Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima

Molila bih sve one koji se razumiju da pojasne. Kod prijavljivanja za termin u grupi za visokokvalifikovan kadar, da li takva prijava automatski povlaci prijavljivanje za blue card? Naime, obzirom da se moram prijaviti u toj kategoriji jer sam posao i dobila na osnovu fakulteta, a jos uvijek nije izdefinisana mi plata jer sam u postupku izdavanja uvjerenja o ekvivalenciji od Ministarstva obrazovanja u pokrajini Hesse, nisam sigurna sta ciniti. Vidim da je za deficitarne struke minimalac oko 40 000 godisnje a za ostale 52 000 EUR (ja sam nastavnik engleskog jezika pa po tome ne spadam u deficitarne struke). Sta ukoliko je plata negdje izmedju? Da li takva situacija sprecava prijavljivanje u kategoriji za VSS jer po toj stavci ne ispunjavam uslov za blue card?

Hvala svima.

Pozzz

Iz Bonna će Vam poslati da Vam je diploma ekvivalentna nemačkom masteru i to je to. Po meni bačenih 200 evra ukoliko ne planirate da odradite u Nemačkoj dopunu što je u Vašem slučaju oko 2 godine jer da biste u struci radili ( prof. engleskog ako se ne varam), Vama u Nemačkoj trebaju dva predmeta. Konkretno: studirali ste engleski 4 godine i imali 2 godine još jedan predmet, morali biste u Nemačkoj još dve godine taj predmet usavršiti.
Za plavu kartu Vam treba minimum 52000 evra za 2018. godinu.( lično provereno)
Nije deficitarno zanimanje.
Pozdrav koleginice

Zdravo

Hvala na brzom odgovoru. Naime, ovo u jednu ruku jeste dvopredmetni studij, jezik i knjizevnost (i po dodatku iz diplome a i predmetnim podrucjima koja su se izucavala). Znam da je u Njemackoj to malo drugacije, tj.da oni mogu birati recimo jezik i prirodne nauke, kao ciste suprotnostni. Pretpostavljala sam da nije deficitarno zanimanje pa se nadam da to nece predstavljati toliki problem. Ono sto mene i dalje muci jeste, da li ukoliko nemam platu od tih 52 000 EUR, mogu da se prijavim u kategoriji za visokokvalifikovani kadar kod ambasade a u svrhu dobijanja termina? Ne znam kako to funkcionise u ambasadi u Beogradu (vidim da je po NOKSu). U Sarajevu postoji kategorija za VSS. Ili zbog toga moram ici u drugu kategoriju? Od ZABa sam dobila informaciju da ja u sustini ne moram proci sluzbenu nostrifikaciju diplome, nego eto samo da mi se izda to uvjerenje o ekvivalenciji koje mi i poslodavac trazi (i da podatke o univerzitetu skinem sa Anabina). Poslodavac me zaposljava kao ''Fachkraft''. Iskreno da kazem ne znam ni kako se plate krecu u osnovnim skolama a u mom slucaju je u pitanju medjunarodna osnovna skola. Nismo jos razgovarali o plati jer cekam to uvjerenje.

Hvala i pozzz

Zdravo

Hvala na brzom odgovoru. Naime, ovo u jednu ruku jeste dvopredmetni studij, jezik i knjizevnost (i po dodatku iz diplome a i predmetnim podrucjima koja su se izucavala). Znam da je u Njemackoj to malo drugacije, tj.da oni mogu birati recimo jezik i prirodne nauke, kao ciste suprotnostni. Pretpostavljala sam da nije deficitarno zanimanje pa se nadam da to nece predstavljati toliki problem. Ono sto mene i dalje muci jeste, da li ukoliko nemam platu od tih 52 000 EUR, mogu da se prijavim u kategoriji za visokokvalifikovani kadar kod ambasade a u svrhu dobijanja termina? Ne znam kako to funkcionise u ambasadi u Beogradu (vidim da je po NOKSu). U Sarajevu postoji kategorija za VSS. Ili zbog toga moram ici u drugu kategoriju? Od ZABa sam dobila informaciju da ja u sustini ne moram proci sluzbenu nostrifikaciju diplome, nego eto samo da mi se izda to uvjerenje o ekvivalenciji koje mi i poslodavac trazi (i da podatke o univerzitetu skinem sa Anabina). Poslodavac me zaposljava kao ''Fachkraft''. Iskreno da kazem ne znam ni kako se plate krecu u osnovnim skolama a u mom slucaju je u pitanju medjunarodna osnovna skola. Nismo jos razgovarali o plati jer cekam to uvjerenje.

