Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moja situacija je sledeca, radio sam preko detasmana za jednu srpsku firmu, produzio sam detasman na dve godine i dobio sam Aufenthaltserlaubnis po clanu §29 do 31.12.2019, firmu sam napustio zato sto nisam smeo da imam otvoren GiroKonto, platu sam primao dve godine na ruke 50% manje nego sto pise na platnoj listi, nasao sam bas Nemackog poslodavca koji hoce da me zaposli, preselio sam se u opstinu Friedberg nasao smestaj sa prijavom adrese. Dobio sam ugovor o radu i Stellenbeschreibung od firme, to sam sve predao u Ausländerbehörde za novu radnu i boravisnu dozvolu. Papiri su mi obradjeni za 9 dana i odobreni su dobijeno je zeleno svetlo, zvali su me iz Ausländerbehörde da podignem dokumenta i platim taksu, otisao sam po pozivu da platim taksu i uzmem dokumenta ali gospodja koja je zaduzena za moj slucaj mi je rekla da ne smeju da mi izdaju novu Arbeitserlaubnis po clanu §26 bez obrazlozenja. Iako sam im dao na uvid platne liste i vize koje sam imao do sada, isao sam u firmu kod koje trebam poceti sa radom oni su mi tamo rekli da se javim kad to napravim jer sa trenutnom vizom koju imam to ne moze da funkcionise, uradio sam sve sto je do mene. Kad sam pitao sluzbenicu u cemu je problem ona sleze ramenima i kaze da ne zna, da li je problem u sluzbenici ili stvarno nesto fali. Ugovor mi je vollzeit 40 sati nedeljno, 28 radnih dana godisnjeg odmora, skola jezika dva puta nedeljno, satnica 14.90 brutto po satu.
Da li moze neko od Vas iskusnijih da me posavetuje?

Pozdrav ljudi,

Dobio sam ugovor od firme, pozicija Softver Inzenjer, plata: 65000e.
Pitanje: posto imam diplomu Ekonomskog fakulteta (drzavni, priznat po Anabin-u) a ne nekog fakulteta it-smera, da li i dalje spadam u Noks 6-8/Plava karta ?

Jasno mi je da ukoliko ne postoji poklapanje pozicije iz ugovora i zavrsene skole onda automatski idete u Noks 1-2 (recimo slucaj kada je osoba prekvalifikovana za neku poziciju, pr. diplomirani pravnik na poslu viljuskariste, lupam sad), ovde je drugacija situacija, jer je deficitarna pozicija i imam iskustvo?

Hvala unapred,

Srdacno

Pozdrav ljudi,

Pitanje: posto imam diplomu Ekonomskog fakulteta (drzavni, priznat po Anabin-u) a ne nekog fakulteta it-smera, da li i dalje spadam u Noks 6-8/Plava karta ?

Jasno mi je da ukoliko ne postoji poklapanje pozicije iz ugovora i zavrsene skole onda automatski idete u Noks 1-2 (recimo slucaj kada je osoba prekvalifikovana za neku poziciju, pr. diplomirani pravnik na poslu viljuskariste, lupam sad), ovde je drugacija situacija, jer je deficitarna pozicija i imam iskustvo?

Hvala unapred,

Srdacno
Da si dip.ing.masinstva,elektotehnike i slicno ne bih imao problema,ovako ka ekonomista ne mozes na tu radnu poziciju koja ti pise u ugovoru sto si naveo, to ti garantujem.

Pozdrav ljudi,

Hvala unapred,

Srdacno

Idi na Noks 6-8, završio si fakultet.
Nemaš šta da izgubiš, dobijaš termin za dva meseca.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back