Dizel vs TNG vs benzin

to se biti ultra savremena solarna galerija koja proizvodi HHO koristeci jelte energiju sunca i tebi kola parkirana na moru za 10 dana jakog sunca naprave toliko goriva da imas vise nego kad si krenuo na more , eto to sam sada prvi put ovo rekao javno to je projekat na kom radim duuugo.

Taj gepek ili kako nazivaš galerija na krovu da ti tvoj Pera kaže ,najmanje 2 litra goriva na 100km,troši više
A samo kaži da nije istina evo mene kod tebe o mom trošku te vozim 100 km tamo i 100 nazat da ti pokažem potrošnju sa i bez te tvoje galerije -gepeka.

Ali isto tako sam se ja nagledao kako taksi udruzenja sa sekvent plinom prevezuju bobine i od dve sa dva auta prave jednu a nova kosta smesnih 250 eura!
Ovo se odnosi na Astru koju vozi Novosadski taksi. Ne mogu ljudi da se namenjaju bobina a kakav je plinski uredjaj i kako on utice na motor sam se uverio na jednom benzincu sa plinom gde sam morao da radim generalku i ono najvaznije ,kao sto Tihi kaze,ventili gore jer nisu predvidjeni za vislju temperaturu koju plin proizvodi usled vece iskriscenosti u odnosu na benzin.Samo fabricki ugradjeni uredjaji su dugotrajnii jer su stavljeni i pojacani ventili a ovo sve prenosim od majstora koji rade kod Cubi-ke u Novom Sadu i koji se svakodnevno susrecu sa glavama benzinaca dok su dizelske glave motora u mnogo manjem broju na popravkama.
Kako negativne odlike prate neke dizelase tako isto prate benzince sa plinom gde su neki manje a neki vise osetljivi.

Astra G ili H? Bem li ga, moj auto je do sada presao sa plinom oko 100.000, za sada nije bilo nikakvih problema, osim sto cu morati da promenim membrane isparivaca, al nesto je krenuo da trosi malo vise ulja, otprilike pola litra na 5.000 km, motor nigde ne duva, doduse, sa skoro 600.000 iza sebe bez otvaranja :)
Potrosnja ulja nije alarmantna, pa pretpostavljam da su gumice ventila, a i semering bregaste pusta ulje.

to se biti ultra savremena solarna galerija koja proizvodi HHO koristeci jelte energiju sunca i tebi kola parkirana na moru za 10 dana jakog sunca naprave toliko goriva da imas vise nego kad si krenuo na more , eto to sam sada prvi put ovo rekao javno to je projekat na kom radim duuugo.
koji si ti kralj...ko mali đockitza. trollphysics.
pokrij krov sa 3m^2 solarnih panela što je mnogo. to prima zračenje od maksimalno 3kW a to je samo leti u podne bez oblačka pod pravim uglom, uz efikasnost 14-15% to je 450W. A čim nije takvo vreme, nećeš imati ni 40W. Osim ako ne dobiješ od NASA panele sa 40% efikasnosti pa onda da leti imaš 1,2kW a ostalim danima 100W.
Mada sam ja siguran da bi ti sa tih 100W napravio 160 hiljada gigalitara HHO, dovoljno da obiđeš Zemlju 4x

osim što zvuk benzinskog motora nije isti na plin kao i bez plina.
tačnije, zvuk auta nije isti, zvuk motora jeste. kod mene se čuje kao vw-ov PD dizel, kad počnu da rešetaju dizne od plina.

koji imas uredjaj? meni je sa stag4 kompjuterom i landirenzo isparivacem zvuk identican. nisam siguran koje su proizvodnje dizne ali mislim da je identican proizvodjac.

