Plavakarta2019
Početnik
- Poruka
- 7
Srecan drugi dan Uskrsa svima koji slave. Da li su nekome koje predavao oko 5 aprila 2019 dokumentaciju odobrili vizu? (za bilo koji noks) Veliki pozdrav
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ti kursevi jezika moraju da se poloze kad tad ako hoces u Nemacku da se integrises,sto bi neko odusto nije to kineski jezik da se ne moze nauciti,moj drugar u Minhenu je morao da polaze to prosle godine posle dve godine boravka da bi produzio vizu,tako da ja ne bih rekao da je to rekla kazala.Odakle ta informacija, iz "rekla kazala" ili iz iskustva?
Verujem da neko ko tek krece da aplicira odustace od aplikacije samim citanjem ovog foruma I stranice kakvih sve komentara ima.![]()
Jeli moze plava karta da se dobije bez sertifikata jezika,jer meni su sad na termnu u Beogradu trazili sertifikat B1,ja sam vec imo i C1 polozen pa nisam imao problem, u pitanju je noks 6-8.A ja sam dobio vizu na 4 godine bez sertifikata u januaru. A posle te 4 godine ako zelim da dobijem vizu za stalno treba da odem u auslanderbehorde i dokazem (sednes pricas sa sluzbenikom) i produze ti. ukoliko nije zadovoljavajuce, ne mogu da ti uzmu tek tako papire, ali mogu da ti produze na jos 4 godine (znaci ne za stalno). Ovo je u Minhenu, a imam plavu kartu.
Odakle ta informacija, iz "rekla kazala" ili iz iskustva?
Verujem da neko ko tek krece da aplicira odustace od aplikacije samim citanjem ovog foruma I stranice kakvih sve komentara ima.![]()
Pa samim cekanjem na termin ambasada tera ljude...danas 14 meseci i 10 dana cekanja termina za vozaca...
Kazes da imas sa Beograsdkog unerveziteta taj sertifikat o suvoj gradnji,sad moze tafirma da ti napravi ugovor za majstora pod uslovom da je taj tvoj certifikat priznat i onda mozes da ides na nok 3-5,ovako moze fima da ti napise samo u ugovoru npr.bauhelfer pomocnik i onda si noks 1-2.Drugari...moram da provjerim nešto prije nego krenem u proceduru.
Elem, listao sam forum u potrazi za informacijama i naletim na nešto bitno ali bih da još jednom provjerim.
Nije mi baš najjasnije koji NOKS da koristim. 1-2 ili 3-5.
Završio sam srednju medicinsku, fizioterapeutski tehničar. Ali ću u Njemačkoj raditi na poslovima suve gradnje (rigips, gletovanje i ostalo) i imam spreman ugovor na tim poslovima.
Na forumu sam naišao na sledeće...
"Ako Vam u Ugovoru o radu iz Nemačke piše isto zanimanje kao što Vama piše na diplomi srednje škole koju ste završili- onda ste NOKS 3-5.
Ako Vam u Ugovoru o radu iz Nemačke piše zanimanje koje Vi nemate na diplomi srednje škole i visoke skole strukovnih studija-onda ste NOKS 1-2."
Pa sam u dilemi...
Imam četvorogodišnje radno iskustvo na poslovima građevinskog menadžmenta u Afganistanu, na ogromnim projektima. OSHA health and safety sertifikat Merdif instituta u Dubaiju i diplomu osposobljenosti za rad u suvoj gradnji beogradskog univerziteta.
Da li su te dodatne kvalifikacije dovoljne za aplikaciju preko NOKS 3-5 ili moram ići preko 1-2? I kakve su posledice ako tu nešto zeznem?
Hvala na pomoći.
Drugari...moram da provjerim nešto prije nego krenem u proceduru.
Elem, listao sam forum u potrazi za informacijama i naletim na nešto bitno ali bih da još jednom provjerim.
Nije mi baš najjasnije koji NOKS da koristim. 1-2 ili 3-5.
Završio sam srednju medicinsku, fizioterapeutski tehničar. Ali ću u Njemačkoj raditi na poslovima suve gradnje (rigips, gletovanje i ostalo) i imam spreman ugovor na tim poslovima.
Na forumu sam naišao na sledeće...
"Ako Vam u Ugovoru o radu iz Nemačke piše isto zanimanje kao što Vama piše na diplomi srednje škole koju ste završili- onda ste NOKS 3-5.
Ako Vam u Ugovoru o radu iz Nemačke piše zanimanje koje Vi nemate na diplomi srednje škole i visoke skole strukovnih studija-onda ste NOKS 1-2."
Pa sam u dilemi...
Imam četvorogodišnje radno iskustvo na poslovima građevinskog menadžmenta u Afganistanu, na ogromnim projektima. OSHA health and safety sertifikat Merdif instituta u Dubaiju i diplomu osposobljenosti za rad u suvoj gradnji beogradskog univerziteta.
Da li su te dodatne kvalifikacije dovoljne za aplikaciju preko NOKS 3-5 ili moram ići preko 1-2? I kakve su posledice ako tu nešto zeznem?
