Династија Обреновић или Карађорђевић?

Koji je po vama vise uradio za Srbiju

• Obrenovici

• Karadjordjevici

• Obrenovici

• Karadjordjevici

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Za Neprilagođenog, još da dodam: napisao si ''dojam'' a ne ''utisak''. Pa ti možda nisi ni srbin, možda opet neki hrvat iz zapadnih krajeva bivše Jugoslavije? Nije ni čudo kad daješ ovakva mišljenja o jedinoj živoj srpskoj Kraljevskoj porodici. Srbin rođen i koji živi u Srbiji nikada ne bi ni rekao ni napisao to što si napisao ti. Iz prostog razloga što on razume i postuje svoju istoriju i tradiciju.

Ostalo kako je rečeno.

Poslednja izmena:
za Leongrin a

Matija je predivan, slazemo se.

E onda se moram izviniti ali promaklo mi je da je Alaksandar licno odao postu poslednjem Obrenovicu. To daje mir. ok.

Za 41 skrecem ti paznju da sam bas iz razloga koje pominjes rekao - Pavle je morao ostati. Svakako niko drugi upravo da ih danas imamo uz sebe. Predpostavljam sta bi se desilo i zato rekoh - da podeli sudbinu sa nama. Kao sto su to Dordje i Milos radili. Bez obzira na naizgled uzaludnu zrtvu bilo bi to i veoma snazno ohrabrenje i motiv za buducnost svima nama. Siguran sam da bi mnogo manje njih odustalo od svega kasnije.

Nemam problem sa latinicom, a cirilica jeste moje pismo. Samo u rukopisu.

Nadimak sam sebi stavio ne prilagodjen, vidis da ga dokazujem svakim pismom :). Leongrin si ti izabrao i podseca me na lion green, zelenog lava.
Neces ga vise citati od mene nisam znao da smeta.

Mozda ti param usi sa komentarima ali mnogo sam ljut, pogotovo kad me razocara neko do koga mi je stalo.

Idemo dalje, napred, treniramo

Naravno, idemo dalje. Ja ipak nisam razočaran, uveren sam da na tom putu ima mnogo prepreka i teškoća, ali Srbija polako i sigurno, ide stazama svoje države, vere i tradicije, polako ali sigurno, Srbija se ipak vraća sebi.

Evo još nekih u čitavom nizu izraza podrške tim naporima, od strane Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića, koji je praktično od novembra 1970. godine, odnosno od smrti svoga oca, Kralja Petra II, praktično i aktivni učesnik tih napora, uvek im iznova dajući svoj doprinos:

- Uveren sam da će do kraja godine Srbija da napravi još nekoliko koraka napred, svi se trudimo. Žao mi je što nas koči samo jedna zemlja, Holandija. U Srbiji živi skoro devet miliona ljudi i šteta je sprečavati toliki narod da uđe u Evropsku uniju. To me boli. Na svoj način pokušavam da ubedim druge strane zemlje da pritisnu Holandiju da promeni mišljenje. I ostale zemlje u regionu moraju da uđu u EU, samo tako ćemo ponovo biti jaki. Ako je ceo region stabilan, šanse za bolji život su veće. Svi moramo biti u prvoj klasi, jer mi jesmo deo Evrope.

Naravno, idemo dalje. Ja ipak nisam razočaran, uveren sam da na tom putu ima mnogo prepreka i teškoća, ali Srbija polako i sigurno, ide stazama svoje države, vere i tradicije, polako ali sigurno, Srbija se ipak vraća sebi.

Šta znači tvrdnja da 'Srbija polako i sigurno, ide stazama svoje države, vere i tradicije...'

Republika Srbija je sekularna država u kojoj su, prema Ustavu iz 2006, država i crkva odvojene. Bilo bi veoma loše kada bi Srbija postala teokratija! Širenje sujeverja i praznoverja unazađuje društvo i državu. Samo država zasnovana na racionalnoj i real politici može biti prosperitetna. Nemojte smetnuti sa uma da su mnogi naši velikani bili ateisti (Milan i Aleksandar Obrenović, Stojan Novaković, Dimitrije Davidovići brojne druge zaslužne istorijske ličnosti).

Preleteo si preko cilja, poštovani alex_reg.