@botr
Ti vozis stari auto kad se sve pravilo kvalitetnije i nemoj da poredis ta kola bez toliko elektronike sa ovim novim Euro3 i Euro4 kojima plin ne prija u vecini slucajeva.Inace se radi o Astri G mada je lik koji je od mene uzeo Bertone uzeo novu Astre H u salonu i ugradio plin odmah i non stop ima problem i patio se godinu dana da bi na kraju odustao i vozio na benzin.
@signature
Imas Landi Renzo koji ima dizne koje pocnu da klaparaju kad motor pocne da radi na plin.Imao sam sa tim uredjajem Alfu i radio sam joj generalku i takodje sam imao drugarevu Daewo Evandu kojoj je posle 7 dana blok probila klipnjaca jer je izgubila pritisak ulja a auto je presao pravih 180k km na koliko je i carinjen bio dok je Alfa presla 108k km i isto carinjena na tu kilometrazu. Evanda je prebacivala leti odmah a zimi posle pola minuta rada na plin.
To vam govori koliko duze traju motori sa plinom,bar ovi noviji. A vozio sam nedavno Scenic 1,6 16V na plin i to ne da ne ide nego bi ga Yugo otresao a drugar kaze da je presao 40k km i da nije nista radio ali znam ja i zasto nije.
Kad je uvezao auto imao je 70k km i jos je morao da remontuje vec tada glavu jer je otisao dihtung glave isto kao i mom burazeru na 170k km a nije mu prokuvao auto a sve se desilo zbog plina.

Poslednja izmena:
@botr
Ti vozis stari auto kad se sve pravilo kvalitetnije i nemoj da poredis ta kola bez toliko elektronike sa ovim novim Euro3 i Euro4 kojima plin ne prija u vecini slucajeva.Inace se radi o Astri G mada je lik koji je od mene uzeo Bertone uzeo novu Astre H u salonu i ugradio plin odmah i non stop ima problem i patio se godinu dana da bi na kraju odustao i vozio na benzin.
@signature
Imas Landi Renzo koji ima dizne koje pocnu da klaparaju kad motor pocne da radi na plin.Imao sam sa tim uredjajem Alfu i radio sam joj generalku i takodje sam imao drugarevu Daewo Evandu kojoj je posle 7 dana blok probila klipnjaca jer je izgubila pritisak ulja a auto je presao pravih 180k km na koliko je i carinjen bio dok je Alfa presla 108k km i isto carinjena na tu kilometrazu. Evanda je prebacivala leti odmah a zimi posle pola minuta rada na plin.
To vam govori koliko duze traju motori sa plinom,bar ovi noviji. A vozio sam nedavno Scenic 1,6 16V na plin i to ne da ne ide nego bi ga Yugo otresao a drugar kaze da je presao 40k km i da nije nista radio ali znam ja i zasto nije.
Kad je uvezao auto imao je 70k km i jos je morao da remontuje vec tada glavu jer je otisao dihtung glave isto kao i mom burazeru na 170k km a nije mu prokuvao auto a sve se desilo zbog plina.

To jeste!
Danas je napunio 28-mu godinu, (datum proizvodnje: 01.01.1984. god), jos uvek u prvoj farbi, tu i tamo po neka tackica korozije, a zgazio je i debelu kilometrazu. Doduse, uvek je dobijao kvalitetnije mineralno i sintetiku, ali nije bas nesto odrzavan (citaj, nije bas redovno menjano ulje, i tako jos ponesto), tek od kada sam ga ja preuzeo odrzava se dobro :), sve po PS-u :) Izmenjao sam neka creva za vodu, posle pucanja jednog creva od 10 cm, zbog koga sam ostao na pola puta do cilja :) sredio vakum creva, ocistio k-jet tronic, ocistio mulj iz benzinskog rezervoara (ima lak pristup, iz gepeka) i sad radi i na benz i na plin. :) Isprao sistem za hladjenje (sipao neko sonax sredstvo) a posle sam morao da sipam liqui moly kuhler dihter :) jer je po malo krenuo da vlazi hladnjak.. Sve u svemu, odradjene su neke sitnice, koje su vise oduzele vremena nego para, a da nisu morale da budu odradjene.

meni zimi prebaci bogme posle jedno kilometar vožnje, iliiti posle jedno 6-7min. leti brzo.
gledao sam količinu ulja, ono nije crno na štapiću već izgleda ko novo :D

@botr
šta voziš?

