Dijabetes (Shecerna Bolest)

:) Obzirom da me neodoljivo podsecas na one sto nesto prodaju pa sta god kazes oni nastavljaju svoju pricu sa smeskom i jedino resenje je da zatvoris vrata, da skratimo. Ja imam rezultate koji potvrdjuju ono sto kazem. Ti nastojis da ubedis ljude da slede tvoja razmisljanja bazirana na necemu sto si procitao, cuo, smislio... Za sada je cinjenica da je Diabetes neizleciv, ti tvrdis suprotno, sa smeskom. Ako dovedes izlecenog Diabeticara bicu tvoj sledbenik do kraja zivota. Voleo bih da si u pravu ali mrka kapa. Ende!

Pozdrav!

У ,,папирима" које је добио приликом дијагностификовања ШБ 1991. наведена је као горња граница 6,4mmola/l.
Можда је, слично границама за холестерол, и вредност за шећер мало пооштрена али то није трагедија.
Чак је питање колико се таква вредност може сматрати одговарајућом спрам година, пошто се у познијим годинама толеришу веће вредности.
Осим тога и за здраве људе постоје различити приступи, рецимо нико неће бити примљен на обуку за пилота борбених авиона у Русији, САД итд ако у 16 или 17 години ујутро, а на празан желудац и после осам сати од последњег оброка има шећер преко 3,5.

Da ne zaboravim! 6,4 je referentna gornja granica za zdravog coveka. Odnosno 6,1, odnosno - do nedavno 5,8! Vrednost nije poostrena nego naprotiv!

Nemaju veze godine, ne tolerisu se vece vrednosti sa godinama jer je organizam stariji a samim tim i osetljiviji, SUK negativnije utice na kardiovaskularni sistem, nervni sistem...

3,5mmol/l je donja granica a kad je rezultat nizi od toga nastaje hipoglikemija koja je jako opasno stanje (inace mnogo puta opisano, nema potrebe sada to da navodim - ako treba mogu, kazi...!). Puno puta sam bio u hipoglikemiji, naucis znake da ce se to desiti za par minuta ili je vec pocelo i smesta reagujes jer svako odlaganje rezultira nesvesticom, komom...! Vrlo neprijatno. Normalan, zdrav covek nikada, ali nikada ne dolazi u hipogligemijsko stanje.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
:) Obzirom da me neodoljivo podsecas na one sto nesto prodaju pa sta god kazes oni nastavljaju svoju pricu sa smeskom i jedino resenje je da zatvoris vrata, da skratimo. Ja imam rezultate koji potvrdjuju ono sto kazem. Ti nastojis da ubedis ljude da slede tvoja razmisljanja bazirana na necemu sto si procitao, cuo, smislio... Za sada je cinjenica da je Diabetes neizleciv, ti tvrdis suprotno, sa smeskom. Ako dovedes izlecenog Diabeticara bicu tvoj sledbenik do kraja zivota. Voleo bih da si u pravu ali mrka kapa. Ende!

Pozdrav!
S tim što ja ovde ništa ne prodajem, već se "kupac" pravi pametan...i taj kupac je došao pred moja vrata. :)
Da, sve sam smislio...e jadan ti....bolje da prekinemo da te još više ne bih upozano.
Još kažeš da je dijabetes neizlečiv, i da je to činjenica....zaista nema potrebe za dalju diskusiju.

Bravo za odgovore koje ste poslai meni a ja sam ih namenio paopkaru.
Ovako kako se vi izražavate, tako ja doživljavam prave forume.
diskusiju snagom argumenata i podataka, bez uvreda iubeđivanja da postoji samo jedna istina ( moja ili tvoja.).
Važnost foruma i njegova snaga je upravo u količini informacija a svako će da reši za sebe šta mu je činiti i dali če neku informaciju da prihvati za svoju dobrovit.
Ipap ovo nisu akademski krugovi gde se devata vodi kroz naučne formule razumljive uskom krugu ljudi.

Pozdravljam vašu konstruktivnu debatu i smirene i konkretne odgovore.