Misli se da Srbija ide stazama prosperiteta i demokratije, a ne stazama Irana ili Avganistana za vreme talibana, na primer. Mislilo se zapravo, da Srbija ide polako stazama savremene civilzacije, znači, stazama prikljuučivanja EU i civilizovanom svetu današnjice, a ne u nekakvu ''teokratiju''.

Što će sve reći, da polako obnavlja i svoju državu, njene institucije i nacionalnu ekonomiju, gde i crkva (znači vera i veroispovest) ima svoje mesto, kao što ima svoje mesto u svakoj modernoj uređenoj državi današnjeg sveta. Na kraju krajeva, Srbija ponovo oživljava i svoju kulturu, što je u biti tradicija svake države današnjeg sveta. Dakle, u tom i takvom smislu, Srbija se obnavlja, kao što se u njoj polako obnavlja i njena tradicionalna Monarhija, koja je bila najprosperitetniji oblik vladavine u njenoj istoriji. Srbija se obnavlja u svakom vidu.

Nemoj to smetnuti s uma. Nema tu nikakvog ''pravoslavbnog Irana ili Avganistana'', niti bilo ko u Srbiji, uključujući i našu crkvu i našu Kraljevsku porodicu, nema nameru to da pravi. Cilj Srbije je jasan: na put ka EU i savremenom civilizovanom svetu.

Poštovani/a L.,

Žao mi je ako sam pogrešno protumačio ono što je napisano. Međutim, imam još nekoliko zapažanja:

'...kao što se u njoj polako obnavlja i njena tradicionalna Monarhija, koja je bila najprosperitetniji oblik vladavine u njenoj istoriji.'

Srbija je, prema važećem Ustavu, republika po obliku vladavine. Dakle, nema ni govora o 'polakom' obnavljanju 'Monarhije' (sic). Nema dokaza u prilog takvoj tvrdnji. Mnoge države imaju svoja tradicionalna znamenja (poput himne, grba, zastave, ceremonijalnog protokola, i sl.), pa ipak su republike (Mađarska, Rusija, Poljska, itd.). Obnova monarhije zavisi, isključivo, od referenduma. To je relativno kratak proces čija je procedura jasno propisana važećim Ustavom, zakonskim i podzakonskim pravnim aktima.

'Nema tu nikakvog ''pravoslavbnog [sic] Irana ili Avganistana'', niti bilo ko u Srbiji, uključujući i našu crkvu i našu Kraljevsku [sic] porodicu, nema nameru to da pravi.'

Porodica Karađorđević nije kraljevska iz prostog razloga jer niko od njenih članova ne nosi titulu kralja/kraljice. Porodica Karađorđević je prinčevska porodica. U našoj se javnosti ne pravi ova važna terminološka distinkcija.

Nadalje, nisam siguran da jedan deo sveštenstva SPC ne želi da od Srbije napravi teokratsku ili pro-teokratsku državu. Izjave, tvrdnje, i dela nekih crkvenih velikodostojnika upućuju na ovakvu pomisao.

S poštovanjem,

AR

Alex-reg: Porodica Karađorđević je prinčevska porodica. U našoj se javnosti ne pravi ova važna terminološka distinkcija.

Od Prinčevske do Kraljevske porodice, samo je jedan korak. Pogledajmo na primer našeg suseda, Rumuniju. I u njoj živi porodica Hoencolern, koja, iako Rumunija zvačino nije onovljena kao Kraljevina (postoje i u Rumuniji tendencije za obnovom, kao i u Srbiji), ipak uživa status Kraljevske, sa svim počastima koje joj po tom osnovu pripadaju. U Srbiji se Dvor na Dedinju, gde sada živi ''Prinčevska'' porodica Karađorđević, jedina živa Kraljevska dinastija Srbije, ipak zove KRALJEVSKI DVOR SRBIJE.

Za više informacija, posetite sajt: www.dvor.rs

Evo i nečeg o najnovijim aktivnostima, koje pored ostalih u svetu, već dugi niz godina za dobrobit Srbije, preduzima Prinčevska - Kraljevska porodica Karađorđević:

HUMANITARNI DOGAĐAJ U ATINI - JESENJE VEČE UMETNOSTI I MUZIKE - POD POKROVITELJSTVOM I U PRISUSTVU NJ.K.V. PRINCEZE KATARINE

U organizaciji Dobrotvorne organizacije Lajflajn Helas, priređen je 25. oktobra 2009. godine dobrotvorni koncert u “Β & Μ Teokarakis Fondaciji za likovnu umetnost i muziku”, pod pokroviteljstvom i u prisustvu Nj.K.V. Princeze Katarine kojoj se pridružila njena kćerka gospođa Alison Endrjuz.

