Diskus hernija

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo i ja da se javim sa dijagnostikovanom petostrukom lumbalnom diskus hernijom prosle Nove Godine koja udara u obe noge. Otisao sam prvo kod Milenka Savica, covek pogledao MR snimak i rekao kao iz topa, ovo je za operaciju, a tokom pregleda se javio na mobilni i onako otaljavao pregled kao da ga smaram i ima bitnijih stvari u zivotu nego da se sa mnom smlacuje u ordinaciji.

Nakon toga odem kod drzavnog ortopeda neurohirurga u Klinickom centru, kaze covek ovo je za fuziju (u prevodu, metalna ploca sa srafovima koji se uvcu u kicmu), al' eto mlad si pa mozda ne mora odmah fuzija, ali operacija mora.

Tu sam vec premro od straha i odem po trece misljenje kod Ljube Minica. Cim sam mu stavio na sto MR snimke, covek rece, uuuu pa ovde ima nekoliko problema i tako zavrsimo sa tim da eto mozda i nece morati operacija, posto sam ga bukvalno molio da mi kaze da moze da se prodje i bez operacije :) Dovoljno mi je bilo da mu vidim izraz lica kada je video MR snimak i da mi sve bude jasno.

Nakon toga sam se okrenuo trazenju nekih vezbi i terapija, isao u dom zdravlja na struje, magnete i vezbe, bilo mi samo gore od toga posto tamo rade sve isto sa svima, a nemaju dva pacijenta sa istim problemima :( Vidim da i od toga nema nista, pa izguglam jednog od nasih najpoznatijih strucnjaka za rehabilitaciju, Vladi Dragovica. Kod njega se samo SMS porukama najavljuje i dolazi koliko je zauzet. Covek me postavio na sto, uzeo MR snimak i pogledao, pipao malo po ledjima i kaze, ovo je za operaciju, ne smem ovde nista da radim i preporuci mi cetvrtog neurohirurga Marka Markovica.

Odem ja i kod njega :) E taj covek mi je ulio snagu i volju, kaze jel' ti se dize, jel' mozes u WC? Reko' da i da :). Bezi kuci kaze, kakva operacija bre, taj deo diska ce da se isusi sa godinama i vise nece biti problema. Naravno, pod uslovom da se cuvam i da ne unakazim jos vise taj ili neki drugi disk. Znaci covek kod kojeg sam dosao privatno i koji bi uzeo odlicnu lovu za operaciju me poslao kuci, skontam da mozda ipak ima nade i za mene da se izvucem bez operacije Uvidim ja da ta operacija i nije tako naivna cim me poslao kuci tako lako, valjda mu je u interesu da uzme pare, pogotovo sto sam odlican kandidat za pod noz :)

Uglavnom, skontam da nema vajde od nasih bajnih strucnjaka koji samo gledaju da mlatnu lovu sto za operaciju, sto za terapije i pocnem da istrazujem kako i sta mi prija po pitanju kreveta, stolice, polozaja pri spavanju, sedenju, voznji auta, stajanju... Radio sam raznorazne vezbe sto propagiraju po internetu, pa onda usinem vrat i premrem da nije i vratna diskus hernija :( Odem na MR torakalnog i vratnog dela kicme i ustanovim da je to OK, pao mi kamen sa srca :) Sve u svemu, vratim se polako treninzima (inace treniram u teretani ceo zivot) i malo po malo evo me u najboljoj formi u zivotu, 5 treninga u teretani nedeljno, plus 5 puta trcanje ili bicikl pred trening. Naravno, svaki dan je prisutan neki simptom diskus hernije, ali sam naucio da zivim sa tim, da se maksimalno pazim i posvetim tome i kada bi ovako ostalo zauvek, pevao bih :)

Osetio sam potrebu da se javim na nekom forumu, posto kada sam ustanovio sa imam DH i citao po forumima, samo sam nalazio ljude sa problemima i pre i posle operacije. Mnogi su govorili da svi oni koji dobro prodju se vise ne vracaju i ne javljaju po forumima, pa sam odlucio da se eto javim i nekome novom ulijem nadu da ima sanse za oporavak. Citanje tekstova ljudi koji se pate i sve im je gore, znam kako utice na psihu iz sopstvenog iskustva, tako da eto i jednog pozitivnog ishoda, barem za sada :)

Evo i MR snimaka moje kicme od prosle Nove Godine, za one koji znaju sta gledaju :), a i moje slike od jutros.

generalno je utisak da milenko savic bas cesto smatra da je 'slucaj' za operaciju.
marko markovic jeste lik koji je podosta odradio endoskopskih operacija.

