Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Joj svima razlicito, ne zna covek sta da misli.
Jeste li imali novi ili stari ugovor?
Meni uzeli samo novi ugovor, stari nisu a ni zustimunng nisu :/. Samo pogledala i unela neke podatke u racunar.
Onaj handelregisterauszug mi firma poslala ali mi ga nisu uzeli (a sad citam da i zbog toga odbijaju)

kada dam pitala je li sve okej, zena mi rekla da jeste i da ce me zvati.
nisam pametna ????

Meni je uzela sve staro...i ugovor i Zustimmung (još je važio desetak dana)i Handelregisterauszug mi je uzela...a kada ste Vi imali termin ?(izvinite ako ste već rekli ali nisam "propratila ")

Pozdrav,svima na forumu
Procitao sam vise od pola postova ali nisam stigao da procitam sve (167 stranica). Imam par pitanja,ako bi mogao da odgovori neko ko je i sam prosao kroz sve ili ko je dobro upoznat sa situacijom.
Naime ja imam nameru da trazim posao kao vozac kamiona u Nemackoj C i E ili samo C kategorije (C imam vec nekoliko godina,E tek treba da polozim,nemam iskustva,COD 95 tek treba da polazem,nakon E,negde u okruzenju Hrvatska,Slovenija....ja sam iz Srbije,srpski pasos,bez poznavanja nemackog ali ucim neke osnove,mogu i kurs neki da zapocnem,dobro poznavanje engleskog).
1.Posao bih trazio preko interneta i ako pristane poslodavac,kako sve to funkcionise,da li poslodavac sve papire salje u ambasadu i/ili koje su tu moje obaveze?
2. Prvo se odlazi kod poslodavca u Nemacku da se potpise ugovor,pa se ceka viza i ostali papiri? Na koliko se najcesce potpisuje ugovor? Cuo sam da su ti ugovori koje vecina (nasih ljudi poreklom sa Balkana) nudi,ugovori na probni rad i nisu za stalno (bez placenog bolovanja,bez bonusa za prekovremeni rad itd.)Uslovi za strance,ne za Nemce,jer da su uslovi bolji nebi ni trazili vozace iz EU i NON-EU zemalja.
3. Imam konkretno ponudu iz jedne firme iz Minhena koja radi dostavu po DE,liferung je u pitanju,plata je od 1.600-1.800€ (bruto verovatno),od koje moze da se ustedi 500-600€,stana nema,nego soba koja se placa 300-350€.Sumnjam da bi ijedan Nemac radio za te pare.
4. Da li je moguce prekinuti radni odnos u firmi na osnovu koje sam dobio radnu vizu-dozvolu i ako je moguce ima li neki rok za koji mogu da nadjem drugog poslodavca ili momentalno sa prestankom radnog odnosa,moram napustiti DE?
Ima li neko da može da mi odgovori na sva ili na neko od ovih pitanja.
Unapred hvala.

Mwni nije vazio Zustimmung vise pa verovatno zbog toga nije uzela.
Ja cekam tek od 26.02. Znam da ne mozetako brzo da stigne, ali nekome jave da je viza gotova za 10 dana, a neko ceka i vise od 2 meseca. Zanima me od cega to zavisi :(
Ne znam od čega zavisi....ali kroz iskustva drugih ljudi koji su čekali dugo ,zaključila sam da je do naše Ambasade....recimo ,ovi naši "vade " se na provere u Nemačkoj....znam osobu koja je posle mesec dana i vise kako nije dobijala vizu ,proveravala u Uredu za strance šta se dešava,jer je ranije boravila u Nemačkoj,rekli su joj da ništa iz Beograda nisu dobili !?onda dalje ,na te boravke od ranije ne mogu da se vade ,jer takodje znam par osoba koje u Nemačkoj nisu bile nikad,čak i ugovore su ovde potpisali,čekali su mesecima vizu ....i još čula sam da zavisi od službenika (o tome ne bih puno ,jer ne znam ko je za šta zadužen i kako uopšte funkcionišu)ali kao neki su sporiji a neki brzo odrade zahteve ... nisam pametna ,mogu samo da nagadjam

Upravo tako. neka nam je Bog na pomoci haha, da ne pogubimo bas sve zivce jer ce nam i tamo trebati :).
srecno svima :)

Opet juce sam zamolila prijateljicu da pozove zav i pita za zustimmung dali vazi i kad isteknu onih 6 meseci, i opet su rekli da se zustimmung uvazava i da nas ima u sistemu.. Tako da ni meni nije jasno zašto vracaju. A muzu u ambasadu rekli da sad drukcije zavode i ukucala podatke iz zustimmung.

