se opet niko danas ne javlja u terminima za pitanja - samo snimljena poruka. Neverovatno je koliko su namerno neažurni. Kada sam bio tamo pre 10 dana uveravali su me kako oni revnosno odgovaraju i na telefone i na email-ove - a ono situacije je sasvim drugačija. Apsolutno ih ne interesuje da olakšaju ljudima pripremu dokumentacije svojim savetima. I još prete kako će vraćati sve u stilu FTJP /fali ti jedan papir.
Naravno u Nemačkoj sva papirologija se 5 puta brže završava. Valjda žele da nam pokažu gde živimo - kao da mi to ne znamo, ali od njih to ne očekujemo.
Mogu misliti šta će tek biti kada u novembru počne selidba u novu zgradu - verovatno će da ubace u 1 brzinu / sad mile u drugoj.
Daj bože da sredimo do tada papire. ;)

U formularu "Anrag auf Erteilung..." koji svi koji predaju za vizu popunjavaju ima interesantih :roll: pitanja:
1. broj 10 - su preporuke: pretpostavljam da nije potrebno da se dostavljaju u slučaju kada se konkuriše za Plavu kartu i
kada već imate Ugovor
2. ranije se pominjalo da se formular popunjava na engleskom ili nemačkom. A posle neko reče agencije popunjavaju i na srpskom.
Pretpostavljam da se prihvataju sva 3 jezika samo da je čitko.
3. koji je najraniji rok da se po odlasku na termin i predaji dokumentacije za Plavu kartu - ista i dobije. Neko je pominjao da može da se dobije i za dan ako je sva dokumentacija u redu. To mi nije baš logićno jer opet neko navodi da se sve to što predamo - šalje u Nemačku na proveru. Ali nadam se da je tako kratak rok i moguć.
4. pitanje osiguranja - pod brojem 13 stoji to pitanje: Da li posedujete važeće zdravstveno osiguranje za SR Nemačku?
kako je na jednom sajtu objašnjeno: " Polisu dostavljate kad vam se viza odobri onda kada budete išli po nju. Ukoliko ste osigurani preko radnog ugovora možete umesto gore navedenog da priložite aktuelnu potvrdu Vašeg osiguranja u Nemačkoj " - znači kada idemo po vizu tada i dostavljamo što mi deluje i logično.
5. broj 12 - predviđeno trajanje boravka - neko je ranije pomenuo da se u slučaju vize kao što je Plava karta ovo ne popunjava.
Naravno u Konzulatu se opet niko danas ne javlja u terminima za pitanja - samo snimljena poruka. Neverovatno je koliko su namerno neažurni. Kada sam bio tamo pre 10 dana uveravali su me kako oni revnosno odgovaraju i na telefone i na email-ove - a ono situacije je sasvim drugačija. Apsolutno ih ne interesuje da olakšaju ljudima pripremu dokumentacije svojim savetima. I još prete kako će vraćati sve u stilu FTJP /fali ti jedan papir.
Naravno u Nemačkoj sva papirologija se 5 puta brže završava. Valjda žele da nam pokažu gde živimo - kao da mi to ne znamo, ali od njih to ne očekujemo.
Mogu misliti šta će tek biti kada u novembru počne selidba u novu zgradu - verovatno će da ubace u 1 brzinu / sad mile u drugoj.
Daj bože da sredimo do tada papire. ;)
3. ovde bih samo promentarisala da se dokumenta ne salju za Nemacku, ta dokumenta su vec ovde i u vecini slucajeve, dovoljan je poziv iz Ambasade u Srbiji da se dobije saglasnost da je viza odobrena - zato moze da se desi da Vam viza bude odobrena istog dana. Kada odete da se prijavite u Auslenderbehörde, oni vec imaju sva Vasa dokumenta, jer poslodavac ta ista dokumenta prilaze sa Nemacke strane.

