Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj II

Dobar dan svima, da li neko zna da li može da se promeni posslodavac koji vam je uradio radnu vizu a da se ne pojavite na uopste u toj firmi? Naime u postupku sam dobijanja radne vize kao vozac u Nemackoj ali sam saznao da je firma u koju odem jako losa, da ne detaljisem previse , umesto da prijave ljude kao vozaca prijavljuju ga kao pomocnog radnika, bastovana i slicno. Da to ne bude dovoljno traze da se porpise blanko da im se duguje 1500€ pre nego sto ste zapocei radnj odnos, vlasnik Nemac šikanira i vređa zaposlene vozače govori im da su Hund!!
Intencija mi je da odem u drugu firmu gde bi me primilo nas covek isto da radim kao vozac ali pod mnogo boljim uslovima.
Unapred zahvaljujem
Ja nisam strucnjak za te stvari ( i sama sam kroz sve to prolazila) pa samo pretpostavljam da to kako
si ti zamislio nije moguce i da se ne zanosis da ces dobiti dozvolu za jednog poslodavca a onda
ces mrtav ladan otici kod drugog. Moraces da izdrzis barem godinu dana, a ovih prica da je jedan
poslodavac savsren, a drugi stoka, uvek je bilo i uvek ce biti.

Govorim iz iskustva ljudi sto rade kod prvog i drugog uglavnom se poklapaju mišljenja, a isto tako znam sa slučaj gde je vozač dobio vizu na jednu firmu a otišao diretkno u drugu bez da se pojavi, isto tako posle par meseci rada u firmi koja je napravila radnu vizu ljudi su napustali i prelazili u druge firme koje su završile ofental.
Može! bez problema, samo se pravi lud jer moraš da prijaviš adresu čim dodješ i da se prijaviš u biro za strance, toliko možeš valjda da izdržiš kod tog, odmah posle toga menjaj ali prvo moraš da dobiješ odobrenje od biroa, zustimmung.
Čuo sam i ja za ljude koji se nisu uopšte ni pojavili kod poslodavca za koga su dobili vizu ali po meni je sigurnija gore napisana varijanta

Moraces da izdrzis barem godinu dana, a ovih prica da je jedan
poslodavac savsren, a drugi stoka, uvek je bilo i uvek ce biti.
ne, sigurno. nema nikakvo ograničenje, ljudi su u praksi dobijali zustimmung od biroa za drugog poslodavca bilo kada.
Samo je preporučeni postupak ovakav: prvo nadješ drugog poslodavca bez da ikome pričaš. Kad on podnese u biro i dobije odobrenje za tebe tek onda daješ otkaz, ako si na probnom radu (6 meseci) onda ne odradjuješ otkazni rok a inače posle toga kod većine je mesec dana. i onda si slobodan ideš u drugu firmu.

ne, sigurno. nema nikakvo ograničenje, ljudi su u praksi dobijali zustimmung od biroa za drugog poslodavca bilo kada.
Samo je preporučeni postupak ovakav: prvo nadješ drugog poslodavca bez da ikome pričaš. Kad on podnese u biro i dobije odobrenje za tebe tek onda daješ otkaz, ako si na probnom radu (6 meseci) onda ne odradjuješ otkazni rok a inače posle toga kod većine je mesec dana. i onda si slobodan ideš u drugu firmu.
OK, mozda je i 6 meseci, ali u svakom slucaju moras da pocnes kod onog na osnovu si cijeg poziva
i dobio dozvolu.

OK, mozda je i 6 meseci, ali u svakom slucaju moras da pocnes kod onog na osnovu si cijeg poziva
i dobio dozvolu.
Ne moraš. Ljudi su menjali poslodavca a da uopšte nisu ni ušli u firmu za koju su dobili vizu. Čovek dobio vizu došao u Nemačku a poslodavac mu samo porukom rekao jbg izvini ne trebaš mi, posao slabo ide ajd zdravo. Srećom lako se nadje posao, našao smeštaj u hostelu zbog prijave i sačekao par nedelja da dobije zustimmung za drugog poslodavca. Sve bilo ok niko mu nije pravio problem

