Dizel vs TNG vs benzin

to je normalno za sva kola iz te klase. to i jeste neka najbolja kombinacija auta, nije džaba i najprodavanija. Ja sam čak skloniji nekoj varijanti sa što manjim gepekom a što većom kabinom, pa kad putuješ stavi onaj čamac na krov i trpaj stvari.

... e da vidim i to da se slozimo oko necega. gepek bi zabranio u kolima jer je najcesce nepotreban ,a potreban prostor se moze napraviti dodatkom galerija na krovu koje imaju vecu zapreminu ili bisage na kolima pozadi sto se redje koristi ,.... u slucajevima kada je to potrebno jer gepek samo dodatno opterecuje automobil i trosi resurse...

... e da vidim i to da se slozimo oko necega. gepek bi zabranio u kolima jer je najcesce nepotreban ,a potreban prostor se moze napraviti dodatkom galerija na krovu koje imaju vecu zapreminu ili bisage na kolima pozadi sto se redje koristi ,.... u slucajevima kada je to potrebno jer gepek samo dodatno opterecuje automobil i trosi resurse...

Gepek samo dodatno opterecuje automobil i trosi resurse a?
I malo spasava zivote ljudima na zadnjem sedistu..al to nije tolko bitno..posto retko kad se desi da t neko odlepi otpozadi..
zapravo sudari mogu biti samo i iskljucivo ceoni...

Gepek nepotreban
Galerija na krovu
Gepek opterećenje

Mogu samo da kažem malo strućnije od tebe .Za to si Truba i da ne stavljam:hahaha: 10 puta nadam se da ti je jedan dosta.

@zexy001 dizel oO to fuj bre....

inace generalno nisam ljubitelj plina al sto se tice potrosnje ok je za tu vrstu goriva. uzgred mom drugaru je otisao plinski uredjaj i za menjanje ga je sve ukupno izaslo 350e ... pa ko voli nek izvoli naravno ako ima para...
sto se tice goriva(benzin) mislim da je najbolje da ne pricam za cenu, a tek o kvalitetu.... uff daleko smo mi od drzave koja moze da ima nesto barem kvalitetno... ja bih voleo ali je prosto nemoguca misija :(

dizel.. nikako... mrzim bosh pumpu iz dna dushe...:D :D

sto se tice TNG relativno je dobar za ljude koji nemaju novca mada kad je gepek u pitanju.. hm..
benzin je previse skup za nase standarde barem neko moje misljenje al cini mi se nekako najisplatljiviji

turbo gas + turbo benzin.
u svemu bolje perfomanse i daleko udobniji za voznju od dizela, veci domet kombinovano, po zelji na dugme odabir.

dizel je za komercijalna vozila, a uz sadasnju cenu je pogotovu neisplativ za gradsku voznju u nasoj klimi.

prednost dizela je u vecem odabiru modela, turbo benzin/gas razvoj su mnoge fabrike prespavale.

atmo dizel i ne treba pomisljati za poredjenje po perfomansama sa bilo cime.

moje misljenje na osnovu bogatog iskustva sa atmo i turbo dizelima, sa atmo i turbo benzincima i turbo lpg.

Ja znam da je cist benzin mamara a u poslednje vreme je i dizel postao solidan a plinasi imaju problema sa diznama i bobinama i ako ima je plin ugradjivao neki ***** onda i sa jos ponekim stvarima. Za Turbo benzince mislim da jos nisu usavrsili tehniku stelovanja plina jer imao sam Turbo benzinca i kad sam hteo da ugradim plin majstori sumi rekli "Bolje nemoj". Posteno sa njihove strane.
Jos jedna stvka me nervira kod ljudi koji voze na plin jer racunaju samo plin a ne i benzin koji je potreban da bi se auto zagrejao do odredjene temperature da bi prebacio na plin.Meni se desavalo zimi da predjem par kilometara i da ne prebaci a uredjaj je bio fabricki ugradjen i onda cuveno pracenje i opterecenje mozga dali je prebacio i kad ce prebaciti. Zato je meni sladje da se vozi na benzin ili dizel jer na plin i nije preporucljivo da se kida auto-izmedju ostalog a o tome se moze mnogo procitati.