sad, pitanje je sta osoba zeli da uradi u vezi sa svojim problemom.
ja definitivno zakazujem operaciju.
dosta sam proguglao (sto, naravno, apsolutno ne zamenjuje godine studiranja i specijalizacije), kontaktirao solidan broj ljudi sa razlicitim stepenom problema diskus hernije, jednostanvo sam se potrudio da sagledam zivot koji imaju osobe sa razlicitim hernijama - onima koji su isli na operaciju i kakav im je zivot bio posle i oni koji nisu...

naravno da ja ne mogu imati dovoljno informacija, ali doneo sam odluku da ne zelim da svaki dan bude onaj u kom se moze desiti opet bol i ponovo mesec dana isjasa koktela inekcija za bolove itd itd...
zasto da cekam par godina da se iscurela zelatinasta masa osusi kako bi se smanjio rizik od sledece ukocenosti i bolova? ok, kod svake operacije postoji rizik, naravno. u mom slucaju je hernija na prostipacnom mestu i rutinski se moze odstraniti masa koja pritiska nerv.

i ja sam se celog zivota bavio sportom (karate, odbojka, beach voley, stoni tenis, skijanje, plivanje, malo macevanja, teretana godinama, voznja bajsa itd itd itd...). nisam navikao da imam problem sa telom. navikao sam da me slusa, da imam snagu u rukama nogama, da sam pokretan. ok, u poslednjih 6 godina moram da priznam da sam bas postao nektivan, jedno dete pa drugo u kombinaciji sa manjkom spavanja i dodatnim honoranrim poslovima pa sam bio u stisci sa zivotnom energijom i vremenom i taman kada sam odlucio da se vratim u normalu (za pocetak regulisanje ishrane i elipticni kros trenazer), desi se ovo...

u vezi sa operacijom, na nekoliko mesta sam procitao da oni koji su duzi vremenski period imali ove probleme, da su i posle operacije imali bolove i da ime je trebalo nekoliko meseci da bolovi i trnjenja nestanu (nerv im je dugo bio stisnut, pa navodno je samim tim i trebalo vremena da se sve dovede u red - ovo samo prenosim komentare koje sam citao i svakako treba uzeti sa rezervom jer su te komentare pisali nelekari vec pacijenti).

oni koji su otisli na operaciju u roku od par meseci nakon prvih bolova, bolovi su im nestali gotovo odmah posle operacije i posle par meseci su u mogli da se vrate regularnom zivotu (ok, naravno da izbegavaju rizike poput dizanja 130kg iz mrtvog dizanja itd itd...)

ja sam bas u ponedeljak kontaktirao savica i u petak cu dobiti termin za operaciju (ocekujem januar/februar/mart) - operacija je pokrivena RFZO osiguranjem.
slazem se, i ja sam stekao utisak nakon razgovora i sa savicem i sa par drugih ljudi da savic kao da juri da operise i lupa reckice u CVu, ali realno, pre bih otisao na operaciju kod hirurga sa mnogo operacija iza sebe.

ja vec mesec dana imam isjas zbog diskus hernije (prvi put mi se desavaju ovakvi bolovi), stanje se dosta poboljsalo i sada bez znacajnijih problema mogu da presedim 8 sati u kancelariji (uz povremena ustajanja na pus pauzu itd...), ali kao sto sam napisao, ne zelim da se svakog jutra probudim i da razmisljam da ce mi se tog dana bol vratiti. imam kolegu iz kanelarije koji isto ima diskus herniju i vec 6 godina ide na fizikalne kada mu se dese bolovi, svaki put po par stotina evra ode na terapije, navodno mu se na novim snimcima magneta vidi da mu se to osusilo medjutim ovog vikenda mu se vratili simptomi isjasa i nema ga u kancelariji. to je ono sto operacijom zelim da izbegnem.
da resim konkretan problem, da ubuduce svakako vise vodim racuna o pokretima kada dizem nesto tesko kao i na pokrete u teretani, naravno da se hernija ponovo moze desiti na istom ili drugom mestu, ali bar da resim ovu konkretnu koja mi je poslednjih mesec dana napravila pakao od zivota.

posto su mi se bolovi znacajno smanjili, krecem krajem novembra i na fizikalne, tretmani laserom itd mi pocinju od sledece nedelje i sracunato sma zakazao operaciju kako ne bih odustao nakon sto bolovi nestanu...

eto...ispisah razloge zbog kojih sam se odlucio na operaciju (dok su mi simptomi i dalje 'samo' isjas i bolovi, ne bih da doguam do padajuceg stopala, neslusanja besike i creva itd itd...)...

poz

Poslednja izmena:
Da li si mozda gledao video snimke operacija diskus hernije? To je toliko nepristupacno da se cela operacija svodi na to da se kroz otvoreni kanal, prethodno probusene kosti u kicmi, bukvalno cupaju delovi diska koji je pukao. Tako je "sofisticirana" da tim cupanjem mogu da ti izvale pola diska napolje, a onda nema vracanja nazad. Imao sam totalno drugacije misljenje o toj operaciji i mislio sam da se tu lepo pridje disku i isece samo komad koji je pukao i pritisce nerv.