Cilj ovog humanitarnog događaja je prikupljanje sredstava za pomoć u modernizaciji porođajnih sala u Srbiji u okviru projekta “Siguran Porođaj”, koji je pokrenula Fondacija Princeze Katarine u saradnji sa lekarima iz bolnica širom Srbije.

Ovaj jedinstveni događaj, uključio je i izložbu slika koja se održava u “Β & Μ Teokarakis Fondaciji za likovnu umetnost i muziku” pod nazivom “Boja i svetlost u slikarstvu i arhitekturi“. Ova izložba predstavlja spoj slikarstva i arhitekture, veličanstveno postignutog od strane priznatog slikara Alekos Fasanosa i veoma poznatog profesora arhitekture na državnom tehničkom fakultetu u Atini, g-dina Tasisa Papajoanua.

Nakon izložbe usledio je koncert za violinu i klavir gde su prisutni imali prilike da uživaju u muzici dva vrsna muzičara. Pesme je izvodila Ageliki Kataru, koja peva raznovrstan repertoar pesama, od operskih arija do simfonijskih izvedbi, a često je nastupala i u Karnegi Holu, Concertgebouw, Megaron Koncertna Hala u Atini, Opéra National du Rhin, Τhe Pharos Trust, Culturgest Hall (Lisbon), York National Centre of Early Music, Cité de la Musique (Paris), Budapest Spring Festival, Festival International de Marseille, Ferrara Festival, Odeon Herodes Atticus, Festival de la Roque d’Anthéron. Takođe je učestvovala na brojnim koncertima savremene muzike. Klavir je svirao Dimitris Yiakas koji je studirao klavir na Državnom konzervatorijumu u Atini, nastavio je školovanje na ECOLE NORMALE DE MUSIQUE DE PARIS (klavir, kamerna muzika i podučavanje klavira [formation de chef de chant]) i uzimao časove vokalne pratnje kod Daltona Boldvina. Kasnije je preuzeo poziciju instruktora u pariskoj Operi, gde se zadržao do 1991. godine. Mnogo puta je radio kao instruktor u lionskoj Operi na poziv Kenta Nagana. U Atini je postao jedan od saradnika grčke Nacionalne opere i Megaron koncertnog centra. Podučavao je pevače za svetske premijere mnogih opera koje su napisali Grčki kompozitori. Ova dva umetnika su opčinila prisutne koji su uživali u notama koje su ispunile audotorijum. Posle koncerta je usledio prijem u kafeu Merlin u “ “Β & Μ Teokarakis Fondaciji za likovnu umetnost i muziku”.

Događaju je prisustvoao veliki broj uglednih zvanica iz političkog i privrednog života Grčke, a takođe su uplaćena i značajna sredstva na ime donacija grčkih firmi i velikog broja pojedinačnih donatora.

Kraljevska tradicija u Srbiji ipak živi, kao što živi u svim zemljama koje u svojoj istoriji i tradiciji imaju Monarhiju kao oblik vladavine.

Da se kojim slucajem presto u Srbiji mogao nasledjivati i po zenskoj liniji ovaj covek bi mozda u nekom momentu bio muz kraljice Srbije koja vuce poreklo od Obrenovica ;)

Alexander Maria Karl Ludwig,9-ti knez Sulkowski,9-ti Vojvoda fon Bielitz:

AleksSulkowski-1.jpg

Izvinjavam se za digresiju ali mi je bilo interesantno pa sam morao ovde da post-ujem,kad vec nema teme za to..

Ali, to ne može. U Srbiji danas postoji jedina živa, Kraljevska dinastija Karađorđević i samo ona i to po principu primogeneture može steći i naslediti srpsku Kraljevsku Krunu i presto.

Znači, samo najstariji sin i isključivo po očevoj, Kraljevskoj liniji, jedino iz porodice Karađorđević, može biti novi Kralj, ako se presto uprazni.

Ništa drugo po tom pitanju ne postoji i od toga jedino treba poći.

Samo trenutno nije, iako u duši njenih rođenih građana ona to stalno jeste.

Zato će jednog dana Srbija ipak, ponovo biti i zaista Kraljevina, njena Kraljevska porodica već živi u Srbiji i puno joj pomaže da se oporavi i pripremi za to.

