Dijabetes (Shecerna Bolest)

Nemam problem sa tim da ljudi probaju i neku alternativu, naročito kad je reč o bolestima koje današnja moderna medicine ne može da leči. Druga strane medalje je da nikad niko nije izlečen od dijabetesa tip 1, dok je priča sa tipom 2 drugačija, ali to su apsolutno različite bolesti. Znam da makrobiotika donosi dobre rezultate, pa čak i kod tipa 1 značajno smanjuje potrebu za insulinom, samo to nije lečenje, već unos određenih ugljenih hidrata, restrikcija kod proteina (naročito životinjskih), pa i masti.

Moje misljenje o dijabetesu znaci ovako

1----- Bolesno zemljiste znaci bolesne biljke, zivotinje i ljude[dolazi do bolesti]

Znaci industriski najrazvijenije zemlje Evrope imaju veoma visok postotak diabeticara, a takodje i druge velike zemlje kao sto su Indija , Saudiska Arabija,Kina...

Od takvog zemljista.[proizvodi se hrana kako za ljude tako i za zivotinje. Ta hrana nema dovoljno enzima, minerala, peptida , kiselina.......... i sav taj nedostatak odrazi se na covekov organizam[bolest a tako je i kod diabetesa.]. Do prije pet -sest godina Srbija nije imala oko trista hiljada diabeticara , sada se cifra priblizava milijunu ljudi . Sta da pricamo kada nema diabetickog savetovalista .

Konkretno -covekov organizam treba sve te minerale , vitamine, enzime , kiseline...

U danasnjoj industriskoj proizvodnji toga nema od hleba, mesa, industriskih konzervi, mleka, hamburgeri, gazirani sokovi, grickalice.............[kada covjek jede to on izgleda nahranit ali nema nista od svih vitamina minerala itd..Posebno modifikovana hrana[gmo].

Sve sto je prirodno sto ne prolazi industrisku proizvodnju imamo to , samo treba koristiti u svoj prehrani .a takodje i diabeticar

Srbija ima jos najzdravije , zemljiste, biljke , hranu ali mi uvek volimo vise tudju hranu, biljke , cokolade, bombone, mesne preradjevine......... a sta se tamo proizvodi i gde to nikoga ne zanima i sastav te hrane kad se uveze u zemlju Srbiju.

Reefer
uz postovanje , diabetes 2 nije nasled iz moga iskustva .pre bih se licno slozio sa gore navedenim sto sam napisao, a sta se tice mlecnog proteina , mi pijemo mleko koje nije mleko[da li od praska ili nema sav sastav vitaminski]

Naravno da je nasledni faktor kod dijabetesa tip2 najvažniji, i ide, ako e ne varam, preko 80%. Ukoliko vam je otac ili majka dijabetičar tipa 2, ogromna je veravotnoća da i vi budete. Problem je što ljudi kasno saznaju za ovu bolest, jer se simptomi veoma sporo pokazuju, godinama, za razliku od tipa1 gde se veoma brzo ispolje usled prestanka rada pankreasa.
Uz rano otkrivanje simproma, lečenja tipa2 je moguće i sigurno uspešno. Ne verujem da je potpuni oporavak moguć, ali dobro stanje bez potreba za uzimanjem lekova ili insulina, sigurno.
Mlečni protein, bez obzira da li je seoska krava sa planine, najzdravija, je težak atak na naš organizam. To tvrdi i savremena medicina, makrobiotika i bilo koja druga alternativa.

Ja imam dijabetes godinu dana, takodje sam cula veomaa losa iskustva, a onda sam vremenom shvatila da jedino sto pomaze zapravo jeste sport, zdrava ishrana. Iskreno receno i ja se plasim pored svih tih strasnih iskustva, ali eto mladi smo i savesni za toliko da znamo sta smemo, a sta ne.:)
Iako znam da je nemoguce, nadam se da cemo svi da se izlecimo jednog dana.:)

Ja imam dijabetes godinu dana, takodje sam cula veomaa losa iskustva, a onda sam vremenom shvatila da jedino sto pomaze zapravo jeste sport, zdrava ishrana. Iskreno receno i ja se plasim pored svih tih strasnih iskustva, ali eto mladi smo i savesni za toliko da znamo sta smemo, a sta ne.:)
Iako znam da je nemoguce, nadam se da cemo svi da se izlecimo jednog dana.:)
Ne postoje neizlečive bolesti, postoje samo neizlečivi ljudi - koji neće da menjaju loše navike.
Tebi je sve dato da pobediš tu bolest, samo je pitanje da li si spremna da "ratuješ" tj da daš organizmu ono što on traži od tebe da bi eliminisao bolest.