Hvala na pomoći.
Ti imas diplomu za suvo gradnju,samo treba kao sto sam ti rekao da proveris njenu vaznost za Nemacku to je bitno i ako ona vazi i onda ti ta firma koja radi suvu gradnju napravi ugovor za majstora u toj oblasti suve gradnje i onda si noks 3-5,to ide tako,za koji se god termin prijavis ne mozes ove godine zavrsiti.Dilema mi je što se ono može tumačiti na dva načina. Imam srednjoškolsku spremu (minimum za NOKS 3-5) a ovamo neko napisa da mora sprema da se poklapa sa ugovorom. Pa ne znam je li to 100% tačno.
A opet, sa druge strane, dodatna stručna osposobljenost u suvoj gradnji (diploma priznata i u EU) bi, makar po mojoj logici, trebala da se prizna u ovom slučaju za 3-5.
I još nešto...pošto čitam svašta na forumu oko ovih termina...ispada da i nema neke razlike u čekanju kod 1-2 i 3-5.
Postoji li šansa da se to završi prije Nove godine, u nekom od ova dva termina?
Ako gledas najbrzu varijantu to ti je noks 6-8 viza gotova za 2 do 3 meseca ali ti treba fakultetska diploma,ta dva druga noksa 3-5 i 1-2 se cekaju preko godinu i duze.U ugovoru stoji da sam zadužen za bezbjednost i zaštitu u radu (za to imam OSHA sertifikat, jedan od najjačih svjetskih sertifikata u tom polju) i montažer, gleter i ostalo po potrebi (diploma suve gradnje Beogradskog univerziteta koja sigurno važi u GER).
Pa kontam da je to 3-5.
Pazi, mene je briga preko kog NOKS-a idem. Samo gledam bržu varijantu. A i da ne zeznem nešto, pa da me vraćaju i da tako ne gubim vrijeme.
Za fizioterapeuta imam i staž i državni ispit i Ayurveda masažu na Božidar Adžiji...i još 100 čuda. Ali eto...ovamo apliciram u građevinskoj varijanti kao radnik i stručni saradnik na proširenju poslovanja. Bolje plaćeno.
Posto kazes da imas taj certifikat koji je najaci u tom polju i priznat u EUa i u ugovoru ti stoji opis tog posla,definitivno pripadas noksu 3-5.Ne bih da ispadne da nešto zanovijetam ali sam na mnogo postavljenih pitanja na ranijim stranama nalazio odgovore kontradiktorne jedan drugom pa nisam siguran šta je tačno a šta ne.
Šta mi predlažete? 1-2 ili ipak mogu 3-5 sa ovim dodatnim kvalifikacijama?
Jeli moze plava karta da se dobije bez sertifikata jezika,jer meni su sad na termnu u Beogradu trazili sertifikat B1,ja sam vec imo i C1 polozen pa nisam imao problem, u pitanju je noks 6-8.
A koje ste godine bili na terminu mogu li znati.pozzDa, ja sam je dobio, rec nemackog nisam znao tada niti mi je ko trazio sertifikat. U behorde sam pricao na Engleskom. Navodno (u informatoru valjda) traze engleski c1, ali meni nisu trazili papir vec smo samo razgovarali.
Da li je potreban zustimung za vozace da se nosi sa dokumentima u ambasadu? HvalaPozdrav svima. Dugo me nije bilo na forumu, evo da vam se javim sta i kako sam uradio. Upravo sam dobio aufenhaltskartu koja vazi 5 godina i potpuno sam izbegao ambasadu. Da ne duzim mnogo sta i kako, ukratko prica je preko EU pasosa najuzeg kruga porodice. Nasao sam clan zakona po kom ja u sustini sa odredjenom dokumentacijom moram to da dobijem i tako sam i uradio. Termin sam stornirao. Srecno svima i sve najbolje
Pozdrav svima. Dugo me nije bilo na forumu, evo da vam se javim sta i kako sam uradio. Upravo sam dobio aufenhaltskartu koja vazi 5 godina i potpuno sam izbegao ambasadu. Da ne duzim mnogo sta i kako, ukratko prica je preko EU pasosa najuzeg kruga porodice. Nasao sam clan zakona po kom ja u sustini sa odredjenom dokumentacijom moram to da dobijem i tako sam i uradio. Termin sam stornirao. Srecno svima i sve najbolje
Da li je potreban zustimung za vozace da se nosi sa dokumentima u ambasadu? Hvala
Pozdrav svima. Dugo me nije bilo na forumu, evo da vam se javim sta i kako sam uradio. Upravo sam dobio aufenhaltskartu koja vazi 5 godina i potpuno sam izbegao ambasadu. Da ne duzim mnogo sta i kako, ukratko prica je preko EU pasosa najuzeg kruga porodice. Nasao sam clan zakona po kom ja u sustini sa odredjenom dokumentacijom moram to da dobijem i tako sam i uradio. Termin sam stornirao. Srecno svima i sve najbolje