Drug ima toyotu celicu 2.0 turbo, iz 1990. i plin funkcionise ok. Cak i ne trosi nesto puno vise. Sad sto je ta toyota za 10-ak godian koliko je kod njega postala krs, i sto je morao da pukne vise od 1000 e da je dovede u red, to je druga prica.

Kolika odstupanja mogu da budu kod veličine rezervoara ? Ja juče sipah celo bogatstvo u rezervoar da proverim potrošnju. Po specifikaciji piše 65 l, čitam na nekim forumima da je lik sipao 82 l, pa čak i nešto više na raznim pumpama (iz hrvatske je), tužio se i na kraju mu ustanovili da je veći rezervoar od propisanog za to vozilo.
Na Eko pumpi sam sipala, stalo je 65, ali ni pre sipanja nije bio prazan rezervoar. Kod njih je pravilo da ako sumnjaš u količinu koju sipaju, imaš pravo na licu mesta da tražiš da gorivo sipaju u menzuru, pa ne verujem da su nešto brljali, sipam godinama tamo i nije bilo takvih zvrčki.
Dakle, pitanje je, ima li neko Hyundai Trajet i koliko stane goriva u rezervoar ?
Ne bi da potrošim svo gorivo pa da onda sipam jer sam zbog takve slučajnosti koja mi se desila na Mazdi imala još troškova za neke filtere koji su se zagušili muljem iz rezervoara.

Kolika odstupanja mogu da budu kod veličine rezervoara ? Ja juče sipah celo bogatstvo u rezervoar da proverim potrošnju. Po specifikaciji piše 65 l, čitam na nekim forumima da je lik sipao 82 l, pa čak i nešto više na raznim pumpama (iz hrvatske je), tužio se i na kraju mu ustanovili da je veći rezervoar od propisanog za to vozilo.
Na Eko pumpi sam sipala, stalo je 65, ali ni pre sipanja nije bio prazan rezervoar. Kod njih je pravilo da ako sumnjaš u količinu koju sipaju, imaš pravo na licu mesta da tražiš da gorivo sipaju u menzuru, pa ne verujem da su nešto brljali, sipam godinama tamo i nije bilo takvih zvrčki.
Dakle, pitanje je, ima li neko Hyundai Trajet i koliko stane goriva u rezervoar ?
Ne bi da potrošim svo gorivo pa da onda sipam jer sam zbog takve slučajnosti koja mi se desila na Mazdi imala još troškova za neke filtere koji su se zagušili muljem iz rezervoara.

A zasto je toliko bitno koliko staje u rezervoar,msm da bas moras u litar da znas,cemu?

Ja znam da je cist benzin mamara a u poslednje vreme je i dizel postao solidan a plinasi imaju problema sa diznama i bobinama i ako ima je plin ugradjivao neki ***** onda i sa jos ponekim stvarima. Za Turbo benzince mislim da jos nisu usavrsili tehniku stelovanja plina jer imao sam Turbo benzinca i kad sam hteo da ugradim plin majstori sumi rekli "Bolje nemoj". Posteno sa njihove strane.
Jos jedna stvka me nervira kod ljudi koji voze na plin jer racunaju samo plin a ne i benzin koji je potreban da bi se auto zagrejao do odredjene temperature da bi prebacio na plin.Meni se desavalo zimi da predjem par kilometara i da ne prebaci a uredjaj je bio fabricki ugradjen i onda cuveno pracenje i opterecenje mozga dali je prebacio i kad ce prebaciti. Zato je meni sladje da se vozi na benzin ili dizel jer na plin i nije preporucljivo da se kida auto-izmedju ostalog a o tome se moze mnogo procitati.

ja vozim vec 5 godina auta na plin i nikakvih problema nisam imao uopste.

