Dijabetes (Shecerna Bolest)

dr:

Pa propisan nacin ishrane je 5 ili 6 obroka u toku dana, dorucak, rucak, vecera i uzine. Za uzinu ide jabuka ili pomorandza ili jedna kriska hleba namazana sa margarinom light ili sa salamom. Za dorucak i rucak ide po kroska od 30 grama hleba a za veceru dve kriske hleba po 30 grama. Za dorucak moze jedna virsla ili nekoliko reznjeva salame ili jedno kuvano jaje. Za rucak ide tanjir kuvanog povrca i parce mesa. Za veceru moze isto kuvano povrce a moze i isto kao za dorucak. Ne smeju da se jedu pite, peciva, kolaci, smeju ali samo u malim kolicinama. A ja to najvise volim.

Koliko mi dajes godina do tog trenutka ako jedem sta mi se svidja? Mislis na komplikacije sa ocima, bubrezima i kardiovaskularnim sistemom?

Draga moja....moj DM tip 2 otkriven je u novembru 2005.Dok sam se opasuljila,da ja koja najvise od svega volim da uzivam u "dobroj hrani "i ostalim zivotnim zdovoljstvima..(pusenje, voznja kolima,stresogeni posao,i nekontrole iako radim svakodnevno sa lekarima svih profila,gojaznost...debela genetika i td...)dakle,da imam secerka-on je radio svoj podmukli posao.:per::whistling::per:
EPILOG:vecu avgustu2006 sam prezivela infarkt miokarda,u martu2007 su mi odradjena 2 od predlozena3 by passa,od pocetne th tabletama,prekomaloh doza bazalnog insulina ,stigla sam na inteviziranu th na 4 doze sa3 vrste analoga. akao pride poklon imam i polineuropatiju i angiopatiju na donjim ekstremitetima.U zadnjih 6 mes. je 3x radjena intervencija na noznom palcu zbog uraslog nokta(ito na noziiz koje je za potrebe operacije srca izvadjena vena sapfena.i td.....I da znas ovo nije sve....alimi je muka odsebe same da vise pisem A IMAM SAMO 46 GOD>
SVE OVO ZATO STO SAM KAO TI HTELA DA VIDIM KOLIKO MI OSTAJE AKO I DALJE UZIVAM i SAMO PIJEM LEKOVE!!!!!:besna::besna::besna:
:think:po prirodi sam optimista pa sam ovaj put resila da podvucem crtu i objavim rat hrani

Eto pa sad ti sama izracunaj koliko vremena imas.:rtfm:
Stose mene tice, jako mi je tesko,imam95 kg,a propisanu dijetu od1500kcall, stalno sam nervozna,gladna,bojim se da bilo sta unesem u organizam,plasim se da izmerim glikemiju zbog stresa od visokih vrednosti....visim na netu uceci o dijetama, secernim jedinicama...u haosu sam,ali ne predajem se !
Ovih dana sam izasla iz bolnice,i ocekujem rehabilitaciju u Vrnjackoj banji pa se nadam da ce mi tamo pomoci oko ishrane ,a do tada MOLIM primere jelovnika od 1500Kcall-konkretno,kolicine i vrste hrane-HITNO:ok::worth::bye:

Koliko mi dajes godina do tog trenutka ako jedem sta mi se svidja? Mislis na komplikacije sa ocima, bubrezima i kardiovaskularnim sistemom?

Bez uvrede,ali ovo je nešto najdebilnije što sam ikada pročitala!!!:dontunderstand:

Neznam koliko godina imaš,ali budi sigurna da dijabetes ti nije ni najmanje "prijatelj" i ako sa njim možeš solidno,ako ne i odlično da živiš.Cena je disciplina,disciplina i samo disciplina.
Ja lično imam dijabet 6 godina.Bilo je i uspona i padova,lošijih i boljih rezultata,ali sve u svemu JA sam dobila tu bitku koja je na samom početku bila prilično teška.
Sada ja sam na insulinskoj pumpi,imam sina starog 8 meseci i samo zbog njega mi je drago što sam se borila da mi ništa u organizmu se ne upropasti.

I možda je to bitna stvar,pa ću ti reći:pre ili kasnije želećeš da imaš dete.Svako oštećenje usled šećerne bolesti nosi rizik po tebe.Svaka loša glikoregulacija utiče na bebu,koja može da bude rođena sa velikim anomalijama.

RAZMISLI!!!

Život nisu ni torte,ni kolači,ni peciva no ostale gluposti.Život je ono što će te učiniti srećnom za duži vremenski period,a ne samo dok ponovo ne ogladniš.

Veliki pozdrav...