Isto tako, od mog auto elektricara drugar je otisao na tu "rutinsku" operaciju lumbalne diskus hernije i evo ga sada kao Robokap, ima sine duz cele noge i gore kod pojasa polugu kojom podize stopalo da bi mogao da hoda. Strucnjak mu ostetio nerv i dovidjenja... Isto tako je na rutinsku operaciju vratne diskus hernije otisao komentator Srdjan Knezevic i videli smo kako je zavrsio.

Preporucio bih ti da obidjes nekoliko neuohirurga i da se ne zaleces sa operacijom kao da je zanoktica u pitanju, jer posle nema nazad, najlakse je otici na operaciju. Isto tako, nemoj da mislis da ce problemi posle operacije biti reseni, ima brdo primera gde bude cak i gore posto oziljacno tkivo, koje je neminovno da se stvori, pritisne nerv, pa sta ces onda.

Sto se tice kolege koji uzima bolovanje zbog diskus hernije, uzmi u obzir da je to odlican razlog za uzimanje bolovanja i kada ti nista ne fali jer niko ne moze da dokaze da te ne bole ledja ili noge :)

Sve u svemu, zelim ti brz oporavak ako si se vec odlucio za operaciju i naravno, da nam izneses svoja iskustva ovde iz prve ruke :)

Poslednja izmena:
Da li si mozda gledao video snimke operacija diskus hernije? To je toliko nepristupacno da se cela operacija svodi na to da se kroz otvoreni kanal, prethodno probusene kosti u kicmi, bukvalno cupaju delovi diska koji je pukao. Tako je "sofisticirana" da tim cupanjem mogu da ti izvale pola diska napolje, a onda nema vracanja nazad. Imao sam totalno drugacije misljenje o toj operaciji i mislio sam da se tu lepo pridje disku i isece samo komad koji je pukao i pritisce nerv.

Isto tako, od mog auto elektricara drugar je otisao na tu "rutinsku" operaciju lumbalne diskus hernije i evo ga sada kao Robokap, ima sine duz cele noge i gore kod pojasa polugu kojom podize stopalo da bi mogao da hoda. Strucnjak mu ostetio nerv i dovidjenja... Isto tako je na rutinsku operaciju vratne diskus hernije otisao komentator Srdjan Knezevic i videli smo kako je zavrsio.

Preporucio bih ti da obidjes nekoliko neuohirurga i da se ne zaleces sa operacijom kao da je zanoktica u pitanju, jer posle nema nazad, najlakse je otici na operaciju. Isto tako, nemoj da mislis da ce problemi posle operacije biti reseni, ima brdo primera gde bude cak i gore posto oziljacno tkivo, koje je neminovno da se stvori, pritisne nerv, pa sta ces onda.

Sto se tice kolege koji uzima bolovanje zbog diskus hernije, uzmi u obzir da je to odlican razlog za uzimanje bolovanja i kada ti nista ne fali jer niko ne moze da dokaze da te ne bole ledja ili noge :)

Sve u svemu, zelim ti brz oporavak ako si se vec odlucio za operaciju i naravno, da nam izneses svoja iskustva ovde iz prve ruke :)

gledao sam klipove i endoskopske i mikroskopske disektomije.
svestan sam da nije isto kao i zanoktica :)
moj posao je skroz ok (programer) i imam dovoljno dana godisnjeg odmora i skroz kul atmosferu na poslu pa zaista nije potrebno da bilo sta fejkujem :)
termin za operaciju ce biti negde u februaru ili martu tako da imam vremena da se jos dodatno raspitam, informisem i predomislim.

Nisam mislio da ti laziras, vec da mnogi koji su na bolovanju zbog diskus hernije istu koriste da sto vise odsustvuju sa posla, tako da ne pomislis da se svi raspadaju :)

Jesi li isao na magnetnu rezonancu, pretpostavljam da jesi?

I ja sam u istoj bransi, IT Sistem administrator :)

ovaj konkretno drugar dolazi i polumrtav na posao (cak je i previse dogovoran :) ) tako da ako on nije dosao, znaci da ga je bas tresnulo.

jesam odradio magnet. na osnovu magneta se i videlo da me zavitlava kod L5/S1 (puko + ekstruzija).

Taman pomislim da nema gore kicme od moje, kad vidim ovo. Druze, ne znam koliko imas godina ali ovo je haos. Ja imam 2 hernije, ali se patim sa ovim vec 3 godine. S tim sto meni oba diska nisu mrdnula ni malo za taj period. Tako da od proleca razmatram operaciju.
To sto si pomenuo za Savica i Minica je standardno. Dobri su strucnjaci ali vole da operisu. Treba uzeti u obzir da od zakazanih pacijanata dodje na svaki pregled jos 50% "preko veze" pa je mozda i opravdano to sto hoce da zavrse sto pre sa pacijentom. Ja kad sam bio Minic je do 11h uvece pregledo pacijente, a mogo je da zavrsi u 8 i kaze to je to.

