Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kolega,kada si se prijavio na listu cekanja za termin,ja cekam od 21.09.?Ako nastave ovim tempom necemo skoro...[/QUOTE]
Ja cekam od 29.7 i polako gubim nadu... do 1.11 nije trebao jezik a sad samo poceo da sumnjam dal cu i dobiti termin,a za sertifikat treba prilicno novca a sta ako ne uspem? Ucim ovako sam pomalo a racunam "ako" dobijem termin onda da uzmem privatne casove pa da navalim...

Pozdrav svima veliki.

Molim za pomoc.

Naime, dobio sam "letter of intent" ugovor sa nemackim poslodavcem u Stuttgartu.
Treba mi radna i boravisna dozvola za Nemacku, ljudi sa kojima sam pricao su jako ozbiljni i rekli su mi da je to gotova stvar,
da treba samo da odem u ambasadu i da trazim vizu koja traje 2-3 godine?! Tako mi je u jako ozbiljnom razgovoru receno.
Sta ja da radim sada? Stalo mi je jako do tog posla i ucinicu sve, da li oni (kompanija) mogu da mi pomognu vezano za to?

Imam par pitanja i molio bih za odgovore najljubaznije.
Naime, jako je tesko dobiti termin za vizu u ambasadi.
Predao sam pre 5 dana i dobio registracioni broj, predao sam za plavu kartu/visokokvalifikovani.
Da li postoji neko razvrstavanje prema tome npr plava karta i neko sa srednjom strucnom spremom?
Pitao sam ljude iz obliznje agencije i oni mi kazu da ako si predao po novom ne ceka se dugo, brzo ce te pozvati jer si visokokvalifikovan?!
Da li je moguce da me odbiju iz nekog razloga iako imam ponudu poslodavca potipisanu u orginalu, da me iz nekog drugog razloga odbiju?
Da li mi je priznata diploma u Nemackoj ako je status H+/- i klasa A4?

Molim vas ako neko zna odgovore da mi napise, bitno mi je jako, castio bih ga majke mi

Moze li bar neka informacija, znaci mi puno.

Moze li bar neka informacija, znaci mi puno.

Najpre je li "letter of intent" bukvalno dokument u kojem stoji da poslodavac ima nameru da Vas zaposli ili je rec o validnom ugovoru? U informatoru za Blaue Karte lepo stoji da je potreban validan ugovor.

http://www.belgrad.diplo.de/content...ifizierte_Blue_Card_Werklieferungsvertrge.pdf

Drugo, pretpostavljam da se raspitujete za konzulat u Beogradu, ako je tako, onda verujem da kad kazete da ste predali pre 5 dana, zapravo mislite da ste aplicirali pre 5 dana i dobili povratni e-mail od konzulata sa registracionim brojem.

Prenecu Vam iskustvo mog supruga u vezi sa apliciranjem za plavu kartu. On je dobio posao software developer-a u Berlinu, ugovor je potpisao na 6 meseci jos u aprilu ove godine, sa vazenjem od 1. maja. Tada je u maju bio drugaciji sistem zakazivanja termina u konzulatu u odnosu na sada, on je nekako uspeo da ubode termin 8. juna, 2. avgusta je dobio e-mail iz konzulata za dopunu dokumentacije. 8. avgusta je portiru predao na ruke "Saglasnost ZAV-a", sto mu je poslodavac u medjuvremenu obezbedio, a bilo je trazeno u dopuni., da bi krajem septembra dobio odbijenicu uz obrazlozenje "da nije predao svu zahtevanu dokumentaciju".
U medjuvremenu se sistem zakazivanja termina u konzulatu promenio, tako da se 10. oktobra registrovao za dobijanje termina, opet za plavu kartu. 8. novembra je dobio e-mail da mu je termin zakazan za cetvrtak, 16. novembar, tada je predao kompletnu dokumentaciju. Sluzbenica konzulata se cudila sto su ga prethodno odbili i izrazila sumnju da ugovor moze biti problem jer je istekao. U ponedeljak, 20. novembra zvali su ga iz konzulata da mu je viza odobrena. Narednog dana je vizirao pasos i izabrao da mu viza vazi od 1. januara 2018.

Sto se tice strucne kvalifikacije, potrebno je da je status visokoskolske ustanove na ANABIN-u H+ ili H+/-, i da je sam smer "Entspricht".

