Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj II

slabe plate u DB zato ljudi beze. mogu da zaposle samo auslendere

Kako znas?
Ne bih rekao da su male plate
1642566910543.png

https://www.indeed.com/cmp/Deutsche-Bahn/salaries

zato sto mislite da svo znanje moze da se pokupi na internetu. zivim u Nemackoj pa znam, i ja sam se interesovao za posao u DB.
ovo su bruto iznosi i to u dolarima, zato smanji za jednu trecinu na prvoj i trecoj poreskoj klasi pa plus smanji jos kad pretvoris u evre i dobices da je plata vozaca voza oko 2000evra kako kome naravno ali auslenderima najmanje, jezik moras ekstra da znas, dobru obuku da prodjes. realno auslenderi rade fizikaliju na pruzi u proseku za 1500evra sto je u rangu 300evra u Srbiji

zato sto mislite da svo znanje moze da se pokupi na internetu. zivim u Nemackoj pa znam, i ja sam se interesovao za posao u DB.
ovo su bruto iznosi i to u dolarima, zato smanji za jednu trecinu na prvoj i trecoj poreskoj klasi pa plus smanji jos kad pretvoris u evre i dobices da je plata vozaca voza oko 2000evra kako kome naravno ali auslenderima najmanje, jezik moras ekstra da znas, dobru obuku da prodjes. realno auslenderi rade fizikaliju na pruzi u proseku za 1500evra sto je u rangu 300evra u Srbiji

#LAzes

Aj da se slozimo oko 600 evra, ali ni cent vise.
Masinovodja ima verovatno 2000 neto, a vozac autobusa oko 2200 bruto, a to mu dodje 1200 neto.
Cesti su strajkovi masinovodja i DB zaposlenih uopste bas zbog jako malih plata.

Mislim da je potpuno besmisleno doci ziveti u Nemackoj za platu manju od 2200 evra, neto naravno.
Po meni je besmisleno uopste i odlaziti u neku "tudjinu" ako bas ne moras, a u Srbiji svejedno
kako je i sta je, covek moze da zivi savrseno normalno sa 1/3 te nemacke zarade.
"odlazak" je za mlade ili mladje ljude, a razlozi mogu da budu avanturizam, zelja da se vidi
i dozivi svet, zelja za usavrsavanjem u nekoj svojoj struci, ali nikako 500 evra vise
koje ces tu zaraditi.

Masinovodja tj. lockführer na nemackom ima pocetnu platu bez benefita, tipa 13 plata, neto na poreskoj klasi 1 oko 2000e ali ta plata raste sa godinama rada. Takodje o koliko sati se radi, 39.5h...pa to nije neka satnica, takodje nisu ukljuceni brojni benefiti koje DB daje tipa zivis u velikom gradu tipa Minhena ili Frankfurta gde je tesko naci nekretninu ili vrtic za decu DB ce ti to odraditi, DB je nemacki gigant koji moze mnogo toga da obezbedi...Satnica neto je oko 12,5e sto je blizu 20e bruto...
Problem za DB je sto im mnogo ljudi u narednih par godina ide u penziju i nema dovoljno mladih Nemaca da popune rupe...
Istina je da plata masinovodje na DB znacajno manje nego li u Svajcarskoj zbog cega su nemacke masinovodje nezadovoljne. Takodje u Nemackoj mozes da radis kod privatnika na zeleznici i onda mozes da ostavrsi znacajno vise sati rada jureci i ekstra placene sate npr. nedeljom iako je satnica uvek niza nego li na DB ali na DB ne mozes da imas puno prekovremenog rada...Ljudit na prevozu robe ne ljudi, sto je trazenije i sa cime Nemacka muku muci, mogu uzimati 3000-3500e bez nekog posebnog cimanja a sa cimanjem mogu biti blizu 4000e.
Takodje kada radis npr 39.5h mozes lagano da uzmes i minijob, verovatno u okviru DB, i da izadjes na 2 500e neto kao pocetnom platom...a ti vec ulazi u donje tj. pocetne plate visoko obrazovanih...
Posle 10ak godina rada plata skace za nekih 20ak% bez benefita...

Poslednja izmena:
Ne, ne laze nista. Lekar pocetnik na klinici ima bruto platu 55.000 evra.
Specijalista 75.000 bruto pa ti vidi kakve su plate.
Bruto plata od 55.000 sviranje je uz bubanj jer je to jedva 3000 mesecno.