Uzgred Kraljevski grb Srbije već poodavno visi u plenarnoj sali Doma Narodne Skupštine.

Poslednja izmena:
Imam nekoliko pitanja i opažanja koja bih želeo da podelim sa Vama.

Prvo, da li bi Marc23 mogao da nam malo detaljnije objasni rodbinsku vezu izmedju pomenutog kneza Sulkowskog i dinastije Obrenovića? Priznajem da nisam nikada čuo za ovu rodbinsku liniju. Koji je izvor ove tvrdnje?

Drugo. Loengrin tvrdi sledeće:

Ali, to ne može. U Srbiji danas postoji jedina živa, Kraljevska [sic, treba malo 'k'] dinastija Karađorđević i samo ona i to po principu primogeneture može steći i naslediti srpsku Kraljevsku Krunu [sic. treba malo 'k'] i presto.

Znači, samo najstariji sin i isključivo po očevoj, Kraljevskoj [piše se sa malo 'k'] liniji, jedino iz porodice Karađorđević, može biti novi Kralj [malo 'k'], ako se presto uprazni.
Ništa drugo po tom pitanju ne postoji i od toga jedino treba poći.

Ovo je apsolutno netačno i to iz više razloga.

1) Ustav Republike Srbije ne poznaje kategoriju 'kraljevske porodice'. Niti bilo koji drugi važeći pravni akt ove zemlje. Shodno tome, procedura i red nasleđivanja nepostojeće krune i nepostojećeg prestola mije zakonski uređeno.

2) Karađorđevići su na presto došli nezakonitim putem. Ustav iz 1901. godine predviđao je isključivo nasledstvo krune u porodici Obrenović. Ubistvo kralja Aleksandra 1903. godine bio je protivustavan i protivzakonit čin. Sledi, da je skupština koja je obrazovana na prečac i koja je proglasiola Petra za kralja bila nelegitimna i nelegalna. Mnogi se danas žale kako su komunisti nelegalno ukinuli monarhiju i proterali Karađorđeviće, ali zaboravljaju da su isti ti Karađorđevići nelegalno došli na presto Srbije!

3) Ustav iz 1901. godine, predviđao je da u slučaju da kralj Obrenović nema potomstvo, nasledstvo krune prelazi na bočnu liniju i to na muškog potomka knjaza Miloša od kćeri njegovih. Ti potomci su živeli u Austro-Ugarskoj (baroni Nikolići i Bajići) i imali su pravo da naslede presto Srbije nakon ubistva kralja Aleksandra i kraljice Draga. To bi, dakle, bilo jedino legalno i ustavno rešenje!

Kao što vidite, pravo Karađorđevića na presto srbije je veoma diskutabilno, svidelo se to nekome ili ne.

Loengrin, dalje, navodi:

Samo trenutno nije (misli se na monarhiju), iako u duši njenih rođenih građana ona to stalno jeste

Ovo je netačna tvrdnja. Prema istraživanjima javnog mnjenja koje su sprovodile naše najstručnije agencije, svega 9 do 11% građana Srbije podržava monarhističko uređenje države. Uostalom, 'duša' je iracionalna kategorija, oseća se u mozgu i moždanom sistemu.

Tačno je da Srbija ima kraljevski grb. Ali to ne znači da bi ona trebalo da postane monarhija. Rusija, Mađarska, i brojne druge države, koje nisu monarhije (niti će ikada više biti) takođe imaju grbove iz vremena kada su bile monarhije.

AR

Naravno,nije problem,mada sumnjam da to nekog inace interesuje,ali evo:

Knez Milos Obrenovic=Ljubica Vukomanovic
I
Kneginja Jelisaveta Obrenovic=Baron Jovan Nikolic von Rudna
I
Baron Feodor Nikolic von Rudna=Wilhelmine Hirsch
I
Baronica Elisabeth Nikolic von Rudna=Grof Eugen zu Hardegg auf Glatz und im Machlande
I
Grofica Feodora zu Hardegg auf Glatz und im Machlande=Knez Aleksandar Sulkowski von Bielitz
I
Princeza Aleksandra Sulkowska von Bielitz,umrla 1958

Ovo je samo jedna linija...po drugoj istoj liniji druga cerka Grofa Eugena Hardegg-a i Baronice Elisabeth Nikolic von Rudn-a Wilhelmina se udala za Princa Romana Sulkowskog i njihova cerka je i dan danas ziva...evo i te linije:

Baronica Elisabeth Nikolic von Rudna=Grof Eugen zu Hardegg auf Glatz und im Machlande
I
Grofica Wilhelmine zu Hardegg auf Glatz und im Machlande=Prince Roman Sulkowski
I
Princeza Romana Sulkowska=Robert Karl Herzig

Hvala veliko Marc23! Ovo je odista interesantna informacija. Ja sam upravo u svom prethodnom postu spominjao barone Nikoliće od Rudne (i Bajiće od Varadije).