Ne znam sta radis u teretani, ali ja bi sa ovakvom kicmom zaboravio na mrtva dizanja i cucnjeve sa opterecenjem.

Poslednja izmena:
Imam 38 godina i treniram 5 puta nedeljno trcanje i teretana :) Kao sto kaze Minic, mi operisemo ljude, a ne snimke, po snimku ti si odmah za operaciju, ali ti uradi sve testove kao od sale, ni meni nije jasno kako :) :) :)

Sve u svemu, videcemo sta ce vreme da kaze. Moj tast je sa 52 godine otisao u invalidsku penziju, diskus hernija i jos nesto napakovao i otisao. Pola godine je spavao na podu u dnevnoj sobi, nije mogao ni do wc-a. Zakazana operacija, otisao i dok je cekao pricao sa nekim pacijentom i ovaj ga preplasio da moze da ostane invalid. Tast se obukao i pobegao sa operacije :) Eno ga sada ima 77 godina i kopa po placu svaki dan. Nikakve probleme sa kicmom nema u posledjih 18 godina koliko ga ja znam :)

Na snimku MR je sve prikazano naopako, tako da ovo sto vidis na snimku da je losije, to je levi nerv/noga. Mene je prvo pocela da zeza upravo leva noga, kasnije pocela i desna i onda se leva skroz smirila. Po snimku levu ne bi trebalo da osecam koliko je zivac pritisnut, a ja sada sa levom nemam gotovo nikakvih problema. Jedino ako bas ceo dan kopam i nosam stvari po placu i kuci, onda osetim malo da me stopalo kao bolucki, ali nista specijalno, neko se ne bi ni obazirao na to.

Desna mi je gora i moram malo da se zavalim u stolici kada sedim da me ne bi zezala. Kupio sam neku odlicnu fotelju za posao i onda se zavalim tako da me ne zeza uopste. Problem je recimo kada lezim na ledjima, pocne da bolucki, ali posto ne spavam na ledjima, onda mi ni tada ne smeta. Spavam na boku i nista ne zeza u tom polozaju. Sto je najinteresantije, ledja me uopse ne bole niti su me bolela ikada :)

Inace, dijagnoza DH je postavljena sasvim slucajno, snimao MRI bzvz posto sam imao placeno preko firme, pa reko' da vidim kakva mi je kicma :) E tu je tek bila komedija posto sam snimao i Ahilovu tetivu koju sam povredio na basketu nekih 8 meseci pre toga. Snimim ja u cugu i jedno i drugo, lezao jedno sat vremena onako ukocen u MR aparatu. Izadjem i cekam lekare, prvo ovaj za tetivu, kaze isto je na snimku kao i ranije, ali nema tu nista specijalno. Ja reko' dosta mi je bolja, sacekacu jos par meseci pa laganice na basket, a ovaj drugi lekar sto tumaci MR kicme kaze, polako samo sa tim basketom :( Pogledam ga, a on onako unezveren, nije mu jasno da je ovo moj snimak, kaze, vi bas imate genetske predispozicije za losu kicmu, cuvajte se i batalite basket. Vidim da me gleda onako u neverici, bukvalno mu nije jasno sta se desava. Od kada sam uzeo nalaze i krenuo kuci, poce mi pulsiranje u kicmi. Izgleda da sam tim lezanjem u MR aparatu iziritirao zivac i od tada poinju problemi. Par dana posle prestade pulsiranje, ali poce da boli levo stopalo negde posle polovine dana./ Nakon nekoliko dana poce i desna noga ispod kolena i stopalo.
Nakon jedno mesec dana sam bio bas lose, u smislu da kada stojim i sedim desna noga ubija, a kada pocnem da hodam prestane, a pocne leva da trne i boli. Mesec i po na bolovanju, ubio se ja od silnih vezbi i sve gore i gore. Batalim sve te vezbe za kicmu i vratim se u teretanu, skontam kako i sta otprilike mi prija i evo me sada bukvalno kao nov u odnosu na taj period ( to najgore je bilo u martu ove godine).
Sve u svemu, skontao sam da je to sve individualno i da snimak ne mora da znaci bukvalno nista, tako da cu operaciju izbegavati u sirokom luku sve dok mogu. Kaze mi i Ljuba Minic, ko zna, mozda nikada ni necete morati na operaciju :)

generalno je utisak da milenko savic bas cesto smatra da je 'slucaj' za operaciju.
marko markovic jeste lik koji je podosta odradio endoskopskih operacija.