Tako ćete shvatiti šta je dijabetes.

Pošto radim kao savetnik u ishrani, mogu ti dati dosta korisne savete vezane za način ishrane pošto si dijabetičar.

1) Jedi obroke koji sadrže protein i na bazi su složenih ugljenih hidrata - takvi obroci održavaju optimalan nivo šećera u krvu

2) Trudi se da ako unosiš slatko, da ga unosiš u razmacima, po pola sata, sat

3) Ne preskače obroke, jedi 5x dnevno

4) Pij što više vode, 1 litar na 25kg težine

Moj otac ima diabet tip II, i za god dana mog savetovanja u ishrani je smanjio unos tableta za rad pankreasa.

Poslednja izmena od moderatora:
Tako ćete shvatiti šta je dijabetes.

Pošto radim kao savetnik u ishrani, mogu ti dati dosta korisne savete vezane za način ishrane pošto si dijabetičar.

1) Jedi obroke koji sadrže protein i na bazi su složenih ugljenih hidrata - takvi obroci održavaju optimalan nivo šećera u krvu

2) Trudi se da ako unosiš slatko, da ga unosiš u razmacima, po pola sata, sat

3) Ne preskače obroke, jedi 5x dnevno

4) Pij što više vode, 1 litar na 25kg težine

Moj otac ima diabet tip II, i za god dana mog savetovanja u ishrani je smanjio unos tableta za rad pankreasa.

Sve je to lepo ali je ujedno vrlo uopsteno i jako dobro svima poznato. Imas li nesto da kazes sto bi bilo konkretnije a korisno za Diabeticare?

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Molim za pomoc!
Tata mi koristi insulin, Mixtard 30, ako se ne varam, sam sebi daje penkalom, vec nekih godinu dana..
U poslednje vreme sebi insulin daje posle dorucka, a ja mislim da je sebi davao pre dorucka???:eek: :eek: :eek:
Moje pitanje je--- DA LI JE VEROVATNIJE DA INSULIN KORISTI PRE ILI POSLE DORUCKA?
P.S. Htela bih da znam odg na ovo pitanje, jer je tata tvrdoglav i ne mogu sa njim lepo da porazgovaram, jer on tera po svom!
Hvala!

Znaci, sad sam dosao sa redovnog javljanja doktoru (u mom slucaju Dr. Svetlana Zoric). HbA1c = 4,3 (23-nova jedinica mere) a sve ostalo (Holesterol...) malo nize od sredine referentnih vrednosti. Zadnjih 6 meseci 6 jedinica Insulina u 22h a sad i bez toga. Doktorka mi je skinula Insulin potpuno. Morao sam da se pohvalim! :))

Pozdrav!

Znaci, sad sam dosao sa redovnog javljanja doktoru (u mom slucaju Dr. Svetlana Zoric). HbA1c = 4,3 (23-nova jedinica mere) a sve ostalo (Holesterol...) malo nize od sredine referentnih vrednosti. Zadnjih 6 meseci 6 jedinica Insulina u 22h a sad i bez toga. Doktorka mi je skinula Insulin potpuno. Morao sam da se pohvalim! :))

Pozdrav!
Значи твој метод успева!
Драго ми је за чути.
Све најбоље. :)

Naravno da uspeva. Nikakav problem i da kod svih koji imaju tip 2 isto tako uspesno deluje. Zapravo je sve prosto. Puno merenja ali pod uslovom da se svako merenje belezi u svesku samokontrole (navesti sve u vezi obroka, jako bitno!) tako da se posle par meseci ima odlican pregled kako koja vrsta hrane i namirnica deluje na SUK. Onda je prosto, samo dodati fizicku aktivnost i sve je ok.

Prvi dan bez insulina,subota naste 5,3 posle obroka do 7,2.

Drugi dan bez insulina naste 5,2 posle obroka cemo videti, za rucak planiram malo nesto sa rostilja...

