Diskusija o učenju Jehovinih Svedoka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja bih radije izbegavao termin "sekta", jer na našim prostorima većina ljudi ne zna šta taj termin znači, te ga upotrebljava neselektivno i po pravilu u negativnom, pežorativnom kontekstu, čemu doprinose i priučeni autori kao što je ovaj koji je pisao tekst citiran u uvodnoj poruci.
Postoji sasvim odgovarajući termin denominacija, koga je bolje upotrebljavati jer se niko neće naći uvređen.

Reč sekta potiče od latinske reči secta od sectarius, sectilisi, sequi - odseći, odeliti, slediti, pratiti načela; stranka, škola, frakcija

Sekta podrazumeva da se neka grupa odvoji od postojećeg učenja, na primer hrišćani i muslimani od judaizma, pre toga judaizam od svog politeističkog oblika, uz uvođenje prerade Jahua u vidu Jehove, itd.

Postoje religije koje nisu tako nastale, na primer animizam, šintoizam, i druge.
Svakako za sve religije važi da su se menjale od svog nastanka do danas, ali to ne znači da su sve religije počele kao sekte.

Kao što vidiš postoji jasna distinkcija između religija koje su nastale kao sekte i onih koj to nisu.
Na primer, hrišćanstvo se razlikuje od judaizma po tome što smatra da je Isus Hristos prorečeni Mesija, pri čemu usvaja Stari zavet kao integralni deo Svetog pisma.

Neoborive činjenice nisu isto što i istina. Istina može biti i netačno tvrđenje.

Da zaključim, upotrebljavati termin "sekta" u pežorativnom značenju je znak nedostatka obrazovanja i ništa više.
Kao kada bi ste dramsku sekciju u osnovnoj školi "pogrdno" nazivali: "Sekcija!".
Inače značenje dolazi iz istog korena kao i za reč sekta. :bye:
Samo se sa ovim grdno ne slazem.
Istina postoji; izmišlja se samo laž..
I nauka ima ispravne metode ali netacan rezultat. Istina je samo-neoboriva cinjenica!
Da nam neko ne zameri odstupanje od teme neka preslika definicije u Jehovine metode prezentiranja istine.

Da, ali izostanak transfuzije krvi u slučajevima obilnog krvarenja garantuje smrt.

Sa druge strane, nekima smetaju netačna tvrđenja, pa im u oči upadaju tvoje poruke. :bye:

Potpuno tačno.
Mnogo je više onih koji su umrli u bolnici, a da im nije bila uopšte potrebna transfuzija krvi, nego onih koji su umrli, jer nisu primili transfuziju krvi.
Hm, da... ovo, naravno nije ono što si želela da iskažeš. :think:
To što jesi želela da iskažeš nije tačno.

Koliko puta da vam se ponovi da "Ivica i Marica" nije bajka, nego iskrivljeno prepričan stvaran događaj?! :roll:

Hrišćanstvo i islam u celini su sekte.
To što ti eremita pogrešno upotrebljavaš taj termin, jer ne razumeš njegovo značenje je tvoj problem.
Rano hrišćanstvo je nastalo kao verski pokret, odnosno sekta unutar judaizma.

izvor: http://www.srpskacrkva.org/index.php?pg=2058&lang=srl

:whistling:

eremita, bio bi u pravu da su Jehovini svedoci pokret unutar pravoslavlja, međutim reč je samo o još jednoj, ponegde i nepriznatoj hrišćanskoj denominaciji.

transfuzija krvi je stetna i nije jedini nacin... tako da o tome necu ni da razgovaram sa tobom...

nisi si ti strucnjak u tome :D

tebi je fazon da se prepucavas i da ispadne da si pobedio u diskusiji :telefon:

sto je nemoguce :rotf:

tako da bye :cao:

nauci da razgovaras ...:aha:

Jehovini svedoci su registrovani kao hriscani

a u Grckoj Italiji Austriji ... . na primer su zvanicna religija.

i to se zna da u 236 zemalja slobodno deluju i da su registrovani :)

i poznati po propovednickoj delatnosti...

svima nude besplatno proucavanje Biblije... :heart:
I marihuana se legalno prodaje u Holandiji a u ostalom delu Evrope je njena prodaja kaznjiva. Da ne potezem sada i neke politicke teme oko priznavanja pojedinih tudjih teritorija kao drzave od isto tako registrovanih drzava UN pa ta teritorija ipak nije drzava.
Ocekivao sam od vas neka kratka predavanja a ne repliciranje neistomisljenicima. Ta predavanja treba da prezentiraju samo vase ucenje, nikako ne smeju imati deduktivnu notu eksplicitne istine. Nametnute, da ne upotrebim grublji izraz: podmetnute!

