Pozdrav svima koji zive, bore se i 'muku muce' sa secerkom.
Imam 28god. i javljam se iz Nemacke u koju sma dosla pre godinu dana. Dijabeticar sam vec 13 god. od toga 5 na oralnim hipoglikemicima (za nepucene tip 2) da bi se uspostavila konacna dijagnoza moje netolerancije na ugljene hidrate koja glasi tip MODY, koji je prilicno redak kao dijagnostifikovan u nas jer smo u oblasti endokrinologije prilicno uskogrudi. Imala sma tu srecu da me je lecio tim subspecijalista koji ne zaostaje za svetskim strucnjacima.
Elem, vec 7 god. sam na insulinu. U pocetku to bese Insulatard da bih posle dve godine presla na insulinski analog-glargin iliti kako ja volim da ga zovem najpametniji insulin- Lantus. Tip MODY dijabetesa je modifikovana varijanta tipa 1 i tipa 2. Insulinski je zavistan zbog ocvanja celija pankreasa a ponasa se kao tip 2- t.j staracki dijabetes. Oni koji se razumeju u materiju tip 1 je okarakterisan kao autoimuna bolest i javlja se kod mladjih osoba ali se neretko desava da se postavi pogresna dijagnoza dijabeticarima poput mene- pa tip 1 zavisni dijabeticari cesto padaju u hipoglikoemije zbog lose glikoregulacije.
Ono sto sam za sve ove godine naucila dragi moji, to je da je alfa i omega zivota sa dijabetesom EDUKACIJA. A propo iste, uopste me ne cudi stav
@Topmodelsice i nimalo je ne osudjujem. Devojka po sveku sudeci ne zna sta je snaslo kao ni vecina nas sto nije znala kad smo se prvi put suocili za bolescu.
Malo je lekara u Srbiji koji ce upoznati pacijenta sa siptomima, preventivama, metodama lecenja, psiholoskim tretmanima, terapijama, ishranom i sl. Malo je onih koji imaju tu srecu da se ukljuce u programe edukacije, kampove i odlaze na banjsko lecenje. I opet, potrebne su godine, t.j. iskustvo da bi se sopstveni organizam naucio, da bi se po automatizmu odredjivalo plan ishrane (bez vaga i merenja na kasicicu) i potrebna kolicina insulina u toku dana.
Svako ko se suoci sa dijabetesom- da se ne lazemo, zapada u depresiju. Ne znam nijednog bolesnog coveka koji zdravorazumno prihvata vest da boluje od ovakve hronicne bolesti. U tom smislu depresija, aksioznost, strah i ocaj se javljaju iz NEZNANJA. Poznavanje mehanizma delovanja insulina, fizi. aktivnosti, ishrane i jedan optimistican stav prema sebi i okolini je ako mene pitate recept za normalan zivot sa dijabetom.
Tesko je u pocetku menjati navike i nece niko umreti momentalno ako ima povisen secer, kao sto mnogi misle, vec je potrebno postepeno prihvatiti dijabetes kao jednu neminovnost, kao novog drugara prema kome se trebamo ophoditi sa paznjom. Vremenom se udje u rutinu i zivot postaje normalan, koliko i drugima, koliko i zdravima.
Doctor M cudi me da ti niko do sada nije odgovorio a vidim da ponavljas pitanje. Koliko sam shvatila ti si sportista- to znaci da je tvoj nacin ishrane daleko drugaciji od ljudi koji su pasivni- te se ne moze uporediti. MOj plan ishrane je 'buckuris' t.j. sto raznovrsnije i sto vise boja na tanjiru to bolje.
Primer:
Dorucak 9h- parce hleba od punog zrna, namaz omega-3 i 6 margarina ili nekog drugog niskokaloricnog i zdravomasnog namaza, pileca prsa ili jedno jaje, uz solju mleka ili jogurta.
24 i.j. Lantusa
Uzina 11,12h- kisela jabuka ili sveza sargarepa, nekad i kolaz za dijabeticare zasto ne
Rucak 15h- brokoli, sargarepa, krompir, celer,, karfiol na pari, belo meso na rostilju ili riba uz tonu sveze salate. U princpiu ja uz krompir, pirinac,testenine ne jedem hleb jer je suvisan.
Druge varijante su zdrava kuhinja jer rado kuvam, tipa gulas sa vrlo malo ulja, paradajz soka, crnog luka sa posnim svinjskim kockicama uz pire ili pileci pilav ili krompir corba sa mesom-mislim varijacija na temu povrce i meso u zdravoj formi ima hiljadu ako sepoznaju osnove kulinarstva. Moj suprug jede ono sto i ja i nikad se nije pozalio da je hrana bljutava i sl.
tako da je velika zabluda da je hrana za dijabeticare odvratna.
Pre vecere ili posle obavezno setanje od sat vremena bez prestanka. Ti si sportista pa moras da uskladjujes obroke sa treningom.
Uzina oko 17h- vocka, casa mleka, keksici i sl.
Vecera 20,21h- u princpiu isto sto i za rucak samo drugaciji nacin spremanja, da ne bi bilo monotono
Pred spavkanje u zavisnosti od vrednosti secera u krvi jos jedna mala uzina.
Neko ce reci da ja skoro i ne jedem Uh ali to nije tacno. Dala sam samo primer. U sustini jedem ja i torte i kolace ali isto tako znam da posle toga te UH moram da potrosim.
Mnogo je vazno znati uskladiti obroke sa tipom insulina i jedinica koji se primaju, kao i sa fiz. aktivnoscu.
Pre trudnoce (6.mesec) sam primala 12-14 i.j. insulina i jos uvek sma skolski primer studentima medicine kako se lepo zivi sa secerkom kad se zna i hoce. Do tih jedinica sam dosla kardio trennzima 3x nedeljno i sa sto manje UH a sto vise korisnih materija. kad se na sve to doda i pozitivan stav prema zivotu, hobiji, lep brak i zdrava veza onda se to zove JACK POT u svetu dijabetesa.
Eto dragi moji, toliko od mene. Pozdrav do narednog vidjenja