Ako je tip 1 u pitanju, nema izlečenja u današnjoj medicini. Ali ima rešenje, merenje, merenje i redovno uzimanje insulina, bez straha od doktorskih "pravila". Ukoliko je tip 2, to je sasvim druga priča, tu je oporavak veoma izvestan.

Ti si nastao od samo jedne ćelije, jedne stanice, koja ima sve informacije o tebi. Iako su ćelije pankreasa uništene, to ne znači da je njihova informacija izbrisana. Svaka ćelija, bilo da se radi o ćelijama kože, moždanim ćelijama i td. sadrže u sebi informacije (gene) o ćelijama pankreasa, ali s tim što su ti geni u tim ćelijama "uspavani". Ti "uspavani" geni, imaju mogućnost da se ponovo aktiviraju i stimulišu ponovno stvaranje ćelija pankreasa. Sve to ako poštujemo zakone života.
Imaš slučaj gde osoba u saobraćajnoj nesreći povređuje pankreas, zbog povrede lekari uklanjaju čak 75% pankreasa, pankreas nije bio u stanju da proizvodi insulin, i da bi se posle izvesnog vremena aktivirale ćelije pankreasa i ponovo počele da proizvode insulin. To je kao i mnogobrojni slučajevi sa pacijentkinjama koje su odstranile jajnike, a da organizam ipak nastavi da proizvodi estrogene. Za savremenu ateističku medicinu to je "misterija".

Lepo je pisati o "zakonima života" ali mi živimo u realnom svetu, prilično surovom. Pošto je ovde reč o dijabetesu tip 1, i uništenju Langerhansovih ostrvaca, tj. nestanku β-ćelija nema reči o regeneraciji, Zato bi i suština lečenja u budućnosti bila u sprečavanju autoimunog procesa, a ne nekakvo izlečenje. Čak i da dođe do regeneracije tih ćelija, prilikom prvog odgovora tela na virus ili nešto slično, došlo bi do ponovnog pokretanja autoimunog sistema i uništenja β-ćelija.
Povreda pankreasa u saobraćajnoj nesreći ne vodi dijabetesu tipa 1, osim ako se ne pokrene proces usled stresa.
Ne znam šta smatraš ateističkom medicinom? Ima li neke verske medicine? Doktora i farmaceuta ima i vernika i agnostika (ja ne verujem u postojanje ateista)?

Сада сам још сигурнија да му и поред Google не би било јасно..

Какав трн у оку..?
Само не волим када се већ болесним људима нуде шарене лаже..
Веома често виђам дијабетичаре које лече на неадекватан начин...Као резултат тога многи од њих добију промене на очном дну и жутој мрљи ( то има везе са поменутим метаболичким проблемом).
Узнапредовале промене воде ка слабљењу функције ока и на крају до слепила...
Надокнада инсулина, који панкреас оболелог не производи довољно.. је најадеткавтнији начин лечења + прилагођена исхрана..

Pozdrav drugarice z:)
Samo bih da napomenem da bi zdrava ishrana trebala da bude bliska svima, ne samo onima koji to moraju. I mala zamerka na rad endokrinologa u Srbiji (ima ih puno). Oni prilagođavaju ishranu zadatim dozama insulina, što nikako ne može biti dobro. Ja sam radije za prilagođavanje količine insulina ishrani. Naravno da su tu pare glavni problem, jer to košta malo više, ali naše zdravstvo izdvaja strašno malo za neophodne potrebe dijabetičara da je to sramota.
I da dodam da uz upotrebu insulina i redovno merenje, dijabetičari mogu veoma dugo da žive bez ikakvih zdravstenih problema. Kad bi naše ministarstvo bilo malo liberalnije, to stanje bi bilo još bolje i kod većeg broja pacijenata.

