Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
IMG_20200318_185805.jpg

Pre toga nista jer u Nemackoj vec sad preti gora sitacija nego sto je u Italiji,izvor sa https://m.focus.de/
ne verujem da ce u Nemackoj biti gora situacija nego sto je u Italiji…
Italijani su prorustili da prece taj prvi talas kada se virus rasirio, dok su u Nemackoj na vreme reagovali.
za sada cifre u DE nisu tako dramaticne, smrtnost je prilicno mala u odnosu na druge zemlje:
https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries
ali jedno je jasno… da se pandemija ne moze zaustaviti, nego samo usporiti.
evo ukratko analize:
dakle, procena je da ce se 2/3 stanovnistva inficirati, od toga 80% ce imati lake simptome kod kojih ce proci samo od sebe, za 20% ce biti potrebna lekarska pomoc, a 6% na bolnicko lecenje. sada se svim ovim merama samo radi na tome da se spreci da se u istom periodu zarazi veliki broj ljudi, da ne bi doslo do toga da nema mesta vise u bolnicama.

Nezavisno od kvalifikacije stručne radne snage postoji mogućnost izdavanja dozvole za boravak za vršenje delatnosti koje su regulisane Pravilnikom o zapošljavanju. U tu kategoriju spadaju, na primer, stručnjaci na vodećim pozicijama u nekoj kompaniji ili ako ste raspoređeni na radno mesto u inostranstvu, ako ste profesionalni vozač, kuvar visoke gastronomije, umetnik, sportista, ako želite da stažirate ili ako imate ugovor o detašmanu. Poseban postupak nostrifikacije diplome o stručnom obrazovanju, po pravilu, nije potreban. Uslov za bavljenje licenciranom delatnošću jeste da Vam je izdata licenca ili imate potvrdu da će biti izdata.

Djura76 dali mozes da prokomentarises ovo sto sam kopirao sa sajta ambasade i pustio na forum, dali je zapravo ovo to sto smo cekali za vozace?
Ovo ne možemo nazvati zakonom, ali je definitivno potvrda onoga oko čega smo se svi složili. Nostrifikovana diploma nije potrebna za navedene delatnosti ali licenca jeste. Ostaje još uvek nejasno da li će naš cpc i cod95 biti dovoljni ili će nas usloviti nekom dokvalifikacijom kod budućeg poslodavca obzirom da još nisu svi složni oko toga da li je naš cod95 priznat ili ne. To i čekamo da vidimo. Bitno je da ovo sluti na dobro 😉

Ovo ne možemo nazvati zakonom, ali je definitivno potvrda onoga oko čega smo se svi složili. Nostrifikovana diploma nije potrebna za navedene delatnosti ali licenca jeste. Ostaje još uvek nejasno da li će naš cpc i cod95 biti dovoljni ili će nas usloviti nekom dokvalifikacijom kod budućeg poslodavca obzirom da još nisu svi složni oko toga da li je naš cod95 priznat ili ne. To i čekamo da vidimo. Bitno je da ovo sluti na dobro 😉
Hvala

Gde vi to citate,hvala?

Zdravo, treba mi info bilo kakve vrste vezano za moje diplome a vezano za novi zakon. Srednja škola 4. stepen elektrotehničar pogona
Viša škola 6. stepen elektroenergetika, državni fax Čačak.
da li je neko radio nostrifikacije, slanje diplome, prevod, traženje/dobijanje posla?
Koji nivo jezika treba za tu/te struke?
Svaki info mi je dobrodošao. Hvala :)

za trazenje/dobijanje posla mnogo bitnije od diploma ti je znanje i radno iskustvo.
ako ima nesto konkretno sto znas (dobro) da radis, imaces vece sanse da nadjes posao.
mada… sad kakva je trenutno situacija, da cela Nemacka stoji, firme zatvorene, mnoga gradilista isto.. mislim da nisi nasao bas najjidealniji trenutak da kreces sa celom procedurom oko trazenja posla u D.

.
Zdravo, treba mi info bilo kakve vrste vezano za moje diplome a vezano za novi zakon. Srednja škola 4. stepen elektrotehničar pogona
Viša škola 6. stepen elektroenergetika, državni fax Čačak.
da li je neko radio nostrifikacije, slanje diplome, prevod, traženje/dobijanje posla?
Koji nivo jezika treba za tu/te struke?
Svaki info mi je dobrodošao. Hvala :)
✔✔Diplomu srednje skole saljes u regiju gde ides da radis i sve upute sta,kako i gde imas na sajtu anerkenungen in de.,dipolomu vise skole(zavrsene samo po Bolonji jer stare vise skole se ne priznaju)saljes na procenu na zab u Bohn.Sto se tice jezika po novom treba poslodavac da ti napise ili institucija gde saljes diplomu na priznanje koji je to nivo jezika potreban za zanimanje koje ides raditi,za neka zanimanja je to vec definisano i pise na sajtu ambasade.
Posto je sad situacija takva kakva je jer sve je stalo i vrlo je tesko da se sve ovo ne oslika po nas koji hocemo za Svabiju u negativnom kontekstu,tako da ostaje da se vidi posle svega ovoga kako ce ovo sve ici dalje.✔✔

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back