Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jedno pitanje. Kada se dobije viza u Ambasadi Nemacke u Beogradu koju sam podneo preko Plave Karte da li ja odmah po dolasku u Nemacku mogu poceti sa radom kod poslodavca ili moram prvo TU vizu da zamenim za Plavu Kartu pa tek onda ?
Vađenje plave karte u Nemačkoj
Kada sam javio svojim novim poslodavcima da mi je izdata viza, morao sam da im kazem tačan datum dolaska. Tad je sledilo saznanje da ću ovaj put sve troškove puta snositi upravo ja, i da jedan deo priče o pomoći o kojoj sam slušao neće biti ispoštovan. Ipak, firma mi je pomogla oko najbitnijih stvari – papira.

Kada sam stigao u Nemačku, prvi sledeći dan sa kolegama iz odeljenja za ljudske resurse otišao sam u kancelariju za strance (Ausländeramt / Ausländerbehörde) gde sam prijavio da sam stigao. Nakon toga smo otišli u opštinu (Bürgeramt / Bürgerbüro) gde sam prijavio prebivalište na adresu firme i dobio potvrdu (Anmeldebescheinigung).
Posle smo otišli do banke da otvorim tekući račun. Zdravstveno osiguranje mi je takođe organizovala firma i samo mi je nakon mesec dana stigao papir, koji sam morao da potpišem i pošaljem osiguravajućoj kući. U roku od mesec, možda mesec i po dana, stigla mi je kartica od banke, plava karta i kartica za zdravstveno osiguranje. Uz plavu kartu dobio sam još jedan papir (Zusatzblatt) koji sam dužan da nosim sa sobom, pored pasoša i plave karte. Kada sam našao svoj dugoročni smeštaj, morao sam da odem do opštine da promenim adresu, pa posle da obavestim banku, zdravstveno osiguranje i naravno administraciju na poslu. Kod nekih sam išao lično i odneo kopiju prijave prebivališta, a nekima sam mogao da je pošaljem imejlom.

Inače ovaj proces vađenja dokumentacije može da traje i kraće, ali je kod mene trajalo nešto duže jer sam imao „sreće“ da mi ne pošalju sva potrebna dokumenta. Na primer, imao sam račun u banci ali nisam mogao da podignem novac jer nisam imao PIN koji mi banka nije poslala jer je falio neki potpis. Takođe sam igrom slučaja saznao da mi zdravstveno osiguranje nije upisalo tačno novu adresu stanovanja kada sam sve predao posle promene prebivališta. Slučajno sam otišao do njih, jer sam u međuvremenu dobio drugu karticu zdravstvenog osiguranja. Službenica se čudila kako imam dve kartice, a onda kad je videla u sistemu, shvatila je da su mi poslali i treću karticu, pa je htela da proveri adresu na kojoj stanujem i ispostavilo se da imaju pogrešnu. Tu mi je već bilo jasno da ni kod njih birokratija ne funkcioniše kao što mi u Srbiji mislimo.

Pomoć firme nisam dobio oko traženja stana, vođenje kod lekara, a kako sam i od kolega mogao da saznam, upisivanje dece u vrtić i ostale stvari nisu baš bile ostvarene. Naravno ono što je najbitnije oko papira, boravišne dozvole, zdravstvenog osiguranja, otvaranja bankovnog računa, vađenje plave karte, koja mi omogućava život ovde naredna tri meseca, pa i u slučaju otkaza su rešili bez bilo kakvih komplikacija.

Nadam se da će vam moje iskustvo i proces kroz koji sam prošao pomoći da dobijete ideju onoga šta može da Vas očekuje ako planirate da idete za Nemačku.

Pozdrav svima,

Nov sam član i interesuje me da li neko može da mi pomogne oko sledećih nedoumica:
1. Da li posao za koji dobijam ugovor mora biti deficitaran po starom zakonu?
2. Da li taj posao mora da odgovara mojoj srednjoj školi budući da imam završenu gimnaziju?
3. Za koji NOKS bih u tom slučaju trebao da podnesem zahtev? 1-2 ili 3-5?
4. Ako zakažem termin po starom zakonu da li to znači da ću sigurno dobiti termin pa makar i 2022.?

Hvala unapred na odgovoru.

Pozdrav ljudi,
Imam radni ugovor koji mi pocinje 1 Februara 2020. Idem preko Plave karte
Sva dokumenta sam predao Ambasadi kad mi je bio termin jos 13 Decembra 2019.
E sad cekanje na obradu moje vize se bas oduzilo i necu moci ispostovati pocetak radnog odnosa kao sto je naznaceno u ugovoru.
Da li ce mi iz Ambasade Nemacke u Beogradu traziti mozda naknadno novi ugovor sa novim datumom? Da li je neko imao slicna iskustva?

Pozdrav ljudi,
Imam radni ugovor koji mi pocinje 1 Februara 2020. Idem preko Plave karte
Sva dokumenta sam predao Ambasadi kad mi je bio termin jos 13 Decembra 2019.
E sad cekanje na obradu moje vize se bas oduzilo i necu moci ispostovati pocetak radnog odnosa kao sto je naznaceno u ugovoru.
Da li ce mi iz Ambasade Nemacke u Beogradu traziti mozda naknadno novi ugovor sa novim datumom? Da li je neko imao slicna iskustva?
Neće. To se svima redovno dešava. Oni su krivi za to zbog ovolikog čekanja

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back