Zadovoljna domacica
Buduća legenda
- Poruka
- 25.676
Ta fizička aktivnost koju dr potenciraju je mojoj sveki izgovor za dobro krkanje. 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kako je meni promakla ova tema ne znam,ali nadoknadiću to,prvo da pročitam šta sve piše.
Mnogo toga ne znam,lutam po netu,gledam,čitam,pa šta mi se učini primenljivo,iskoristim.
Nisam ja neki veliki šećeraš,maksimum je bio 10,9,tad je krenula neuropatija,veliki bolovi,koji
su me dobrano uplašili i tad sam krenula sa lečenjem.Moja doktorka mi je utrpala gluformin,rekla
pij to dva puta dnevno,dijeta i to bi bilo to.Ništa testovi,pankreas,endokrinolog,sve sam morala
sama na svoju ruku,privatno,što i nije baš pametno.Ono što mene užasava je gangrena i insulin.
Ne zbog bockanja.već zbog računanja,pogubim se kad vidim koliko je to obimno i kompleksno.
O čemu sve treba voditi računa.Trudim se iz sve snage samo da se ne dovedem u situaciju da
pređem na insulin.
Nedo, ti hoćeš da se informišeš, da vodiš računa o ishrani, da živiš zdravo.
Moja svekrva je dijabetičar 7 - 8 godina. Svake godine šećer joj je sve viši, sada gotovo nikada nije ispod 13. Ona je, po uputu dr radila neke UZ preglede, oftalmološke, i to je sve ok, ali ona uopšte ne vodi računa šta i koliko jede. Niti zna kakve posledice visok šećer ima na organizam, niti dr to njoj predočava. Jedino opravdanje joj je da ako može da radi, onda može i da jede. Kao da je neko tera da radi, a ne shvata da neadekvatna ishrana može jedino njoj naškoditi.
Krivo mi je kada pročitam da su mladi ljudi dijabetičari, da vode računa o svemu pa opet imaju problema sa regulisanjem šećera, a ona n preskače ni slano, ni slatko, ni suvomesnato, ni testa, koka kolu obožava, grožđe takođe, pojede dinju na obrok... ma ničega se ne pridržava...![]()
Физичка, активност, физичка активност, физичка активност...
To je način ishrane koje je vodi sigurnim problemima i neizlečivim posledicama. Kad do njih dođe, biće kasno. Nema tu povratka i izlečenja. Samo disciplina, a sa tako visokim glikemijama neka traži insulin i dobiće ga.
A može za početak da kupi hranu sa zamenama za šećer. Ima Zero Koka kolu, slatkiše za dijabetičare...
Физичка активност као редовна у регулисању шећера.Samo u određenim situacijama, Ako je glikemija visoka, smatra se preko 12, fizička aktivnos izazava kontra efekat. Koliko naših lekara to zna i da li su pacijente o tome edukovali?
Svaka glikemija preko 6,5 je visoka. Ljudi se zavaravaju da su glikemije do 10 ili ko zna koliko, podnošljive. Radite HbA1C na svaka 3 meseca i to je jedini pokazatelj koliko je dobro regulisana bolest. Nema druge.
Insulin nije nešto čega se treba plašiti, već čemu treba težiti kad se bolest dijagnostikuje. Nema trenutno bolje terapije. Nije ni obimno ni kompleksno, uđe u naviku, kao pranje ruku. E sad, ko ne pere ruke i ne može da očekuje da bude nešto naročito zdrav.![]()
Физичка, активност, физичка активност, физичка активност...
Nedo, ti hoćeš da se informišeš, da vodiš računa o ishrani, da živiš zdravo.
Moja svekrva je dijabetičar 7 - 8 godina. Svake godine šećer joj je sve viši, sada gotovo nikada nije ispod 13. Ona je, po uputu dr radila neke UZ preglede, oftalmološke, i to je sve ok, ali ona uopšte ne vodi računa šta i koliko jede. Niti zna kakve posledice visok šećer ima na organizam, niti dr to njoj predočava. Jedino opravdanje joj je da ako može da radi, onda može i da jede. Kao da je neko tera da radi, a ne shvata da neadekvatna ishrana može jedino njoj naškoditi.
Krivo mi je kada pročitam da su mladi ljudi dijabetičari, da vode računa o svemu pa opet imaju problema sa regulisanjem šećera, a ona n preskače ni slano, ni slatko, ni suvomesnato, ni testa, koka kolu obožava, grožđe takođe, pojede dinju na obrok... ma ničega se ne pridržava...![]()
Sofija, i to je najviše na svakom od pacijenata posebno. Recimo da je učešće lekara u bolesti najviše do 10%, sve ostalo ja na pacijentima. Samo onaj ko se tako ponaša može da očekuje uspeh.
