Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima, treba mi pomoc oko žalbe na odbijenicu, znamo da treba da bude na nemačkom overena od strane ovlašćenog prevodioca ali da li angažovati advokata? Kako je napisati a da ambasadi bude prihvatljiva? Šta su drugi radili? Odbijeni smo jer nismo imali adekvatnu diplomu za mesto monter centralnog grejanja pa je u ugovoru sad napisano pomoćnik umesto majstor. Mi smo predavali po starom (pre nego sto je uveden NOKS). Sad bi uz žalbu predali sve papire spremljene po NOKS1-2.

Evo vesti sa moje strane. Juče bio da predam dokumenta, danas me zvali da je viza odobrena (kontam da su malo i ubrzali u mom slučaju, pošto mi ugovor kreće 5.marta).
Sve u svemu:
18.12. se prijavio za termin (NOKS 6-8, softver inženjer)
26.02. predao dokumenta
27.02. odobrena viza

Sve najbolje vam želim i što pre da rešite pitanje viza!

Da li si kod predavanja zahteva za Vizu predao i izvod firme iz trgovinskog registra Nemačke?

Jedno pitanje, da li ste u berlinu i minhenu gde ste boravili imali prijavu boravka i adresu i da li je potreban taj papir jer ja npr kada sam isla u DE nisam se prijavljivala.a mislim da je to potrebno za neki odredjeni period.

Da napomenem. Formular sam popunio fiktivnim podacima, ali po pravilima kako mi je ispunjeno u agenciji.

Inače bio sam u Frajburgu dva puta kao turista nisam imao prijavu boravka. Bio sam u Minhenu poslom (doduše bio sam u tri okolna mesta i imao prijavu boravka u njima ali posao se obavljao u MInhenu pa sam napisao Minhen) i imao sam više ulazaka i izlazaka u periodu od 6 meseci ali sam napisao samo prvi put kad sam ušao i zadnji put kad sam izašao. To sam rekao u agenciiji i rekli su OK.

Druze,video sam u formularu koji si ostavio ovde da si elektroinstalater.Reci mi molim te koji sertifikat nemackog si predao,da li si imao nostrifikovanu diplomu(pisalo se nesto na forumu o tome da li je obavezno,koliko sam ja video nije)i zasto informator 1-2,jel imas srednju el.skolu? Hvala unapred na odgovorima

Napominjem da je formular popunjen fiktivnim podacima ali po pravilu kako to rade u Agenciji.

Nisam elektroinstalater nego mašinski tehničar (srednja škola IV stepen). Igrom slučaja u stvarnom životu bavim se instalacijama vode, struje, i grejanja (izvodim ih samostalno). Po ugovoru sa D firmom zovu me kao Gas-Waser Instalateur-a. Možda kao maš.tehn. imam veze sa vodom i gasom ali valjda je to ipak drugo zanimanje za njih, pa sam se odlučio da prihvatim noks 1-2 pošto su mi u mailu tako poslali da uradim. (prijavljivao sam se za termin po 26.2)
Koliko sam shvatio sa foruma, informacija iz agencije i po iskustvu pri predaji, po noksu 3-5 predaješ samo ako ideš da se baviš poslom koji si u školi završio. Ali onda ti, izgleda, traže veće znanje jezika, priznavanje diplome ... Ispada da se lakše dobija posao kao čistač nego kao instalater, med sestra, vozač...

Ja to shvatam ovako. Primaju nas da popunimo mesta koja niko neće kod njih da radi. Za poslove koji zahtevaju zanat zatežu.

Pošto sam po noksu 1-2 nisam predavao ništa za jezik. Doduše učim ga intezivno i rešavajući neke testove po internetu dostižem navodno B1, mada verujem da sam pre A2 ali uz malo živog jezika brzo bi se poboljšao.

Moju diplomu o završenoj srednjoj školi sam overio apostilom preveo na nemački i predao tako.

Gospođa u ambasadi je pričala srpski mada sam ja došao sa Guten Tag. i odgovorio par puta sa Ja umesto Da :) i nije pitala ništa za jezik.

A zasto ste uopste predavali po noks kad trebalo po 26.2, muz bio u prosli petak na termin i uzela po staro, samo i mejl prvi trazila odstampan sto sam ja i pripremila uz informator.

Predavao sam po noksu zato što su mi tako poslali u mailu kada mi je potvrđen termin. NIsam spremao papire pre i nisam našao stare formulare, a i računao sam da oni znaju šta su napisali. U suštini meni nije bitno po kojem noksu ili članu idem nego mi je bitno da dobijem vizu i odem što pre da radim. Posao me čeka.
Kao što sam i napisao u mom postu gospođa u ambasadi me je pitala: "Da li je ovo novi ugovor?" i videla je i vratila mi odobrenje od njihovog biroa za zapošljavanje. Zato smatram da je ona znala i kad sam prijavio i na koji način i da sad predajem po noksu 1-2 i ... i . .. ali eto nije imala primedbu pa smatram da je sve ok.

Pozz.

Pozdrav svima!
13.februara sam se registrovala u kategoriji 6-8 NOKS. I dalje cekam na termin, a buduci da sam citala vase postove plasim se da ga necu dobiti uskoro! Zanima me gde mogu da pronadjem kolika je prosecna plata za pädagogische Ergänzungskraft u Bajernu? I kako se racuna godisnja bruto plata, buduci da sam pronasla informaciju da se bruto plata pomnozi sa 13 (jer Nemci daju i trinaestu platu) ili je to nebuloza? U svakom slucaju bice manja nego navedenih 52.000e, sto me veoma plasi!