Hvala Kkikki, misterija rešena :(

Ne znam od čega zavisi....ali kroz iskustva drugih ljudi koji su čekali dugo ,zaključila sam da je do naše Ambasade....recimo ,ovi naši "vade " se na provere u Nemačkoj....znam osobu koja je posle mesec dana i vise kako nije dobijala vizu ,proveravala u Uredu za strance šta se dešava,jer je ranije boravila u Nemačkoj,rekli su joj da ništa iz Beograda nisu dobili !?onda dalje ,na te boravke od ranije ne mogu da se vade ,jer takodje znam par osoba koje u Nemačkoj nisu bile nikad,čak i ugovore su ovde potpisali,čekali su mesecima vizu ....i još čula sam da zavisi od službenika (o tome ne bih puno ,jer ne znam ko je za šta zadužen i kako uopšte funkcionišu)ali kao neki su sporiji a neki brzo odrade zahteve ... nisam pametna ,mogu samo da nagadjam

Jovana zovite glavni Amt iz Berlina i pitajte njih.

Opet juce sam zamolila prijateljicu da pozove zav i pita za zustimmung dali vazi i kad isteknu onih 6 meseci, i opet su rekli da se zustimmung uvazava i da nas ima u sistemu.. Tako da ni meni nije jasno zašto vracaju. A muzu u ambasadu rekli da sad drukcije zavode i ukucala podatke iz zustimmung.

Ma znam, ali kazem ljudi idu da rade isti posao, isto prijavljeni i sve skoro identicno- razlicite informatore im uzmu i to mene najvise buni :/

Pozdrav svima, dugo vec pratim vasa iskustva i dosta su mi pomogla.
Aplicirala sam se za termin 17.11.2018., dobila termin 23.01.2018. Aplicirala sam se po NOKSU 6-8, sportista. Juce, 02.03.2018. javili su mi da mi je viza odobrena i da mogu da dodjem na viziranje i da moram da ponesem osiguranje za 6 meseci sa sobom kada dolazim na viziranje. Hvala vam svima na informacijama. Srecno!!

Pozdrav mimaaa22,

Mozes mi reci koji su uslovi za sportske vize?
Brat mi je fudbaler i planiramo da apliciramo za sportsku vizu.
Na sajtu ambasade sam gledao, ali nisam nasao nista konkretno.

Meni su trazili ugovor od firme, diplome sa takmicenja, ja sam takodje dostavila i potvrdu da sam bila clan Reprezentacije, ugovor o stanu i ugovor da firma postoji, jezik B1 i to bi bilo to.

Joj svima razlicito, ne zna covek sta da misli.
Jeste li imali novi ili stari ugovor?
Meni uzeli samo novi ugovor, stari nisu a ni zustimunng nisu :/. Samo pogledala i unela neke podatke u racunar.
Onaj handelregisterauszug mi firma poslala ali mi ga nisu uzeli (a sad citam da i zbog toga odbijaju)

kada dam pitala je li sve okej, zena mi rekla da jeste i da ce me zvati.
nisam pametna ????

Cekaj,pojasni svima ovde pa mozda neko i zna resenje,kako novi i stari ugovor,sta to znaci,zbog cega novi i stari,jel od iste firme ugovor,sta je razlog da se dobije tkz. novi ugovor,kazes imas novi a treba i stari,pa koji ce ti ochin onda novi ako treba i stari ,itd,itd....sto bolje objasnis sta sve imas i zbog cega je tako,lakse ces dobiti odgovor...

