Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav, pretpostavljam.da si skoro aplicirala za termin. Kod mene je situacija ista,nemam prosek za plavu kartu pa me interesuje sta biram pod Dokument,priznato od... prilikom zakazivanja termina. Diploma mi je H+ na anabinu.
Hvala unapred
Mislim da bi se tu trebalo izabrati Vorabzustimmung, koju ce verovatno poslodavac pribaviti. Ne znam sta drugo, ako je stampanje sa anabina h+ dovoljno, u tom slucaju nemamo resenja o priznavanju diplome. I onda u sledecem meniju, izdata od Nac. sluzbe za zaposljavanje. Ako neko zna, molim da napise, ovo su samo moje pretpostavke.
Odgovaram, a nisam sigurna kome je upuceno pitanje :) kod mene tek treba da padne odluka, da li ici na spajanje porodice ili naci posao.

Jeli ko radio prevod diplome ili dodatke diplomi,da li je neko upucen da li se prvo overe kopije kod notara i odnesu sudskom tumacu na prevod,ili se prvo prevede diploma kod sudskog tumaca i onda ide kod notara na overu.

Prevod uvek radite na kraju.

Da stavite apostille pecat to radite tako sto originalna dokumenta nosite na pecatiranje u Osnovni sud u Beogradu, ul. Bul. Nikole Tesle 42, pod uslovom da su dokumenta izdata u Beogradu naravno,ako ne onda u grad gde su izdata sasvim logicno.
Zatim nosite apostilirana dokumenta kod notara, od cega on sacinjava kopije i overava kopije kao potvrde da su kopije identicne originalima.
Te overene kopije donosite na prevod i one se prevode u celini i overavaju od strane ovlascenog sudskog tumaca za Nemacki jezik,i kao takve ih saljete za Nemacku ili upotrebljavate zasto vam vec trebaju.

Nadam se da sam pomogao:)

Poslednja izmena:
a gde si ti sokole... ne znam odgovor na tvoje pitanje ali zato ja imam za tebe pitanje:
hocu da dam otkaz u firmi ali ne zelim (iz odredjenih razloga) da radim otkazni rok, nego samo da pobegnem kad odradim novi zustimmung.
dal cu imati posledice i kakve mogu da budu?

To je nepostovanje zakona i gubis na sudu ako dodje do toga. Mozes ostati bez plate i jos penale da platis...

Hvala na ovom izvodu iz zakona
U predlogu zakona koji je nem.firma poslala stoji da mi je otk.rok - 3 mes., od kraja meseca podnosenja otkaza, u bilo koje doba ga dam posle Probezeit-a. Ocito da oni prilagodjavaju taj zakon kako zele.
Moja trenutna dilema je vezana za otk. rok u srpskoj firmi. Pri predaji dokumentacije za vizu nadam se da mogu da nagoveste u kojem roku ce se ista i dobiti. Sto kaze clan malopre ceka se i mesec dana bez odgovora, ali opet sve je to individualno.
Ne znam da li postoji i posebna tema:
Da li nastavljate da uplacujete penziono u Srbiji i posle zaposljavanja u DE?
Ima interesantan tekst juce na sajtu Politike o tome koga interesuje.

Pozdrav ,

Zasto bi uplacivao u Srbiji penziono , socijalno .... , kad ce ti ici u Nemackoj njihovo, cim budes poceo sa radom. Ovde je lecenje dzabe, zubar isto ( samo popravke i vadjenje zuba) inplantati i krunice(se placaju) su priblizno 5 puta skuplje nego u srb.

Srecno

Prevod uvek radite na kraju.

Da stavite apostille pecat to radite tako sto originalna dokumenta nosite na pecatiranje u Osnovni sud u Beogradu, ul. Bul. Nikole Tesle 42, pod uslovom da su dokumenta izdata u Beogradu naravno,ako ne onda u grad gde su izdata sasvim logicno.
Zatim nosite apostilirana dokumenta kod notara, od cega on sacinjava kopije i overava kopije kao potvrde da su kopije identicne originalima.
Te overene kopije donosite na prevod i one se prevode u celini i overavaju od strane ovlascenog sudskog tumaca za Nemacki jezik,i kao takve ih saljete za Nemacku ili upotrebljavate zasto vam vec trebaju.