Dakle, 1903. godine, bilo je muških potomaka knjaza Miloša od kćeri njegovih (Jelisavete i Petrije), koji su prema ustavima iz 1869. i 1901. imali pravo nasleđa krune u slučaju da kralj ostane bez muškog potomstva. Ustav je precizirao, da potomak koji nasledi presto, preuzima dinastijsko prezime OBRENOVIĆ.

AR

To međutim, više ne znači ništa, stvari su se odigrale kako su se odigrale. Obrenovići su u Srbiji danas isto što i Nemanjići - istorijska dinastija, živi naslednici se uopšte ne oglašavaju, niti ih bilo ko u stvarnosti ističe - tako da budući presto Srbije (koji, svidelo se to nekome ili ne, ipak postoiji), može da nasledi jedina živa Kraljevska dinastija - KARAĐORĐEVIĆI.

Kruna Srbije pripada narodu - to se i dan danas čuje, tako da Kraljevska tradicija u Srbiji ipak živi i živeće.

Loengrin tvrdi:

tako da budući presto Srbije (koji, svidelo se to nekome ili ne, ipak postoiji), može da nasledi jedina živa Kraljevska [sic: pridevi ovog tipa se pišu malim početnim slovom, sem ako nisu na početku rečenice!] dinastija - KARAĐORĐEVIĆI.

Kruna Srbije pripada narodu

Opet neutemeljena tvrdnja. Tačno je da 'kruna Srbije' pripada narodu, ali bi isti taj narod (hipotetički govoreći) mogao da na referendumu izabere za vladajuću porodicu onu koju smatra najdostojnijom. Dakle, zašto bi Karađorđevići imali monopol na 'budući' presto Srbije? Srbija ima i drugih znamenitih i dostojnih porodica.
Naravno, ova rasprava je isključivo u domenu hipotetičkog, jer, u stvarnosti, Srbija više nikada neće biti monarhija (jedva 10 % građana Srbije sa pravom glasa podržava takav oblik vladavine).

Nema povratka na prevaziđeno, jer kako reče moj uvaženi kolega Loengrin, 'Stvari su se odigrale onako kako su se odigrale', pa su tako komunisti zanavek ukinuli monarhiju.

AR

Hvala veliko Marc23! Ovo je odista interesantna informacija. Ja sam upravo u svom prethodnom postu spominjao barone Nikoliće od Rudne (i Bajiće od Varadije).

Dakle, 1903. godine, bilo je muških potomaka knjaza Miloša od kćeri njegovih (Jelisavete i Petrije), koji su prema ustavima iz 1869. i 1901. imali pravo nasleđa krune u slučaju da kralj ostane bez muškog potomstva. Ustav je precizirao, da potomak koji nasledi presto, preuzima dinastijsko prezime OBRENOVIĆ.

AR

Za Bajice od Varadije znam da su isto imali potomstvo...Ljubica Bajic od Varadije se udala u Austriji i njen muz je bio Baron Heinrich von Trautenberg iz porodice koja vuce poreklo od 13-tog veka od frankonijskih vitezova dok se njena sestra Marija Bajic od Varadije udala za Barona,clana Madjarskog parlamenta(od 1903 do 1905 godine) koji se zvao Bela von Tallian,koji je inace bio prijatelj Madjarskog premijera Barona Istvan Tisza-e i koji je takodje bio poznat po svojim nesuglasicama sa Generalom Karl Tersztyanszky von Nadas-om...

A za porodicu Nikolic von Rudna znam da je unuk Kneza Milosa Baron Feodor Nikolic von Rudna imao osim Elisabeth koja se udala za grofa Hardegg-a jos 2 kceri...Jedna se zvala Johanna i njen muz je bio Baron Geza Duka de Kadar,a druga se zvala Micheline i njen muz je bio Ludwig Wich von der Reuth,mada o njihovim potomcima ne znam nista ali isto tako postoji mogucnost i da ih ima i da su i oni danas zivi...