Znači ovako: Uradi mi vizu poslodavac, čekam da me prijavi u biro, jel znaš možda koliko mu treba da me prijavi u biro? A sto se tice prijave stana to cu biti prijavljen kod rodjaka u tom gradu, a sto se tice drugog poslodavca vec sam ga nasao i voljan je da uradi to sve sto si napisao, nego ako bidem radio neki period kod coveka koji mi je napravio vizu i ako odem nece nista da mi plati, slazem se da odradim ili cak i da mu platim troskove koje je imao u vezi mene, ali ne i da radim mesec dana kod njega a da mi ne plati nista. I ovo govorim iz iskustva jer je jako cesto natezanje sa njima cas i sa ljudima koji su radili kod njih 4 godine. Konkretno jedan momak je sad napustio posle 4 godine i tuze se za zadnju platu, a nije prvi slucaj.

Znači ovako: Uradi mi vizu poslodavac, čekam da me prijavi u biro, jel znaš možda koliko mu treba da me prijavi u biro? A sto se tice prijave stana to cu biti prijavljen kod rodjaka u tom gradu, a sto se tice drugog poslodavca vec sam ga nasao i voljan je da uradi to sve sto si napisao, nego ako bidem radio neki period kod coveka koji mi je napravio vizu i ako odem nece nista da mi plati, slazem se da odradim ili cak i da mu platim troskove koje je imao u vezi mene, ali ne i da radim mesec dana kod njega a da mi ne plati nista. I ovo govorim iz iskustva jer je jako cesto natezanje sa njima cas i sa ljudima koji su radili kod njih 4 godine. Konkretno jedan momak je sad napustio posle 4 godine i tuze se za zadnju platu, a nije prvi slucaj.
Slušaj ovako onda u toj situaciji najbolje ti je:
ne ideš uopšte kod tog kretena. tebi važi ulazna viza 6 meseci. boravište nemoj da prijavljuješ sve dok biro ne odobri zustimmung za novog poslodavca. znači sediš kod rodjaka dok se ne odobri, kad se odobri onda ideš sa tim odobrenjem, pasošem, ugovorom o radu i vlasnikom stana - da se prijaviš. onda sa tom prijavom boravišta meldebescheinigung, steuer brojem koji se isto uzima tamo gde si se prijavio, ideš u banku da otvoriš račun.

eto to su koraci koje treba da uradiš. ne znam, možda neko ima bolji savet, ja mislim da ti je ovako najbolje

Slušaj ovako onda u toj situaciji najbolje ti je:
ne ideš uopšte kod tog kretena. tebi važi ulazna viza 6 meseci. boravište nemoj da prijavljuješ sve dok biro ne odobri zustimmung za novog poslodavca. znači sediš kod rodjaka dok se ne odobri, kad se odobri onda ideš sa tim odobrenjem, pasošem, ugovorom o radu i vlasnikom stana - da se prijaviš. onda sa tom prijavom boravišta meldebescheinigung, steuer brojem koji se isto uzima tamo gde si se prijavio, ideš u banku da otvoriš račun.

eto to su koraci koje treba da uradiš. ne znam, možda neko ima bolji savet, ja mislim da ti je ovako najbolje
A šta da navedem kao razlog nepojavljivanja kod inicijalnog poslodavca koji mi je uradio vizu? Čovek koji je voljan da me primi da radim kaze nije siguran da mozda moze da napravi neki problema taj sto mi radi vizu?
Inace isao bi kod našeg čoveka u tu drugu firmu

A šta da navedem kao razlog nepojavljivanja kod inicijalnog poslodavca koji mi je uradio vizu? Čovek koji je voljan da me primi da radim kaze nije siguran da mozda moze da napravi neki problema taj sto mi radi vizu?
Inace isao bi kod našeg čoveka u tu drugu firmu
Mislim da 99,99% neće praviti problem.
Ako ipak 0,01% bude problem onda se praviš lud i ipak odeš kod onog prvog jer on neće znati ni kad si ušao ni da si tražio novi zustimmung. Izdrži neki mesec dok ne uzmeš aufenthalt, jbg.
U tih 6 meseci imaš vremena za obe varijante i da ne budeš u cajtnotu za produženje boravka