Hvala i pozzz

Meni je u decembru 2017 u Bundesagenturu rečeno da ukoliko plata ne dostiže 52000 evra onda se radi o vizi 26.2 - sa Vorabzustimmungom, što je u Beogradu nažalost NOKS 3-5 ( tako mi je rečeno). Za Sarajevo ne znam, pišite Ambasadi.
Svako dobro

Noks 1-2 ako je aplicirano 14.novembra hoce li biti termin do kraja marta pocetkom aprila ili kasnije?

Nece, noks 1-2 da dele, dele prvo vozace, onda medicinari, pa avgust. Vi ce cekate dok dodju do novembar, eto ja cu cekati preko sedam meseci, jer popunjen mart do 7.jedino stornirani ako budu neki termini. Muka mi je vise, od svega, ali za inat necu odustati.

Zdravo

Hvala i pozzz

Tesko ces u skoli dobiti platu od 52.000, plate su u prosveti u Nemackoj oko 40.000 u proseku, do najvise 45.000. Ali mislim da nastavni kadar spada u deficitarna zanimanja.

Nece, noks 1-2 da dele, dele prvo vozace, onda medicinari, pa avgust. Vi ce cekate dok dodju do novembar, eto ja cu cekati preko sedam meseci, jer popunjen mart do 7.jedino stornirani ako budu neki termini. Muka mi je vise, od svega, ali za inat necu odustati.

Muma,a za avgust do kog datuma stigli,juce neko rece da je dobio sto se prijavio 15.avgusta?

Pozzz

Ja sam cula da su navodno plate u medjunarodnim skolama vise. Ali ne znam sigurno, samo ono na osnovu glasina. Poslala sam email poslodavcu i obrazlozila situaciju sa ambasadom u Sarajevu i cekanjem po 11 mjeseci ukoliko se registrujem pod 26.2. I dalje mi je nejasna procedura registracije kao VSS, tj.da li zbog manje plate ne mogu da se registrujem u toj kategoriji jer ne ispunjavam uslov za Blue Card. Citajuci po netu vidim da je Blue Card neovisan mehanizam i da se izdaje kada se stigne u Njemacku. Vjerujte sa sve ovo dovodi do ludila.

Muma ako sam aplicirao za vozaca 19.12 preko agencije kad bih mogao ocekivati termin. Hvala

Nemam poima vidis da im se nezna ni red ni kraj ali verovatno brze nego mi iz avgusta.

- - - - - - - - - -

Muma,a za avgust do kog datuma stigli,juce neko rece da je dobio sto se prijavio 15.avgusta?

Jeste neko napisao da je dobio od 15 avgusta. A ima i 14 juce dobili za 20 februar.

Zdravo svima ,nova sam na forumu ,i imam par nedoumica.Zanima me da lu neko zna sto se tice spajanja porodice ,kada se ocekuju sledeci termini,da li je to istina sto su mi rekli u agenciji da ce to biti u junu ? Ja sam aplicirala pre 15 ak dana ? Zanima me jos jedna stvar .Ukoliko imam dvojno drzavljanstvo i dva pasosa,i do samog termina za vizu idem sa oba pasosa u Nemacku ,da li to u ambasadi moram da prijavim (tj da li je to legalno ) Ili prosto predam samo pasos Srpski i naznacim dqtume boravka u Nemackoj samo sa Srpskim pasosem ? Hvala puno ,pozdrav !

Izvinite, koliko je sigurna informacija da su popunjeni termini do 07. 03.?
Da li mozda neko zna ima li razlike izmedju elektricara I vozaca sto se tice dodele termina? Koliko sam razumela i jedni I drugi su noks 3-5?!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back