- - - - - - - - - -

Aplicirala sam se za termin 17.11.2018., dobila termin 23.01.2018. Aplicirala sam se po NOKSU 6-8, sportista. Juce, 02.03.2018. javili su mi da mi je viza odobrena i da mogu da dodjem na viziranje i da moram da ponesem osiguranje za 6 meseci sa sobom kada dolazim na viziranje. Hvala vam svima na informacijama. Srecno!!

Radices kao sportista,tj. bavices se sportom u DE i jesi li na osnovu toga dobila vizu.

Pozdrav svima :)

Imam rodjaka u Nemackoj koji radi u lageru UPS-a , u pitanju je Americka firma za dostavu paketa https://www.ups.com/de/de/Home.page
U odlicnim odnosima je sa sefom i moze da mi pomogne oko zaposlenja.Medjutim , da bi mi oni dali predugovor sa kojim bih aplicirao za radnu vizu neophodno je da odradim probni rad par dana. Ono sto se javilo kao problem je to sto bez vize oni ne smeju da me angazuju ni na probni rad, tj. rodjak kaze da bez vize ne mogu uopste ni na kapiju da prodjem :D Kao resenje sam nasao vizu za trazenje posla , to je ona stavka pod 13 na sajtu nemacke ambasade EWT13_Traženje posla . Registrovao se za termin 26.januara ove godine , Nemacki A1 cu polagati ili 25.marta ili 22.aprila posto je martovski rok popunjen ali postoji mogucnost da se oslobodi jedno mesto. Sad sam u potpunoj nedoumici , da li da otkazujem termin , jer nisam siguran sta tacno podrazumeva viza za trazenje posla....Da ne bih duzio vise , imam par pitanja :

1. Da li sa vizom za trazenje posla mogu da trazim bilo koji posao , ili moram onaj koji odgovara fakultetskoj diplomi? Ja sam inace diplomirani georaf-turizmolog , prirodno-matematicki fakultet u Nisu , nije po Bolonji , stari program je u pitanju na 4 godine , ali to je visoka strucna sprema. Juce vidoh da ga taj smer nema na onoj listi priznatih, ali ga ima diplomirani geograf na PMF-u Nis kao i ostali smerovi , pa racunam da to ne bi trebalo da pretstavlja problem jer je PMF-Nis priznat koliko vidim, a nazivi smerova se menjaju povremeno...Sve u svemu sa tom diplomom mogu da se slikam u Nemackoj .

2.Tadodje , da li ja sam tom vizom za trazenje posla uopste imam pravo na probni rad u Nemakoj? Jer ako nemam da ne ulazim uzalud u troskove.

3. Koliko se realno ceka u praksi za tu vizu za trazenje posla?3-4 mesici li vise ? Plasim se da ne budem u raskoraku , da dobijem uskoro termin za vizu a jos nema sertifikat iz Nemackog , plus u skoli kazu da se na izdavanje OSD sertifikata kada polozis ceka i do 45 dana posto se rade u Becu .

Hvala :)

A zasto ne vidis da polazes nemacki na goethe institutu u minhenu i sertifikat dobijas istog dana. Samo sto moras imati nekog u De da ti to rezervise na tvoje ime i uplati prilikom zakazivanja. To govorim jer smo ja i supruga tako isli. Rodjak rezervisao termin na institutu u minhenu na nada imena, otisli tamo odstampali mejl o potvrdi rezervisanog termina i polagali tamo. Po zavrsenom testiranju cekali nekih 3-4 sata i podelili sertifikate. Cena je bila 95 eura po osobi a kod nas oko 9000 din ili tako nesto.

Poslednja izmena:
Cekaj,pojasni svima ovde pa mozda neko i zna resenje,kako novi i stari ugovor,sta to znaci,zbog cega novi i stari,jel od iste firme ugovor,sta je razlog da se dobije tkz. novi ugovor,kazes imas novi a treba i stari,pa koji ce ti ochin onda novi ako treba i stari ,itd,itd....sto bolje objasnis sta sve imas i zbog cega je tako,lakse ces dobiti odgovor...