Samo se nastaavlja izmišljanje nekih kobajagi porodica koje su ''čestite'' i mogu biti naslednici Krune. Upravo je to ono od čega nema ništa.

Karađorđevići su jedina živa Kraljevska dinastija Srbije i jedini važeći naslednici srpske Krune.Kako učesnici (mahom sledbenici Brozovog komunističkog i Miloševičevog nacional-socijal-komunističkog režima i opredeljenja) ne bi dalje lupetali i govorili o Kraljevini kao ''prevaziđenom'' obliku vladavine (zašto je onda Španija od tiranske republike ''retardirala'' u Kraljevinu i postala jedna od najrazvijenih demokratija i ekonomija Evrope?), i izmišljali neke potomke Nemanjića i Obrenovića, neka samo pogledaju primere najbogatijih evropskih država, danas Ustavnih i parlamentarnih Kraljevina, zatim da posete Kraljevski Dvor i kompleks na Dedinju, gde Kraljevska porodica Karađorđević već danas živi, (Dvorski kompleks na Dedinju je zapravo njihova imovina) i bavi se humanitarnim radom u korist Srbije i neka posete sajt:

www.dvor.rs

U današnjem svetu nema čak ni republika u pravom značenju te reči. Gotovo sve one su postale od Kraljevina i drugih monarhističkih oblika vladavine i nose u sebi mnogo toga kraljevskog. Štasviše, one ne bi danas ni postojale da ih Monarhija kao oblik vladavine nije stvorila. U našem bližem okruženju, dovoljno je pogledati primer Rumunije i kakav ugled i poštovanje u njoj uživa njena Kraljevska dinastija Hoencolern. Svi je tamo zovu Kraljevskom porodicom, a princa Mihaela, naslednika rumunskog prestola, oslovljavaju sa ''Vaše veličanstvo''. A Rumunija je bar formalno i po Ustavu, republika.

Marc23: Inace,sam Prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjevic je direktni potomak tih istih Nemanjica,a i krvni rodjak tih istih Obrenovica koji su bili kraljevi Srbije...

Loengrin odgovara: Tu se načelno slažem, to su još neki od razloga zašto je Nj. K. V. Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević zakoniti naslednik srpske Krune. Njegov najstariji sin, Princ Naslednik Petar (Treći) Karađorđević tako postaje još bolja preporuka za budućeg Kralja Srbije.

Nisam nesto zadrto protiv monarhista niti monarhije, ali, u sustini, na monarhisticku restituciju gledam kao na nesto u danasnje vreme suvisno i romanticarsko....

U proslosti je nezadovoljstvo nekom kraljevskom dinastijom ispoljavano revolucijom, pucem, zbacivanjem s vlasti, pa cak i pogubljenjem vladara ili vladarske porodice, sto se je zavrsavalo ili uspostavljanjem nove dinastije ili stvaranjem republike.

U danasnje vreme bi takve drasticne i nasilne mere bile jednake varvarizmu, a samim tim opstanak na prestolu neke dinastije, po svaku cenu, kakva god ona bila, bio bi besmislen.

Zasto bi nekome ciji su preci ubili prethodnog vladara da bi se dokopali prestola bilo dopusteno da bezuslovno uziva u sigurnosti i blagodetima tog istog prestola?

Ako bi se narodnom voljom ponovo uspostavila monarhija, pretpostavljam da bi najpogodnija bila neka vrsta izborne parlamentarne monarhije u kojoj bi se monarh birao.

Ni Milos Obrenovic, ni Karadjordje Petrovic nisu poticali iz kraljevskih porodica, pa su od njih potekle kraljevske dinastije.

Sto se tice teme, Obrenovic vs Karadjordjevic... :think:

Radije bih se odlucio za pojedinca, recimo, Mihajla Obrenovica.

Moram da kažem da sam veoma neprijatno iznenađen manjkom kulture dijaloga i uljudne razmene mišljenja koje pojedini učesnici ovoga foruma ispoljavaju. Takođe mi je neshvatljivo kako neko, ko se slovi za poštovaoca tradicije srpske države, ne poznaje osnovnu gramatiku srpskoga jezika, pa tako opisne prideve i titule piše velikim početnim slovom u sredini rečenice! Loengrin bi trebalo da zna da deca u prvom razredu osnovne škole uče ovo pravopisno pravilo.