Model onog omrazenog proizvodjaca, passat 2.0 L5 hatchback. Sa klot opremom. Inace, mnogi ne znaju, u ovakvog passata su bili ugradjivani el podizaci, el retrovizori, klima, tempomat, itd.

Sad da sam se vezao za proizvodjaca, i nisam. Vise sam se vezao za motore s 5 cilindra.

PS. Uskoro ce biti i nesto novije, nekih 16+ godina, a mozda i 18+ xD
Ali, passat ostaje, verovatno nece biti registrovan.

Kolika odstupanja mogu da budu kod veličine rezervoara ? Ja juče sipah celo bogatstvo u rezervoar da proverim potrošnju. Po specifikaciji piše 65 l, čitam na nekim forumima da je lik sipao 82 l, pa čak i nešto više na raznim pumpama (iz hrvatske je), tužio se i na kraju mu ustanovili da je veći rezervoar od propisanog za to vozilo.
Na Eko pumpi sam sipala, stalo je 65, ali ni pre sipanja nije bio prazan rezervoar. Kod njih je pravilo da ako sumnjaš u količinu koju sipaju, imaš pravo na licu mesta da tražiš da gorivo sipaju u menzuru, pa ne verujem da su nešto brljali, sipam godinama tamo i nije bilo takvih zvrčki.
Dakle, pitanje je, ima li neko Hyundai Trajet i koliko stane goriva u rezervoar ?
Ne bi da potrošim svo gorivo pa da onda sipam jer sam zbog takve slučajnosti koja mi se desila na Mazdi imala još troškova za neke filtere koji su se zagušili muljem iz rezervoara.

Ako internet ne laze ti bi trebalo da imas rezervoar od 65 litara. 75 litara imaju 2,7 sestaci. Mojoj zeni su tako jednom sipali vise nego sto je kapacitet rezervoara, pa sam onda odmah otisao na tu pumpu i postrojio idiote i terao ih da mi objasne gde su ucili fiziku. Davali mi i vise para nego sto su uzeli samo da ih ne prijavim. To sto imaju menzure nista ne znaci. Kada sipas u menzuru on ne aktivira uredjaj za kradju.

Ipak postoji mogucnost da posedujes rezervoar od 75 litara, ali to bi onda znacilo da je auto prepravljan sa 2,7 na 2,0 sto ja malo verovatno. Sto ce opet znaciti da su te pokrali.

http://www.hyundai-presselounge.de/files/6_technische_daten_trajet_d1274f16.pdf

Necu :) Dok se smanje guzve, pa krece kupovina. Svidjaju mi se marea i lybra 2.0 L5, al kazu da se tesko menja zupcasti, tj. da mora ceo motor da se vadi, bar kod maree, a za lybru nisam nigde nasao.

To sam i ja čuo za 2.0 motore u Lybra-i i Marea-i. Ali čovek (ozbiljan čovek, hirurg), od kojeg umalo da kupim Lybra-u, reče da je imao isto takvo iskustvo sa majstorima. Kao, došao kod majstora i ovaj doneo neki pajser ili šta ti ja već znam neku priručnu glupost za vađenmje motora. Ovaj kada je to video, odustao od servisa kod tog majstora i otišao u ovlaščeni FIAT servis gde je lik, valjda otkačio nosače motora iliu tako nešto, pa se motor iskosi i bude pristupačan.

Nemoj me držati za svaku reč, ali mislim da je priča takva. Otprilike, veliki servis na 2.0. motorima u Lybra-i i Marea-i ne zahteva tolike akrobacije, već malo znanja.