- - - - - - - - - -

Ukoliko nisam imala prijavu boravka da li je potrebno onda da navedem adresu na kojoj sam bila dok sam bila u Nemackoj?

Pozdrav,svima na forumu
Procitao sam vise od pola postova ali nisam stigao da procitam sve (167 stranica). Imam par pitanja,ako bi mogao da odgovori neko ko je i sam prosao kroz sve ili ko je dobro upoznat sa situacijom.
Naime ja imam nameru da trazim posao kao vozac kamiona u Nemackoj C i E ili samo C kategorije (C imam vec nekoliko godina,E tek treba da polozim,nemam iskustva,COD 95 tek treba da polazem,nakon E,negde u okruzenju Hrvatska,Slovenija....ja sam iz Srbije,srpski pasos,bez poznavanja nemackog ali ucim neke osnove,mogu i kurs neki da zapocnem,dobro poznavanje engleskog).
1.Posao bih trazio preko interneta i ako pristane poslodavac,kako sve to funkcionise,da li poslodavac sve papire salje u ambasadu i/ili koje su tu moje obaveze?
2. Prvo se odlazi kod poslodavca u Nemacku da se potpise ugovor,pa se ceka viza i ostali papiri? Na koliko se najcesce potpisuje ugovor? Cuo sam da su ti ugovori koje vecina (nasih ljudi poreklom sa Balkana) nudi,ugovori na probni rad i nisu za stalno (bez placenog bolovanja,bez bonusa za prekovremeni rad itd.)Uslovi za strance,ne za Nemce,jer da su uslovi bolji nebi ni trazili vozace iz EU i NON-EU zemalja.
3. Imam konkretno ponudu iz jedne firme iz Minhena koja radi dostavu po DE,liferung je u pitanju,plata je od 1.600-1.800€ (bruto verovatno),od koje moze da se ustedi 500-600€,stana nema,nego soba koja se placa 300-350€.Sumnjam da bi ijedan Nemac radio za te pare.
4. Da li je moguce prekinuti radni odnos u firmi na osnovu koje sam dobio radnu vizu-dozvolu i ako je moguce ima li neki rok za koji mogu da nadjem drugog poslodavca ili momentalno sa prestankom radnog odnosa,moram napustiti DE?

Pozdrav svima!
13.februara sam se registrovala u kategoriji 6-8 NOKS. I dalje cekam na termin, a buduci da sam citala vase postove plasim se da ga necu dobiti uskoro! Zanima me gde mogu da pronadjem kolika je prosecna plata za pädagogische Ergänzungskraft u Bajernu? I kako se racuna godisnja bruto plata, buduci da sam pronasla informaciju da se bruto plata pomnozi sa 13 (jer Nemci daju i trinaestu platu) ili je to nebuloza? U svakom slucaju bice manja nego navedenih 52.000e, sto me veoma plasi!

- - - - - - - - - -

Ukoliko nisam imala prijavu boravka da li je potrebno onda da navedem adresu na kojoj sam bila dok sam bila u Nemackoj?

Pozdrav ljudi. Dobio sam odgovor od ambasade, odbijen mi je zahtjev za vizu jer za taj posao ( dostavljac paketa u DHL) imaju prednost nemci i stanovnici eu.
Arbeitsamt mi je odbio zahtjev. Znate li mogu li da se žalim na to, ili može li moj šef iz Nemačke da uradi nešto povodom toga, ili da li mogu da prilozim neki dokument kojim bi Arbeitsamt promijenio svoju odluku.. Bilo kakva pomoć je dobrodošla. Hvala vam.

Pozdrav ljudi. Dobio sam odgovor od ambasade, odbijen mi je zahtjev za vizu jer za taj posao ( dostavljac paketa u DHL) imaju prednost nemci i stanovnici eu.
Arbeitsamt mi je odbio zahtjev. Znate li mogu li da se žalim na to, ili može li moj šef iz Nemačke da uradi nešto povodom toga, ili da li mogu da prilozim neki dokument kojim bi Arbeitsamt promijenio svoju odluku.. Bilo kakva pomoć je dobrodošla. Hvala vam.

Nisam siguran, koliko poslodavac moze da utice na Arbeitsamt, mada naravno treba sve probati. Kada ti je bio termin u ambasadi?

Koja ambasada je u pitanju i jeste li imali zustimmung. Moglo u ugovor da napise poslodavac opis posla po cemu vas odvaja od eu radnika, nesto specificno.

Pozdrav svima na forumu, pratim forum od samog pocetka i potrebna mi je informacija u vezi poreznih klasa. Ako je vec pisano izvinjavam se ali nisam mogao da nadjem ovo sto mene zanima. Dakle ako sam u braku i supruga i deca ostaju u Srbiji koja sam porezna klasa? I ako sam razveden a placam izdrzavanje za suprugu i decu isto koja sam porezna klasa? I ili u oba slucaja da li za novac koji saljem njima imam povracaj poreza i koja cifra bi da tako kazem bila dozvoljena, tacnije oslobodjenja poreza? Hvala na odgovoru unapred ako neko ima iskustva u vezi ovoga..
Inace cekam termin za visu za zaposljenje 26.2 registovao sam se 11 oktombra 2017 god.. Hvala

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back