Drugi dan bez Insulina, rucak cevapi sa dosta luka, komada 5 merenje = 6,4. Sto se rostilja tice, sveska samokontrole kaze, uvek je bilo merenje od 5,1 do 6,8. Rostilj samo sa pravog rostilja na cumur. One varijante sa plotnom na plin inace nisam nikada voleo to m...i je kao iz tiganja. Znaci merio sam sve sa rostilja, cak i rolovana dzigerica, rolovano belo meso, punjena pljeskavica... Sve je uvek bilo u tom okviru merenja. Videcemo za ostalo. Da... meni je potpuno dovoljna kolicina od 5 cevapa. Nekada bez 30 nisam imao rezona da sedam za sto! :)

I tako... Nije lose procitati ono sto sam ranije napisao. Ali nije pravilo da ono sto meni, mom organizmu prija, odgovara moze bukvalno da se primeni za druge. Samo je princip kojim sam se vodio sigurno delotvoran. I jos jednom, rec je o Diabetes-u Tip 2. Tip 1 je sasvim druga prica!

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Bas mi je drago, uvek sam govorila da covek ako hoce da ozdravi mora sam da se pre svega informise detaljno o svojoj bolesti ,zatim da nadje dobrog(strucnog i posvecenog pacijentu) doktora ali je ipak najveci deo na pacijentu da bi sve dobro bilo. Ja veceras iscitavam jer muz je imao pre mesec dana 6,6 pa prosle nedelje 6,2 a samo mu rekao doktor da ne stavlja secer u kafu .Nista vise

Pozdrav!

Bas mi je drago, uvek sam govorila da covek ako hoce da ozdravi mora sam da se pre svega informise detaljno o svojoj bolesti ,zatim da nadje dobrog(strucnog i posvecenog pacijentu) doktora ali je ipak najveci deo na pacijentu da bi sve dobro bilo. Ja veceras iscitavam jer muz je imao pre mesec dana 6,6 pa prosle nedelje 6,2 a samo mu rekao doktor da ne stavlja secer u kafu .Nista vise

Takvog lekara treba izbegavati po svaku cenu! U stvari, najmanji je problem sam secer kao namirnica. Ako se shvati da je "svaka hrana secer" onda je lako. Ukratko, svaka vrsta hrane koja se konzumira se u organizmu razlaze na "proste secere". I meso je na kraju "prost secer". Masnije meso je vise secera i ostalih stetnih stvari... Da ne sirim pricu, puno toga je vec ispricano. U svakom slucaju, nije dovoljno jednom nedeljno meriti secer u krvi. Cesto merenje sa korigovanjem ishrane na bazi rezultata merenja sigurno daju pozitivne rezultate. I najvaznija stvar, naci dobrog lekara!!! Ja preporucujem Dr. Svetlanu Zoric - Klinicki Centar, radi petkom od 13h pa nadalje. Za prvi kontakt mora se doci licno.

Pozdrav!

]
Takvog lekara treba izbegavati po svaku cenu! U stvari, najmanji je problem sam secer kao namirnica. Ako se shvati da je "svaka hrana secer" onda je lako. Ukratko, svaka vrsta hrane koja se konzumira se u organizmu razlaze na "proste secere". I meso je na kraju "prost secer". Masnije meso je vise secera i ostalih stetnih stvari... Da ne sirim pricu, puno toga je vec ispricano. U svakom slucaju, nije dovoljno jednom nedeljno meriti secer u krvi. Cesto merenje sa korigovanjem ishrane na bazi rezultata merenja sigurno daju pozitivne rezultate. I najvaznija stvar, naci dobrog lekara!!! Ja preporucujem Dr. Svetlanu Zoric - Klinicki Centar, radi petkom od 13h pa nadalje. Za prvi kontakt mora se doci licno
Pozdrav!
Hvala , moracu da ga ubedim ,on malo smanjio i tvrdi "sad je sve ok ,ja nemam dijabetes ".Inace slatkise skoro da i nije nikad jeo,ne voli , jedino slatko mu je kafa al je poceo da koristi zasladjivace (ne moze bez nje a ni gorku da je pije ).Meso malo jede oduvek i to iskljucivo krto ali ...obozava testo :burek,savijacice,makarone ,kiflice ...i naravno sunku i kobasice .
Moram ja da budem jako ubedljiva ,za pocetak sam ga uplasila da izbaci secer iz kafe kad je cuo za injekcije (insulina ) :)

Poslednja izmena:
U poslednje vreme pijem više tečnosti no inače, pa sam jutros izmerila šećer kućnim aparatom. Ujutro, pre bilo kakvog konzumiranja hrane ili pića, rezultat je bio 6,5.

