Detitoizacija (2)

Josip Broz Tito, njegov lik i delo, za Srbe je bio

• Potpuno pozitivan

glasova: 27 19,7%
  • Uglavnom pozitivan

glasova: 15 10,9%
  • Neutralan

glasova: 4 2,9%
  • Uglavnom negativan

glasova: 23 16,8%
  • Potpuno negativan

glasova: 68 49,6%

• Ukupno glasova
    137
Vi nasli da se raspravljate sa neoliberalima kapitalistickim o ekonomiji u socijalizmu...

Da li je ikome jasno da neoliberal ustvari ne moze da razume osnove ekonomije u socijalizmu jer ne postoji faktor covek u ekonomiji u kapitalizmu, postoji faktor radnik, ali to nije ni priblizno isto.

Dakle pricamo sa slepcima o nekoj slici koja je na platnu u nekm muzeju , koji nisu obisli , jesu bili nekad davno , secaju se zgrade i da je ulaz pored nekog spomenika slicno kao u BG sto je, ali nista vise od toga, e da, mozda jos i nekog velikog lustera...
Pa da li ima smisla ubacivati argumente tipa luster je iz doba renesanse ili kraja 14og veka kao argument za vrednost te slike o kojoj se raspravlja....po njima ima....sve ima vaznost u raspravi samo ne ono sto je najbitnije slika...jer su slepi...tu ne mogu nista..

E tako i ovo , pricace o ceni nafte, ceni farmerki iz Trsta, ceni citroena i mecke, ne o tome kako je ziveo covek, ali o tome kako je ziveo radnik koji je mastao da krade, da ima benefite jos i vece nego sto ima, da bude ono bata zivotinja u cao inspektore...
Izjednacavajuci ekonomiju socijalizma gde je profit prvo minimalizovan, zar ne, to je osnova profita u socijalistickim preduzecima, visak vrednosti se ravnomerno deli na sve zaposlene, znaci da profit ostaje minimalan....pazi osnova, ne nesto zamisljeno apstraktno...sa ekonomijom kapitalizma gde je obrnuto , znaci , shebi radnika koliko mozes da maksimalizujes profit....ako mozes shebi ga bar za 15 dana ili prva tri meseca pripravnickog...tj testnog perioda...

LOGIKA NE STANUJE OVDE

Osnovna stvar kad se prica na srpskom jeziku i u Srbiji.
Uzmite bilo koju oblast, pa i ovu oko ekonomije i ciljeva ekonomije u jednom socijalistickom preduzecu i u jednom kapitalistickom preduzecu...
Zar nije ocigledan totalna neuporedivost poslovanja i rezultata rada?
Nikome sa podrucja Srbije nije ocigledno....
Ima jos milion stvari koje nisu vidljive...npr kad se krivica pripisuje nekom ko nema vezu , nicije dete, dok se pravi krivac uzdize u oblake jer je necije dete...naravno nema veze godiste...pricamo o osobama koje imaju po 40 50 godina...

Antititoisti vrte par prica , sto izmisljenih sto nakarikanih po 100 puta, dok se Titoisti stalno nadogradjuju totalno novim primerima i uglovima gledanja jer to i nije tesko uciniti , zivot je vise nego jasan dokaz na strani Titoista....dok je istorija vise nego jasan dokaz na strani Antititoista...
Istorija u dva smisla gledano..

Prvo istorija kao istorija koju pisu pobednici, to uvek vazi , imajte to na umu , ama bas uvek to vazi...
Ja sam jos ziv, bicu jos nadam se dosta godina , a vec sam svedok da savremena istorija uopste nije ni blizu tacna nego suprotna od tacne...
Naravno zbog interesa vladajucih grupa i partija...Izdajnicke i jasno surovane aktivnosti se ne pominju , cak i kad su donele poprilican broj zrtava , ljudskih zrtava, a izmisljaju se dobro prihvatljive totalno suprotne price koje postaju istorijske...tj istorijski tacne i istinite, a nisu istinite jer ne moze u isto vreme da bude ono sto se desavalo i ono sto pisu i izmisle da se desavalo da bi se uklopilo u neku politicku scenu i neku sednicu , odluke i slicno...i izvestaj u novinama..
Obicno se javi preispitivanje samo kod onih detalja koji povezuju teske kriminalce i istoriju....tu se rade ispravke, jer se verovatno zamislite pobune kriminalci pa ispricaju svoju pricu....izlaje se ovaj onaj, ili izmisli neku svoju pricu , posto ja ne znam te price i umesto ubio u Minhenu sad bude ubio u Berlinu , nije ovaj nego ovaj kriminalac...i tako se igraju loptice...senzacionalisticki i narod pije to samo tako...

