Dijabetes (Shecerna Bolest)

WithdrawnWater:
Ne bi trebalo da ima uticaja, a sto pitas? Osim toga, sve zavisi od same konstitucije zene, njenih genetskih predispozicija, njenog stanja (tezine, pusenja, stresa, zdravstvenog stanja u celini).....
Kad je moja sestra dobila dijabetes, rekli su joj da je to zbog stresa. Onaj "II"., ne znam mu pravi naziv. Jedan ginekolog je na ultrazvuku video da ima cistu na jajniku, drugi je rekao da to nije cista. Tako da sad ona zapravo nema pojma, da l je ima ili nema. A, ovde na sajtu o policističnim jajnicima vidim da ima neke veze izmedju njih i dijabetesa. Trudnoću je iznela neosetno, sve je bio ok. Ima tridesetak kilograma više nego što treba, ali čim oslabi - šećer u krvi joj je sasvim normalan, i to bez lekova.
pozdrav

Pa narvno da ce svaki lekar reci da sa dijabetom mora se ziveti; fala bogu od toga se jos ne umire po pravilu. Ali to ne znaci da pacijenta nece leciti: naravno da se dijabet uspesno leci i mora se leciti (ne pod obavezno i izleciti!). Cemu ta ironija - kao da lekari unapred otpisuju ljude obolele od dijabeta?? I uostalom, sta ste Vi ako niste lekar?

intra:
Da li ste čuli za neko navodno japansko voće, kojeg trgovci zovu kumkat, koje navodno snižava nivo šećera u krvi i uopšte je dobro za dijabetičare? Naziv izgleda nije dobar nema na netu ništa.

Voće se zove kumkvat. Izgleda kao mala narandža( malo manja od oraha) i jede se sa korom. Drvo je malo tako da se može držati i na balkonu. A da li je dobar za dijabetes, to ne znam.

Pozdrav od slatke bracje i sestara iz Sremske Mitrovice...... Naime ovde smo svi clanovi udruzenja za borbu protiv šb..... Ima nas u rasponu od nesto malo do nesto puno godina ali u proseku oko 25 (ovde mi sufliraju za godine). Uglavnom smo svi višegodišnji dijabeticari pa ukoliko imate neko pitanje, savet, sugestiju ili samo poznanstvo pisite nam dijabetasm@yahoo.com. Inace muku mucimo sa finansiranjem udruzenja pa ako imate nekog iskustva... svaki savet i pomoć je dobro dosla

Ja sam imala dijabetes u trudnoci.Imala sam srecu pa sam bila na dijeti.Mogu da zamislim tek kako je vama na insulinu.I ovo je ubistvo sa dijetom do kraja zivota...Ko ce da mi kaze da se necu nervirati sto ni za zdravu hranu nemam dovoljno novaca,a tek za zasladjivace i sl?

Moze li mi neko reci, ko ima problema sa jutarnjim hipoglikemijama, kako izlazi na kraj. 26 mi je godina i postujem savete lekara ali ovo je nepredvidljivo (desi se nekad i preko dana) a sto je najgore tada nisam svestan sta se dogadja pa brat ili roditelji reaguju (ako moze, blaze je - necim slatkim) ili ako je ozbiljnije injekcijom Glucamon. Pozdrav svima

Imam jedno pitanje za doktora a i za sve ostale... Imam drugaricu koja ima devetnaest godina, boluje od dijabetesa od pete ili seste godine i uzima insulin cetiri puta dnevno. Medjutim jako cesto jede slatkise izgovarajuci se kako joj je bas tada nizak secer pa mora nesto da pojede (a primetila sam da krije aparat kad meri secer u mom prisustvu da ja ne bih videla rezultat, mada sam se to mozda i istripovala, nisam sigurna), a to ne sme je l' da? Ona je inace jako nezgodne naravi pa ne smem nista da joj kazem. Jesu li slatkisi mnogo opasni, kakve mogu biti posledice i kako ja njoj da pomognem? Je li neko od vas ljubitelj slatkisa sa slicnim iskusenjima i je li neko ima slicnih iskustava? Ja sam mozda malo smesna posto nemam pojma ali samo sam zabrinuta...

fortune_100:
Imam jedno pitanje za doktora a i za sve ostale... Imam drugaricu koja ima devetnaest godina, boluje od dijabetesa od pete ili seste godine i uzima insulin cetiri puta dnevno. Medjutim jako cesto jede slatkise izgovarajuci se kako joj je bas tada nizak secer pa mora nesto da pojede (a primetila sam da krije aparat kad meri secer u mom prisustvu da ja ne bih videla rezultat, mada sam se to mozda i istripovala, nisam sigurna), a to ne sme je l' da? Ona je inace jako nezgodne naravi pa ne smem nista da joj kazem. Jesu li slatkisi mnogo opasni, kakve mogu biti posledice i kako ja njoj da pomognem? Je li neko od vas ljubitelj slatkisa sa slicnim iskusenjima i je li neko ima slicnih iskustava? Ja sam mozda malo smesna posto nemam pojma ali samo sam zabrinuta...
Odgovor t je dala osoba koja je napisala post iznad tebe.
Dijabeticari mogu da upadnu u hipoglikemiju i oni vec znaju kada se desava takva situacija da uzmu nesto slatko kao prva pomoc.
Ako se to desava suvise cesto pitanje je da li tvoja drugarica ima dobro regulisanu terapiju.

Pre neki dan mi se dogodilo nesto cudno...imao sam bol u stomaku ,mucninu zujanje u usima, treperenje misica itd..posto mi otac ima secernu bolest i ima aparat rekoh da i ja proverim ...to vece sam imao 7,6....ujutro sam ustao i odmah izmerio rezultat je 6,6..jutros sam ponovio test i pokazao je 7,3...inace imam 32 godine volim jaku i masnu hranu (i konzumiram je)..povremeno mi se suse usta(inace pijem jako puno tecnosti) i imam trnjenje prstiju povremeno...e sad moje pitanje je da li trebam da se obratim lekaru ili je taj povecan secer od ovih praznika i bogatih trpeza..hvala unapred na odgovorima

Pitanje je kada si tacno merio secer u krvi,pre obroka, posle obroka, koliko tacno posle obroka.
U svakom slucaju s obzirom na pozitivnu porodicnu anamnezu ne bi bilo na odmet uraditi OGTT (oralni glukoza tolerans test) ili da mnogo ne davim, javi se svom lekaru.

S obzirom na tvoj stil zivota tj. ishrane i na simptome koje navodis,svakako bi bilo dobro da posetis lekara opste prakse za pocetak.
Verujem da ce te on uputiti da uradis najosnovnije laboratorijske analize krvi i,shodno njima,preduzeti adekvatne mere,ako je to potrebno,a ti,posto si svestan loseg nacina ishrane,preduzmi nesto po tom pitanju za pocetak.Sad je pravi momenat.

Minut-dva kasnije:
Hehe,preduhitri me dr. :)

Back