Hvala!
Ostaje samo pitanje da li treba naglasiti poslodavcu da nekome u Nemačkoj dostavi moju dokumentaciju.
Nisam siguran da su oni sami od sebe nekome dostavili.
- pretpostavljam da može da se uđe u Nemačku sa tom vizu i pored ovih ograničenja zbog covid-a.
Ima li neko iskustva. U planu mi je da idem svojim kolima - što znači da prelazim nekoliko granica.

Hvala!
Ostaje samo pitanje da li treba naglasiti poslodavcu da nekome u Nemačkoj dostavi moju dokumentaciju.
Nisam siguran da su oni sami od sebe nekome dostavili.
- pretpostavljam da može da se uđe u Nemačku sa tom vizu i pored ovih ograničenja zbog covid-a.
Ima li neko iskustva. U planu mi je da idem svojim kolima - što znači da prelazim nekoliko granica.
Verujem da Ured za strance kontaktira kompaniju za potrebu dokumenata, jer Vas firma vec nekako najavljuje. Sto je poslodavac spremniji sa ove strane, procedura traje krace. Poznajem primer gde je vec na termin receno da dodju u roku od nedelju dana za preuzimanje vize - znaci da je poslodavac najavio, obezbedio sva dokumenta, sve je vec provereno i Vi ste odobreni. Verujem da niste ni prvi ni poslednji za Vaseg poslodavca ko dolazi sa strane, imajte malo vere i u njih, kada zele da dovedu nekoga, prilicno su azurni i rade posao kako treba.

aj i ja da se nadam onda da su tako azurni 😀
Provericu s njima da li su me na neki nacin najavili. U pitanju je manja firma bez stranaca.
Firma hoce da pocnem da radim 1.11. ja imam termin npr. 20.10. ako dobijem vizu u roku od npr. 7 dana ja mogu da pocnem da radim 1.11. kod njih. Ali - tu je pitanje otkaznog roka u sadasnjoj firmi. Kada bi covek znao da ce sa dobije vizu u tom kratkom roku pa i da pre da otkaz ovako ostaje da cekam termin i tada vidim koji ce mi biti rok za vizu, ako oni tada to i znaju, pa zatim da dam otkaz. / Svakako najbolje da ne dajem otkaz pre vize - Sto se kaze bolje vrabac u ruci.../
Sto znaci da 1.11. otpada kao datum pocetka rada u DE u svakom slucaju osim da idem na sve ili nista i dam otkaz pre vize. Otkazni rok moze da mi bude 10-20 rad. dana ali ne duze od toga. Ovo glasno razmisljam 😀 tesko da neko moze tu da da savet. Ali to je realnost koja opterecuje. I sam Konzulat lepo pise: Ne daji otkaz dok ne dobijes vizu 😁
Morace ovi moji nemci da razumeju to, nadam se.
Granice se prolaze bez problema kad imas DE vizu i kolima, ako zna neko?

aj i ja da se nadam onda da su tako azurni 😀
Provericu s njima da li su me na neki nacin najavili. U pitanju je manja firma bez stranaca.
Firma hoce da pocnem da radim 1.11. ja imam termin npr. 20.10. ako dobijem vizu u roku od npr. 7 dana ja mogu da pocnem da radim 1.11. kod njih. Ali - tu je pitanje otkaznog roka u sadasnjoj firmi. Kada bi covek znao da ce sa dobije vizu u tom kratkom roku pa i da pre da otkaz ovako ostaje da cekam termin i tada vidim koji ce mi biti rok za vizu, ako oni tada to i znaju, pa zatim da dam otkaz. / Svakako najbolje da ne dajem otkaz pre vize - Sto se kaze bolje vrabac u ruci.../
Sto znaci da 1.11. otpada kao datum pocetka rada u DE u svakom slucaju osim da idem na sve ili nista i dam otkaz pre vize. Otkazni rok moze da mi bude 10-20 rad. dana ali ne duze od toga. Ovo glasno razmisljam 😀 tesko da neko moze tu da da savet. Ali to je realnost koja opterecuje. I sam Konzulat lepo pise: Ne daji otkaz dok ne dobijes vizu 😁
Morace ovi moji nemci da razumeju to, nadam se.
Granice se prolaze bez problema kad imas DE vizu i kolima, ako zna neko?
Mozda biste mogli da koristite godisnji odmor ako imate pravo na njega u tom otkaznom roku, i da odete na vreme u Nemacku, dok ste na odmoru. S tim da ce se taj otkazni rok i radni odnos zavrsiti u medjuvremenu, kad vec budete bili u Nemackoj. Ne znam da li je to zakonito, ali vredi pokusati.
Sto se prelaska granice tice, moj suprug je otisao polovinom avgusta. Imao je samo Bescheinigung fur Berufspendler, ne i vizu, ali je putovao kolima sa kolegom koji vec ima Aufenthalt. Firma bi to mogla da izda, da imate pored vize. Na madjarskoj granici je bilo pitanje da li ce ih pustiti, ali nakon konsultacija sa kolegama su ih pustili. Posle se nesmetano putuje do Nemacke.