Inače, imaš moje preporuke za Lybra-u generalno. Ja je vozim od jula. I to onu 1.9 JTD. Odličan auto. Uživanje u vožnji. Od opreme, u Lybra-ma je maltene standardno ono što se kod drugih podvodi kao "full"...
Ako te zanima potrošnja, ona je od 5,5 do 6,2 l/100km (mereno metodom čep-čep). Možda bolje da gledaš JTD od 2.0. JEr, 2.0 troši podosta (13-.15L grad), a skuplja je ugradnja sekventa u odnosu na uobičajeni sekvent. Takođe, registracija je ista kao i za 1.9 JTD (možda malo i skuplja).

To sam i ja čuo za 2.0 motore u Lybra-i i Marea-i. Ali čovek (ozbiljan čovek, hirurg), od kojeg umalo da kupim Lybra-u, reče da je imao isto takvo iskustvo sa majstorima. Kao, došao kod majstora i ovaj doneo neki pajser ili šta ti ja već znam neku priručnu glupost za vađenmje motora. Ovaj kada je to video, odustao od servisa kod tog majstora i otišao u ovlaščeni FIAT servis gde je lik, valjda otkačio nosače motora iliu tako nešto, pa se motor iskosi i bude pristupačan.

Nemoj me držati za svaku reč, ali mislim da je priča takva. Otprilike, veliki servis na 2.0. motorima u Lybra-i i Marea-i ne zahteva tolike akrobacije, već malo znanja.

Inače, imaš moje preporuke za Lybra-u generalno. Ja je vozim od jula. I to onu 1.9 JTD. Odličan auto. Uživanje u vožnji. Od opreme, u Lybra-ma je maltene standardno ono što se kod drugih podvodi kao "full"...
Ako te zanima potrošnja, ona je od 5,5 do 6,2 l/100km (mereno metodom čep-čep). Možda bolje da gledaš JTD od 2.0. JEr, 2.0 troši podosta (13-.15L grad), a skuplja je ugradnja sekventa u odnosu na uobičajeni sekvent. Takođe, registracija je ista kao i za 1.9 JTD (možda malo i skuplja).

Znam i za potrosnju. I to je ono sto me odbija. Toliko trosi audi 90 2.3 20v, ali sa quattro pogonom. Bas i nisam ljubitelj dizela, ali bih mozda uzeo neki dizel. Ugradnja sekventa u 2.0 bi kostala negde oko 600-700 evra. Cuo sam i za tu varijantu menjanja kaisa, ali je opet i ona problematicna, jer opet ostaje malo prostora za rad. Tako da ta varijanta ima male sanse.

Znam i za potrosnju. I to je ono sto me odbija. Toliko trosi audi 90 2.3 20v, ali sa quattro pogonom. Bas i nisam ljubitelj dizela, ali bih mozda uzeo neki dizel. Ugradnja sekventa u 2.0 bi kostala negde oko 600-700 evra. Cuo sam i za tu varijantu menjanja kaisa, ali je opet i ona problematicna, jer opet ostaje malo prostora za rad. Tako da ta varijanta ima male sanse.

I ja sam bio odbojan prema dizelu. Ali, onda sam došao do zaključka da, ako bih uzimao dizel, onda bi to bio isključivo JTD i nijedan drugi (bar u cenovnom opsegu vozila koja sam mogao da priuštim). Da nisam uzeo JTD, uzeo bih nekog benzinca (bilo Lybra-u, Marea, bilo Megane mk1, Scenic Mk1, 307, Xsara Piccasso) pa ugradio plin.

Ako imaš priliku da na nekom obližnjem placu vidiš Lybra-u, probaj je. Ako ništa, bar uđi u auto. I uporedi utisak sa autima iz sličnog cenovnog ranga.

Poslednja izmena:
Koliko fiktivnih predrasuda, i napisanih nebuloza, prema plinu kao gorivu.
Odavno, su svi tehnicki problemi vezani za upotrebu plina reseni do 250KS osim na veoma retkim i vrlo specificnim konstrukcijama benzinskih motora. Izuzetak od svega su motori sa direktnim ubrizgavanjem benzina sa brizgaljkom u kompresionom prostoru, mada i za to ima resenja danas.