Tacno je, pocetne plate za visoko obrazovane krecu negde od 45 000 evra bruto godisnje sto mu dodje negde oko 3000 evra neto, zavisno od poreske kase. Samo sto je to lose?
Hranu pojedinac u Nemackoj ce mesecno placati 250-300e, dazbine 150-200e, zdravstveno je osiguran posto radi tu nista ne trosi. Najveci izdatak je za stan ali cak da iznajmljuje stan u najskupljem Minhenu od nekih 40m2, to ce izaci na nekih 800-1000e. Sada saberimo najsklplje vrednosti i to izadje 1500e, ostaje mu 1 500 e za sve ostalo a to znaci da npr. moze lagano da uzme kredit za neki automobil tipa bmw(mesecna rata za bmw 5 ili 6, sto su vec ozbiljne limizune 450-500e)...i da mu jos dosta ostane sa strane tacnije 1 000 e mesecno. Je l to malo?
I to je pocetna plata koja ce mu za 10ak godina bez bonusa otici na nekih 60ak hiljada...
Ne razumem sta je tacno problem?

Poslednja izmena:
Inace od oktobra minimalna cena rada u Nemackoj ce biti 12 evra po satu bruto.
Treba ipak reci da je ceo nemacki sistem postavljen da pogoduje porodicama sa decom, onda su nizi porezi i dobro placeni deciji dodatak. Jedini problem sa decom moze biti da se tesko nadje mesto u vrticu u velikom gradu. Ali skolstvo je besplatno ukljucujuci i fakultete...
Jedna porodica sa nekim primannjima od 4 500e zajedno, to nisu velika primanja, to je prosecna plata u Nemackoj, moze lagodno da zivi.
Evo npr. da zivite u Minhenu ili Frankfurtu gde su nekretnine najskuplje u Nemackoj tipa da ce te za dvosoban stan placati kiriju od 1000-1 500 e sa dazbinama od 300ak evra i nekih 800-1000e za hranu, ovo je previse ali hajde, ostaje u kuci 1500+ evra mesecno za sve ostalo...
A posto zivite u gradu kola vam bas i nisu potrebna narocito sto se u Nemackoj ide na izbacivanje automobila iz gradova tipa Minhen, Dizeldorf...vec javni prevoz i bicikli...i tu mozete dosta da sacuvate.

U Nemackoj se moze lepo ziveti ali mora ozbiljno da se radi...Tacno je da se ovde iskoriscavaju radnici iz inostranstva, na gomili poslova vi necete ni naci Nemca da radi, bas ih zabole da se cimaju za neke nize placana mesta kada sa znanjem nemackog u Nemackoj lagano mozes da uzmes dobar novac...

Naravno dosta ljudi ovde zivi na socijali...koriste sto Nemacka u dosta daje ali nije bas lagano doci do te scoijale kako se misli...

Tacno je, pocetne plate za visoko obrazovane krecu negde od 45 000 evra bruto godisnje sto mu dodje negde oko 3000 evra neto, zavisno od poreske kase. Samo sto je to lose?
Hranu pojedinac u Nemackoj ce mesecno placati 250-300e, dazbine 150-200e, zdravstveno je osiguran posto radi tu nista ne trosi. Najveci izdatak je za stan ali cak da iznajmljuje stan u najskupljem Minhenu od nekih 40m2, to ce izaci na nekih 800-1000e. Sada saberimo najsklplje vrednosti i to izadje 1500e, ostaje mu 1 500 e za sve ostalo a to znaci da npr. moze lagano da uzme kredit za neki automobil tipa bmw(mesecna rata za bmw 5 ili 6, sto su vec ozbiljne limizune 450-500e)...i da mu jos dosta ostane sa strane tacnije 1 000 e mesecno. Je l to malo?
I to je pocetna plata koja ce mu za 10ak godina bez bonusa otici na nekih 60ak hiljada...
Nista tu nije lose, a i nismo diskutovali sta je dobro, a sta lose. Za mlade ljude bez porodice odlicna je to stvar,
ali recimo za 1 kardiologa koji ima dvoje dece od po ca10 godina, ima svoju kucu, zena radi, mesecno imaju
i 2500 evra ( mislim na Srbiju) razlog za odlazak i ne postoji.

Nista tu nije lose, a i nismo diskutovali sta je dobro, a sta lose. Za mlade ljude bez porodice odlicna je to stvar,
ali recimo za 1 kardiologa koji ima dvoje dece od po ca10 godina, ima svoju kucu, zena radi, mesecno imaju
Retki su takvi koji imaju tolika primanja u Srbiji.Vise je onih koji imaju 400 ili 500€ platu i to kod privatnika koji ti samo produzava ugovor i onda ti kaze visak si i cao.Da vecina ima oko 1000€ platu nebi ni razmisljali o odlasku.