Apropo plave karte i spajanja porodice, citajuci raznorazne forume, ja i dete nismo mogli da apliciramo za vize kad i suprug, jer prilikom registracije za termin ne postoji mogucnost da se navedu i clanovi porodice. Pre par godina je to bilo moguce jer je postojala ta opcija. Ovo je mom suprugu potvrdila sluzbenica u konzulatu i savetovala ga da istog dana kada je on predao za vizu, da se mi registrujemo za termin za spajanje porodice, sto smo mi naravno i ucinili.

Toliko za sada od mene.

Koliko sam procitao na nekim stranicama kazu da se radi neki test u ambasadi ko nema nikakav sertifikat ali ne znam koliko je to tacno.Da li su Vam poslali u mailu sa kojim informatorom da prilozite dokumentaciju(NOKS 1-2 ili 3-4?Ako mozete napisite par reci posle termina koji imate.

- - - - - - - - - -

Kolega,kada si se prijavio na listu cekanja za termin,ja cekam od 21.09.?Ako nastave ovim tempom necemo skoro...

Ја од 21.07 :)

Ja sam u "pomalo specifičnoj" situaciji i evo još jedan primer kako može da vas blokira besmislena administracija.

Dobio sam postdoc poziciju na MLZ institutu u Minhenu. Kao naučnik ispunjavam sve uslove za plavu kartu, međutim termina nema ni u najavi.
Nemci su zvali ambasadu, ovi su ih iskulirali. Potom su zvali ministarstvo spoljnih poslova koje ih je uputilo na neke osobe u Auslanderamt-u.
Tamo im je usmeno rečeno da dođem kao turista i da će mi tamo direktno dati plavu kartu.
Naravno, to je samo bio telefonski razgovor a u narednih dva dana će se znati da li to zaista zakonski može da su izdribla.

Posle svega ispada da lakše možete dobiti naučnu poziciju (jedno radno mesto na koju konkurišu ljudi iz celog sveta) nego prokletu vizu.
Administracija, kao i uvek, obesmisli sav trud. Uzdam se samo u to da je MLZ "world-class" institut i da ako oni ne mogu da utiču onda jbg.
Koliko ja znam termini za plavu kartu se ne cekaju dugo

Najpre je li "letter of intent" bukvalno dokument u kojem stoji da poslodavac ima nameru da Vas zaposli ili je rec o validnom ugovoru? U informatoru za Blaue Karte lepo stoji da je potreban validan ugovor.

http://www.belgrad.diplo.de/content...ifizierte_Blue_Card_Werklieferungsvertrge.pdf

Drugo, pretpostavljam da se raspitujete za konzulat u Beogradu, ako je tako, onda verujem da kad kazete da ste predali pre 5 dana, zapravo mislite da ste aplicirali pre 5 dana i dobili povratni e-mail od konzulata sa registracionim brojem.

Prenecu Vam iskustvo mog supruga u vezi sa apliciranjem za plavu kartu. On je dobio posao software developer-a u Berlinu, ugovor je potpisao na 6 meseci jos u aprilu ove godine, sa vazenjem od 1. maja. Tada je u maju bio drugaciji sistem zakazivanja termina u konzulatu u odnosu na sada, on je nekako uspeo da ubode termin 8. juna, 2. avgusta je dobio e-mail iz konzulata za dopunu dokumentacije. 8. avgusta je portiru predao na ruke "Saglasnost ZAV-a", sto mu je poslodavac u medjuvremenu obezbedio, a bilo je trazeno u dopuni., da bi krajem septembra dobio odbijenicu uz obrazlozenje "da nije predao svu zahtevanu dokumentaciju".
U medjuvremenu se sistem zakazivanja termina u konzulatu promenio, tako da se 10. oktobra registrovao za dobijanje termina, opet za plavu kartu. 8. novembra je dobio e-mail da mu je termin zakazan za cetvrtak, 16. novembar, tada je predao kompletnu dokumentaciju. Sluzbenica konzulata se cudila sto su ga prethodno odbili i izrazila sumnju da ugovor moze biti problem jer je istekao. U ponedeljak, 20. novembra zvali su ga iz konzulata da mu je viza odobrena. Narednog dana je vizirao pasos i izabrao da mu viza vazi od 1. januara 2018.

Sto se tice strucne kvalifikacije, potrebno je da je status visokoskolske ustanove na ANABIN-u H+ ili H+/-, i da je sam smer "Entspricht".

Apropo plave karte i spajanja porodice, citajuci raznorazne forume, ja i dete nismo mogli da apliciramo za vize kad i suprug, jer prilikom registracije za termin ne postoji mogucnost da se navedu i clanovi porodice. Pre par godina je to bilo moguce jer je postojala ta opcija. Ovo je mom suprugu potvrdila sluzbenica u konzulatu i savetovala ga da istog dana kada je on predao za vizu, da se mi registrujemo za termin za spajanje porodice, sto smo mi naravno i ucinili.