Samo se sa ovim grdno ne slazem.

OK, to je tvoja istina...

I nauka ima ispravne metode ali netacan rezultat. Istina je samo-neoboriva cinjenica!
Da nam neko ne zameri odstupanje od teme neka preslika definicije u Jehovine metode prezentiranja istine.

Dozvoli da ti demonstriram.
Jehovini svedoci smatraju da je avramski bog stvorio Vaseljenu onako kako je opisano u Postanju, pri tome, smatraju da se desio globalni potop i da su dinosaurusi živeli zajedno sa ljudima.
To je njihova istina.
Međutim, to nije tačno tvrđenje, jer znamo van svake sumnje da je sve što je navedeno netačno.
Istina neke druge denominacije će biti drugačija, a da li će biti tačno tvrđenje zavisi od toga da li se slaže sa onim za šta sigurno znamo da je tačno.
Dakle, istina nije isto što i tačno tvrđenje.
Tačno tvrđenje važi za sve, a istina je relativan pojam.

I marihuana se legalno prodaje u Holandiji a u ostalom delu Evrope je njena prodaja kaznjiva. Da ne potezem sada i neke politicke teme oko priznavanja pojedinih tudjih teritorija kao drzave od isto tako registrovanih drzava UN pa ta teritorija ipak nije drzava.
Ocekivao sam od vas neka kratka predavanja a ne repliciranje neistomisljenicima. Ta predavanja treba da prezentiraju samo vase ucenje, nikako ne smeju imati deduktivnu notu eksplicitne istine. Nametnute, da ne upotrebim grublji izraz: podmetnute!

Pod dejstvom marihuane sve religije deluju očaravajuće.

ne moze neko biti regiostrovan kao hriscanin ako nema hriscansko ucenje :roll:

usporedba ti nije adekvatna...

ovde kratka predavanja zelis?

idi na teme koje pisu Js pa citaj tamo :)

imas puno mojih tema:heart:

transfuzija krvi je stetna i nije jedini nacin...

Budi ljubazna pa objasni kako si zamislila da se spasi život nekome ko je usled krvarenja izgubio više od trećine ili više od polovine krvi, a da se ne primenjuje transfuzija? :think:
Da li ti zaista misliš da svi oni apeli za davanje krvi postoje zato što je nekome dosadno? :dontunderstand:

nisi si ti strucnjak u tome :D
tebi je fazon da se prepucavas i da ispadne da si pobedio u diskusiji :telefon:
sto je nemoguce :rotf:
tako da bye :cao:
nauci da razgovaras ...:aha:

Zaboravila si da napišeš neki argument, dokaz, ili izvor koji bi potkrepio tovj stav. :bye:

ne moze neko biti regiostrovan kao hriscanin ako nema hriscansko ucenje :roll:

usporedba ti nije adekvatna...

ovde kratka predavanja zelis?

idi na teme koje pisu Js pa citaj tamo :)

imas puno mojih tema:heart:
Cak ni ovakve odgovore ne ocekujem ovde. Idi tamo idi vamo pa procitaj.

I tvoja konstatacija da moja upotreba nije tacna dovodi tebe u poziciju dominantnog nad podredjenim. A to nije prihvatljiv stil diskusije. Brani svoje. Ne napadaj tudje. Za svoju konstataciju daj dokaz ili suprotan primer. Ne eksplicitnu tvrdnju nicim potkrepljenu.

Kratka predavanja da, zelim, da o njima mozemo da diskutujemo kako nalaze naslov teme. Ako vam odem na drugu temu nece mi se verovatno dozvoliti diskusija. Tada cu se naljutiti i razbicu vam temu u param parcad i zatvorice je. Zbog toga, da se to ne bi desilo otvorena vam je ova tema. Ako zelite da dominirate forumom, samo recite. Brzo cu vas uveriti da vise na nju neceti dolaziti. Postujte pravila za koja se borite.

OK, to je tvoja istina...