doduse sve su moderni sekvent plinski uredjaji bili u pitanju.

sto se tice zagrevanja auto prebaci sa benzina na plin posle 1-2 minuta u zavisnosti koliko je hladno napolju

sto se tice potrosnje benzina kada vozis na plin ja cu ti reci da sam sipao benzin poslednji put letos u julu mesecu napunio rezervoar i vozim znaci 6 meseci skoro i potrosio sam nekih pola rezervora

znaci odprilike jedan rezervoar ti traje godinu dana . maksimum ces 2 potrositi.

u svakom slucaju ja potrosim na gorivo duplo manje novca nego sto bi trosio da vozim na benzin ili dizel.

sto kaze moj drug koji je vozio prvo na benzin opel astru karavan 1.6 a sad na plin - "Pre sam davao svaki dan 1000 dinara za gorivo , sad dajem isto toliko ali svaki drugi dan".

dizel ako auto trosi 6 litara na 100 km kosta 1000 dinara na 100 km odokativno

isti takav auto trosi 900 din plina na 100 km

ali sto daje prednost plinu u odnosu na dizel jeste pre svega jaca snaga motora bezinskog na plin nego dizelasa u istoj kubikazi uglavnom

drugo dizelasi su papreni za popravke mnogo osetljivi na kvalitet goriva, najcesci kvarovi su bos pumpe, turbine, dizne

nijedna od ovih popravki ne kosta manje od 1000 evra u vecini slucajeva

dok kad vozis na plin nema nista vezano za motor da ti crkne

jos cak motor duze traje , manje se habaju ventili , jer plin sagoreva gotovo u potpunosti dok benzin i narocito dizel imaju tzv suvi ostatak tj garez koji se talozi u motoru....

Isto tako sto kod mene daje prednost plinu jeste mnogo lepsi zvuk benzinskog motora nego dizel motora . Zvuk benzinskog motora na TNG pogon je identican kao i na pogon na benzin.

sto se tice prebacaja sa benzina na plin to je bukvalno automatski i uopste se ne oseti

stari plinovi karburatorski su trzali dok novi sekvencijalni bukvalno prebacuju neosetno

cak sam ja i testirao sam pritiskanjem dugmeta i zaisat se uopste ne oseti prebacaj.

zato ti savetujem da uzmes da vozis neko vreme neki auto sa STAG3 ili STAG4 sekventom pa tek onda izvodi zakljucke.

pozdrav.

Poslednja izmena:
ja vozim vec 5 godina auta na plin i nikakvih problema nisam imao uopste.

doduse sve su moderni sekvent plinski uredjaji bili u pitanju.

sto se tice zagrevanja auto prebaci sa benzina na plin posle 1-2 minuta u zavisnosti koliko je hladno napolju

sto se tice potrosnje benzina kada vozis na plin ja cu ti reci da sam sipao benzin poslednji put letos u julu mesecu napunio rezervoar i vozim znaci 6 meseci skoro i potrosio sam nekih pola rezervora

znaci odprilike jedan rezervoar ti traje godinu dana . maksimum ces 2 potrositi.

u svakom slucaju ja potrosim na gorivo duplo manje novca nego sto bi trosio da vozim na benzin ili dizel.

sto kaze moj drug koji je vozio prvo na benzin opel astru karavan 1.6 a sad na plin - "Pre sam davao svaki dan 1000 dinara za gorivo , sad dajem isto toliko ali svaki drugi dan".

dizel ako auto trosi 6 litara na 100 km kosta 1000 dinara na 100 km odokativno

isti takav auto trosi 900 din plina na 100 km

ali sto daje prednost plinu u odnosu na dizel jeste pre svega jaca snaga motora bezinskog na plin nego dizelasa u istoj kubikazi uglavnom

drugo dizelasi su papreni za popravke mnogo osetljivi na kvalitet goriva, najcesci kvarovi su bos pumpe, turbine, dizne

nijedna od ovih popravki ne kosta manje od 1000 evra u vecini slucajeva

dok kad vozis na plin nema nista vezano za motor da ti crkne

jos cak motor duze traje , manje se habaju ventili , jer plin sagoreva gotovo u potpunosti dok benzin i narocito dizel imaju tzv suvi ostatak tj garez koji se talozi u motoru....