sad, pitanje je sta osoba zeli da uradi u vezi sa svojim problemom.
ja definitivno zakazujem operaciju.
dosta sam proguglao (sto, naravno, apsolutno ne zamenjuje godine studiranja i specijalizacije), kontaktirao solidan broj ljudi sa razlicitim stepenom problema diskus hernije, jednostanvo sam se potrudio da sagledam zivot koji imaju osobe sa razlicitim hernijama - onima koji su isli na operaciju i kakav im je zivot bio posle i oni koji nisu...

naravno da ja ne mogu imati dovoljno informacija, ali doneo sam odluku da ne zelim da svaki dan bude onaj u kom se moze desiti opet bol i ponovo mesec dana isjasa koktela inekcija za bolove itd itd...
zasto da cekam par godina da se iscurela zelatinasta masa osusi kako bi se smanjio rizik od sledece ukocenosti i bolova? ok, kod svake operacije postoji rizik, naravno. u mom slucaju je hernija na prostipacnom mestu i rutinski se moze odstraniti masa koja pritiska nerv.

i ja sam se celog zivota bavio sportom (karate, odbojka, beach voley, stoni tenis, skijanje, plivanje, malo macevanja, teretana godinama, voznja bajsa itd itd itd...). nisam navikao da imam problem sa telom. navikao sam da me slusa, da imam snagu u rukama nogama, da sam pokretan. ok, u poslednjih 6 godina moram da priznam da sam bas postao nektivan, jedno dete pa drugo u kombinaciji sa manjkom spavanja i dodatnim honoranrim poslovima pa sam bio u stisci sa zivotnom energijom i vremenom i taman kada sam odlucio da se vratim u normalu (za pocetak regulisanje ishrane i elipticni kros trenazer), desi se ovo...

u vezi sa operacijom, na nekoliko mesta sam procitao da oni koji su duzi vremenski period imali ove probleme, da su i posle operacije imali bolove i da ime je trebalo nekoliko meseci da bolovi i trnjenja nestanu (nerv im je dugo bio stisnut, pa navodno je samim tim i trebalo vremena da se sve dovede u red - ovo samo prenosim komentare koje sam citao i svakako treba uzeti sa rezervom jer su te komentare pisali nelekari vec pacijenti).

oni koji su otisli na operaciju u roku od par meseci nakon prvih bolova, bolovi su im nestali gotovo odmah posle operacije i posle par meseci su u mogli da se vrate regularnom zivotu (ok, naravno da izbegavaju rizike poput dizanja 130kg iz mrtvog dizanja itd itd...)

ja sam bas u ponedeljak kontaktirao savica i u petak cu dobiti termin za operaciju (ocekujem januar/februar/mart) - operacija je pokrivena RFZO osiguranjem.
slazem se, i ja sam stekao utisak nakon razgovora i sa savicem i sa par drugih ljudi da savic kao da juri da operise i lupa reckice u CVu, ali realno, pre bih otisao na operaciju kod hirurga sa mnogo operacija iza sebe.

ja vec mesec dana imam isjas zbog diskus hernije (prvi put mi se desavaju ovakvi bolovi), stanje se dosta poboljsalo i sada bez znacajnijih problema mogu da presedim 8 sati u kancelariji (uz povremena ustajanja na pus pauzu itd...), ali kao sto sam napisao, ne zelim da se svakog jutra probudim i da razmisljam da ce mi se tog dana bol vratiti. imam kolegu iz kanelarije koji isto ima diskus herniju i vec 6 godina ide na fizikalne kada mu se dese bolovi, svaki put po par stotina evra ode na terapije, navodno mu se na novim snimcima magneta vidi da mu se to osusilo medjutim ovog vikenda mu se vratili simptomi isjasa i nema ga u kancelariji. to je ono sto operacijom zelim da izbegnem.
da resim konkretan problem, da ubuduce svakako vise vodim racuna o pokretima kada dizem nesto tesko kao i na pokrete u teretani, naravno da se hernija ponovo moze desiti na istom ili drugom mestu, ali bar da resim ovu konkretnu koja mi je poslednjih mesec dana napravila pakao od zivota.

posto su mi se bolovi znacajno smanjili, krecem krajem novembra i na fizikalne, tretmani laserom itd mi pocinju od sledece nedelje i sracunato sma zakazao operaciju kako ne bih odustao nakon sto bolovi nestanu...

eto...ispisah razloge zbog kojih sam se odlucio na operaciju (dok su mi simptomi i dalje 'samo' isjas i bolovi, ne bih da doguam do padajuceg stopala, neslusanja besike i creva itd itd...)...