Dozvoli da ti demonstriram.
Jehovini svedoci smatraju da je avramski bog stvorio Vaseljenu onako kako je opisano u Postanju, pri tome, smatraju da se desio globalni potop i da su dinosaurusi živeli zajedno sa ljudima.
To je njihova istina.
Međutim, to nije tačno tvrđenje, jer znamo van svake sumnje da je sve što je navedeno netačno.
Istina neke druge denominacije će biti drugačija, a da li će biti tačno tvrđenje zavisi od toga da li se slaže sa onim za šta sigurno znamo da je tačno.
Dakle, istina nije isto što i tačno tvrđenje.
Tačno tvrđenje važi za sve, a istina je relativan pojam.
Molim te, ne mesaj pojam istine sa pojmom tvrdnje!
Istina je samo jedna. Nema moja, nema tvoja. Istina je samo onda kada se dokaze a ne kada se u nju veruje!

Molim te, ne mesaj pojam istine sa pojmom tvrdnje!
Istina je samo jedna. Nema moja, nema tvoja. Istina je samo onda kada se dokaze a ne kada se u nju veruje!

Ja ih ne mešam. Ti to činiš.
Tvrdnja može biti tačna ili netačna. Ako je tačna, tačna je za svakoga, ako je netačna, netačna je za svakoga.
"Zemlja se okreće oko Sunca.", je tačna tvrdnja.
"Bog je stvorio svet pre 6500 godina", je istina pojedinih denominacija, avramskih religija, i netačna tvrdnja.
Tvrditi da je istina samo jedna je filozofski pristup problemu koji potiče iz narscističke eksluzivnosti egocentrične postavke pojedinih učenja avramskih religija i odavno je prevaziđen.

Poslednja izmena:
transfuzija krvi je stetna i nije jedini nacin... tako da o tome necu ni da razgovaram sa tobom...

Da li mozes meni da objasnis,molim te,kako to osobi koja je izgubila dosta krvi se moze ista nadoknaditi na drugi nacin koji ne ukljucuje transfuziju?
Mnogo me to sad zanima. Ako je odgovor: "molitvom i verom u svemoguceg Jehovu",ne trudi se onda.

Unapred zahvalna.

Ja ih ne mešam. Ti to činiš.
Tvrdnja može biti tačna ili netačna. Ako je tačna, tačna je za svakoga, ako je netačna, netačna je za svakoga.
"Zemlja se okreće oko Sunca.", je tačna tvrdnja.
"Bog je stvorio svet pre 6500 godina", je istina pojedinih denominacija, avramskih religija, i netačna tvrdnja.
Eto ti primer. To je istina iliti tacna tvrdnja.
Hajde da ostane svako pri svome da nas ne grde. Ne pricamo o Jehovinim ucenjima. Okrenimo se njima. ;)

ne nego ne spadas u one otvorenog uma ... :aha:

To sam i napisao, one podložne uticaju, odnosno manipulaciji.

a retardirane ljude ne diramo ... oni inako ne mogu shvatiti Biblijsku istinu

Prvo, ja nisam pominjao one sa posebnim potrebama, a drugo i oni su u stanju da shvate suštinu. SPC redovno organizuje veoma lepe posete pojedinim ustanovama koje se bave ovim ljudima i tada nastaju neke veoma dirljive scene... vera tih ljudi je toliko čista i neiskvarena da bi ste svakako mogli nešto da naučite od njih. :bye:

Eto ti primer. To je istina iliti tacna tvrdnja.

Ali to nije isto... :roll:

Poslednja izmena:
To sam i napisao, one podložne uticaju, odnosno manipulaciji.

Prvo, ja nisam pominjao one sa posebnim potrebama, a drugo i oni su u stanju da shvate suštinu. SPC redovno organizuje veoma lepe posete pojedinim ustanovama koje se bave ovim ljudima i tada nastaju neke veoma dirljive scene... vera tih ljudi je toliko čista i neiskvarena da bi ste svakako mogli nešto da naučite od njih. :bye:

Ali to nije isto... :roll:

sad si kontariktoran al ok:think:

i ko onda vrbuje retardirane osobe :think:

i ljudi otvorenog uma su sposobni za razliku od ljudi zatvorenog uma da shvate Biblijsku istinu

i takovi je i prihvataju :cao:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back