Nije toliko bitno ko i gdje ce Vas operisati,bitno je dali ste kandidat za operaciju,a to ce procijeniti neurohirurg kome nije stalo samo do broja operacija u svom CV-u.Dakle najbitnije je da nadjete neurohirurga koji ce Vam posvetiti paznju,saslusati Vas pazljivo,pregledati snimke koje imate,detaljno Vas pregledati,odgovoriti na sva Vasa pitanja bez da Vas prekida sa frazom "nemam vremena,imam puno pacijenata",i odluciti dali operacija ili ne.Operisao sam l4/l5 kod dr.Savica,na pregledu letimican pogled na MR,extruzija ko kuca i prijedlog operativno lijecenje.Na pitanje sta je sa ostalim diskovima odgovor da je to normalno za moju zivotnu dob,i ubjedjivanje da poslije operacije ustajem i hodam(sto je tacno),vec sutradan mogu da vozim auto(sto nije tacno ni blizu),za 3 nedelje fizikalna th(ne treba ni banja) i poslije fizikalne mogu sve al eto da ne preterujem sa nekim teskim fizickim radom neko vrijeme.Prihvatio sam operaciju,mikrodisektomija( nije uopste minimalno invazivna metoda,rez nije 2.5-3 cm vec 5 cm,cak bih rekao klasicna operacija uz pomoc operativnog mikroskopa),3 nedelje od operacije nisam bio sposoban za fizikalnu th,auto voziti samo u videoigrama iz lezeceg polozaja.Nakon 1.5 mjesec banja (iako ne treba) 3 nedelje,poslije banje malo bolje ali daleko od dobrog.Nemam bolove u nozi,ali kicma boli 2x gore nego prije,ako prehodam 1km odlicno,super,za posao nikakav nisam cak i sjedeci jer ako sjedim 30 min isto odlicno,u penziju ne mogu naravno.Dr.objasnjava moje stanje degenerativnim promjenama na diskovima(sto je bilo normalno za moju zivotnu dob) i predlaze stabilizaciju kicme,ali pazi sad,ne da se u potpunosti vratim u zivot vec da tako pokusamo ublaziti tegobe koje imam.I sta da kazem,izbjegavajte operaciju ako ikako mozete podnijeti bol(moja je bila podnosljiva,cak ponekad i bez bola,posao sam obavljao bez vecih problema),ako vec mora operacija onda endoskopska ako je mozete priustiti,i ne trcite kod hirurga za kojeg ste culi da je najbolji vec posjetite 2-3 druga i poslusajte misljenje,i koji Vam bude najpristupacniji neka Vas on operise,i nemojte se uporedjivati sa nekim kome je uspjela operacija,oporavak i povratak u zivot je individualan.Sretno svima sa operacijom.