poz

meni su rekli da ko ima problem sa diskus hernijom, ne resava problem nego samo trenutno mesto gde je locirana
i da to sto ce da ti saniraju na npr L4, znaci samo da problem sledeci put moze da ti se pojavi u zoni koja je kriticna, a tu su prsljen iznad ili ispod
i da je jedino resenje svakodnevno vezbanje - jacanje tih specificnih delova podupiraca kicmenog stuba, plus istezanje - obavezno zbog ocuvanja eleasticnosti tkiva
i da svakodnevno treba prepoznavati stanje u svom telu, jer jednog dana ces se probuditi bez ikakvog bola, a sutradan ako se preopteretis ce te boleti ponovo
i da je jedino resenje da prepoznas taj trenutak kad se pojavi onaj momenat kad te kao ustipne nesto na ledjima, a ti nastavis dalje..e to dalje nema, nego istog trenutka pauza dok spazam u opterecenom delu ne popusti..nekad je dovoljna i pauza od 10min bukvalno, pa tek onda nastaviti dalje

meni su rekli da ko ima problem sa diskus hernijom, ne resava problem nego samo trenutno mesto gde je locirana
i da to sto ce da ti saniraju na npr L4, znaci samo da problem sledeci put moze da ti se pojavi u zoni koja je kriticna, a tu su prsljen iznad ili ispod
i da je jedino resenje svakodnevno vezbanje - jacanje tih specificnih delova podupiraca kicmenog stuba, plus istezanje - obavezno zbog ocuvanja eleasticnosti tkiva
i da svakodnevno treba prepoznavati stanje u svom telu, jer jednog dana ces se probuditi bez ikakvog bola, a sutradan ako se preopteretis ce te boleti ponovo
i da je jedino resenje da prepoznas taj trenutak kad se pojavi onaj momenat kad te kao ustipne nesto na ledjima, a ti nastavis dalje..e to dalje nema, nego istog trenutka pauza dok spazam u opterecenom delu ne popusti..nekad je dovoljna i pauza od 10min bukvalno, pa tek onda nastaviti dalje

hernija podrazumeva ispadanje nekog tkiva iz svog normalnog položaja.
jasno je da operacija (u vecini slucajeva) resava problem konkretne hernije na konkretnom mestu gde se desila i jasno je da se uvek moze desiti hernija na istom ili nekom drugom mestu.
sad, da te 2-3 godine zeza i da ne mozes da spojis par sati sedenja kao neki (ja srecom nisam bio toliko uporan u trpljenju kao neki ;) ), operacija svakako zna da pomogne i fizicki, a vala i psihicki :)

skroz sam svestan problematike u vezi sa vezbanjem i ojacavanjem ledjnih, uz kicmu, misica itd...
posle ovakvih bolova koje sam imao prethodnih mesec dana, bolja motivacija mi ne treba :) (mada sam inace i planirao da se vratim u 'regularan' nacin zivota u meri u kojoj mogu da spojim posao, honorarni posao i decu :) ).

skroz si u pravu u vezi sa 'prepoznavanjem'. kad god me je pecunlo i ja zaista iskulirao i primirio se, nije bilo problema, a kad sam "iskulirao" peckanje i nastavio to sto sam radio, naredna 2-3-4 dana sam ukocen (doduse, ne strasno, ni priblizno ovim isjalgiticnim problemima koje sam imao).

nego, dive kvari combo u postovima na ovoj temi...
poslednjih nekoliko postova su pisali ITevci :D

ja se izvinjavam, ici cu na edukaciju za IT, pa da razgovaramo na ravnopravnoj osnovi :lol:

ja sam sebe unakazila bas sa tim, jaka sam, boli me istrpecu
oces, jesam sve dok telo nije reklo - e ne moze vise
jos sam na rehabilitaciji, nisam krenula sa svojim ozbiljnim treninzima, ali se nadam da cu moci za mesec dana da se vratim na staro
kad su mi rekli da ce oporavak da mi traje godinu dana, nasmejala sam se
a sad sebi drzim palceve da ne bude duze od godinu dana
i zakljucila sam da je najvaznije to prepoznavanje, odem u bastu da izgrabuljam lisce, izgrabuljam 1m2, ustipne me
aha, privucem bastenski ligestul, sednem, podignem noge i stavim ruke iza ledja
komsija krene da dobacuje, sta je komsinice nisi ni pocela, a odmaras :)
ja sam komso kasno shvatila da sam hedonista, hocu da uzivam u svakom trenutku
u tome je cela filozofija oko D.H.

Ljudi, najvaznije je da za ovo sranje postoji resenje. Da li ce to neko postici fizikalnom terapijom ili operacijom nebitno, bitno je da se organizam dovede u stanje da mozes da zivis a da te ne ometa u svakodnevnim aktivnostima. Mene DH malteretira vise od 3 godine.
Da se sad vratim unazad sigurno bi drugacije radio i najverovatnije bi otisao na operaciju. Mislio sam da mogu to da sredim vezbanjem ali ne daje zeljene rezultate.
Najbolje je ako moze fizikalna da pomogne, ali ne moze svakom.