Pozdrav svima, ja sam nov ovde...ali imam DM vec dooosta dugo...Zanima vas neki nedeljni plan ishrane...inace ja sam sportista, pada uporedim sa mojim...Radi se o tipu 1, imam 17 god...Inace cuo sam juce na B92 da je neka zena rekla kako isto ima sina od 17 god..i rekla je da Mi(dijabeticari) ne smemo ici u diskoteku?!?..ne smemo se ljubiti ?!?kakva GLUPOST...I jos jedno pitanje u vezi sa novim gripom:da li mi moramo odmah da se vakcinisemo..da li imamo neku prednost...???
Unapred hvala svima..:D

Pozdrav svima, ja sam nov ovde...ali imam DM vec dooosta dugo...Zanima vas neki nedeljni plan ishrane...inace ja sam sportista, pada uporedim sa mojim...Radi se o tipu 1, imam 17 god...Inace cuo sam juce na B92 da je neka zena rekla kako isto ima sina od 17 god..i rekla je da Mi(dijabeticari) ne smemo ici u diskoteku?!?..ne smemo se ljubiti ?!?kakva GLUPOST...I jos jedno pitanje u vezi sa novim gripom:da li mi moramo odmah da se vakcinisemo..da li imamo neku prednost...???
Unapred hvala svima..:D

Мислим да нећете ући у угрожену категорију становништва, тј. приоритет.

Pozdrav svima koji zive, bore se i 'muku muce' sa secerkom.
Imam 28god. i javljam se iz Nemacke u koju sma dosla pre godinu dana. Dijabeticar sam vec 13 god. od toga 5 na oralnim hipoglikemicima (za nepucene tip 2) da bi se uspostavila konacna dijagnoza moje netolerancije na ugljene hidrate koja glasi tip MODY, koji je prilicno redak kao dijagnostifikovan u nas jer smo u oblasti endokrinologije prilicno uskogrudi. Imala sma tu srecu da me je lecio tim subspecijalista koji ne zaostaje za svetskim strucnjacima.
Elem, vec 7 god. sam na insulinu. U pocetku to bese Insulatard da bih posle dve godine presla na insulinski analog-glargin iliti kako ja volim da ga zovem najpametniji insulin- Lantus. Tip MODY dijabetesa je modifikovana varijanta tipa 1 i tipa 2. Insulinski je zavistan zbog ocvanja celija pankreasa a ponasa se kao tip 2- t.j staracki dijabetes. Oni koji se razumeju u materiju tip 1 je okarakterisan kao autoimuna bolest i javlja se kod mladjih osoba ali se neretko desava da se postavi pogresna dijagnoza dijabeticarima poput mene- pa tip 1 zavisni dijabeticari cesto padaju u hipoglikoemije zbog lose glikoregulacije.
Ono sto sam za sve ove godine naucila dragi moji, to je da je alfa i omega zivota sa dijabetesom EDUKACIJA. A propo iste, uopste me ne cudi stav @Topmodelsice i nimalo je ne osudjujem. Devojka po sveku sudeci ne zna sta je snaslo kao ni vecina nas sto nije znala kad smo se prvi put suocili za bolescu.
Malo je lekara u Srbiji koji ce upoznati pacijenta sa siptomima, preventivama, metodama lecenja, psiholoskim tretmanima, terapijama, ishranom i sl. Malo je onih koji imaju tu srecu da se ukljuce u programe edukacije, kampove i odlaze na banjsko lecenje. I opet, potrebne su godine, t.j. iskustvo da bi se sopstveni organizam naucio, da bi se po automatizmu odredjivalo plan ishrane (bez vaga i merenja na kasicicu) i potrebna kolicina insulina u toku dana.
Svako ko se suoci sa dijabetesom- da se ne lazemo, zapada u depresiju. Ne znam nijednog bolesnog coveka koji zdravorazumno prihvata vest da boluje od ovakve hronicne bolesti. U tom smislu depresija, aksioznost, strah i ocaj se javljaju iz NEZNANJA. Poznavanje mehanizma delovanja insulina, fizi. aktivnosti, ishrane i jedan optimistican stav prema sebi i okolini je ako mene pitate recept za normalan zivot sa dijabetom.
Tesko je u pocetku menjati navike i nece niko umreti momentalno ako ima povisen secer, kao sto mnogi misle, vec je potrebno postepeno prihvatiti dijabetes kao jednu neminovnost, kao novog drugara prema kome se trebamo ophoditi sa paznjom. Vremenom se udje u rutinu i zivot postaje normalan, koliko i drugima, koliko i zdravima.