- - - - - - - - - -

Radices kao sportista,tj. bavices se sportom u DE i jesi li na osnovu toga dobila vizu.
Da na osnovu toga sam dobila vizu.

Pozdrav,svima na forumu
Procitao sam vise od pola postova ali nisam stigao da procitam sve (167 stranica). Imam par pitanja,ako bi mogao da odgovori neko ko je i sam prosao kroz sve ili ko je dobro upoznat sa situacijom.
Naime ja imam nameru da trazim posao kao vozac kamiona u Nemackoj C i E ili samo C kategorije (C imam vec nekoliko godina,E tek treba da polozim,nemam iskustva,COD 95 tek treba da polazem,nakon E,negde u okruzenju Hrvatska,Slovenija....ja sam iz Srbije,srpski pasos,bez poznavanja nemackog ali ucim neke osnove,mogu i kurs neki da zapocnem,dobro poznavanje engleskog).
1.Posao bih trazio preko interneta i ako pristane poslodavac,kako sve to funkcionise,da li poslodavac sve papire salje u ambasadu i/ili koje su tu moje obaveze?
2. Prvo se odlazi kod poslodavca u Nemacku da se potpise ugovor,pa se ceka viza i ostali papiri? Na koliko se najcesce potpisuje ugovor? Cuo sam da su ti ugovori koje vecina (nasih ljudi poreklom sa Balkana) nudi,ugovori na probni rad i nisu za stalno (bez placenog bolovanja,bez bonusa za prekovremeni rad itd.)Uslovi za strance,ne za Nemce,jer da su uslovi bolji nebi ni trazili vozace iz EU i NON-EU zemalja.
3. Imam konkretno ponudu iz jedne firme iz Minhena koja radi dostavu po DE,liferung je u pitanju,plata je od 1.600-1.800€ (bruto verovatno),od koje moze da se ustedi 500-600€,stana nema,nego soba koja se placa 300-350€.Sumnjam da bi ijedan Nemac radio za te pare.
4. Da li je moguce prekinuti radni odnos u firmi na osnovu koje sam dobio radnu vizu-dozvolu i ako je moguce ima li neki rok za koji mogu da nadjem drugog poslodavca ili momentalno sa prestankom radnog odnosa,moram napustiti DE?
Ima li neko da može da mi odgovori na sva ili na neko od ovih pitanja.
Unapred hvala.

1.Kada nadješ poslodavca, potrebno je da potpišete ugovor takav da je za tu pokrajinu prihvatljiv, tj. da je brutto plata u okvirima za taj posao. Na nekoj od prethodnih stranica ovog foruma možeš pronaći link za ovu informaciju. Od poslodavca treba još dodatno tražiti Gewerbe ili Handelsregisterauszug. Odavde sve pada na tebe, poslodavac je završio svoje obaveze.

2. Nije tačna informacija o tim ugovorima koju imaš, viza ne može da se dobije ako ugovor ne ispunjava uslove o godišnjem odmoru, bolovanju itd. Obično u ugovoru piše 6 meseci probni rad, ali to je maksimum. Sve u svemu znaju oni kakav ugovor moraju da daju, bez brige. Što se tiče posla vozača, neće Nemac da lomi kičmu, a i za ostale teške poslove, zato nas i traže. Nije problem u novcu nego su "fini".

3. Takođe kao i pod br. 1, proveri da li je ta plata dovoljna za dobijanje vize.

4.Kod promene poslodavca pre isteka 2 godine, prvo pronaći novog poslodavca, predati u Agentur für Arbeit novi ugovor sa novim poslodavcem za Zustimmung, ako se Zustimmung odobri odraditi otkazni rok i preći u drugu firmu. Loše je prvo napustiti posao pa onda krenuti u novu priču, ima kratak rok koliko se može biti bez posla.

Ima ovde nekoliko vozača, raspitaj se bolje o tom Code 95, postoje neke cake tu, šta je priznato a šta ne.

Išla si na termin 23.01 ili si tad dobila mail za termin?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back