Toliko za sada od mene.

Mnogo Vam hvala na odgovoru zaista.

Da, aplicirao sam za termin i dobio povratni broj, kao strpite se bicete pozvani, KAD?! :D :D

U "letter of intent" je njihova ponuda u kojoj oni meni nude ugovor -posao, sa svim stavkama: nedeljno radno vreme, plata, bonusi i td i td.
Potpisana od strane direktora i ja sam potpisao, rekli mi to je to 100% to prolazi, pokazali mi smestaj gde cu odsesti i td. Ne verujem da bi se zezali sa tim, pogotovu ne nemci?!
Platili mi put do njih avionom plus taksi 70 evra.
Ne apliciram za plavu kartu nego za visokokvalifikovane jer mi je plata manja nego sto je potrebno za plavu kartu.
Ista je kategorija za apliciranje noks 6-8 cini mi se, tu je i plava karta i visokokvalifikovani, sportisti, naucnici i td.
Zna li neko otprilike za koliko se dobija termin "po novom" od 1 novembra, i da li imaju prednost visokokvalifikovani?!
Meni su u agenciji rekli, kao brzo ces ti dobiti termin sad po novom, njima ti kadrovi trebaju.
Inace je u pitanju IT oblast, Network Administrator.

Ne zna covek vise koga da pita, koliko zavrzlama ima oko ovoga to je strasno :)

Hvala vam na odgovorima.
Sve najbolje svima u dobijanju vize :)

Mnogo Vam hvala na odgovoru zaista.

Da, aplicirao sam za termin i dobio povratni broj, kao strpite se bicete pozvani, KAD?! :D :D

U "letter of intent" je njihova ponuda u kojoj oni meni nude ugovor -posao, sa svim stavkama: nedeljno radno vreme, plata, bonusi i td i td.
Potpisana od strane direktora i ja sam potpisao, rekli mi to je to 100% to prolazi, pokazali mi smestaj gde cu odsesti i td. Ne verujem da bi se zezali sa tim, pogotovu ne nemci?!
Platili mi put do njih avionom plus taksi 70 evra.
Ne apliciram za plavu kartu nego za visokokvalifikovane jer mi je plata manja nego sto je potrebno za plavu kartu.
Ista je kategorija za apliciranje noks 6-8 cini mi se, tu je i plava karta i visokokvalifikovani, sportisti, naucnici i td.
Zna li neko otprilike za koliko se dobija termin "po novom" od 1 novembra, i da li imaju prednost visokokvalifikovani?!
Meni su u agenciji rekli, kao brzo ces ti dobiti termin sad po novom, njima ti kadrovi trebaju.
Inace je u pitanju IT oblast, Network Administrator.

Ne zna covek vise koga da pita, koliko zavrzlama ima oko ovoga to je strasno :)

Hvala vam na odgovorima.
Sve najbolje svima u dobijanju vize :)

G-ne Tropez,razumam Vasu euforiju oko celog procesa i oko radnog mesta koje Vam je ponudjeno ali prvo sto cu Vam reci je da se naoruzate strpljenjem.Nista ne ide preko noci pa ni Vas slucaj,ima jos puno ljudi koji cekaju sa visokoskolskom diplomom i to vise meseci.Sugerisao bih Vam da dobro pogledate informator za vasu kategoriju i prikupite sva dokumenta koja su vam potrebna a to da li visokoskolske diplome imaju prednost ne moze vam reci niko pa ni agencije koje su tu da uzmu pare uglavnom za nikakvu uslugu.Zelim Vam sve najbolje i samo strpljivo.

Pa treba ako je u pitanju posao vezan za medicinare. Sta ja da dostavim ( koju diplomu ) ako cu biti skaldistar ili prati motore u moto radnji ?
Ovo pise na sajtu ambasade, mada pise ukoliko posedujete
Npr. diplome, svedočanstva, uz overeni prevod sudskog tumača i sa
apostilom
1-2 „NOKS“ Nivo
 Stručno osposobljavanje (1 godina)
 Obrazovanje za rad (2 godine)
 Obučavanje (120 – 360 sati)
Veca vam je sansa da ce vas odbiti ako nemate neki dokaz da ste kvalifikovani za dato zanimanje.Meni su trazili milion papira, bez obzira na informator, mnogo su poostrili sto se tice clana 26.2.

