Dijabetes (Shecerna Bolest)

da li ce osoba koja boluje od dijabetesa od detinjstva i koja je usled toga imala operacije oba oka i koja koristi insulinsku pumpu sa 40-ak jedinica u slucaju da pokusa trudnocu , oslepeti,izgubiti bebu, ili ne daj Boze umreti?lekar ne preporucuje trudnocu jer je mnogo lakse odvratiti nekog od necega plaseci ga, nego biti uz njega u rizicnoj situaciji.to pitam ja koji bih sa njom hteo porod...ona je do te mere uplasena, da se najvise boji slepila a naravno i gubitka zivota..."biti ili ne biti,pitanje je sad?"...zahvaljujem unapred svima!

ona je do te mere uplasena, da se najvise boji slepila a naravno i gubitka zivota..."biti ili ne biti,pitanje je sad?"...zahvaljujem unapred svima!

Kakvo je stanje sa bubrezima ? Ima li povišen pritisak ?
Trudnoća kod dijabetesa tip 1 je rizična za plod ali postoji mogućnost da se održi uz veliki trud pacjenta, ginekologa i endokrinologa da šećer u krvi održe blizu normalnih granica i trudnoću izvedu do kraja.Medjutim, ako su bubrezi znatno oštećeni, onda se zaista ne preporučuje trudnoća. Ako je prisutna hipertenzija, postoji rizik od eklampsije.

Znaci da veliki broj osoba sa oceve strane ima secer. I on sam, mada ne priznaje. Ujna, (koja je u srodstvu sa ocem) njeno dvoje djece... velika vjerovatnoca. Sestra od ujaka je sad dobila secer, nema dva dana, pa em to natjeralo da se zapitam. Njen brat ima secer od 6-te. Da ne navodim dalje primjere.

Secer koji se javlja u decijem uzrastu je jedna stvar, a secer kod starijih je druga stvar.
Vrlo je vazno kolike su vrednosti secera, da li zahtevaju terapiju ili su te povisene vrednosti posledica npr. stresa ili nepravilne ishrane.
I to sto neko ima porodicnu sklonost ka nekoj bolesti ne znaci da ce je i on imati, sklonost je jedna stvar a ponasanje koje vodi ka tome je nesto sasvim drugo.

Simptomi diabetesa su: povecana zedj pa time i povecno uzimanje vode, povecano mokrenje, povecana glad a uz to gubitak telesne tezine,i naravno povisene vrednosti secera u krvi.

http://www.diabeta.net/index.php?option=com_content&task=view&id=545&Itemid=148

Sto se tice tvog tate, to da li on nesto priznaje ili ne priznaje je njegova licna stvar, no da li on mora da uzima lekove za secer i da se redovno kontrolise i do kojih vrednosti ide vrednost secera u krvi, e to je parametar koji je lekaru vazan.

Ljudi mene zanima nesta, moj otac ima povisen secer, 6,8 cini mi se da je bilo poslednji put...
Radi u velikoj firmi koja je skoro privatizovana, na visokom polozaju... Imaju svoje medicinski centar, i za sve preglede se javljaju svojim lekarima... Problem je u tome, sto bi zbog toga mogao biti proglasen za "nesposobnog", i bude mu skinut polozaj tj radno mesto, a samim tim plata i ostalo...
Danas tj malo pre je popio glioral, a sutra ujutru treba da vadi krv u firmi...
Da li ce do sutra nivo secera biti snizen tj u granicama normale, i dal da popije lek i uvece i ujtru pre vadjenja krvi...
Hvala unapred...

Nalaz ŠUK je bio 12,8, doktor me uputio na dodatne pretrage: ALT, LDH, Gama GT AP i na pregled kod endokrinologa i gastroenterologa. Terapija je dijabetička dijeta i atorvastin 1x20gr naveče. Da li da prvo ponovim nalaze, pa onda da konzumiram lijek? Zanima me može li da se jede ajvar u dijabetskoj dijeti, nisam ga pronašao u listama namirnica.

dr:
Velika je razlika mada ne razumem bas pitanje.
Naravno da ako neko nema regulisanu glikemiju da njegovo telo vise trpi i da se javljaju cesce komplikacije.