Ljudi, najvaznije je da za ovo sranje postoji resenje. Da li ce to neko postici fizikalnom terapijom ili operacijom nebitno, bitno je da se organizam dovede u stanje da mozes da zivis a da te ne ometa u svakodnevnim aktivnostima. Mene DH malteretira vise od 3 godine.
Da se sad vratim unazad sigurno bi drugacije radio i najverovatnije bi otisao na operaciju. Mislio sam da mogu to da sredim vezbanjem ali ne daje zeljene rezultate.
Najbolje je ako moze fizikalna da pomogne, ali ne moze svakom.

Kod mene je ovo boldovano presudilo da zakazem operaciju.

Previse ljudi znam licno koji se godinama pate i pored vezbanja i silnih terapija (nisu u bolovima sve vreme vec ih par puta godisnje osine i onda krecu laseri, inekcije i evrici privatnim fizijatrima i fizioterapeutima). Za dvojicu znam da su do sada toliko kesha potrosili na fizikalne terapije da su mogli da isfinansiraju privatnu endoskopsku operaciju kod saftica u CRO :)

Jedan kolega (ne zelim sada da mracim shoneta) je posle prvog isjasa (usled hernije) imao gotovo 4 godine PAINFREE zivota..bez icega..cak je razmisljao i da ode na skijanje. nije otisao jer onda mu se vratilo i prikucalo ga. on je inace 65o godiste. kako su godine prolazile, bolovi su mu se sve cesce javljali, prvo prilikom podizanja neceg tezeg, a kasnije i kod obicnih sitnih pokreta...dakle sve gore i gore (srednje slabo se bavi sportom) i kada je mene strefilo, odlucio je da i on ponovo ode na snimanje i da sagleda svoje stanje i vidi sta i kako (operacija ili fizikalne...)...

Nisam skontao, kada si ti poceo da imas probleme i koliko dugo si radio to boldovano? :)

Ja sam 97e imao 'neku' povredu prilikom doskoka na odbojci.
Tada sam imao bol u lumbalnom delu i te 97e su me poslali na fizikalne u okviru doma zdravlja, a to je podrazumevalo pokazivanje vezbi za jacanje trbusnjaka i ledjnjaka. Posle prvog oslaka su mi rekli da ne moeam vise da dolazim jer su mi trbusnjaci i ledjaci jaki.

Godinama nakon toga sam se regularno bavio gomilom sportova, napisao sam vec u nekom od prethodnih postova. Mogu i slicicu dokacim dok sam redovno isao u teretanu. Ne znam kada se hernija desila, ali aam ove jake isijalgiticne bolove osetio prvi put pocetkom oktobra ove godine. Ranije je znalo da mi se desi da se blaze ukocim u lumbalnom delu na dva, tri dana i to max 2-3 puta godisnje. Nista strasno. Ne kao ovo sada. Ovo me je i nateralo da odem na magnet i preglede.

Poslednja izmena:
Mislim da je tebi resenje da se malo fizicki aktiviras, tesko da ces problem resiti samo operacijom, ako si sklon diskus herniji. Iskreno, mislim da je totalno besmisleno otici na operaciju posle mesec dana od pojave problema. Pa kada izvrnes zglob na basketu ne mozes se oporaviti mesec dana, a da ne govorimo o ovome :)

Kakve bolove imas, u ledjima, nozi, obe noge, sve zajedno...? :)

sada u ledjima ne, "samo" levi gluteus, spoljni deo leve noge do pola lista i konstantno utrnula manja tri prsta.

ja sam svakako planirao da se fizicki aktiviram, vratim svoj elipticni trenazer sto sam pre par godina pozajmio drugu, da sredim ishranu (na tome i sada radim vec mesec dana, poklopilo se sa ovim bolovima).
zbog ovog malera sam morao da pauzirma sa 'aktiviranjem'.

vidi, moja odluka u vezi sa operacijom se nije preko noci desila.
kapiram da moze da se desi da godinama posle ovoga sve bude ok, daja redovno vezbam, treniram istezem se itd itd.
ako vec na snimku imam jasnu herniju sa curenjem, zasto da mi to vazda visi nad glavom i da me potencijalno 'okine' svaki dan?
bas sma iz tog razloga zvao gomilu poznanika za koje znam da su imali ovaj problem, guglao i citao forume i doneo odluku da zakazem operaciju jer mi se nije svidela neka statistika i kvalitet zivota ljudi sa neoperisanim hernijama.

kao sto sma napisao termin operacije ce mi biti najverovatnije u februau (sutra cu saznati tacan termin) pa imam jos 3 meseca vremena da se predomislim ako saznam nesto sto bi me ubedilo u suprotno (mada se nadam da necu).

Ta hernija ce se vremenom isusiti, samo je pitanje koliko vremena treba da prodje :)

Ako je ta operacija toliko rutinska, ne znam onda zasto je mene Marko Markovic "oterao" kuci, a ja dosao privatno kod njega, tako da bi maltene sva lova od operacije isla njemu u dzep.