S obzirom da sam pre 13 godina zalečila hipertireozu, i da mi otac ima povišen šećer u krvi, da li je potrebno da se obratim lekaru, ili je ovaj rezultat zadovoljavajući?

U poslednje vreme pijem više tečnosti no inače, pa sam jutros izmerila šećer kućnim aparatom. Ujutro, pre bilo kakvog konzumiranja hrane ili pića, rezultat je bio 6,5.

S obzirom da sam pre 13 godina zalečila hipertireozu, i da mi otac ima povišen šećer u krvi, da li je potrebno da se obratim lekaru, ili je ovaj rezultat zadovoljavajući?
Обрати се лекару.
Резултат ти је ,,прекограничан", јер је максимум свих максимума 6,4 али си заправо са сваким резултатом преко 6 ујутро, на, што би се рекло, гладно срце, а да је од последњег оброка прошло 8 или више сати у зони.
Са овим резултатом можеш још годинама бити на нормалним шећерима без инсулина или оралних антидијабетика, ако пазиш на исхрану и регулишеш тежину, а вероватно ће неком од генских терапија Ш.Б. бити отклоњива релативно ускоро.

Обрати се лекару.
Резултат ти је ,,прекограничан", јер је максимум свих максимума 6,4 али си заправо са сваким резултатом преко 6 ујутро, на, што би се рекло, гладно срце, а да је од последњег оброка прошло 8 или више сати у зони.
Са овим резултатом можеш још годинама бити на нормалним шећерима без инсулина или оралних антидијабетика, ако пазиш на исхрану и регулишеш тежину,
:ok:
а вероватно ће неком од генских терапија Ш.Б. бити отклоњива релативно ускоро.
А према овоме сам јако скептична. ;)

:ok:
А према овоме сам јако скептична. ;)
А јел важи то као могућност макар само за богатунце закључно са 31. децембром 2020.
Потом...па велико је тржиште, постаће врло брзо приступачно, барем у земљама са солидније регулисаним здравственим осигурањем, које је свакако боље решено од оног у САД, да је држава у првој трећини по нивоу БДП у свету и да болесник није толико руиниран да је једном ногом у гробу.

Генетика се развија муњевито али мој скептицизам је повезан са фармацеутским компанијама.
Дијабетес спада у најчешће болести човечанства и зарада на терапији је огромна.
А њихов лоби најјачи на свету.
Мада, девет година је дугачак период.
До тад се, можда, и планета располути. ;)
Надам се да ће бити тако како ти пишеш. Али скепса је у данашњим условима неопходна.

Jedno merenje ne znaci nista! Obzirom da imas aparat bilo bi dobro da nekoliko dana meris, recimo, tri puta dnevno. Pet dana bi bilo dovoljno da se dobije malo jasnija slika, tri puta dnevno, odmah po ustajanju (ma kad to bilo), dva sata posle rucka i dva sata posle vecere ( sat i po do dva sata je vreme kad se meri!). Ali pod uslovom da ne menjas nacin ishrane jer bi to bio "namesteni" rezultat!!! Znaci, hranis se kao i do sada samo pet dana meris tri puta dnevno. Pa ako tada ne bude u redu onda nije lose posavetovati se sa lekarom. Da ponovim, jedno merenje nista ne znaci pa makar je rezultat i 7!!!

Обрати се лекару.
Са овим резултатом можеш још годинама бити на нормалним шећерима без инсулина или оралних антидијабетика, ако пазиш на исхрану и регулишеш тежину, а вероватно ће неком од генских терапија Ш.Б. бити отклоњива релативно ускоро.

