Pozdrav svima
Imam rodjaka u Nemackoj koji radi u lageru UPS-a , u pitanju je Americka firma za dostavu paketa
https://www.ups.com/de/de/Home.page
U odlicnim odnosima je sa sefom i moze da mi pomogne oko zaposlenja.Medjutim , da bi mi oni dali predugovor sa kojim bih aplicirao za radnu vizu neophodno je da odradim probni rad par dana. Ono sto se javilo kao problem je to sto bez vize oni ne smeju da me angazuju ni na probni rad, tj. rodjak kaze da bez vize ne mogu uopste ni na kapiju da prodjem

Kao resenje sam nasao vizu za trazenje posla , to je ona stavka pod 13 na sajtu nemacke ambasade EWT13_Traženje posla . Registrovao se za termin 26.januara ove godine , Nemacki A1 cu polagati ili 25.marta ili 22.aprila posto je martovski rok popunjen ali postoji mogucnost da se oslobodi jedno mesto. Sad sam u potpunoj nedoumici , da li da otkazujem termin , jer nisam siguran sta tacno podrazumeva viza za trazenje posla....Da ne bih duzio vise , imam par pitanja :
1. Da li sa vizom za trazenje posla mogu da trazim bilo koji posao , ili moram onaj koji odgovara fakultetskoj diplomi? Ja sam inace diplomirani georaf-turizmolog , prirodno-matematicki fakultet u Nisu , nije po Bolonji , stari program je u pitanju na 4 godine , ali to je visoka strucna sprema. Juce vidoh da ga taj smer nema na onoj listi priznatih, ali ga ima diplomirani geograf na PMF-u Nis kao i ostali smerovi , pa racunam da to ne bi trebalo da pretstavlja problem jer je PMF-Nis priznat koliko vidim, a nazivi smerova se menjaju povremeno...Sve u svemu sa tom diplomom mogu da se slikam u Nemackoj .
2.Tadodje , da li ja sam tom vizom za trazenje posla uopste imam pravo na probni rad u Nemakoj? Jer ako nemam da ne ulazim uzalud u troskove.
3. Koliko se realno ceka u praksi za tu vizu za trazenje posla?3-4 mesici li vise ? Plasim se da ne budem u raskoraku , da dobijem uskoro termin za vizu a jos nema sertifikat iz Nemackog , plus u skoli kazu da se na izdavanje OSD sertifikata kada polozis ceka i do 45 dana posto se rade u Becu .
Hvala