Drugo istorija je pokazala poraz socijalizma..nebitno sta je razlog, brzina napada USA na SFRJ ili pohotljivost i alavost Slobe uz koordinaciju dripca Stambolica i strica i sinovca...
Zagadjeno okruzenje i nemogucnost da se ista priblizno formira jos par vekova ovde je istorija koja je tacna....
Kraj...E sad , zasto se to koristi da bi se pomagalo kriminalcima u kriminalu ili u danasnjoj politici, to treba naslutiti kod ovih danasnjih placenih ili samo mentalno ostecenih provokatora i promotera takvih bolesnih ideja i sabotaza srpskog drustva..

Ne znam sta im je motiv da razaraju srpsko drustvo tako srecni i ushiceni ...pitajte ove na temi..ima ih 10tak...placenih ili neplacenih...
Zluradost, osveta, ko zna sta...ali osveta prema kome....prema ljudima danas....ajde....

...pitajte ove na temi..ima ih 10tak...placenih ili neplacenih...
Zluradost, osveta, ko zna sta...ali osveta prema kome....prema ljudima danas....ajde....

Ne, gola egzistencija je u pitanju. Isto kao i botovi SNS-a. Nisam godinama uopšte otvarao ovaj forum, nije to ranije bilo tako kontaminirano botovima. Kad vidiš njihove poruke i "kapacitete" sa kojima raspolažu, jasno ti je da je to za njih borba za goli život, on mora da troluje i botuje. To je ovaj sa 10 profila sa slikom Suzane Mančić, itd. Zamisli sebe tako da sediš godinama po ceo dan ispred kompa i vrtiš 2 floskule, to uopšte nije lak posao, to se meri sa onim što u fabrici tamo obavlja 8 sati dnevno jednu istu operaciju, samo što ovi rade mnogo više od 8 sati. Krvav lebac je to, nije ni malo jednostabno to izdržati.

Mislis da je meni ugodno da pregledam listu registrovanih firmi u oblasti termo pumpi i tih kompresionih termo uredjaja i da posle polupolicijske analize utvrdim da je pola firmi popucalo 2011-2013, da su se politicki podobne uglavile i prebacile na gas , gasovod izgradnju a da se kao referentni strucnjaci navode tipovi koji su odradili neki kurs, zive u nekom selu 30km od varosice i imaju prezivi biznis frigo majstora i kao sto svaki prodavac kompjutera u nekom malenom gradu uvali sebi i da je strucnjak za fiskalne kase, tako i ovaj uvali sebi da je strucnjak za termo pumpe..

Zagadjivanje medijskog, informacionog i na kraju javnog prostora je zlocin, a ne mesto za sazanjenje prema destruktorima..

Svi sazaljevaju , to je tacno...moji roditelji isto kazu , ma neka, snalazi se covek, a onda kazu , ma u ideji mi nekad naplate duplo vise nego sto pise cena....nisu posteni , sto je pogresno vidjenje stvari i stvarnosti.

Sta je stvarno stanje....
Da su ovi kontaminatori koji prodaju obraz za sitne pare ili krupne pare, iskreno moj kolega iz skole je dobio za godinu dana laprdanja gluposti , on sam zna da su to gluposti nije glup bio pre toga nije glup ni posle toga, ali je napravio dil, jer mu ode zena bez stana kao podstanaru, a odvede i decu....
Sad je posle godinu dana u trosobnom svom stanu...bez kredita...
Sad ima 5 ili 6 odbora u kojima prima platu , a to se nakupi brajko....a ne radi nista...tu...
Nije se vratio u istu skolu a da li je u nekoj ne znam...

