Dijabetes (Shecerna Bolest)

Pozdrav svima, dosla sam kuci pa red je da se javim. :)
mene malo zbunjuje što si ti i do sad bila na Lantusu...
Zato sto je za moj tip 2 MODY Lantus bio idealno resenje svih ovih godina. Kod nas je drugacija praksa sa trudnicama, to znam. Dobila bih i pumpu da sam u SR ali ovde je zdravstvo drugacije totalno.

Upravo da sa 4 davanja insulina šećer držiš bolje pod kontrolom. Ja sam u 4. mesecu, jednom mesečno idem kod endokrinologa, sa dnevnikom samokontrola, nalazom glukoznog hemoglobina i krvnom slikom.
mislim da to što prelaziš na 4 davanja nije horor nego da je to najbolje moguće za trudnoću!
Sa 4 insulina dnevno se osecam kao da sam po prvi put dijabeticar, kao da ponovo sve prozivljavam prvi put. Zbog toga je horor.
Sto je najgore, meni je secer bio bolji sa Lantusom (da,da) nego sada a ovaj Protaphane (srednjdelujuci kao Insulatard) kao da ne funkcionise nocu. Kao da ga nisam primila uopste!
Svesna sam da je bolje za bebu i mene i naravno da radim sve sto je u mojoj moci da to najbolje iznesem.
Actrapid ( 15+ korekcija na vrednost, 13+ korekcija na vrednost, 12+ korekcija na vrednost) i Protaphane 14.i.j. Indekse mi stalno povecavaju , samim tim i doze. Unos UH mi je ogranicen i to strogo na nekih 100-ak g dnevno:( Za dorucak 3+2 BE (BE koriste nemci a inace je priblizan KE), za rucak 3+2 i za veceru 3+1. Gladna sam i zeljna svega nenormalno. Place mi se kad trebam da jedem i kad zavrsim sa 'obrokom'.:sad2:

ja ovde gledam da izbegnem bolnicu nego da telefonom i ambulantno to iskoordiniram sa dr... verujem da je u Nemačkoj ipak prijatnije tamo:zag:
Ja to radim sa mojom dr. iz Srbije, svakodnevno. Ovde su lekari drugaciji. On ima pred sobom tabelu:
predprandijalno >90 (5,0), postprandijalno 1sat >140 (7,8) i njih samo to zanima. Uopste ne zele da prihvate da je organizmu prvo potrebno switch-ovanje na novu terapiju, drugo cinjenicu da sam gladna i zeljna svega, trece sticem utisak da pokusavaju da mi nametnu osecaj krivice sto mi je secer iznad ovih vrednosti. Sve to iz bojazni da ih ako se nesto desi, ne tuzim :rtfm:
Kao da meni nije stalo da mom detetu bude dobro wtf? :dontunderstand:

Cini mi se da bi bilo bolje da nista ne znam o dijabetesu. Ovako ubedjujem se sa njima da ne dolazi u obzir da insulin dajem u stomak, vec ga dajem u ruku. Oni kazu: Neeeee, to nije dobro. Ja pitam: Da li vi primate insulin? Kazu: Ne. Onda mi verujte kad vam kazem da je delovanje isto ako ne i brze ako se pogodi misic.
U stomak nema sanse da se bodem, prvo zato sto sma imala povrede tkiva od previse uboda a drugo dete je tu sada i osecam strah.
Iz bolnice su me otpustili sa visokim vrednostima, t.j. neregulisanim secerom jer je neka bakuta sa priv. osiguranjem trebala da legne u moj krevet. Ovako trudnu i u opstem haosu su me ostavili da cekam supruga na hodniku 8,5 sati! :besna:
Ako cu ih zbog neceg tuziti to je razlog, a ne vrednosti mog secera.
Nasi lekari, cinjenica nemaju uslova kao ovi i svuda je prisutna veza, mito i korupcija ali bih bolje prosla kod nas nego ovde- sto je frapantno smoa po sebi ako se uzme u obzir koliko je jedna Nemacka razvijenija od Srbije.:dash:
Uslovi u bolnicama su kao u Hajatu ali to ne moze da izbrise cinjenicu njihove neljudskosti i topline- njihovog strogog pridrzavanja Zakona i propisa.
Moji i moja doktorka (subspecijalista za dijabetes) me mole da dodjem u Srbiju. Smestili bi me u Narodni front, dali insulinsku pumpu, imala bih monitoring 24h i ukoliko bi beba dosla do 4kg sa naznakama da brzo raste , radili bi mi carski rez.
Ne znam sta cu....Ulazim u 7.mesec...