Evo i jos jedan primer, moj drugar pre nekih 15 godina imao diskus herniju, za operaciju po lekarima i nije hteo da ide, vezbao, ovo, ono i proslo ga posle nekog vremena. Nakon toga nekih 7 godina imao udes sa kolima i morao na MR lumbalnog dela izmedju ostalog i nigde diskus hernije na snimku, kao gumicom obrisana. Sada oko Nove godine izlazio iz kade i oklizne se i uvrne kicmu, zaboli ga momentalno, jedva do kreveta dosao. Od tada pocinju ponovo problemi, snimio MR i diskus hernija ponovo, ali ne na onom mestu, vec na drugom disku skroz. Patio se 4 meseca, noga mu se bukvalno osusila, popio tone lekova protiv bolova, lekari opet "mora operacija", fizioterapeut nas jedan od najboljih ga jedva primio da radi sa njim i evo ga sada se oporavio, samo mu malo ujutro kada ustane trne noga, nekih pola sata i to je to. Naravno, covek svaki dan vezba i cuva se, a bio je i kod Marka Markovica koji ga je kao i mene oterao kuci i rekao "ma kakva operacija, jesi lud", bukvalno tim recima :)

Zato ti kazem, idi kod Marka Markovica, kao sto si rekao da hoces, ne bi on tako ljude odvracao od operacije da je to kao lecenje karijesa na cetvorci :)

Ta hernija ce se vremenom isusiti, samo je pitanje koliko vremena treba da prodje :)

Ako je ta operacija toliko rutinska, ne znam onda zasto je mene Marko Markovic "oterao" kuci, a ja dosao privatno kod njega, tako da bi maltene sva lova od operacije isla njemu u dzep.

Evo i jos jedan primer, moj drugar pre nekih 15 godina imao diskus herniju, za operaciju po lekarima i nije hteo da ide, vezbao, ovo, ono i proslo ga posle nekog vremena. Nakon toga nekih 7 godina imao udes sa kolima i morao na MR lumbalnog dela izmedju ostalog i nigde diskus hernije na snimku, kao gumicom obrisana. Sada oko Nove godine izlazio iz kade i oklizne se i uvrne kicmu, zaboli ga momentalno, jedva do kreveta dosao. Od tada pocinju ponovo problemi, snimio MR i diskus hernija ponovo, ali ne na onom mestu, vec na drugom disku skroz. Patio se 4 meseca, noga mu se bukvalno osusila, popio tone lekova protiv bolova, lekari opet "mora operacija", fizioterapeut nas jedan od najboljih ga jedva primio da radi sa njim i evo ga sada se oporavio, samo mu malo ujutro kada ustane trne noga, nekih pola sata i to je to. Naravno, covek svaki dan vezba i cuva se, a bio je i kod Marka Markovica koji ga je kao i mene oterao kuci i rekao "ma kakva operacija, jesi lud", bukvalno tim recima :)

Zato ti kazem, idi kod Marka Markovica, kao sto si rekao da hoces, ne bi on tako ljude odvracao od operacije da je to kao lecenje karijesa na cetvorci :)

Marko Markovic, Pera Peric nije bitno... ce operisati onoga za koga znaju da ce biti zadovoljan posle operacije. Znaju oni to iz iskkustva. Zasto bi sebi kvario reputaciju za par hiljada eur(koliko kosta endoskopska), ako zna da ce pacijent biti nezadovoljan??
Ti imas 38 godina, ja malo manje. Pa ta kicma treba da nas sluzi jos makar 20-30 godina. Pa to nije malo. Uzmi u obzir to da je prilicno forsiras sedeci po citav dan u stolici. Ima tu jos jedna caka, bol u ledjima ne mora samo da ide od diskus hernije. Ona moze da ide i iz degenerisanog diskusa, malih zglobova kicme(e tu ide fuzija i vestacki diskovi mada tu vrstu operacije ne rade kod nas - radili su na VMA ali odustali). To se sve vidi ma magnetnoj rezonanci.

Sto se tice povlacenja diska, meni mrdnuo nije 3 godine(imam par manetnih rezonanci) ali bukvalno ni tamo ni vamo, a cini mi se da mi je sve gore.
Budi srecan sto te ne boli, treniraj(ne forsiraj kicmu) dok god mozes, jer jedino tako mozes sacuvati ledja od daljeg propadanja. Onaj sto se operise, nista nije uradio ako i posle operacije ne jaca misice koji stabilisu kicmu.
Sve ovo sto sam napisao nisam izmislio, nego skupljo ko hrcak zadnjih par godina :)

Poslednja izmena:
Pa upravo o tome pricam, da je ta operacija toliko rutinska i da pacijenti rade mrtvo dizanje posle mesec dana, svi bi trcali da operisu. Zasto bi pacijent bio nezadovoljan popravkom zuba koji je zahvatio karijes. Nece, ali ovo bas i nije tako jednostavna operacija koliko god tako pisali i pricali o tome.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back