Pozdrav,svima na forumu
Procitao sam vise od pola postova ali nisam stigao da procitam sve (167 stranica). Imam par pitanja,ako bi mogao da odgovori neko ko je i sam prosao kroz sve ili ko je dobro upoznat sa situacijom.
Naime ja imam nameru da trazim posao kao vozac kamiona u Nemackoj C i E ili samo C kategorije (C imam vec nekoliko godina,E tek treba da polozim,nemam iskustva,COD 95 tek treba da polazem,nakon E,negde u okruzenju Hrvatska,Slovenija....ja sam iz Srbije,srpski pasos,bez poznavanja nemackog ali ucim neke osnove,mogu i kurs neki da zapocnem,dobro poznavanje engleskog).
1.Posao bih trazio preko interneta i ako pristane poslodavac,kako sve to funkcionise,da li poslodavac sve papire salje u ambasadu i/ili koje su tu moje obaveze?
2. Prvo se odlazi kod poslodavca u Nemacku da se potpise ugovor,pa se ceka viza i ostali papiri? Na koliko se najcesce potpisuje ugovor? Cuo sam da su ti ugovori koje vecina (nasih ljudi poreklom sa Balkana) nudi,ugovori na probni rad i nisu za stalno (bez placenog bolovanja,bez bonusa za prekovremeni rad itd.)Uslovi za strance,ne za Nemce,jer da su uslovi bolji nebi ni trazili vozace iz EU i NON-EU zemalja.
3. Imam konkretno ponudu iz jedne firme iz Minhena koja radi dostavu po DE,liferung je u pitanju,plata je od 1.600-1.800€ (bruto verovatno),od koje moze da se ustedi 500-600€,stana nema,nego soba koja se placa 300-350€.Sumnjam da bi ijedan Nemac radio za te pare.
4. Da li je moguce prekinuti radni odnos u firmi na osnovu koje sam dobio radnu vizu-dozvolu i ako je moguce ima li neki rok za koji mogu da nadjem drugog poslodavca ili momentalno sa prestankom radnog odnosa,moram napustiti DE?