gost 41715
Elita
- Poruka
- 17.690
Realno,restitucija kod nas tesko da ce se desiti,ali treba gledati i sa drugog aspekta...sve danasnje zemlje koje su parlamentarne monarhije spadaju u narazvijenije gde kralj ili kraljica sustinski ne vladaju,vec parlament,ali znace tradiciju kao i dostojanstveno predstavljanje svoje zemlje,da li u njoj ili u inostrantsvu...
Realno, to sto neke od danasnjih monarhija spadaju u najrazvijenije drzave najmanje ima veze sa time sto ih predstavljaju kraljevske porodice; t.j. ima veze sa veisevekovnim imperijalizmom, eksploatacijom kolonija, robovlasnistvom itd. sto se sve opet moze reci i za SAD, koje najmanje mogu da se pohvale monarhijom, tradicijom, bogatom istorijom itd.
Dakle, daleko od toga da sama kruna i presto imaju neku tezinu, ako nisu poduprti realnim finansijskim, vojnim ili politickim uticajem.
U nasem slucaju bi mozda kraljevska porodica mogla da uziva takvu podrsku SAD ili Velike Britanije, na primer, ali ne znam koliko bi to bilo pozitivno po sam srpski narod. 1953. CIA je pomogla poslednjem iranskom kralju (caru?) Pahlaviju da se otarasi premijera Mosadeka i da zavede monarhisticku diktaturu uz blagoslov SAD, koje su Iranci uspeli da se oslobode tek 1979. kada su prognali kralja iz zemlje.
Mislim da je bolje da Srbima kraljevina ostane u kakvom-takvom secanju, nego da romantizam monarhista posluzi kao oruzje za jacanje stranog uticaja i namakne narodu neki strani jaram koji bi mu ogadio celu stvar za sva vremena.