Pozdrav drugarice z:)
Samo bih da napomenem da bi zdrava ishrana trebala da bude bliska svima, ne samo onima koji to moraju. I mala zamerka na rad endokrinologa u Srbiji (ima ih puno). Oni prilagođavaju ishranu zadatim dozama insulina, što nikako ne može biti dobro. Ja sam radije za prilagođavanje količine insulina ishrani. Naravno da su tu pare glavni problem, jer to košta malo više, ali naše zdravstvo izdvaja strašno malo za neophodne potrebe dijabetičara da je to sramota.
I da dodam da uz upotrebu insulina i redovno merenje, dijabetičari mogu veoma dugo da žive bez ikakvih zdravstenih problema. Kad bi naše ministarstvo bilo malo liberalnije, to stanje bi bilo još bolje i kod većeg broja pacijenata.
Ехеј, здраво и теби...:)
Више пута сам писала о здравој исхрани и колико је битна за превеницију било које болести...
Не слажем се да се количина инсулина прилагоди исхрани...То би значило узимај било коју врсту и количину хране ,само повећај дозу инсулина..
То је тотално погрешно....Али о томе би много више реако неки нутрициониста...

Инсулин+прилагођена исхрана+умерена физичка активност = дугорочно добро контролисана гликемија...:)

Pikax
[ quote]Koja je razlika u lancu insulina kod zdrave osobe i sintetskog ? Konkretno.[/quote]
ti mene stalno nesto ispitujes, ne ljutim se ja , niti nesta drugo , ali kako mogu da komuniciram normalno s Reeferom, a sta da ja tebe pitam da li je dijabeticka predkoma-koma izleciva standardnom medicinom. ti ces naci sto podpitanja a ja cu reci da je izleciva kod dijabetesa 1 tradicionalnom medicinom. nismo na casu razmjenjujem misljenje

Ехеј, здраво и теби...:)
Више пута сам писала о здравој исхрани и колико је битна за превеницију било које болести...
Не слажем се да се количина инсулина прилагоди исхрани...То би значило узимај било коју врсту и количину хране ,само повећај дозу инсулина..
То је тотално погрешно....Али о томе би много више реако неки нутрициониста...

Инсулин+прилагођена исхрана+умерена физичка активност = дугорочно добро контролисана гликемија...:)

Pa nisam mislio baš da se jede pomfrit i pohovano meso sa kilo 'leba svaki dan. z:)
Zdrava ishrana se podrazumeva, ali u zavisnosti od vrste obroka (a nemaju svi jednak broj ugljenih hidrata, ili po novome kako se broji, kalorija) treba prilagododiti i doze insulina. Odricanje od svega ne vodi kvalitetnom životu, Zašto zabraniti dijabetičaru da uzme parče torte ili čokolade? Čak i da uzme slatkiše namenjena ishrani dijabetičara, mora da poveća unos insulina.

Pikax

lečim je ja , lično. sada ti meni odgovori na sva moja postavljena pitanja, konkretno.

A ja ti zelim uspeha, pitala si me, .Dijabetčna ketoacidoza ili hiperosmolarna koma ? Kako rešavaš dehidrataciju ?

U zdravom organizmu koji ima funkcionalani ispravan metabolizam nivo glukoze odrzava se sadejstvom ;Insulina-kortikalnih hormona-i lucenjem hipofize

Kod bolesne osobe Dijabeticka ketoacidoza nastaje zbog nedovoljne kolicine INSULINA, s povecanim izlucivanjem stresnih hormona ,KORTIZOLA, ADREALINA. i HORmmona rasta.

Dijabeticka {dka] se sastoji od biohemiskog trojstva hiperglikemije, ketonemije, metabolicke acidoze. DKA nastaje zbog - ne postoji razmena , ugljenohidrata, proteina, lipida, slom glikogen prodavnice[secera za energiju]hidrolita [razgradnja]tkiva masnih tkiva, i mobilizaciju aminokiselina iz misica,
trigliceride i aminokiseline iz perifernih tkiva

DKA i HHSbolesti su slicne , U HHSnema dovoljno insulina da spreci lipolizu i ketogenesisa ali i neadekvatan uzrok koriscenja glukoze. O uzrocima nastanka neprikladan insulin, stres nezgoda, embolijapankreatitis.....

Hiperglikemija u DKA je rezultat povecanja glukogenoza, povecan, glukogenolisis, smanjuje iskoristenje glukoze od strane jetre, misica , masti

U STANDARDNOJ MEDICINI {NAUCI} NIJE JASNO OVO; ZASTO JE ODSUTAN KETOSIS- je prirodan proces kad se masti pretvaraju u energiju tela obicno kad nema dovoljno glukoze, ugljenohidrata za energetske potrebe tela. UMESTO toga mast je razbijena u energiju kao i' ketonska tela' su molekularne nus proizvod ovog procesa tela, metabolizma.Medjutim kada ketonskih preteran nivo nastupa dka.