Mislim da 99,99% neće praviti problem.
Ako ipak 0,01% bude problem onda se praviš lud i ipak odeš kod onog prvog jer on neće znati ni kad si ušao ni da si tražio novi zustimmung. Izdrži neki mesec dok ne uzmeš aufenthalt, jbg.
U tih 6 meseci imaš vremena za obe varijante i da ne budeš u cajtnotu za produženje boravka
Znači kad dobijem vizu odem kod rođaka bez da se prijavljujem na adresu, i u birou nov poslodavac traži zustimmung? Pa onda u zavisnosti od razvoja situacije idemo dalje?
Da li znas koliko se ceka na odgovor od biroa za zustimmung?

Znači kad dobijem vizu odem kod rođaka bez da se prijavljujem na adresu, i u birou nov poslodavac traži zustimmung? Pa onda u zavisnosti od razvoja situacije idemo dalje?
Ne prijavljuješ se jer ti za tu prijavu adrese za radnu vizu treba i ugovor o radu od poslodavca. Najbolje bi bilo da poslodavac ili neko ko dobro zna nemački pozove Agentur für arbeit jer svaki grad i pokrajina ima svoja pravila. Zavisi opet od mesta koliko ćeš da čekaš, petnaest dana, mesec, mesec i po...

Pozdrav ljudi, pre nekih 2 i po meseca, pred kraj novembra, sam kontaktirao agenciju iz BG-a (Euro Trag) u vezi pravljenja vize bez nostrifikovane diplome, sve iskljucivo preko vibera. Od 1. Decembra je zakon promenjen, i vise nije tako tesko napraviti aplikaciju za termin, ali je problem doci do istog jer je sad maltene lutrija. Stoga smatram da mi agencija vise ne treba niti mi moze pomoci ista jer mi je glavni problem bio aplicirati za termin. Poslodavac mi je rekao da ih kontaktiram i da prekinem "saradnju" sa njima iz gore navedenih razloga. E sad moje pitanje je: Da li oni mogu ista da mi naplate? Receno mi je da ce me to kostati 200 - 300e sa pripremom. Nikakvu pripremu nisam imao niti su mi nabavili termin (realno niti mogu jer ne zavisi od njih)... Hvala unapred ako mi neko moze pomoci.

Ja stvarno nisam apdejtovana, ali ja ne bih tako. Ipak bih , barem dok ne zavrsim za te prve
dozvole, isla kod poslodavca koji mi je obezbedio i papire. Nemacka je zaista cudna u smislu da je
svaki grad razlicit od nekog od preko puta, u velikim gradovama na Zapadu ( a tu je i Berlin) kao sve
moze, ali u manjim nije sve to tako jednostavno.

Molim vas da sa mnom podelite iskustva o tome da li je neko od vas u Nemačku otišao preko vize za traženje posla sa diplomom iz jedne struke, a zaposlio se u drugoj struci.
Npr imam diplomu iz istorije umetnosti, a pronadjem posao kao grafički dizajner (čime se bavim već 15 godina).

Hvala
Mislim da to ne moze. Ne znam kakvi su uslovi za dobijanje te vize za trazenje posla, mozes i da je dobijes ali ne mozes da radis posao za koji nemas diplomu.
Za to postoji zakon za zapadni Balkan imas na sajtu ambasade ali koliko cujem navala je ogromna, izvlace termine na tombolu z:lol: ali tu idu uglavnom nekvalifikovani.
Jedini postupak za tebe je sledeci: Vidis koji posao moze da se radi sa diplomom istoricara umetnosti :neutral: , nostrifikujes diplomu, nadjes poslodavca, naucis jezik....

Molim vas da sa mnom podelite iskustva o tome da li je neko od vas u Nemačku otišao preko vize za traženje posla sa diplomom iz jedne struke, a zaposlio se u drugoj struci.
Npr imam diplomu iz istorije umetnosti, a pronadjem posao kao grafički dizajner (čime se bavim već 15 godina).

Hvala
A ti nemas diplomu iz istorije umetnosti? Cudna ti je ta cela konstelacija, ali ako si dobar
graficki dizajner pa i nadjes posao naravno da mozes da radis ako si nekome potreban.

Back