Diskus hernija

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Apsolutne indikacije za operaciju su pad stopala,problemi sa mokrenjem,seksualna disfunkcija i konstantan i uporan bol koji traje duzi vremenski period.
Ukoliko se odlucite za operaciju najbolje,svetski priznate rezultate imaju Klinicki centar Srbije i Klinicki centar Vojvodine (prof dr Cigic i prof dr Jajic).
VMA pogotovo pomenuti dr imaju najveci procenat lose uradjenih operacija i nemaju bog zna kakvu reputaciju.
Kakav tip operacije ce se raditi ako se odlucite za istu odlucuje neurohirurg ,a ljudi o kojima govorim su svetski strucnjaci i uzasno dobro i odgovorno rade svoj posao.
Nemojte mnogo mistifikovati cak su i neurohirurski instrumenti istog oblika kao oni koji su se koristili u starom Rimu ,samo su od malo jaceg materijala. ;) ,sve je ostalo neispitano pomodarstvo.Pozdrav

Nema tu mistifikovanja.Onaj tko nema taj problem ne zna šta je to.Bol je ubitačna,ja nemam te simptome koje ste naveli.Kod mene je bol ,strašna bol skroz prisutna.
Usljed nekog fizičkog posla,ona se pojačava.Za ovog doktora sam čula sve najbolje i bila sam kod nj na pregledu.
Prijatelj je operisan i jako je zaovoljan,preporodio se.
Ako se odlučim ići ću kod njega.,pa kako bude.
Hvala za odgovor na temu i poozzzzz!!:bye:

Mnogi su mi savjetovali operaciju i kao da je to nj rutinska operacija.
Ali..ali ja se jako bojim.:(
Mučim se dugo s bolovima,sigurno 15 god.
Sve mislim bit će bolje,proći će.
Nije mene strah same operacije,strah me je što poslije.Znam da se ne bi mogla pridržavati,
ne diži teško itd...a kažu da se moraš pridržavati i ići u banje...
Ne znam koliko ću još ovako,ne spavati noću i trpiti,ali dok god mogu ne bi na operaciju.

Mnogi su mi savjetovali operaciju i kao da je to nj rutinska operacija.
Ali..ali ja se jako bojim.:(
Mučim se dugo s bolovima,sigurno 15 god.
Sve mislim bit će bolje,proći će.
Nije mene strah same operacije,strah me je što poslije.Znam da se ne bi mogla pridržavati,
ne diži teško itd...a kažu da se moraš pridržavati i ići u banje...
Ne znam koliko ću još ovako,ne spavati noću i trpiti,ali dok god mogu ne bi na operaciju.

Moj drug je imao takve bolove isao na terapije i kad su ga snimili ,pokazao mi snimak,to je kao klin u sred kicme .Morao je na operaciju ,operisan je i sad je dobro.Zaboli ga i sad i trne mu noga ali nije kao sto je bilo...Treba proveriti sve opcije...Video sam pak coveka u banji dosao na stakama a posle 10ak dana hodao kao mladic.nemoj da trpis trazi resenje:ok:

Moj drug je imao takve bolove isao na terapije i kad su ga snimili ,pokazao mi snimak,to je kao klin u sred kicme .Morao je na operaciju ,operisan je i sad je dobro.Zaboli ga i sad i trne mu noga ali nije kao sto je bilo...Treba proveriti sve opcije...Video sam pak coveka u banji dosao na stakama a posle 10ak dana hodao kao mladic.nemoj da trpis trazi resenje:ok:

Moj muz je posle operacije imao taj isti problem, cak je malo i vukao tu nogu, ali to je proslo posle 6 meseci kao sto mu je neurohirurg i rekao.
Ja ne bih mogla da trpim te bolove.

Na EMNG nalazu mi piše da *celoukupan nalaz ukazuje na umereno jaku i hroničnu leziju korena L3 desno i umernu do umerenu jaku hroničnu leziju korena L3 levo kao i znake fokalne miopatije u m.gluteus I. sin.
TNT uredan*

Znam otprilike šta ovo znači, ali mene zanima da li ova lezija nužno znači diskus? I da li je ta lezija odgovorna za moje tegobe koje su: preslabost u nogama, osećaj otupelosti u njima nakon hoda, osećaj hladnoće - toplote koji se smenjuje i slično?
Zbog tolike slabosti nogu, sve mi je užasno teško, zamorim se posle stepenica, nestabilna sam u hodu, vrti mi se u glavi, a da ne pričam o tome što je ostatak tela preuzeo teret na sebe pa imam konstantnu upalu mišića svugde.. Uzdržavam se od lekova maksimalno (ništa od NSAIL - a, nikakvi miorelaksansi i slično).