Da li je zaista tako? Jedna devojcica ima regulisanu glikemiju a ipak joj je brzo oslabio vid. Meni se cini da i oni sa regulisanom glikemijom podjednako imaju sanse da obole jos od neke bolesti kao i oni koji nemaju regulisanu glikemiju. Pa zbog toga ne mogu da ubedim sebe da treba da budem disciplinovana u ishrani a to znaci kao sto je neko vec napisao biti uvek polu gladan.

Da, zaista je tako ali postoji velika razlika izmedju diabetesa tipa 1 i 2, kada je poceo, na kakvoj terapiji je osoba bila...
Deca su jedno a odrasli su drugo, diabet tip 1 je jedna stvar, diabet tip 2 je nesto sasvim drugo.

Da li je zaista tako? Jedna devojcica ima regulisanu glikemiju a ipak joj je brzo oslabio vid. Meni se cini da i oni sa regulisanom glikemijom podjednako imaju sanse da obole jos od neke bolesti kao i oni koji nemaju regulisanu glikemiju. Pa zbog toga ne mogu da ubedim sebe da treba da budem disciplinovana u ishrani a to znaci kao sto je neko vec napisao biti uvek polu gladan.

biti disciplinovan u ishrani nikako ne znaci biti polugladan stalno, i ako si stalno polugladna niti ti je ishrana regulisana, niti ti je secer regulisan, niti si disciplinovana. Blago meni, ajde ti lepo kod endokrinologa pa kod nutricioniste, i ne trazi opravdanja sebi da drzis secer pod kontrolom.

dr:
Da, zaista je tako ali postoji velika razlika izmedju diabetesa tipa 1 i 2, kada je poceo, na kakvoj terapiji je osoba bila...
Deca su jedno a odrasli su drugo, diabet tip 1 je jedna stvar, diabet tip 2 je nesto sasvim drugo.

Ja imam diabet tip 1.

biti disciplinovan u ishrani nikako ne znaci biti polugladan stalno, i ako si stalno polugladna niti ti je ishrana regulisana, niti ti je secer regulisan, niti si disciplinovana. Blago meni, ajde ti lepo kod endokrinologa pa kod nutricioniste, i ne trazi opravdanja sebi da drzis secer pod kontrolom.

Ako je vec tako uverena sam da ne mogu nutricionista i endokrinolog da mi pomognu nego moram da pomognem sama sebi. Sve ja znam sta i kako treba samo mi treba jaka volja da se naviknem, kao i za svaku dijetu, kao kad se se pusaci odvikavaju od pusenja.

Od 13. decembra 2007. .......

Citiram sama sebe da bih se ispravila. Nije od decembra 2007. nego 2008.

Топмоделсице, мој ти је савет да слушаш свој доктора и да се придржаваш упутстава које ти је дао.

Дијабетес мелитус је болест која се лепо и лако држи под контролом и човек може, уколико се придржава савета др-а, да доживи дубоку старост.

Ако се не придржава, компликације се крећу од акутних (кето-ацидоза, лактичка-ацидоза) до оних које дају тегобе након дужег периода, а као последица атеросклерозе која се развије на крвним судовима.

И нису само очи проблем, ту страдају и капилари у бубрезима, па се развија лагано хронична бубрежна инсуфицијенција ( а без бубрега се мора на дијализу која је ужасна, тешка и замарајућа процедура у уквиру које сви пре или касније закаче вирусни хепатитис), па атеросклероза утиче на крвне судове ногу, па је могуће ''дијабетично стопало'' које подразумева гангрене, прво прстића, а касније може и цело стопало да захвати...зато, не лечи се сама, већ слушај савете онога ко се за то школовао годинама и олакшај себи живот.;)

Ja imam diabet tip 1.

Ako je vec tako uverena sam da ne mogu nutricionista i endokrinolog da mi pomognu nego moram da pomognem sama sebi. Sve ja znam sta i kako treba samo mi treba jaka volja da se naviknem, kao i za svaku dijetu, kao kad se se pusaci odvikavaju od pusenja.

Citiram sama sebe da bih se ispravila. Nije od decembra 2007. nego 2008.

Ne moze niko d ati pomogne. Mogu samo da ti daju savet kako da pomognes sebi. Ako hoces. A ako neces - tvoj je zivot u pitanju.

Back