Turbo benzinci daleko bolje i lakse podnose plin nego atmo motori, samo treba imati znanje i ugraditi po propisu.
Ofrlje ugradnja pekara, lekara, apotekara,..... koji se nestrucno bave konverzijom motora a pojma nemaju o masinstvu, fizici i hemiji i kako zapravo radi SUS motor nije retka a onda i slede bajke i price plin je kriv za ovo ili ono umesto krive je pekar, lekar, apotekar,,,, sa imenom i prezimenom koji nije znao da ugradi plinski sistem i podesi sve kako treba.

Plin nema nikakve dodirne tacke sa gumicama ventila npr, vec jedino i iskljucivo ulje i vazduh na isti nacin kao i kod dizela ili benzinca.
Ulje je to koje ima ulogu podmazivanja a ne plin.

Plin ne pravi niti vecu niti manju temperaturu sa osobinom da ima manju energetski vrednost od benzina ali, plin ne moze da se upotrebi za hladjenje motora kao sto moze ( i masovno se upotrebljava) benzin da ohladi gorivu smesu pri punom opterecenju.

Naravno regulacija dinamickog momenta paljenja tj varnice je jako bitna pri konverziji na plin i to podesavanje najvise utice na termicke efekte motora.

Plin i benzin imaju drugacije fizicko hemijske osobine sagorevanja, pre svega vremenski interval potreban za oksidaciju u punom obimu i to nuzno zahteva dosta znanja i razumevanja prilikom odabira opreme i podesavanja iste za optimalni rad za svaki konkretni motor.

Ubaciti plinsku opremu, pobacati delove po motoru i neke zice prikljuciti nije opis strucne konverzije motora za rad na plinu. Otuda "majstori" koji stvaraju price i bajke o plinu.

Stari karburatoski plinski sistemi su svakako nezgodni i nisu pogodni za vecinu danasnjih auta, ali zato jos krajem proslog veka su uvedeni elektronski regulisani plinski sistemi cijim programiranjem se moze tacno i precizno podestiti sagorevanja za svaki konkretan motor i konkretno stanje mehanicke pohabanosti.

Desetine miliona sto fabricki na traci sto naknadno ugradjenih plinskih sistema nedvosmisleno demantuju domace pricice o stetnosti plina kao univerzalnog odgovora. Da ima motora kojima plin ne prija i moze cak da skori, ali to nije pravilo vec pre izuzetak.
Postoje liste tih motora koje samo treba postovati i ne ugradjivati po svaku cenu.

Model onog omrazenog proizvodjaca, passat 2.0 L5 hatchback. Sa klot opremom. Inace, mnogi ne znaju, u ovakvog passata su bili ugradjivani el podizaci, el retrovizori, klima, tempomat, itd.

Sad da sam se vezao za proizvodjaca, i nisam. Vise sam se vezao za motore s 5 cilindra.

PS. Uskoro ce biti i nesto novije, nekih 16+ godina, a mozda i 18+ xD
Ali, passat ostaje, verovatno nece biti registrovan.

I ja volim kako petak peva :D
Sva ta oprema je isla cak i u Golfa - od klime do ABS-a.
Moji su nedavno uzeli auto, ebajiga, bila neka kompenzacija a i svakako im je trebao da se ne klimaju vise bez serva, klime i slicno, ali chale je ipak resio da zadrzi Golfa. Jako je tesko odreci se tako necega :)

I ja volim kako petak peva :D
Sva ta oprema je isla cak i u Golfa - od klime do ABS-a.
Moji su nedavno uzeli auto, ebajiga, bila neka kompenzacija a i svakako im je trebao da se ne klimaju vise bez serva, klime i slicno, ali chale je ipak resio da zadrzi Golfa. Jako je tesko odreci se tako necega :)

***, ko god je vozio neki auto s 5 cilindra navuko se na zvuk :)

Back