Imam problem sa diskus hernijom L5S1,ali su tegobe povremeno intezivnije,u zavisnosti od opterecenja kicme.Uglavnom znam sve o tome,dosta sam i citala,medjutim postoji nesto sto nisam nasla u nijednom postu,pa bih zelela da ovde prokomentarisem o tome.Naime,ja u poslednje vreme,a to je dva meseca..imam jace bolove u krstima,imala sam vece fizicke napore..i to je ok,ali me vise brine to sto osecam stalno neki pritisak na debelo crevo,redje i na besiku.Mislim to se to oseca vise u sedecem stavu.Cak sam posumnjala na debelo crevo i radila test na okultno krvarenje,koji je negativan.Taj osecaj je vise neprijatan i dosadan,nego bolan.Zanima me da li jos neko ima ove simptome i da li to mogu povezati sa diskus hernijom...Hvala..

Ima li neko problema sa diskus hernijom?
Operacija da ili ne..??????

Ovamo doktori nepreporucuju operaciju

Moj muž je imao 3 prolapsa dva puta u donjem delu kičme gde mu se oduzela noga a jednom u gornjem delu kičme gde mu se oduzela ruka .

Sa prvim prolapsom vukao se 10 dana odlazeći kod doktora koji je napravio rentgen snimak i poslao ga kući sa rečima "ne vidi se ništa " tako se vukao dok sam ga oblačila i pripomagala u dnevnoj higijeni pronašli smo dobrog doktora koji ga odmah poslao na MRT i gde je snimak pokazao o čemu je reč, to je sanirao zatim posle godinu dana ista drama tad je uključio terapiju koju sam mora platiti jer zdravstveno nesnosni troškove izašlo je oko 1000 eura isto to je radio posle trećeg prolapsa prije 2 godine u međuvremenu moj muž je shvatio da

A: nemože da se kreće kako se kretao npr. Da se ne nagoozi kad petlja pertle u cipela već da čučne i onda tek veze obuću

I

B: mora i jedino je to spas da jača i stvara mišićnu masu oko kičme znači fitnes gde se i uključio i redovno odlazi ! To stvaranje i jačanje mišićne mase oko kičme jedina je stabilizaciji koja štiti od prolapsa .

http://www.spine-med.de/home/

Apsolutne indikacije za operaciju su pad stopala,problemi sa mokrenjem,seksualna disfunkcija i konstantan i uporan bol koji traje duzi vremenski period.
Ukoliko se odlucite za operaciju najbolje,svetski priznate rezultate imaju Klinicki centar Srbije i Klinicki centar Vojvodine (prof dr Cigic i prof dr Jajic).
VMA pogotovo pomenuti dr imaju najveci procenat lose uradjenih operacija i nemaju bog zna kakvu reputaciju.
Kakav tip operacije ce se raditi ako se odlucite za istu odlucuje neurohirurg ,a ljudi o kojima govorim su svetski strucnjaci i uzasno dobro i odgovorno rade svoj posao.
Nemojte mnogo mistifikovati cak su i neurohirurski instrumenti istog oblika kao oni koji su se koristili u starom Rimu ,samo su od malo jaceg materijala. ;) ,sve je ostalo neispitano pomodarstvo.
Vezbati morate ,ali prave vezbe usmerene na resavanje problema,jer u 90 % slucajeva pacijenti uglavnom mlate praznu slamu pogresnim programom jer se prvenstveno fizioterapeutska dijagnostika ne odradi kako treba.Pozdrav

Kazete da su KCS i KCV najbolji po usposnosti operacija. Odakle imate tu informaciju? Ako ima neki link na netu bio bih Vam zahvalan ako mozete da ga podelite sa nama.
Sto se tice VMA i dr Minica jos nisam cuo da se na njega neko zalio. Plus na VMA rade vecinu operacija na kicmi koje se rade i u svetu(dr Savic). To u KCV ne rade, jer sam pricao sa par neurohirurga koji tamo rade.
Na zalost i sam imam jako veliki problem sa diskus hernijom pa me je muka naterala da se vise informisem.

Posto pretpostavljam da ste terapeut, takodje bih Vam bio zahvalan ako mozete da mi preporucite nekog dobrog terapeuta u Novom Sadu.