Petko doboj ja jos cekam termin 14 nedelja vec ali ovo sam ja shvatio da meni treba aplicirao sam za vozaca po starom

1 - pasos kopije svih stranica sa podacima ili zigom sa granice x3 kopije
2 - zustimung x3 kopije
3- ugovor original plus 3 kopije ( sve kopiraj vise bolje da imas nego da zahvali)
4 - slike x 3
5- popunjeni obrasci za vizu ( kolko sam ja shvatio citajuci na sajtu treba ti osnovni informator za vizu popunjen u 3 primerka plus informator po kom zanimanju apliciras sa onom izjavom za proveru podataka isto u 3 primerka
6 - taksa spremi sitne novcanice 50 20 i 10
7 - iz poreskog izvadi listing o penziskom stazu
8.- skeniraj vozacku i overi kod notara i kopiraj to isto ( ako ides kao vozac )
9 - diploma skole .odi kod sudakog tumaca i prevedi diplomu ( dalji postupak posle prevodjenja nezam raspitacu se tek iduce nedelje idem da prevedem svoju i raspitam sta dalje posto sam zavrsio za elektricara a imam sve polozene kategorije i imam ugovor za vozaca kamiona.

10 - uverenje ili kako se zove vec o polozenom nivou jezika A1 ili koji vec imas ako nemas to kolko sam procitao u predhodnim postovima dobices neki test ko zna bolje nek me ispravi i mene isto zanima sve do sitnih detalja
11- od gazde trebas da trazis da ti posalje bilans firme iz registra u nemackoj kolko sam ja razumeo ili mozes i sam da platis 9 eura i dobijes preko neta ( imas u predhodnim postovima objasnjeno)
12 - Pismo preporuke pored ugovora nek ti gazda malo napise opsirnije zasto mu bas ti trebas
13- kod 95 umalo zaboravih ako ga nemas onda trebas da vidis sa gazdom u nemackoj da te prijavi tamo na obuku i posalje ti potvrdu da o toj prijavi kao dokaz da ces kod polagati kada stignes ( tako ja mislim da uradim posto sam za slepera polozio jos 2003 i kazu da cu trebati ici samo 5 dana na predavanja i dobiti karticu dok svi koji su polozili posle 2008 imaju ful obuku i polaganje usmeno i teoriski ako bas budu trazili ici cu u sloveniju i polagati treceg nema.
Ovo sto sam napisao mislim ja da ponesem kada i ako dobijem termin
Informatore popunjavas na nemackom ili engleskom

Poslednja izmena:
Prodje jos jedna nedelja a nema termina jos..Da li im je neko pisao i ako jeste da li su mu odgovorili nesto,sem automatske poruke?

Pozdrav Gile,ja sam zvala ambasadu i rekla mi je operater da nikakve inform.ne daju tel.samo putem mejla,koji nisam dobila od njih iako sam tri poslala.To sam gospodji i rekla, odgovorila je": nemoguce mi svima saljemo mejl". Meni niste poslali,hvala Vam na razgovoru...
Nakon zavrsenog razgovora dobila sam za 5 min.automat.poruku: ...molimo sve vas koji ste se regisrtovali pre 01.11 za strpljenje...itd.
Inace ja cekam termin od 9. Jula, radnia viza 26.2. za negovateljicu u priv.kuci.Poslodavac mi je licni prijatelj i porodica njegova, poznajemo se dugo god.Nista vise ne znam...Da li cemo mi koji cekamo evo 5, meseci dobiti...nemam pojma.(Inace, zaista najbolji sajt i hvala svima na pomoci, i raznim informacijama.Mnogo znaci. Srecno svima!)

Информација од јутрос дата Немачком послодавцу из амбасаде у Беогрду, да би термин од јула могао бити у децембру или јануару и да након предаје докумената се веома кратко чека на визу.

Информација од јутрос дата Немачком послодавцу из амбасаде у Беогрду, да би термин од јула могао бити у децембру или јануару и да након предаје докумената се веома кратко чека на визу.

Od kog jula cekate.

Po informatoru morate da prilozite ili sertifikat kursa ili diplome, mislim da treba i diploma B1.Morate nekako da dokazete da imate kvalifikacije za dato zanimanje.

OK hvala Imam sve i diplomu i svedocanstva i drzavni i b1 ponecu sve pa sta mi traze mada sam informisana da za to sto Imam Zustimmung nije potrebna kvalifikacija al neka mi je PRI ruci pa ako za treba TU je. Hvala na odgovoru.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back