Nadam se da sam pomogao:)
Hvala na detaljnoj proceduri👌

...da i bolovanje može da bude opcija ;)
Super što ste postavili pitanje za apostille i što je stigao odgovor - ja sam preveo diplomu na nemački (još ranije kada mi je trebala uz CV) bez apostille, ali su korektni iz agencije pa ce mi korigovati prevod kad dobijem i apostille. Sud inače radi radnim danima do 15h.
Da li je neko imao iskustvo da je kada je predavao dokumenta za plavu kartu - odmah dobio informaciju kada će dobiti vizu.
Koliko ste čekali od predaje dokumenata do dobijanja vize?

Pozdrav, pretpostavljam.da si skoro aplicirala za termin. Kod mene je situacija ista,nemam prosek za plavu kartu pa me interesuje sta biram pod Dokument,priznato od... prilikom zakazivanja termina. Diploma mi je H+ na anabinu.
Hvala unapred

Ovo je bio moj slucaj, ali sam ja svakako izabrala dokument Plava karta, nisu mi pravili problem, bila sam prekjuce na terminu. Mozes i Vorabzustimmung, ako ti ga pribavi poslodavac, u tom slucaju se brze dobije viza jer su sva dokumenta vec proverena od ureda za strance. Medjutim i bez toga se prolazi. Ja sada cekam nestrpljivo svoj bar kod da vidim na listi :D

OBAVEZNO ponesite original diplome sa apostil pecatom, traze na uvid, kao i radni ugovor iako je u informatoru naznacen samo onaj Antrag.

Ovo je bio moj slucaj, ali sam ja svakako izabrala dokument Plava karta, nisu mi pravili problem, bila sam prekjuce na terminu. Mozes i Vorabzustimmung, ako ti ga pribavi poslodavac, u tom slucaju se brze dobije viza jer su sva dokumenta vec proverena od ureda za strance. Medjutim i bez toga se prolazi. Ja sada cekam nestrpljivo svoj bar kod da vidim na listi :D

OBAVEZNO ponesite original diplome sa apostil pecatom, traze na uvid, kao i radni ugovor iako je u informatoru naznacen samo onaj Antrag.
Srećno!!!
da li su vam nagovestili u kome roku kada možete da očekujete preuzimanje vize?
U informatoru za Plavu kartu, koji se takođe predaje, postoji deo gde se unose podaci o porodici i njihovi reg.brojevi koje su dobili prilikom prijave za termin za predaju dokumentacije - da li ste unosili te podatke i da li to znači nešto - u smislu da će pre da pozovu i porodicu na predaju dokumentacije
(Dok čovek ne ode u DE, nađe odgovarajući stan što može da potraje, ne znam koliko to ima smisla.)

Srećno!!!
da li su vam nagovestili u kome roku kada možete da očekujete preuzimanje vize?
U informatoru za Plavu kartu, koji se takođe predaje, postoji deo gde se unose podaci o porodici i njihovi reg.brojevi koje su dobili prilikom prijave za termin za predaju dokumentacije - da li ste unosili te podatke i da li to znači nešto - u smislu da će pre da pozovu i porodicu na predaju dokumentacije
(Dok čovek ne ode u DE, nađe odgovarajući stan što može da potraje, ne znam koliko to ima smisla.)

Hvala!!! :) Nisu mi nista nagovestili, rekli su da redovno proveravam. Neki dobiju za 8 dana, a neki cekaju 4 sedmice...

Da, moj suprug se registrovao za termin za spajanje u kategoriji "moj supruznik ce tek da podnese zahtev za vizu...18b..." ne znam tacno kako glasi, ali taj reg. broj sam unela u informator, i cim se meni odobri viza on ulazi u sistem dodeljivanja termina. Posto to ide brzo koliko sam cula, za mesec dana od odobrenja vize, nemoguce je pribaviti 3 platne liste, ugovor od stana... Medjutim posto su to visokokvaifikovani poslovi, sa visokim platama, dovoljna je jedna platna lista. Mislim da je tu najvazniji dokument A1 sertifikat. Izasao je novi informator za spajanje porodice, pa tu pise da ne moraju neka dokumenta da se dostave. Ne volim ovaj izraz, ali "neki kazu" da je ponekad i samo ugovor za posao dovoljan, ali pribavice se jedna platna lista do tad :D

Recite mi molim vas kako da Nostrifikujem diplomu?Koja je procedura?

