Ja znam da je cist benzin mamara a u poslednje vreme je i dizel postao solidan a plinasi imaju problema sa diznama i bobinama i ako ima je plin ugradjivao neki ***** onda i sa jos ponekim stvarima. Za Turbo benzince mislim da jos nisu usavrsili tehniku stelovanja plina jer imao sam Turbo benzinca i kad sam hteo da ugradim plin majstori sumi rekli "Bolje nemoj". Posteno sa njihove strane.
Jos jedna stvka me nervira kod ljudi koji voze na plin jer racunaju samo plin a ne i benzin koji je potreban da bi se auto zagrejao do odredjene temperature da bi prebacio na plin.Meni se desavalo zimi da predjem par kilometara i da ne prebaci a uredjaj je bio fabricki ugradjen i onda cuveno pracenje i opterecenje mozga dali je prebacio i kad ce prebaciti. Zato je meni sladje da se vozi na benzin ili dizel jer na plin i nije preporucljivo da se kida auto-izmedju ostalog a o tome se moze mnogo procitati.
ja vozim vec 5 godina auta na plin i nikakvih problema nisam imao uopste.
doduse sve su moderni sekvent plinski uredjaji bili u pitanju.
sto se tice zagrevanja auto prebaci sa benzina na plin posle 1-2 minuta u zavisnosti koliko je hladno napolju
sto se tice potrosnje benzina kada vozis na plin ja cu ti reci da sam sipao benzin poslednji put letos u julu mesecu napunio rezervoar i vozim znaci 6 meseci skoro i potrosio sam nekih pola rezervora
znaci odprilike jedan rezervoar ti traje godinu dana . maksimum ces 2 potrositi.
u svakom slucaju ja potrosim na gorivo duplo manje novca nego sto bi trosio da vozim na benzin ili dizel.
sto kaze moj drug koji je vozio prvo na benzin opel astru karavan 1.6 a sad na plin - "Pre sam davao svaki dan 1000 dinara za gorivo , sad dajem isto toliko ali svaki drugi dan".
dizel ako auto trosi 6 litara na 100 km kosta 1000 dinara na 100 km odokativno
isti takav auto trosi 900 din plina na 100 km
ali sto daje prednost plinu u odnosu na dizel jeste pre svega jaca snaga motora bezinskog na plin nego dizelasa u istoj kubikazi uglavnom
drugo dizelasi su papreni za popravke mnogo osetljivi na kvalitet goriva, najcesci kvarovi su bos pumpe, turbine, dizne
nijedna od ovih popravki ne kosta manje od 1000 evra u vecini slucajeva
dok kad vozis na plin nema nista vezano za motor da ti crkne
jos cak motor duze traje , manje se habaju ventili , jer plin sagoreva gotovo u potpunosti dok benzin i narocito dizel imaju tzv suvi ostatak tj garez koji se talozi u motoru....
Isto tako sto kod mene daje prednost plinu jeste mnogo lepsi zvuk benzinskog motora nego dizel motora . Zvuk benzinskog motora na TNG pogon je identican kao i na pogon na benzin.
sto se tice prebacaja sa benzina na plin to je bukvalno automatski i uopste se ne oseti
stari plinovi karburatorski su trzali dok novi sekvencijalni bukvalno prebacuju neosetno
cak sam ja i testirao sam pritiskanjem dugmeta i zaisat se uopste ne oseti prebacaj.
zato ti savetujem da uzmes da vozis neko vreme neki auto sa STAG3 ili STAG4 sekventom pa tek onda izvodi zakljucke.
pozdrav.