Kazete da su KCS i KCV najbolji po usposnosti operacija. Odakle imate tu informaciju? Ako ima neki link na netu bio bih Vam zahvalan ako mozete da ga podelite sa nama.
Sto se tice VMA i dr Minica jos nisam cuo da se na njega neko zalio. Plus na VMA rade vecinu operacija na kicmi koje se rade i u svetu(dr Savic). To u KCV ne rade, jer sam pricao sa par neurohirurga koji tamo rade.
Na zalost i sam imam jako veliki problem sa diskus hernijom pa me je muka naterala da se vise informisem.

Posto pretpostavljam da ste terapeut, takodje bih Vam bio zahvalan ako mozete da mi preporucite nekog dobrog terapeuta u Novom Sadu.
Tesko ce neko moci da daje statisticke podatke o uspesnim i manje uspesnim operacijama.
To sto se na VMA rade komplikovane operacije kicme ne znaci obavezno da rade uspesno i ovu operaciju.
Raspitaj se da li jos neko osim ove bolnice u Zemunu radi tu operaciju endoskopski.

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Nova-metoda-operacije-diskus-hernije-u-KBC-Zemun.lt.html

Tesko ce neko moci da daje statisticke podatke o uspesnim i manje uspesnim operacijama.
To sto se na VMA rade komplikovane operacije kicme ne znaci obavezno da rade uspesno i ovu operaciju.
Raspitaj se da li jos neko osim ove bolnice u Zemunu radi tu operaciju endoskopski.

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Nova-metoda-operacije-diskus-hernije-u-KBC-Zemun.lt.html

Terapeut je dao/dala taj podatak, pa me zanima odakle ta informacija. Endoskopska operacija ne moze da se radi kod svih, eto recimo kod mene. A posebno ako su stradala recimo 2 diska.

@Rayela
Pomenuli ste da je vas muz operisan i da je rez nekih par centimetara. To nije endoskopsa operacija vec tubularna. Na izgled lici ali nije ista. Kod endoskopske rez ako se ne varam bi trebao da bude manji od 1 cm!

Poslednja izmena:
@Rayela
Pomenuli ste da je vas muz operisan i da je rez nekih par centimetara. To nije endoskopsa operacija vec tubularna. Na izgled lici ali nije ista. Kod endoskopske rez ako se ne varam bi trebao da bude manji od 1 cm!
Ma nisam mu merila rez, mozda je i 1 cm, zaista je endoskopija u pitanju jer u toj neurorohiruskoj klinici gde je on bio i ne rade se "ozbiljne" operaciji na kicmi,
pacijenti ostanu u bolnici posle operaciji u bolnici samo 24 sata.

Terapeut je dao/dala taj podatak, pa me zanima odakle ta informacija. Endoskopska operacija ne moze da se radi kod svih, eto recimo kod mene. A posebno ako su stradala recimo 2 diska.
Pa vidi, ona je dala podatak jer se tako u nekim krugovima prica, a to je uvek tako, niko ne vodi statistike da li je jedan hirrurg bolji od drugoga.
Moji izvori ( nemacki) kazu da se iskljucivo endoskopija radi kod ove dijagnoze.
Nego, da li si ti siguran da si ti bas za operaciju? Izbegavaju se te operacije, nije ni endoskopija naivna operacija, neurohirurg koji je mog
muza operisao u razgovoru s njim je rekao da je za operaciju samo 5% slucajeva sa tom dijagnozom. Ako nemas bas neizdrzljive bolove
i druge probleme, onda i nemoj da razmisljas o operacijama.Kod mog je muza bila uzasna situcaija, bolovi su bili neizdrzljivi, nista vise nije
pomagalo ( cak je i opijate dobijao, ali je i dalje imao starshne bolove), on nije mogao da hoda, jedina udobna pozicija bila je kada vozi auto,
ali iz auta nije mogao da izadje bez tudje pomoci.
A i posle druge ( prva nazalost nije uspela, bilo mu je jos gore) operacije vukao je nogu valjda i pola godine, ali bolova nije vise imao, a i to hramljanje
je nekada prestalo.