A u Ideji ako prijavis takvo ponasanje leti zauvek poslovodja objekta...i posle da vidis kako nema pise cena 140 dok je za vikend akcijska cena 74 din....i da onda na meri ili na kasi izadje cena kg 140...nego odjednom sve azurirano...

Parola snadji se se onda vazi i kad sutra treba da se gine, pa ja znam da se bolje izvucem sa linije fronta , usput ubijajuci susednog srbina pa drugo pa treceg, da ne provociram njihovu uvlakacku politiku pa da me ne ofiraju da bezim sa fronta...
Ista je to situacija apsolutno ista....i moralno kad bi ovaj narod imao Morala, nego ima samo moral, dogovor pacova i gluperdi oko sitnosecikesnih interesa...
Pacovi, a tu racunam i moje roditelje...ne rade to samo iz koristi , bar moji roditelji nemaju koristi od toga, samo stete, evo sad ih je kao kucni savet zaebao neki preduzimac, i to ce platiti za par godina svako iz dzepa po 2k evra, ali jos ne znaju...
Isto kao sto nisu znali ni pre 4 godine kad sam im rekao da ne rade to tako da ce biti zaebani , ali sta ces, imaju svi oni svoju pricu kako sam ja navikao na nepostenje a svi su u gradu oko njih posteni...

Mislis da je meni ugodno da pregledam listu registrovanih firmi u oblasti termo pumpi i tih kompresionih termo uredjaja i da posle polupolicijske analize utvrdim da je pola firmi popucalo 2011-2013, da su se politicki podobne uglavile i prebacile na gas , gasovod izgradnju a da se kao referentni strucnjaci navode tipovi koji su odradili neki kurs, zive u nekom selu 30km od varosice i imaju prezivi biznis frigo majstora i kao sto svaki prodavac kompjutera u nekom malenom gradu uvali sebi i da je strucnjak za fiskalne kase, tako i ovaj uvali sebi da je strucnjak za termo pumpe..

Zagadjivanje medijskog, informacionog i na kraju javnog prostora je zlocin, a ne mesto za sazanjenje prema destruktorima..

Svi sazaljevaju , to je tacno...moji roditelji isto kazu , ma neka, snalazi se covek, a onda kazu , ma u ideji mi nekad naplate duplo vise nego sto pise cena....nisu posteni , sto je pogresno vidjenje stvari i stvarnosti.

Sta je stvarno stanje....
Da su ovi kontaminatori koji prodaju obraz za sitne pare ili krupne pare, iskreno moj kolega iz skole je dobio za godinu dana laprdanja gluposti , on sam zna da su to gluposti nije glup bio pre toga nije glup ni posle toga, ali je napravio dil, jer mu ode zena bez stana kao podstanaru, a odvede i decu....
Sad je posle godinu dana u trosobnom svom stanu...bez kredita...
Sad ima 5 ili 6 odbora u kojima prima platu , a to se nakupi brajko....a ne radi nista...tu...
Nije se vratio u istu skolu a da li je u nekoj ne znam...

A u Ideji ako prijavis takvo ponasanje leti zauvek poslovodja objekta...i posle da vidis kako nema pise cena 140 dok je za vikend akcijska cena 74 din....i da onda na meri ili na kasi izadje cena kg 140...nego odjednom sve azurirano...

Parola snadji se se onda vazi i kad sutra treba da se gine, pa ja znam da se bolje izvucem sa linije fronta , usput ubijajuci susednog srbina pa drugo pa treceg, da ne provociram njihovu uvlakacku politiku pa da me ne ofiraju da bezim sa fronta...
Ista je to situacija apsolutno ista....i moralno kad bi ovaj narod imao Morala, nego ima samo moral, dogovor pacova i gluperdi oko sitnosecikesnih interesa...
Pacovi, a tu racunam i moje roditelje...ne rade to samo iz koristi , bar moji roditelji nemaju koristi od toga, samo stete, evo sad ih je kao kucni savet zaebao neki preduzimac, i to ce platiti za par godina svako iz dzepa po 2k evra, ali jos ne znaju...
Isto kao sto nisu znali ni pre 4 godine kad sam im rekao da ne rade to tako da ce biti zaebani , ali sta ces, imaju svi oni svoju pricu kako sam ja navikao na nepostenje a svi su u gradu oko njih posteni...