Da ne duzim dalje u standardnoj medicini TERAPIJA je nadoknada kalijuma,bikarbonati, fosfati magnezijuma....
U ovakim slucajevima bolesti , ishod je neizvestan , dolazi do cestih oscilacija, predkoma , koma, , ukoliko je doslo do ostecenja hipofize, bolesti nastupaju posledice po kontrolu bolesti i lecenje.

IMoje misljenje jeste ovo da se DKA i predkomna stanja, koma , mogu kontrolisati, izleciti, znaci da oboljela osoba nema vise predkoma -koma-ketona-hiper glikemija,

OVO STO SAM rekao nije moguce samo ako je doslo do ekstremnog ostecenja hipofize,[posledice i dalji razvoj bolesti su poznati] samo u tom slucaju bez obzira na pankreas[b celije, ili jetru..

Обрисала сам преко 150 порука.
Свака вам част.
Svaka tebi cast na trudu i vremenu! Samo jos da se ubuduce ljudi dozovu pameti pa alternativne nacine objavljuju na za to primerenom mestu koje postoji pod tim naslovom!

Recepata ima na Internet-u koliko hoces. Ne znam koliko je dozvoljeno stavljati linkove ali uvek moze da se progugla... :)

Ali nesto sto je meni pomoglo da vise ne uzimam insulin, a to je, pored fizicke aktivnosti, jedem sve ali u kontrolisanim kolicinama. Pri tom redovno merenje SUK-a dva sata nakon obroka i zapisivanje rezultata ali i hrane koja se pri tom konzumirala, pa se tokom vremena stvori vrlo istancan osecaj sta i koliko...! :) Ne jedem przeno na dosta ulja, pohovano, masno... Ali za N.G. sam pojeo i sarme i pecenje (doduse jagnjetinu, prasetina me ne zanima inace) i tortu i malo kupinovog vina... Ma sve moze da se jede ali je kolicina jako bitna. Znaci, vrlo bitno, pricam za Tip 2! Tip 1 je malo drugacija prica i to prepustam nekom drugom. :)

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Обрисала сам преко 150 порука.
Свака вам част.

Dobro je, taman sam se spremao da ti pišem i zamolim da se obrišu delovi, ali tema vrati. z:)
Ljudi ne trebaju da se plaše dijabetesa, malo preciznosti i veoma malo obaveze, po pitanju merenja i/ili uzimanja insulina. I najvažnije, najviše poverenja treba imati u samog sebe, ti sebi određuješ doze i hranu.

Па добро Сцеко, ти си дефинитивно победио свој дијабетес и то је јако похвално.
Можда да напишеш књигу о томе да се издаје? И не шалим се!
Hvala ali nemam ja dovoljno za knjigu. Ali ako bude, mozda...Inace ima ovde na temi mojih postova koji dovoljno dobro objasnjavaju kako sam dosao do toga da vise ne uzimam insulin! Medjutim, ima jedna veoma dobra, korisna i poucna knjiga koja ima i On Line izdanje (ima, naravno i stampano izdanje) i vredi procitati je. Autor je Stela Prgomelja a naslov je "Moj džepni pankreas" i bazirana je na licnim dugogodisnjim iskustvima i sa jako puno korisnih saveta. Vise na linku:

http://www.diabeta.net/literatura/moj-dzepni-pankreas-on-line-izdanje

EDIT
Da dodam jos jedan koristan link za seriju knjiga autora Violete Oreskovic koje su bazirane na ishrani Dijabeticara. Njen sin je dugogodisnji Dijabeticar i svi recepti su "domaca radinost" a provereni su nebrojeno puta od mnogo ljudi koji su Dijabeticari.

http://www.carobna-kuhinja.com/

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Da li neko od forumaša ima iskustva sa upotrebom Stevie (Stevia rebaudiana)? Ukoliko ima, može li neki savet koji oblik je najbolje koristit i za šta. Kako se ponaša pri pečenju, koje količine se koriste, kakav je ukus... Ukoliko treba, možemo i novu temu da pokrenemo, jer Stevia nije dobra samo za dijabetičare.

Video sam da ima raznih proizvođača po apotekama, a znam da ovaj sajt relativno dugo postoji. Ukoliko moderatori misle da bi ovo mogli biti reklamiranje, neka uklone link ka prodajnom sajtu:

http://sr.wikipedia.org/sr/Стевија

http://www.steviarebaudiana.rs/?gclid=CK2t38XfjK4CFQIYzQodUmU-hA

Back