Doctor M cudi me da ti niko do sada nije odgovorio a vidim da ponavljas pitanje. Koliko sam shvatila ti si sportista- to znaci da je tvoj nacin ishrane daleko drugaciji od ljudi koji su pasivni- te se ne moze uporediti. MOj plan ishrane je 'buckuris' t.j. sto raznovrsnije i sto vise boja na tanjiru to bolje.
Primer:
Dorucak 9h- parce hleba od punog zrna, namaz omega-3 i 6 margarina ili nekog drugog niskokaloricnog i zdravomasnog namaza, pileca prsa ili jedno jaje, uz solju mleka ili jogurta.
24 i.j. Lantusa
Uzina 11,12h- kisela jabuka ili sveza sargarepa, nekad i kolaz za dijabeticare zasto ne

Rucak 15h- brokoli, sargarepa, krompir, celer,, karfiol na pari, belo meso na rostilju ili riba uz tonu sveze salate. U princpiu ja uz krompir, pirinac,testenine ne jedem hleb jer je suvisan.
Druge varijante su zdrava kuhinja jer rado kuvam, tipa gulas sa vrlo malo ulja, paradajz soka, crnog luka sa posnim svinjskim kockicama uz pire ili pileci pilav ili krompir corba sa mesom-mislim varijacija na temu povrce i meso u zdravoj formi ima hiljadu ako sepoznaju osnove kulinarstva. Moj suprug jede ono sto i ja i nikad se nije pozalio da je hrana bljutava i sl. tako da je velika zabluda da je hrana za dijabeticare odvratna.

Pre vecere ili posle obavezno setanje od sat vremena bez prestanka. Ti si sportista pa moras da uskladjujes obroke sa treningom.

Uzina oko 17h- vocka, casa mleka, keksici i sl.

Vecera 20,21h- u princpiu isto sto i za rucak samo drugaciji nacin spremanja, da ne bi bilo monotono :mrgreen:

Pred spavkanje u zavisnosti od vrednosti secera u krvi jos jedna mala uzina.
Neko ce reci da ja skoro i ne jedem Uh ali to nije tacno. Dala sam samo primer. U sustini jedem ja i torte i kolace ali isto tako znam da posle toga te UH moram da potrosim.

Mnogo je vazno znati uskladiti obroke sa tipom insulina i jedinica koji se primaju, kao i sa fiz. aktivnoscu.
Pre trudnoce (6.mesec) sam primala 12-14 i.j. insulina i jos uvek sma skolski primer studentima medicine kako se lepo zivi sa secerkom kad se zna i hoce. Do tih jedinica sam dosla kardio trennzima 3x nedeljno i sa sto manje UH a sto vise korisnih materija. kad se na sve to doda i pozitivan stav prema zivotu, hobiji, lep brak i zdrava veza onda se to zove JACK POT u svetu dijabetesa.

Eto dragi moji, toliko od mene. Pozdrav do narednog vidjenja:ok:

Da dodam i ja rec-dve na ovu temu:

26. godina,dijabetes mi je otkriven u 23. godini.
Pridrzavao sam se svega godinu dana po otkrivanju dijabeta i nisam
imao apsolutno nikakvih problema.Onda sam se opustio.Dozvolio sebi
luksuz nekontrolisane ishrane.I sve je bilo u redu nekoliko meseci.
Onda su poceli problemi.Oticanje nogu...Zamucen vid...Premor...
Zivci...Mokrenje nenormalnih kolicina urina...Zdranje i zdranje i jos
zdranja....Gubljenje kilograma....Lokanje vode....Epilog?
Zamalo koma.Dijagnoza na kraju svega:ketoacidoza,zivotno ugrozen
pacijent,itd itd...Sada se strogo pridrzavam svega,jer ne zelim vise
NIKAD da prezivim ono sto sam preziveo na urgentnom centru!
Sta hocu ovim tekstom da kazem: ne dozvolite sebi da bolest upravlja
vama,ma koliko tesko bilo!Vodite racuna sta,kada i koliko jedete,rekreirajte se,
zivite normalno ali vodite racuna o vasoj bolesti i to je sva filozofija.
Sad imam vezbu kad god mi se jede nesto sto ne bih smeo: samo se setim
stanja gusenja,suvih usta 2 dana bez kapi vode,trodnevne infuzije,katetera,
hiljadu igala pozabadanih u mene i ostalih cari sto ih bolnica nosi.
Verujte da me prodje zelja za bilo cim sto sam pozeleo,a sto ne smemo da
jedemo.Zajebi, zivi mi se jos :mrgreen:

P.S.
Price tipa ''koliko smem da se nekontrolisano ponasam,pre nego pocnu problemi"
izbacite iz glave.Pre nego sto problemi pocnu,moze vec biti prekasno.

E braćo i sestre po šećerku, baš mi je drago da ste aktivirali ovu temu!:klap:
Možda nas je to stalna priča o dijabetesu povodom dana dijab. probudila...