Pisao sam na pocetku foruma pre par godina , mozda 10ta stranica . Imate lupu gore, ukucate kljucne reci i to je to. Anabin u Bonu za fakultetske diplome, Hwk ( i doda se neki grad ( HWK FRANKFURT ) I izbaci za taj grad gde se nalazi zanatlijska komora i tu moze da se nostrifikuje diploma . Ima i IHK Fosa Iz Nurnberga i ona je na drzavnom nivou . Traze dlaku u jajejtu ,vezana je za industriju . Ukratko , jednostavnije HWK, ako bas hoces IHK moras malo cekati i sve papire lepo nabaviti , prevesti. Sva svedocanstva iz srednje , diploma srednje skole, pisma preporuke (za IHK) moras imati iskustva u struci minimum 2 godine, kopija pasosa, formular skines i popunis , cv .... mozda sam nesto zaboravio. U ostalom pise na stranici sta treba https://www.hwk-duesseldorf.de/

Pisao sam na pocetku foruma pre par godina , mozda 10ta stranica . Imate lupu gore, ukucate kljucne reci i to je to. Anabin u Bonu za fakultetske diplome, Hwk ( i doda se neki grad ( HWK FRANKFURT ) I izbaci za taj grad gde se nalazi zanatlijska komora i tu moze da se nostrifikuje diploma . Ima i IHK Fosa Iz Nurnberga i ona je na drzavnom nivou . Traze dlaku u jajejtu ,vezana je za industriju . Ukratko , jednostavnije HWK, ako bas hoces IHK moras malo cekati i sve papire lepo nabaviti , prevesti. Sva svedocanstva iz srednje , diploma srednje skole, pisma preporuke (za IHK) moras imati iskustva u struci minimum 2 godine, kopija pasosa, formular skines i popunis , cv .... mozda sam nesto zaboravio. U ostalom pise na stranici sta treba https://www.hwk-duesseldorf.de/
I to sve kosta oko 500 e, plus overe i prevodi u Srb....

Ja sam radio procenu faks diplome u Bohnu,to kosta 200e,medjutim prevodi,potrebni dokumnenti iz skole i drugi dokumenti su skupa oko 100e,pri uplati placas i troskove bankovne transakcije oko 30e,tako da procena faks diplome u Bohnu ne iznosi 200e nego ukupno oko 350evra sa svim troskovima,dok je nostrifikacija zanata i srednjoskolskih diploma duplo skuplja a u nekim slucajevima i mnogo vise.
Mozda nekom pomogne ko hoce za Bohn na procenu.

Poslednja izmena:
Na sajtu ambasade date su informacije oko ulasku u Nemacku, zbog covid-a:
"Molimo Vas da obratite pažnju na to, da stručna radna snaga, studenti i osobe na poslovnim putovanjima moraju da imaju sa sobom dokaz o tome da je njihovo prisustvo u Nemačkoj neophodno, koji će predočiti graničnim organima. "
Pretpostavljam da misle na izjavu poslodavca u slobodnoj formi gde pise da ste im potrebni sto pre.
"Osobe koje doputuju u Saveznu Republiku Nemačku, a boravile su proteklih 14 dana u rizičnom području (trenutno je i Srbija rizično područje), u obavezi su da se upute u karantin u zavisnosti od propisa karantina za tu pokrajinu.
Osobe koje duputuju iz Srbije u SR Nemačku po pravilu su u obavezi su da se zbog toga direktno nakon ulaska u zemlju upute u karantin ili drugi prikladan smeštaj i da borave tu 14 dana nakon ulaska u zemlju. Kršenje mera karantina biće sankcionisano visokim novčanim kaznama. Molimo Vas da sa mesnim zavodom za javno zdravlje razjasnite da li možete biti izuzeti od obaveze kućne samoizolacije ukoliko posedujete potvrdu lekara da niste zaraženi virusom SARS-CoV-2. Test ne sme biti urađen više od 48 sati pre ulaska u zemlju. Prihvataju se molekularno biološki testovi (PCR testovi) iz načelno svih članica EU kao i između ostalog iz Srbije. Ukoliko nije moguće da uradite testiranje u Srbiji, test bi trebalo uraditi na nemačkom aerodrumu (moguće trenutno na pr. u Frankfurt-u,München-u, Memmingen-u, Nürnberg-u, Berlin-Tegel, Köln/Bonn-u, Düsseldorf, Dortmund-u.)
ako znaci putujem na manji aerodrom tipa Baden znaci moram sam da se testiram u Srbiji i da udjem pre roka od 48h. Po ovome svakako idem u karantin 14 dana sem ako "mesni zavod - sta god to bilo" mi ne ukine karantin. Mozda su drugacija pravila za gradjane DE i ostale ali pitanje je sta za nas koji nemamo boravak?
Ima li neko informacije / licna iskustva?
Znam da gradjani DE nemaju restrikcije kretanja a sta je sa nama - konkretno zona Stutgarta je u pitanju?
Hvala /😊 Danke im Voraus

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back