Na nekim postovima je moderator izjavljivao ,boje reci izvaljivao ,da individualna energetska nezavisnost nije dobra i sazaljevao ljude iz EPS-a ,NIS-a ...~!!
Opet kazem neka svako procita i neka razmisli...
taj moderator za razliku od nekih ima 3 čuke o energetici i zna odnos cena kilovata proizvedenog u đerdapu, privatnoj solarnoj ploči i mikro vodenici iza kuće. i veruj mi da su poslednja dva rešenja 6x skuplja nego ovo prvo. Ovo prvo je geografski ograničen resurs, druga dva teoretski i nisu ali ti ako imaš desetine hiljada € da postigneš tu svoju famoznu individualnu energetsku nezavisnost, umesto da plaćaš struju 30€, samo napred. najbolje da se eps ugasi, i da svi duvamo u vetrenjače.
Neznanje je bezgranično i vrlo opasno, a nekad ali samo nekad je i komično.
edit: non stop vrtiš priču oko neke socijale i ugroženosti od strane nekih velikih, a ovamo želiš da na klik dugmeta ostaviš bez posla desetine, možda i 100.000 ljudi koji imaju veze sa dotičnim sektorima energetike. a za uzvrat bi dobio to da niko nema struju, a onaj koji je ima ima je 26x skuplje. e al bitno da si ti uterao naftnom lobiju, alal vera.
naftna platforma koja je dovoljna samo za 12 sati svetske proizvodnje?? pa jesi ti svestan obima i težine pojma "svetska potrošnja" ? Znaš li koliko hiljada naftnih platformi ima na svetu? i sad zbog jedne ti kažeš da je "vrhunska tehnologija podbacila" ? ja bih rekao da nije podbacila ako strada samo jedan promil naftnih platformi.
srbija bila najsamostalnija i najnezavisnija? ako si i ti zaboravio kao što pričaš za druge, tada su prodavnice bile prazne a plate propadale u roku od sat vremena. hitna pomoć nije imala goriva zbog čega je kasnije i moj kum umro jer nije na vreme primio pomoć...
Šta sve neću pročitati...
Ne može se pitanje nafte, odnosno njene alternative, rešavati tako će se pljunuti u šake i preko q... izjaviti evo rešenjjjjjjaaaaaaaaa. rešenje se ne traži niti nalazi tako. ovo je složen proces.
moja procena je da će SUS motor nastaviti sa životom i da će naredni period od ~30ak god obeležiti SUS-električni hibridi. Naftne derivate će nastaviti da koriste avioni do daljnjeg, a druge mašine (traktori, kamioni) će moći da koriste i druga goriva (metan, koji se dobije veštački) kabastijih spremišta. mikro prevoz - skuteri i automobili kao smart, će biti skroz električni.