Toliko od mene za sada:bye:

Poslednja izmena:
Zanima me, da li ova bolest može da se prenese direktno na dete, u toku trudnoće?
Molim Vas, recite mi nešto o tome...
Znam da je genetski moguće preneti ali me zanima da li može odmah u toku trudnoće. Ako ne, da li postoje nekakve posledice po dete ako je majka dijabetičar? Velika težina bebe?

Дијабетес није заразна болест...:)
Има све више стручњака у свету који сматрају да обољења нису директно повезана са генетиком , већ индиректно. То значи, да се генетским наслеђем преносе карактери, односно навике предака које доводе до већег ризика обољевања.
Иначе, за дијабетес је најодговорнији бели, рафинисани шећер. У оним замљама где га људи не користе, диајбетес је на нивоу статистичке грешке.

Da li neko od vas boluje od ove bolesti,koliko dugo boluje,koji je uzrok dobijanja dijabetisa,i kakva su vasha iskustva u borbi protiv dijabetisa.Ja bolujem od ove bolesti vec 4 godine,iskustva su ocajna...da nepricam sad..pricacu kasnije prvo bih da cujem vas da podelimo ovu nashu muku!

Neki od clanova moje uze ali i sire porodice imaju diabetes mellitus iskustva su prilicno losa.Ali moze pristojno da se zivi ako se uzima terapija i pazi na ishranu,aktivnosti...ja u zadnje vreme imam problema u smislu sto se cesto desi da mi bas opadne secar,tako da uvek nosim slatkise.....z:)

Спорт је увек добар, без обзира о којој се болести ради.
Осим , наравно, кад човек болује од обољења костију или неких тешких болести које значајно одвлаче енергију (ту спадају сва акутна стања праћена порећечајем општег стања- повишена температура, болови у мишићима, малаксалост...)- е ту би спорт био контраиндикован.

Uzroci Dijabetesa:

Tip I - Zbog poremecenog imunog sistema dolazi do autoimunereakcije tj. samonapadacke reakcije. Pretpostavlja se da je autoimuna reakcija pokrenuta virusnom infekcijom ali to je pretpostavka. Dakle, dijabeticar napada samog sebe i to svoj pankreas ali nije bas jasno zasto.

Tip II - u najvecem broju slucajeva ni ovde se ne zna uzrok. Smatra se da problem nije na pankreasu vec u receptorima za insulin. Dakle, insulina ima dovoljno ali ne moze da se veze za receptor jer je receptor poremecen, unisten ili u manjku.

Ja bih rekao da je osnova poremecaja u CNS-centralnom nervnom sistemu. Losa koordinacija i sinhronizacija. To je ono sto kazu stres. Dugotrajne stresne situacije dovode do poremecaja imunog sistema, prezderavanja, hormonskog disbalansa i samo je pitanje vremena kada ce se poremecaj manifesovati da bude vidljiv golim okom. Nekom pankreas strada, neko stitna zlezda, nadbubrezna, jetra....

Danas sam radio HbA1c test, vrijednost je 9,3 interesuje me kolika je preciznost ove metode, kao i koliki uticaj može imati obilna ishrana i alhohol u prethodnom periodu (slave i sl.) sutra idem po rezultate ŠUK i HDL I LDL. Nikako da se pomirim da sam obolio od dijabetesa, volim plivanje i sport, ali nisam dovoljno redovan, što namjeravam promjeniti, ali komplikacije se umnožavaju... pozdrav

Ukoliko dijabeticaru opadne secer,postoji li sansa da se 15minuta ponasa kao da je pijan(podetinjio,sali se,sve mu smesno) i onda da se vrati u normalu i da se iz tih 15 minuta cudnog ponasanja retko cega seca?

