Pozdrav drugari po šećerku. Evo i ja da ispričam svoju priču. Dijabetes sam dobio sa 17 godina, odnosno juna 2002. godine. Siptomi su bili standardni: žeđ, gubio sam na kilaži, suva usta, grčevi u nogama. Te godine sam imao dosta stresa, dosta smrtnih slučajeva u porodici. Bio sam smešten u Tiršovu, i otkrili su mi da mi je šećer bio (verovali ili ne) 43,1! Oni su se čudili kako sam uopšte došao na nogama. Primao sam 2 dana infuziju, insulin isto, i za 4 dana šećer mi je došao do 6,7. Bio sam u bolnici 3 nedelje, i nedugo zatim sa ušao u remisiju. Bio sam bez insulina dobrih godinu i po dana. Onda je šećer počeo da skače i ja sam se vratio na insulin (prvo dve, pa posle 4 doze). I da dodam da sam pri otkrivanju šećera smršao 17 kila za manje od mesec dana. Imao sam 85 kg, a kada su me smestili u bolnicu imao sam 68 kg. Iskreno da vam kažem, dragi drugari, uopšte nisam padao u bedak. JEdnostavno sam ga prihvatio i stvarno lepo i opušteno živim. Treniram, izlazim, idem na utakmice, letovanja sa društvom. Sve u svemu šećer me uopšte i ni u čemu ne sputava. Ako sam već trebao nešto da dobijem, onda sam zahvalan Bogu što je to dijabetes. Imam naravno 3 obroka dnevno, plus 2 užine (tada jedem voće, banane obožavam i jedem makar 2 dnevno). Radim već 6 godina, smejem se, zezam se, jurim sojke. :-) Inače imam sada 102 kg, ali nisam debeo. Svaka 3 meseca vadim krv (krvnu sliku, HBA1c, hemoglobin, trigliceridi, holesterol). U aprilu mi je HBA1c bio 6,4. U decembru 6,5. Uvek je između 5 i 6. Pazim šta klopam, desi se ponekad (jednom u 6 meseci) da pojedem tortu ili neki slatkiš, ali tada dodam više insulina i 2 sata posle jela proverim šećer. Ako je visok dodam još insulina. I to je cela mudrost. Nema potrebe kukati, praviti od šećera dramu, paranoisati. Ima mnogo gorih bolesti, dijabetes je za neke šala komika. Sve u svemu, opustite se, uživajte u životu, ne dajte da vas šećerko optereti. Ako i ponekada skoči, lako može da se reguliše, samo je potrebno malo vremena. REcimo, meni zna da skoči šećer kada se razbolim (to mi se desilo u januaru, kada je harao grip i kada sam imao temperaturu 39 sa 6). I kada sam ozdravio, doveo sam ga u normalu. Živi mi bili, pazite na sebe, i budite mi zdravo! Samo smeh i dobro raspoloženje i sve će biti OK. U mom ulazu živi jedan deka koji ima šećer već skoro 60 godina. Ima sada preko 80 godina, živ je i zdrav! Tako da sve se može kad se hoće. Elem, moja lekarka u KC (A,J.) mi je rekla da će mi uramiti sliku u ordinaciji jer svaki put kada dođem na kontrolu ja joj ulepšam dan.