I pored nekih "matematičkih metoda" za izračunavanje, iskustvo je najbitnije. Poznato je "pravilo 500" po kome se broj 500 deli sa dnevnom količinom uzetog insulina i tako se dobije broj, tj. količina ugljenih hidrata koje pokriva jedna jedinica insulina. Naravno, to nije idealno tačno jer imamo previše promenjljivih u tom računu. Kao prvo, nikad se ne uzima ista količina insulina svaki dan, pa se tako računaju neke srednje vrednosti. Po tom računu meni jedna jedinica pokriva oko 6 grama UH., što se iz iskustva nije pokazalo kao tačno, već se kreće oko 8-9 grama UH.
Ja vodim dnevnik, tačnije jednu svesku u koju svaki dan upisujem vreme, glikemiju i datu količinu insulina. Kad dođem u situaciju da jedem istu ili sličnu hranu (i po sasatavu i količinski, što jeste najčešći slučaj) pogledam kakvo je bilo stanje i koliko da uzmem jedinica. Ako je bilo nekih nepravilnosti, recimo da je glikemija skočila ili pala nakon obroka, to se lako kalkuliše, postoji i indeks koji govori koliko insulina obara glikemiju za jedan podeok. Kod mene je to od 0,9 do 1 po jednoj jedinici insulina.
Najbitnije je da čovek sam sebi zna da odredi dozu, da izračuna piočetnu ili koriguje postojeće stanje. Redovno merenje pokaže potrebu za korekcijom i ne treba se plašiti da se dodatno uzme insulin. Jedn ubod više nije ništa, naročito kad se zna koliko pomaže da se obori povećana glikemija.
Često se dešava da moramo da "odokativno" uzmemo insulin, jer ne znamo koja je količina UH u obroku. Pre neki dan sam bio na rođendanu i jeo razne grickalice i posle tog dva parčeta torte, sve sa običnim šećerom. Kad se rođendan završio, izmerio sam glikemiju i video da je blago povišena, oko 8. Uzeo sam za večeru malo uvećanu dozu, za te dve korektivne jedinice i pred spavanje je sve bilo kako treba. Da se nisam izborio za malo veću količinu insulina kod svog endokriniologa, ne bih mogao tako. Ja odbijam da budem ucenjen i evo, nakon puno godina imam sve rezultate kao najzdravija osoba.
Takođe treba znati da neke vrste ishrane nose potrebu za manjim količinama insulina, recimo kad god postim, sredom i petkom, te doze su manje. U periodu kad sam se hranio makrobiotički, bile su još manje, zbog upotrebe drugačijih ugljenih hidrata od standardnih (ugljeni hidrati sa niskim glikemijskim indeksom)
Sad sve to znam,prva tromesečna 6.0,ura ja,al da sam se odrala od dijete jesam.Redovno ''perem ruke'',veoma pomno,ali neka insulina što dalje od mene,što duže.
Na zapadu se sve više odmah ide na insulin, čim se dijagnostikuje dijabetes tip 2. Ne gubi se vreme na dijete i tablete, jer nisu dobra terapija. Samo se insulinom mogu dobro regulisati glikemije, kad je u pitanju klasična medicina.
Malo mi je čudno da je HbA1C bio 6, a glikemije idu do 10. Verovatno to nije česta pojava. A opet, koja je žrtva toga... gladovanje?
Орбитрек је бољи.To sam takođe veoma kasno shvatila,no bar sam zaustavila napredovanje.Posebno me brine zima,led i sneg su mi prilično opasni,pa se nosim mišlju da nabavim traku za hodanje.Na kraju uvek mogu da đuskam sat vremena,na sreću i radost mojih komšija.Dva puta dnevno.
Tri meseca je pila te lekove, a tako se i preporučuje. Plašim se pošto nije u potpunosti oporavila stopala da se ne povrati pa sam mislila da nema nešto slično tome da bi se postigao potpuni efekat. Da li hiperbarična komora može da pomogne kod tih stvari.
A moja svekrva je bila prošle nedelje na kontroli. ŠUK oko 13, a dr ne menja terapiju, već sve nastavlja kako je bilo. I sveki nastavlja po starom. Jede šta joj duša ište,a šećer, ko šiša.I meni se večeras žali kako su joj hladne ruke.
![]()
Da li je tvoja svekrva radila analizu HbA1C, to je jedino merodavno, jer same glikemije mogu u toku dana da variraju (naavno, uz često merenje se lako to reguliše)?
imam 36 godina,nisam dobio nikakve recepte za trake internista mi je propisao 1800 dijetu uz proveravanja u savetovalistu na svakih 10 dana, pa ce u odnosu na te rezultate odluciti o daljem lecenju.
a sto se tice aparata ako moze neki savet koji da kupim,plasim se da nenatrcim na neki fals pa da izazovem jos problema. jos nesto moj posao je izuzetno naporan (asfalter) ja po ovoj ishrani necu moci raditi ni 1h a kamoli 12h kako inace radim