Pa vidi, ona je dala podatak jer se tako u nekim krugovima prica, a to je uvek tako, niko ne vodi statistike da li je jedan hirrurg bolji od drugoga.
Moji izvori ( nemacki) kazu da se iskljucivo endoskopija radi kod ove dijagnoze.
Nego, da li si ti siguran da si ti bas za operaciju? Izbegavaju se te operacije, nije ni endoskopija naivna operacija, neurohirurg koji je mog
muza operisao u razgovoru s njim je rekao da je za operaciju samo 5% slucajeva sa tom dijagnozom. Ako nemas bas neizdrzljive bolove
i druge probleme, onda i nemoj da razmisljas o operacijama.Kod mog je muza bila uzasna situcaija, bolovi su bili neizdrzljivi, nista vise nije
pomagalo ( cak je i opijate dobijao, ali je i dalje imao starshne bolove), on nije mogao da hoda, jedina udobna pozicija bila je kada vozi auto,
ali iz auta nije mogao da izadje bez tudje pomoci.
A i posle druge ( prva nazalost nije uspela, bilo mu je jos gore) operacije vukao je nogu valjda i pola godine, ali bolova nije vise imao, a i to hramljanje
je nekada prestalo.

Ja se mucim vise od godinu ipo dana. Cini mi se da mi je sve gore. Na terapije super reagujem i dobro mi je dok idem na njih. Ne mogu da sedim duze od pola sata. Osecam izmenjen osecaj kada obucem farmerke duz obe noge sa spoljnje strane, jedno stopalo mi je slabije od drugog mada se to prilicno izjednacilo nakon poslednje fizikalne. Mogu da idem na prstima i petama. Jos mi niko nije preporucio operaciju osim na VMA(ako ne mogu da resim problem za pola godine operacija, mada nije bilo urgentno pre vise od pola godine kada sam tamo bio).
Kvalitet zivota mi se prilicno srozao, zato i razmisljam o operaciji. Zelim da je izbegnem, ali ne zelim ni da zivim u konstantnim bolovima.

Inace i posle ne endoskopsih operacija se izlazi iz bolnice nakon 2 dana. Rez je 2-3 cm. To spada u mikrohirurhigiju ali nije minimalno invazivna operacija.

Poslednja izmena:
Ja se mucim vise od godinu ipo dana. Cini mi se da mi je sve gore. Na terapije super reagujem i dobro mi je dok idem na njih. Ne mogu da sedim duze od pola sata. Osecam izmenjen osecaj kada obucem farmerke duz obe noge sa spoljnje strane, jedno stopalo mi je slabije od drugog mada se to prilicno izjednacilo nakon poslednje fizikalne. Mogu da idem na prstima i petama. Jos mi niko nije preporucio operaciju osim na VMA(ako ne mogu da resim problem za pola godine operacija, mada nije bilo urgentno pre vise od pola godine kada sam tamo bio).
Kvalitet zivota mi se prilicno srozao, zato i razmisljam o operaciji. Zelim da je izbegnem, ali ne zelim ni da zivim u konstantnim bolovima.

Inace i posle ne endoskopsih operacija se izlazi iz bolnice nakon 2 dana. Rez je 2-3 cm. To spada u mikrohirurhigiju ali nije minimalno invazivna operacija.
Vidi, ali kod vecine sa tom dijagnozom to se nekada i smiri, nadajmo se da ce i kod tebe biti tako.:)

Zvaničnu statistiku naravno ne vodi niko,ali ja već 25 god vodim svoju i na osnovu nje sam i napisala post.
Izbor lekara je individualna stvar i u to ime vam želim puno sreće,ako se odlučite za operaciju.
Pozdrav

Zvaničnu statistiku naravno ne vodi niko,ali ja već 25 god vodim svoju i na osnovu nje sam i napisala post.
Izbor lekara je individualna stvar i u to ime vam želim puno sreće,ako se odlučite za operaciju.
Pozdrav

Prvo ste rekli da najbolje svetski priznate rezultete imaju KCS i KCV , a onda kazete da ste sami vodili tu statistiku. Inace dr Jajic ne radi vec nekoliko godina.

Dragi moji,svi vi znate koliko je to bolno.Ja više ne znam što ću.Tri hernije,dva oštećena diska i stenoza kičme.Poludijet ću od bolova.
Išla sam na sve moguće..akumpuktura,infuzija,banja,terapije..ništa ne vredi.Blokadu sam primila u Zagrebu,zatim u Beogradu.
Zadnje je sada bila kiropraktika,u Beogradu kod Selimira.Ništa nije bolje.Nitko se ne usudi operisati.Ne znam kako ću dalje..
Ne znam kako se boriti s tim bolom.Ako neko ima savjet,neka slobodno napiše.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back