U formularu "Anrag auf Erteilung..." koji svi koji predaju za vizu popunjavaju ima interesantih

pitanja:
1. broj 10 - su preporuke: pretpostavljam da nije potrebno da se dostavljaju u slučaju kada se konkuriše za Plavu kartu i
kada već imate Ugovor
2. ranije se pominjalo da se formular popunjava na engleskom ili nemačkom. A posle neko reče agencije popunjavaju i na srpskom.
Pretpostavljam da se prihvataju sva 3 jezika samo da je čitko.
3. koji je najraniji rok da se po odlasku na termin i predaji dokumentacije za Plavu kartu - ista i dobije. Neko je pominjao da može da se dobije i za dan ako je sva dokumentacija u redu. To mi nije baš logićno jer opet neko navodi da se sve to što predamo - šalje u Nemačku na proveru. Ali nadam se da je tako kratak rok i moguć.
4. pitanje osiguranja - pod brojem 13 stoji to pitanje: Da li posedujete važeće zdravstveno osiguranje za SR Nemačku?
kako je na jednom sajtu objašnjeno: " Polisu dostavljate kad vam se viza odobri onda kada budete išli po nju. Ukoliko ste osigurani preko radnog ugovora možete umesto gore navedenog da priložite aktuelnu potvrdu Vašeg osiguranja u Nemačkoj " - znači kada idemo po vizu tada i dostavljamo što mi deluje i logično.
5. broj 12 - predviđeno trajanje boravka - neko je ranije pomenuo da se u slučaju vize kao što je Plava karta ovo ne popunjava.
Naravno u Konzulatu se opet niko danas ne javlja u terminima za pitanja - samo snimljena poruka. Neverovatno je koliko su namerno neažurni. Kada sam bio tamo pre 10 dana uveravali su me kako oni revnosno odgovaraju i na telefone i na email-ove - a ono situacije je sasvim drugačija. Apsolutno ih ne interesuje da olakšaju ljudima pripremu dokumentacije svojim savetima. I još prete kako će vraćati sve u stilu FTJP /fali ti jedan papir.
Naravno u Nemačkoj sva papirologija se 5 puta brže završava. Valjda žele da nam pokažu gde živimo - kao da mi to ne znamo, ali od njih to ne očekujemo.
Mogu misliti šta će tek biti kada u novembru počne selidba u novu zgradu - verovatno će da ubace u 1 brzinu / sad mile u drugoj.
Daj bože da sredimo do tada papire.