Nije 6,4 "maksimum svih maksimuma" - referentne vrednosti su 3,9 do 6,1 ali to je statisticki prosek koji se uzima kao opste pravilo za potpuno zdravu osobu. Da ne sirim dalje, neozbiljno je davati takve komentare kao sto je upotreba fraze "maksimum maksimuma"!
Ja sam HbA1c na poslednjem merenju imao 4,3 (23 - nova jedineca mere!) sto je nisko i za potpuno zdravu osobu, pri tome sam imao naste uglavnom izmedju 4 i 6,2 a posle obroka od 5,2 pa sve do 9,1. Da napomenem, skinut mi je Insulin nedavno (moze da se procita u ranijim postovima!). Znaci, vrlo je individualna stvar i potvrda "problema sa secerom" je malo komplikovanija od konstatacije "maksimum maksimuma" na bazi jednog merenja. To je vrlo neozbiljno narocito kad se upucuje nekome ko je uplasen... Naravno, sve moze da se predupredi sa malo volje i redukcijom ishrane, podrazumeva se fizicka aktivnost! "...вероватно ће неком од генских терапија Ш.Б. бити отклоњива релативно ускоро" - Vrlo neozbiljna izjava po hiljadu pitanja! Potpuno se slazem sa @Sofija - om, u svemu sto je rekla u vezi ovoga!

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Jedno merenje ne znaci nista! Obzirom da imas aparat bilo bi dobro da nekoliko dana meris, recimo, tri puta dnevno. Pet dana bi bilo dovoljno da se dobije malo jasnija slika, tri puta dnevno, odmah po ustajanju (ma kad to bilo), dva sata posle rucka i dva sata posle vecere ( sat i po do dva sata je vreme kad se meri!). Ali pod uslovom da ne menjas nacin ishrane jer bi to bio "namesteni" rezultat!!! Znaci, hranis se kao i do sada samo pet dana meris tri puta dnevno. Pa ako tada ne bude u redu onda nije lose posavetovati se sa lekarom. Da ponovim, jedno merenje nista ne znaci pa makar je rezultat i 7!!!

Nije 6,4 "maksimum svih maksimuma" - referentne vrednosti su 3,9 do 6,1 ali to je statisticki prosek koji se uzima kao opste pravilo za potpuno zdravu osobu. Da ne sirim dalje, neozbiljno je davati takve komentare kao sto je upotreba fraze "maksimum maksimuma"!
Тај проблем о 6,1 па 6,4 је већ расправљан и сам си признао да је некада са мање вредности повећан на садашњих 6,4 који јесте максимум свих максимума, с фразом или без ње.
Уосталом вредности за холестерол су у последњих двадесет година такође мењане, али на ниже.
Ja sam HbA1c na poslednjem merenju imao 4,3 (23 - nova jedineca mere!) sto je nisko i za potpuno zdravu osobu, pri tome sam imao naste uglavnom izmedju 4 i 6,2 a posle obroka od 5,2 pa sve do 9,1. Da napomenem, skinut mi je Insulin nedavno (moze da se procita u ranijim postovima!). Znaci, vrlo je individualna stvar i potvrda "problema sa secerom" je malo komplikovanija od konstatacije "maksimum maksimuma" na bazi jednog merenja.
Није дефинитивно, али јесте индикативно.
Поготово ако је мерено на ,,гладно срце" 8 сати после последњег оброка.
Зато сам јој и рекао да посети лекара.
To je vrlo neozbiljno narocito kad se upucuje nekome ko je uplasen... Naravno, sve moze da se predupredi sa malo volje i redukcijom ishrane, podrazumeva se fizicka aktivnost! "...вероватно ће неком од генских терапија Ш.Б. бити отклоњива релативно ускоро" - Vrlo neozbiljna izjava po hiljadu pitanja!
Ајде наведи тих ,,хиљаду питања"!
Или имаш неодољиву потребу да се самопродуцираш како би твоја била задња, чак и неосновано?!?
:think:
Potpuno se slazem sa @Sofija - om, u svemu sto je rekla u vezi ovoga!

Pozdrav!

Back