Isto tako sto kod mene daje prednost plinu jeste mnogo lepsi zvuk benzinskog motora nego dizel motora . Zvuk benzinskog motora na TNG pogon je identican kao i na pogon na benzin.

sto se tice prebacaja sa benzina na plin to je bukvalno automatski i uopste se ne oseti

stari plinovi karburatorski su trzali dok novi sekvencijalni bukvalno prebacuju neosetno

cak sam ja i testirao sam pritiskanjem dugmeta i zaisat se uopste ne oseti prebacaj.

zato ti savetujem da uzmes da vozis neko vreme neki auto sa STAG3 ili STAG4 sekventom pa tek onda izvodi zakljucke.

pozdrav.

Dodao bih ovoj listi kvarova i plivajuci zamajac, mada ga ima i kod benzinaca, ali retko, uglavnom kod nekih sportskih modela, poput golfa R32.

Sad, da ni jedan kvar ne kosta manje od 100 evra, nije bas tacno. npr. varijabilne turbine se remontuju od 300 pa na vise evra, a obicne nesto jeftinije, dizne u proseku kostaju oko 200e po komadu, pa sad ako crkne jedna nije strasno, ali ako ode vise njih :(
Pumpe, remont ili kupovina od 400 evra. Doduse, i kod benzinaca znaju da nastradaju dizne, ali su uglavnom jeftinije, i redje stradaju.
Sto se tice plina, od njega stradaju gumice ventila.
E sad, racunica je jasna, voznja na plin je tu negde kao i voznja na dizel (zavisi od auta, npr. meni trosi 10-ak litra plina, a zna i dosta vise, zavisi od toga kako se vozi :)), ali eventualne investicije su dosta manje. npr. za jedan plivajuci zamajac i jednu turbinu moze da se odradi generalna na benzincu, a opet, danasnji benzinci uglavnom traju dugo.

Ali isto tako sam se ja nagledao kako taksi udruzenja sa sekvent plinom prevezuju bobine i od dve sa dva auta prave jednu a nova kosta smesnih 250 eura!
Ovo se odnosi na Astru koju vozi Novosadski taksi. Ne mogu ljudi da se namenjaju bobina a kakav je plinski uredjaj i kako on utice na motor sam se uverio na jednom benzincu sa plinom gde sam morao da radim generalku i ono najvaznije ,kao sto Tihi kaze,ventili gore jer nisu predvidjeni za vislju temperaturu koju plin proizvodi usled vece iskriscenosti u odnosu na benzin.Samo fabricki ugradjeni uredjaji su dugotrajnii jer su stavljeni i pojacani ventili a ovo sve prenosim od majstora koji rade kod Cubi-ke u Novom Sadu i koji se svakodnevno susrecu sa glavama benzinaca dok su dizelske glave motora u mnogo manjem broju na popravkama.
Kako negativne odlike prate neke dizelase tako isto prate benzince sa plinom gde su neki manje a neki vise osetljivi.

Ma kupis zastavu 10 i nemas gepek i trosenje resursa :)
naravno to sam i hteo da kazem
Gepek nepotreban
Galerija na krovu
Gepek opterećenje

Mogu samo da kažem malo strućnije od tebe .Za to si Truba i da ne stavljam:hahaha: 10 puta nadam se da ti je jedan dosta.
sto ? lakse i parkirati takva kola i zauzimaju manje mesta , ako treba nositi nesto ja sam uvek za galeriju ili bisage umesto gepeka.

a vec sam rekao kola na metan CH4 idu najbolje ,zajedno sa u buducnosti obaveznim HHO uredjajem bice extra...

Back