Na sajtu ambasade date su informacije oko ulasku u Nemacku, zbog covid-a:
"Molimo Vas da obratite pažnju na to, da
stručna radna snaga, studenti i osobe na poslovnim putovanjima moraju da imaju sa sobom
dokaz o tome da je njihovo prisustvo u Nemačkoj neophodno, koji će predočiti graničnim organima. "
Pretpostavljam da misle na izjavu poslodavca u slobodnoj formi gde pise da ste im potrebni sto pre.
"Osobe koje doputuju u Saveznu Republiku Nemačku, a boravile su proteklih 14 dana u
rizičnom području (
trenutno je i Srbija rizično područje), u obavezi su da se upute u karantin u zavisnosti od propisa karantina za tu pokrajinu.
Osobe koje duputuju iz Srbije u SR Nemačku po pravilu su u obavezi su da se zbog toga direktno nakon ulaska u zemlju upute u karantin ili drugi prikladan smeštaj i da borave tu 14 dana nakon ulaska u zemlju.
Kršenje mera karantina biće sankcionisano
visokim novčanim kaznama. Molimo Vas da sa mesnim zavodom za javno zdravlje razjasnite da li možete biti izuzeti od obaveze kućne samoizolacije ukoliko posedujete
potvrdu lekara da niste zaraženi virusom SARS-CoV-2. Test
ne sme biti urađen više od 48 sati pre ulaska u zemlju. Prihvataju se molekularno biološki testovi (
PCR testovi) iz načelno svih članica EU kao i između ostalog iz Srbije. Ukoliko nije moguće da uradite testiranje u Srbiji, test bi trebalo uraditi na nemačkom aerodrumu (moguće trenutno na pr. u Frankfurt-u,München-u, Memmingen-u, Nürnberg-u, Berlin-Tegel, Köln/Bonn-u, Düsseldorf, Dortmund-u.)
ako znaci putujem na manji aerodrom tipa Baden znaci moram sam da se testiram u Srbiji i da udjem pre roka od 48h. Po ovome svakako idem u karantin 14 dana sem ako "mesni zavod - sta god to bilo" mi ne ukine karantin. Mozda su drugacija pravila za gradjane DE i ostale ali pitanje je sta za nas koji nemamo boravak?
Ima li neko informacije / licna iskustva?
Znam da gradjani DE nemaju restrikcije kretanja a sta je sa nama - konkretno zona Stutgarta je u pitanju?
Hvala /

Danke im Voraus