Vrhunski lekar u Nemackoj godisnje ide na 100 000+ evra bruto godisnje. To su najplacenija zanimanja u Nemackoj jer je velika potreba za lekarima zbog starenja stanovnistva. Vrhubnski lekari i vodje citavog odeljenja idu na 200 000 evra...​
Istina je da ce za njih i porez biti golem jer puno zaradjuju ali na 100 000 evra mesecna neto plata na klasu 1 je 4 800 evra na klasu 3 je 5000 evra neto...​
Sa druge strane sa platom kardiohirurga moze lepo da se zivi i u Srbiji ali...​
Najnize pocetne plate od 45 000 evra ce imati npr. inzenjeri gradjevine...ali i oni ce posle 10ak godina ici na 60 000 evra a i to dosta zavisi od pokrajine i preduzeca gde se zaposli moze da mu pocetna bude bas tih 60 000 evra pa da ide na 80 000 posle 10ak godina...mnogo je faktora.​
I Nemacka je bolja za porodice nego za pojedinca zbog poreza i socijalnih benefita tipa besplatno skolovanje za decu i besplatno zdravstvo...ko hoce vece plate i manje poreze ima Svajcarsku ili SAD. Sto dosta Nemaca praktikuje, doduse oni imaju semu da se nasele u blizini svajcarske granice ali sa neamcke strane, gde su cene nize nego li u Svajcarskoj, a da rade u Svajcarskoj gde su plate vece...​
Ali zato u Nemackoj ti je besplatno skolovanje na vrunskim fakultetima a u SAD moras da platis $100 000 za tako nesto...​

U bolnicama nema bonusa, uzuzev ako mislis na privatne bolnice, a njih ima jako malo.
Nije nikakav problem, samo kazem da plate lekara pocetnika nisu neki san snova.

nije sve u parama, ne odlaze svi samo zbog finansija!
sta cemo sa prezagadjenim vazduhom, korupcijom, losim zdravstvom, penzionim sisemom, nakaradnim sistemom vrednosti, retardima na vlasti, itd. itd.?!

nije sve u parama, ne odlaze svi samo zbog finansija!
sta cemo sa prezagadjenim vazduhom, korupcijom, losim zdravstvom, penzionim sisemom, nakaradnim sistemom vrednosti, retardima na vlasti, itd. itd.?!
Pa to isto i ja celo vreme kazem, pisem, objasnjavam, tvrdim.
Roditelji sa malom decom odlaze bas zbog dece, a nikako zato sto su gladni
i zedni jer zele da barem njihova deca odrastaju u nekom normalnijem svetu i sto je
najvaznije da imaju ili da im je omoguceno da mogu da imaju odlicno obrazovanje.

Potrebna mi je potvrda iz neke auto skole iz Nemacke da mogu da odslusam 35 casova za profesionalnog vozaca na maternjem jeziku. Poslodavac koji mi je poslao ugovor tvrdi da on tu potvrdu nije u mogucnosti da izvadi. Da li neko zna gde i kako bih mogao da dodjem do tog papira? Hvala
Mora da nadje tamo u nekoj auto skoli,da plati i da mu ispisu potvrdu.Moj muz je nabavio potvrdu,ali nisu napisali da ce slusati na maternjem i odbili su ga,iako je sve ostalo bilo dobro.Bez toga ne moze.Sad ponovo zbog toga moramo cekati novi termin

Mora da nadje tamo u nekoj auto skoli,da plati i da mu ispisu potvrdu.Moj muz je nabavio potvrdu,ali nisu napisali da ce slusati na maternjem i odbili su ga,iako je sve ostalo bilo dobro.Bez toga ne moze.Sad ponovo zbog toga moramo cekati novi termin
Ja pogledah malo na kojim sve jezicima moze ta teoretska nastava, srpskog nema, ali zato hrvatskog
ima, trazite da bude na hrvatskom jer su nam oba jezika jel maternjaz;)

Dobar dan svima, da li neko zna da li može da se promeni posslodavac koji vam je uradio radnu vizu a da se ne pojavite na uopste u toj firmi? Naime u postupku sam dobijanja radne vize kao vozac u Nemackoj ali sam saznao da je firma u koju odem jako losa, da ne detaljisem previse , umesto da prijave ljude kao vozaca prijavljuju ga kao pomocnog radnika, bastovana i slicno. Da to ne bude dovoljno traze da se porpise blanko da im se duguje 1500€ pre nego sto ste zapocei radnj odnos, vlasnik Nemac šikanira i vređa zaposlene vozače govori im da su Hund!!
Intencija mi je da odem u drugu firmu gde bi me primilo nas covek isto da radim kao vozac ali pod mnogo boljim uslovima.
Unapred zahvaljujem

Back