Ja sam tip 1, imam 32 godine, dobila sam ga sa 30. To su samo 2 godine, a ja kao da oduvek živim sa njim! Veomaaaa sam zadovoljna kako sam tog novog saputnika prihvatila, od početka se pridržavam th i sve je u redu. Sad sam trudna, pa se malo više bavim njime nego inače. Merim se, paaa, u proseku 6 puta dnevno.

Ja moram da priznam da se od početka nisam pridržavala nekih strogih tabela za ishranu, ja kontam da je to npr. što dobiješ u bolnici kao neki jelovnik samo okvirno... naravno, prilagodila sam ishranu, sve je to mnogo zdravije i manje kalorično nego ranije, ali daleko od toga da nešto gladujem... Ako pojedem više, gledam da odmah neku fizičku aktivnost ubacim, dovoljna je i brza šetnja. Na kontrolama mi je glikozni hemoglobin uvek oko 5.
Ja bih rekla da je dijabetes pored discipline i balans, i ko uspe da ga nađe, mislim da ima šansu da živi zdravije nego pre njega!

drugaru koji se interesuje za vakcinu, meni su rekli da ću kao trudnoca dijab.imati prednost, e sad da l zbog prvog ili drugog, ne znam.

pridružujem se apelu na našu Užičanku, zaboravih ime, da što pre ozbiljno shvati ovu našu boljku (koju politički korektno sada zovu stanje, a ne bolest;)).

ako neko ima iskustva sa trudnoćom i dijab, bilo bi mi drago da proćaskamo!:bye:

Ja, Snezana. Usla sma u 6-i i evo me u bolnici. Koji trip! Onog dana pisala od kuce.
Celu noc me bodu na dva sata pa i ne spavam jer ne mogu. Za par sati pocinje za mene licni horor-4x dnevno inuslin uz merenje UH i svakog grama.
Ne bih da te plasim ali kako su mi objasnili od 4-og, 5-og meseca pocinje u trudnoci da se odvia neki poseban proces kod nas dijabeticara i budi disciplinovana kad je merenje secera u pitanju. Ne znaci da ce se desiti ali budi na oprezu.
Sva sreca je pa ja primetim kad su mi suva usta i nocu kada padam u hipo, kao ovih dana pa sam merila i pre i posle obroka. Videvsi da to nije normalno trazila sam uput za bolnicu. Lantus je lepo radio svoje do sada a sada moram na Actrapid i Protaphane.
Javicu kako se situacija odvija.

Nerval, svako od nas to kad-tad dozivi- da shvati da je bolje kontrolisati nego sanirati posledice ;)

E Profin, baš mi je drago da si se javila!
:think::think: mene malo zbunjuje što si ti i do sad bila na Lantusu... Ovde se drugačije radi, otkad sam endokrinologu pomenula da planiram trudnoću pre godinu dana, prebačena sam na IKIT th, (actrapid 4,6,4 j.+ insulatard 8 j.). Važno je da u trudnoći dobijaš humane insuline, a ne analoge.

Upravo da sa 4 davanja insulina šećer držiš bolje pod kontrolom. Ja sam u 4. mesecu, jednom mesečno idem kod endokrinologa, sa dnevnikom samokontrola, nalazom glukoznog hemoglobina i krvnom slikom.
mislim da to što prelaziš na 4 davanja nije horor nego da je to najbolje moguće za trudnoću!

a to da, u prva 3 meseca organizam je mnogo osetljiviji na insulin, pa se daje manje jedinica nego inače, a onda od četvrtog postaje manje osetljiv nego inače, pa tada treba još više obratiti pažnju i korigovati doze... To ja sad upravo radim

ja ovde gledam da izbegnem bolnicu nego da telefonom i ambulantno to iskoordiniram sa dr... verujem da je u Nemačkoj ipak prijatnije tamo:zag:

Nerval, svako od nas to kad-tad dozivi- da shvati da je bolje kontrolisati nego sanirati posledice ;)

Mnogo bolje :)
Neko i ne dozivi da sanira posledice,nazalost.
Zaista drugacije gledam na celu stvar posle ovog sto sam preziveo,
da ne ispadne kako ja tu popujem nekom i ucim ga da bi trebalo da
se pridrzava svega propisanog,ali stvarno je tako.
Sve i da postoji reinkarnacija, ipak imamo samo jedan zivot,sada,trenutno,
nemojmo se zajebavati
:ljutko:

Следећу храну треба буквално "заборавити" :
- Бели рафинисани шећер;
- Маргарин;
- Производе који садрже соју;
- Индуструјски рафинисана уља ( овде се мисли и на она прљава уља која се користе за разне грицкалице).

Back