to i za odmor sam i ja planirao da iskoristim samo sto ni kod mene na poslu nije jasna situacija koliki je otk. rok. U svakom slucaju cu najaviti nemcima da 1.11. nije realno da pocnem nego nesto kasnije. Verovatno im nije praksa da se pocne sa radom polovinom meseca ali valjda ce da razumeju situaciju? Posle ako pocnem tek 1.12. tad je vec ludilo pred Bozic, a mozda je i njima to kasno ?. To mi je korisan info za granicu. Danke! 😊

to i za odmor sam i ja planirao da iskoristim samo sto ni kod mene na poslu nije jasna situacija koliki je otk. rok. U svakom slucaju cu najaviti nemcima da 1.11. nije realno da pocnem nego nesto kasnije. Verovatno im nije praksa da se pocne sa radom polovinom meseca ali valjda ce da razumeju situaciju? Posle ako pocnem tek 1.12. tad je vec ludilo pred Bozic, a mozda je i njima to kasno ?. To mi je korisan info za granicu. Danke! 😊
Otkazni rok je uglavnom definisan ugovorom o radu koji ste potpisali. Trebalo bi da pise. Mislim da je svejedno kog datuma u mesecu pocinjete, ne mora biti prvi. Ali, sto pre, to bolje. 🙂
Gerne!

Ako treba nekome neka informacija odavde, ja sam u De vec 3,5 godine , ako mogu da pomognem tu sam .

Srdacan pozdrav ,
Miki
a gde si ti sokole... ne znam odgovor na tvoje pitanje ali zato ja imam za tebe pitanje:
hocu da dam otkaz u firmi ali ne zelim (iz odredjenih razloga) da radim otkazni rok, nego samo da pobegnem kad odradim novi zustimmung.
dal cu imati posledice i kakve mogu da budu?

Postovanje ,

Otkazni rok je definisan zakonom . Sve zavisi koliko dugo radite u toj firmi.
Pogledajte prilog 769814

Nadam se da sam pomogao.
Pozdrav
Hvala na ovom izvodu iz zakona
U predlogu zakona koji je nem.firma poslala stoji da mi je otk.rok - 3 mes., od kraja meseca podnosenja otkaza, u bilo koje doba ga dam posle Probezeit-a. Ocito da oni prilagodjavaju taj zakon kako zele.
Moja trenutna dilema je vezana za otk. rok u srpskoj firmi. Pri predaji dokumentacije za vizu nadam se da mogu da nagoveste u kojem roku ce se ista i dobiti. Sto kaze clan malopre ceka se i mesec dana bez odgovora, ali opet sve je to individualno.
Ne znam da li postoji i posebna tema:
Da li nastavljate da uplacujete penziono u Srbiji i posle zaposljavanja u DE?
Ima interesantan tekst juce na sajtu Politike o tome koga interesuje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back