Sladjana 1981
Početnik
- Poruka
- 7
Samo da javim da su nam konacno danas javili da nam je dodeljen termin za 06.03., a registrovali smo se 09.11. Po NOKSU 3-5, 26.2
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pozdrav svima
Molila bih sve one koji se razumiju da pojasne. Kod prijavljivanja za termin u grupi za visokokvalifikovan kadar, da li takva prijava automatski povlaci prijavljivanje za blue card? Naime, obzirom da se moram prijaviti u toj kategoriji jer sam posao i dobila na osnovu fakulteta, a jos uvijek nije izdefinisana mi plata jer sam u postupku izdavanja uvjerenja o ekvivalenciji od Ministarstva obrazovanja u pokrajini Hesse, nisam sigurna sta ciniti. Vidim da je za deficitarne struke minimalac oko 40 000 godisnje a za ostale 52 000 EUR (ja sam nastavnik engleskog jezika pa po tome ne spadam u deficitarne struke). Sta ukoliko je plata negdje izmedju? Da li takva situacija sprecava prijavljivanje u kategoriji za VSS jer po toj stavci ne ispunjavam uslov za blue card?
Hvala svima.
Pozzz
Hvala...
Jeste Vozac...
Sam se prijavio preko internet stranice ambasade... ti?
Zdravo
Hvala na brzom odgovoru. Naime, ovo u jednu ruku jeste dvopredmetni studij, jezik i knjizevnost (i po dodatku iz diplome a i predmetnim podrucjima koja su se izucavala). Znam da je u Njemackoj to malo drugacije, tj.da oni mogu birati recimo jezik i prirodne nauke, kao ciste suprotnostni. Pretpostavljala sam da nije deficitarno zanimanje pa se nadam da to nece predstavljati toliki problem. Ono sto mene i dalje muci jeste, da li ukoliko nemam platu od tih 52 000 EUR, mogu da se prijavim u kategoriji za visokokvalifikovani kadar kod ambasade a u svrhu dobijanja termina? Ne znam kako to funkcionise u ambasadi u Beogradu (vidim da je po NOKSu). U Sarajevu postoji kategorija za VSS. Ili zbog toga moram ici u drugu kategoriju? Od ZABa sam dobila informaciju da ja u sustini ne moram proci sluzbenu nostrifikaciju diplome, nego eto samo da mi se izda to uvjerenje o ekvivalenciji koje mi i poslodavac trazi (i da podatke o univerzitetu skinem sa Anabina). Poslodavac me zaposljava kao ''Fachkraft''. Iskreno da kazem ne znam ni kako se plate krecu u osnovnim skolama a u mom slucaju je u pitanju medjunarodna osnovna skola. Nismo jos razgovarali o plati jer cekam to uvjerenje.
Hvala i pozzz
Noks 1-2 ako je aplicirano 14.novembra hoce li biti termin do kraja marta pocetkom aprila ili kasnije?
Zdravo
Hvala na brzom odgovoru. Naime, ovo u jednu ruku jeste dvopredmetni studij, jezik i knjizevnost (i po dodatku iz diplome a i predmetnim podrucjima koja su se izucavala). Znam da je u Njemackoj to malo drugacije, tj.da oni mogu birati recimo jezik i prirodne nauke, kao ciste suprotnostni. Pretpostavljala sam da nije deficitarno zanimanje pa se nadam da to nece predstavljati toliki problem. Ono sto mene i dalje muci jeste, da li ukoliko nemam platu od tih 52 000 EUR, mogu da se prijavim u kategoriji za visokokvalifikovani kadar kod ambasade a u svrhu dobijanja termina? Ne znam kako to funkcionise u ambasadi u Beogradu (vidim da je po NOKSu). U Sarajevu postoji kategorija za VSS. Ili zbog toga moram ici u drugu kategoriju? Od ZABa sam dobila informaciju da ja u sustini ne moram proci sluzbenu nostrifikaciju diplome, nego eto samo da mi se izda to uvjerenje o ekvivalenciji koje mi i poslodavac trazi (i da podatke o univerzitetu skinem sa Anabina). Poslodavac me zaposljava kao ''Fachkraft''. Iskreno da kazem ne znam ni kako se plate krecu u osnovnim skolama a u mom slucaju je u pitanju medjunarodna osnovna skola. Nismo jos razgovarali o plati jer cekam to uvjerenje.
Hvala i pozzz
Tesko ces u skoli dobiti platu od 52.000, plate su u prosveti u Nemackoj oko 40.000 u proseku, do najvise 45.000. Ali mislim da nastavni kadar spada u deficitarna zanimanja.
Neće biti više od 35000 a ni pune norme Deficitarna zanimanja su MINT- matematika, informatika, prirodne nauke i tehnika. Jezici svakako ne spadaju tu a i nisu deficitarni
Nece, noks 1-2 da dele, dele prvo vozace, onda medicinari, pa avgust. Vi ce cekate dok dodju do novembar, eto ja cu cekati preko sedam meseci, jer popunjen mart do 7.jedino stornirani ako budu neki termini. Muka mi je vise, od svega, ali za inat necu odustati.
Ja imam firmu u Bugarskoj i radim kao podizvodjac u Nemackoj. Imam ugovore sve to ali sam aplicirao 1-2 u novembru i jos cekam. Kada sam zvao ambasadu nisu znali da mi objasne.
Muma ako sam aplicirao za vozaca 19.12 preko agencije kad bih mogao ocekivati termin. Hvala
Muma,a za avgust do kog datuma stigli,juce neko rece da je dobio sto se prijavio 15.avgusta?
Nece, noks 1-2 da dele, dele prvo vozace, onda medicinari, pa avgust. Vi ce cekate dok dodju do novembar, eto ja cu cekati preko sedam meseci, jer popunjen mart do 7.jedino stornirani ako budu neki termini. Muka mi je vise, od svega, ali za inat necu odustati.
Izvinite, koliko je sigurna informacija da su popunjeni termini do 07. 03.?
Da li mozda neko zna ima li razlike izmedju elektricara I vozaca sto se tice dodele termina? Koliko sam razumela i jedni I drugi su noks 3-5?!
Ako neko zna...
Jel treba imati zdravstveno osiguranje za nemacku kada se ide na Termim? I ako treba, za kolika dana treba da se uzme osiguranje?
U pitanju je radna viza.
Hvala unapred.
Na termin se osiguranje ne nosi ,samo 75 e za vizu ,a ako dobijete vizu,na dan viziranja pasoša nosite osiguranje....
Na termin se osiguranje ne nosi ,samo 75 e za vizu ,a ako dobijete vizu,na dan viziranja pasoša nosite osiguranje....