Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mozesa li dati jos neku informaciju probao sam sve na nemackom i sve sustrucni nazivi
Dve najvaznije stvari za nas sto pise je da svako mora nostrifikovati svoju diplomu u Nemackoj i da taj proces nistrifikacije traje do 3 meseca i da svaka drzava ce da otvori posebno odelenje u svojoj zemlji( misli se na ambasade) i da proces za dobijanje vize i termina ne sme preci 4 sedmice.Ostalo sto pise su odredbe u vezi toga da je ovo zakon samo za kvalifikovane tj.noks 1-2 se ukida,odredbe oko vize za trazenje posla i druge neke odredbe ne toliko kljucne.

Ima pravo na sve to sto si napisao.
Jel neko probao da trazi i sta konkretno? Ja znam da imas pravo na deciji dodatak (200 evra po detetu otprilike), u Bayernu imas pravo i na roditeljski dodatak 250 evra mesecno od 12 do 36 meseca zivota deteta (kao pomoc za vrtic i slicno posto su privatni vrtici po 500 evra za mesec dana), ali osim toga za nas koji smo tek dosli, nisam cuo ni nasao. Koji dodatak postoji za zenu koja je tek dosla preko spajanja porodice i nema ni dana radnog staza u DE?

Drugari ako moja zena dodje u DE kod mene na spajanje porodice a pritom nemozemo da nadjemo njoj brzo posao zbog njene struke dali ona ima pravo da se prijavi na njihov biro rada i dali ima pravo na neka primanja sa biroa?

Ima pravo na sve to sto si napisao.

moze da se prijavi na biro rada, ali NEMA prava na naknadu sa biroa! pravo na nadoknadu za nezaposlene za nekog ko nije nikada pre toga u Nemackoj radio (Arbeitslosengeld II, u narodu i Harz IV,a prevedeno na nas jezik - socijalnu pomoc) mislim da ima neko ko je par god. prijavljen na biro, ne nadju mu posao pa tek onda! ali to ni u kom slucaju ne bih uzimao, jer ko to jednom uzme moze kasnije da zaboravi na nemacko drzavljanstvo zauvek, iako ispuni sve druge uslove (8 god. boravka, znanje jezika, polozen Einburgerungstest, solidna primanja i dr.)

Posto sam dobio neke informacije da podelim:

u Minhenu je trenutno haos u KVR sto se tice odobravanja viza zbog tehnickih problema. Meni je porodica imala termin krajem oktobra za spajanje, i danas mi u KVR kazu da ce im trebati 3-4 meseca da obrade zahtev i posalju nazad za BG. Takodje mi je rekla da ce mi pre toga poslati pismo ako treba da dostavim jos neka dokumenta i onda je sve kompletno. Inace razgovarao sam sa sluzbenicom koja je meni odobrila plavu kartu i kojoj direktno stize prijava moje porodice.

Cisto proveravam da li neko zna, porodica moze da dodje kod mene do 90 dana, to sto su u procesu odobravanja vize ne utice na ustanak u EU ako se pridrzavamo famoznih 90 dana?

Pozdrav svima. Mesecima cekajuci termin pratim grupe i forume, saznajem i sakupljam razne informacije vezano za radnu vizu.
Sasvim malo se govori o jeziku.
Konkretno me zanima da li neko moze da podeli svoje iskustvo u ambasadi po pitanju znanja jezika?
U pitanju je NOKS 1-2.
Da li se nesto zapravo trazi i sta?
Da li je to u pitanju Geteov sertifikat, ili samo par pitanja na nemackom, ili neki jednostavan test...ili mozda cak i nista od navedenog?
Unapred hvala na odgovorima.

Ne za noks 1-2 nista ne traze niti te sta pitaju u vezi jezika u ambasadi,to je sasvim logicno jer ne ide se sa tim noksom ljude leciti nego raditi.Kad dodjes u Svabiju bices obavezan skolu jezika posecivati i u datom roku poloziti te nivoe jezika.Bitno je da imas samo svu dokumentaciju slozenu i odes samo predas na termin i cekas odgovor jeli odobrena viza ili ne.

Ne za noks 1-2 nista ne traze niti te sta pitaju u vezi jezika u ambasadi,to je sasvim logicno jer ne ide se sa tim noksom ljude leciti nego raditi.Kad dodjes u Svabiju bices obavezan skolu jezika posecivati i u datom roku poloziti te nivoe jezika.Bitno je da imas samo svu dokumentaciju slozenu i odes samo predas na termin i cekas odgovor jeli odobrena viza ili ne.
Da te pitam sta mislis o mom slucaju? Zakazao sam greskom 1-2 a trebao sam zavarivaci 3-5 sa sertifikatom. Nemam srednju za zavarivaca ali sertifikat mu dodje kao diploma, zato je 3-5, kao vozacima cod 95.
U ugovoru mi stoji Schweißfachkraft eingestellt. Trenutno sam u DE i u ovoj firmi sam odradio probu i njihov inzinjer zavarivanja mi je produzio ateste jer su mi bili istekli.
Sta mislis kako ce to proci na terminu, i hoce li biti pitanja na nemackom? Termin mi je za desetak dana.

Da te pitam sta mislis o mom slucaju? Zakazao sam greskom 1-2 a trebao sam zavarivaci 3-5 sa sertifikatom. Nemam srednju za zavarivaca ali sertifikat mu dodje kao diploma, zato je 3-5, kao vozacima cod 95.
U ugovoru mi stoji Schweißfachkraft eingestellt. Trenutno sam u DE i u ovoj firmi sam odradio probu i njihov inzinjer zavarivanja mi je produzio ateste jer su mi bili istekli.
Sta mislis kako ce to proci na terminu, i hoce li biti pitanja na nemackom? Termin mi je za desetak dana.
Po meni to i jeste noks 1-2 sa certifikatom,ti neces imati nikakav problem i da spada u noks 3-5.Mnogi sto idu u Svabiju na primer na gradjevinu takodje imaju certifikate
za tesare,armirace itd.i njima isto stoj u ugovoru da su majstori medjutim vecina njih se prijavljuju na noks 1-2 i nose te certifikate i nemaju nikakav problem jer lakse prodju ambasadu i u ugovoru im stoji bolja satnica sto im je najbitnije,to je jadan samo primer kako moze.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back