Kada dijabeticaru padne secer on nema snage ni da se pomeri a kamoli da se sali... :)
Jel je radio skoro analize krvi,ureu i kreatinin mozda?...

ja zelim da pitam vas sto vec patite od te bolesti..
mnogo, ali mnogo me je strah da odem da proverim krv kakv mi je secer..osim toga, dosta sam zedna u poslednje vreme,ali u wc i ne idem toliko,msm cekam da me bas potera, i kad vidim da ne mogu vise da cekam onda idem..primetila sam da mi i rane veoma salbo zarastaju, po mesec dana skoro jednoj maloj ogrebotini je potrebno da zaraste.. osim toga, dosta sam depresivna, a i pri tom sam obolela od MS...

stvarno bih zelela da znam sta se desava sa mnom, ali ako bi slučajno mojima rekla da hocu da proverim dal imam to oni bi rekli da ne lupam gluposti, i stvarno sa time necu da ih zamaram.. imaju previse svojih problema..
neka neko sto pre odgovori..:sad2:

Imam i ja jedno pitanje vezano za secer u krvi.
Danas sam mjerio secer u 12:30h i iznosio je 6.5 negde oko 9h ujutro sam doruckovao ali ne obilno pa pitam da li je to alarmantno?
Medjutim u aprilu ove godine sam radio kompletnu krvnu sliku i tada je secer bio 5,95.Jos nekoliko puta sam mjerio secer posle toga ali uvek posle dorucka i prelazio je 6 osim jednog puta gde je bio 4,7.
Nisam gojazan cak bih mogao nabacit i jos koji kg.sobzirom na godine(40)

Imam i ja jedno pitanje vezano za secer u krvi.
Danas sam mjerio secer u 12:30h i iznosio je 6.5 negde oko 9h ujutro sam doruckovao ali ne obilno pa pitam da li je to alarmantno?
Medjutim u aprilu ove godine sam radio kompletnu krvnu sliku i tada je secer bio 5,95.Jos nekoliko puta sam mjerio secer posle toga ali uvek posle dorucka i prelazio je 6 osim jednog puta gde je bio 4,7.
Nisam gojazan cak bih mogao nabacit i jos koji kg.sobzirom na godine(40)
На ивици си, и вероватно си већ загазио у исту. Није прекомерна тежина једини фактор ризика. То је пре свега начин живота, физичка активност и изнад свега исхрана, исхрана и опет исхрана... Имам искуства 19,5 година са дијабетесом типа 2 и вероватно ћу већ нешто написати, али сад имам посла....Узгред ко те је убедио да се набацује по где који килограм ,,с обзиром на године?".:hahaha:

Da li bi neko od doktora mogao da mi kaze kolike su procentualno sanse da dijete dijabeticara i samo bude dijabeticar? Naime ako se radi o ocu koji ima dijabetes tipa I (od sedme godine) i ne bas najbolju regilaciju... Da li to dijete nuzno mora da od rodjenja bude na nekim preventivnim dijetama? Xvala...

Da li bi neko od doktora mogao da mi kaze kolike su procentualno sanse da dijete dijabeticara i samo bude dijabeticar? Naime ako se radi o ocu koji ima dijabetes tipa I (od sedme godine) i ne bas najbolju regilaciju... Da li to dijete nuzno mora da od rodjenja bude na nekim preventivnim dijetama? Xvala...

Metaman, дијабетес се наслеђује преко више гена (полигенски) , самим тим тачну висину ризика за обољење детета не можемо да ти дамо овим путем. Постоји начин да се то утврдим техником мапирања гена, али то је скупо и беспотребно.

Једино што могу да ти кажем јесте да шанса постоји, али колика је, то не могу. ;)

Дете дијабетичар има третман као и свако ко болује од дијабетеса с тим што мени није познато да се сам дијабетес, наслеђени, неком манифестовао од рођења. Углавном дете већ зађе у неке годинице.

Da ne otvaram novu temu,odje cu napisati...imam druga koji ima 17 godina i koji ima secer vec nekih 10 godina...on se uopste ne pazi i nekad se cak zapitam koliko on na taj nacin moze zivjeti...naime on se u ishrani uopste ne pazi,jede sve kao i svi drugi,pije gazirane sokove,jede sladolede,sve slatkise,ne bavi se fizickom aktivnoscu cak i pusi i pije alkohol....ovo su sve stvari koje (barem ja da znam) dijabeticari ne bi smjeli da konzumiraju (fizicka aktivnost treba da se bave)...ja ne mogu uticati na njega kad mu oni iz kuce ne mogu uticati onda ja nemam sto tu da trazim....mislim da prima velike doze insulina,on se druzi sa nama ponekad i odigra fudbal (kad i mi,ali rijetko mi igramo) tako da niko po njemu ne bi nista primijetio (da ima dijabetis)...mene zanima koliko ovo sve utice lose na njega,jer on sve ono radi sto je strogo zabranjeno?

Не можемо ти с прецизношћу рећи колико ће му се брзо развијати болест због непридржавања, али с тим понашањем лош исход или компликације болести ће сигурно доћи много брже него да се влада по правилима.

Back