Loengrin, dalje, navodi sledeće:

Samo se nastaavlja izmišljanje nekih kobajagi porodica koje su ''čestite'' i mogu biti naslednici Krune. Upravo je to ono od čega nema ništa.

Nema izmišljanja čestitih i plemenitih porodica. One de facto postoje (kako je to već detaljno opisano u prethodnim postovima). To je objektivna i istorijska činjenica koju niko ne može da ospori, osim ako nije maliciozan.

Kako učesnici (mahom sledbenici Brozovog komunističkog i Miloševičevog nacional-socijal-komunističkog režima i opredeljenja) ne bi dalje lupetali i govorili o Kraljevini kao ''prevaziđenom'' obliku vladavine (zašto je onda Španija od tiranske republike ''retardirala'' u Kraljevinu i postala jedna od najrazvijenih demokratija i ekonomija Evrope?), i izmišljali neke potomke Nemanjića i Obrenovića

Izgleda da uvaženi kolega Loengrin ima problema sa logikom i logičkom dedukcijom. Nelogično je da sledbenici komunističkog i Miloševićovog režima podržavaju bilo kakve dinastije (uključujući tu i Nemanjiće i Obrenoviće)! Komunisti i miloševićevci su uvek ispoljavali prezir prema dinastijama. Gornja tvrdnja je stoga nekoherentna, kontradiktorna i alogična.

Španija je samo jedan primer. Grčka je suprotan primer. Mnoge istorijske monarhije su bile ukidane zbog vladalačke tiranije i nedostatka demokratije (primeri Turske, Nemačke, Austrije, itd.). Nemačka, Švajcarska i Austrija su republike, pa su ipak jedne od najrazvijenijih država na svetu.

Dvorski kompleks na Dedinju je zapravo njihova imovina

Ovo je netačna tvrdnja. Dvorovi na Dedinju su izgrađeni delom iz državnih sredstava, a delom iz sredstava kralja Aleksandra i kneza Pavla. Najveći deo sadašnjeg mobilijara kupila je država još u vreme Josipa Broza. Nakon Drugog sv. rata, dvorovi su bili opustošeni (nemačka okup.vlast je odnela gotovo sav nameštaj). Nakon rata, Broz izdaje naređenje da se zgrade počnu opremati za reprezentativne potrebe vlade i njega samog.

U današnjem svetu nema čak ni republika u pravom značenju te reči.

Ovu tvrdnju ne vredi ni komentaristi, jer je potpuno apsurdna! Ovde je citiram isključivo kako bi ostali učesnici foruma mogli sami da donesu sud o njoj i njenom tvorcu.

gotovo sve one su postale od Kraljevina i drugih monarhističkih oblika vladavine

Da, ali ne vidim poentu ove tvrdnje. Monarhije su nastajale iz teokratija, a teokratije iz plemenskog udruživanja, a plemenska udruživanja iz divljih čopora, itd. Uvek je nešto prethodilo nečemu! Da li to znači da bi zato što su monarhijama prethodili divlji čopori ljudske vrste, mi sada trebalo da se vratimo na taj oblik ljudskog organizovanja? Još jedna manjkavost u logici kolege Loengrina.

Kolega Milanne je rekao:

Zasto bi nekome ciji su preci ubili prethodnog vladara da bi se dokopali prestola bilo dopusteno da bezuslovno uziva u sigurnosti i blagodetima tog istog prestola?

U potpunosti se slažem! Mišljenja sam da su Karađorđevići izgubili istorijsko pravo da ponovo sednu na presto Srbije onda kada su pristali na zversko svrgavanje kralja Aleksandra i kada su njegove ubice postavili na najviše državne položaje. Kao antikomunista, ipak moram da priznam da su komunisti učinili jednu ispravnu stvar, a to je da su lišili vlasti Karađorđeviće koji su je uzurpirali 1903. godine. Time je postignuta neka vrsta kosmičke ravnoteže. Republika, kao institucija i oblik vladavine, u sadašnjoj Srbiji predstavlja kompromis kojim se mire dve istorijske dinastije na taj način što više ni jedna od njih neće doći na vlast. Tako je i na simboličan način realizovano pomirenje dveju dinastija.

AR

Poslednja izmena:

Back