Ne čoveče, ja sam rekao da to nije ni zluradost ni osveta, ja njih uopšte ne opravdavam i ne štitim, samo kažem kako jeste. Ima njih ko da štiti.

Da pojasnim ja malo nesto sto su kapitalisti otkrili na sebi , svejedno sto nisu socijalisti niti ex socijalisti...

Tragedija zajednickog.....
https://www.investopedia.com/terms/t/tragedy-of-the-commons.asp

Ova teorija je poznata od davnina i ranije se zvalo problem zajednickog pasnjaka...tj ako svi pastiri koriste neke seoske pasnjake preko kojih ovce prolaze, svakome je u interesu da tu ima trave jer ovce tu prolaze svaki dan, brzo ali da ima i tu da se pase....
Ali pojedinacno gledano , svakome je u interesu i da bas njegove ovce najvise popasu sa tog dela..

Ono sto je poznato kod tog mentaliteta kolektivnog, a da nije kolektiv kao u socijalizmu je da takva ideja kad postoji kod seljastva (tako se to zove u socijalizmu) ili kod populusa (u kapitalizmu svako je nosilac takvog logickog pristupa) je da izaziva osecaj iskoristenosti, bez obzira da li placa za koriscenje tog javnog dobra ili ne placa a u slucaju da placa , javlja se i efekat nedovoljnog investiranja, tj javlja se stav "ja sam dao dinar, sad cekam da date i vi isto".

Dakle javlja se zazubica ako postoji ucesce ili nedovoljna investicija ako investicija nije zaokruzena...

Dok je ljudi bice i takve reakcije...samo sto u socijalizmu postoji mnogo sira akcija tj vise je takvih livada, pa se razvodni osecaj u fazonu , ja cu platiti za ovu livadu, a oni ce za onu drugu...i naravno postoji instrument da se to i desi, ali sada, ne kad je pucao socijalizam.

U psihologiji Srba imamo varijante koje lice na ovo a potpuno su privatne...
Npr e vala neces se najesti sa moje njive...
Tu je u pitanju naknadna zloba tj osecaj tudjeg okoristenja kad su u pitanju partneri.
Dakle npr ako osoba ima visak resursa, npr vode ili trave na pasnjaku , sklapa dogovor o koriscenju vode ili pasnjaka u iznosu neke rente, iznosa, za neku kolicinu vode ili trave....Posto tako smanjuje troskove spremanja trave ili cak povecava iskoristenost parcele, tj izvora ili pasnjaka jer trava kontinuinalno raste brze kad se stalno sece i pada kisa nego ako se podigne do 30cm kada uspori sa rastom. jasno je da vlasnik parcele ima korist vec u startu plus ima i dodatnu korist ili smanjenje troskova.

Medjutim djavo ne da mira nasim sujetama ili naravima i onda se javlja posle nekog vremena osecaj da se neko drugi okoristio ali vise od takvog saveza...
To se kod Srba zove uzimas hleba preko moje njive....bar u nekim krajevima se to tako zove.
Nije racionalno razmisljanje nego je osecaj i sve vise gusi i gusi vlasnika parcele dok na kraju ne dovede do ponistenja dogovora..
Narocito se to desava ako ostatak u poslovanju pokazuje bolje ili iste rezultate..
Npr ako je trava i ovce , prodaja ovceg sira parntera za 50 dinara vise po kg sto je mozda 7% ce dovesti do prekida saradnje...
Ako je voda, onda ce dobra berba tresanja ili sljiva u odnosu na paradajs (totalno nelogicno ili nemoguce po papiru i nauci) ce dovesti do istog osecaja.

Da li je isto osecanje prisutno i po pitanju deljenja dobara u socijalizmu?
Naravno da jeste....seljak je ogrezao u takvo razmisljanje vise nego ijedan zitelj grada, prvo po tom deljenju znacenja, ne onom seljacina deljenju...
Zasto je ogrezao vise.....?
Pa zato sto ne preza ni od cega u ponasanju u svojoj avliji....ima tu crtu diktatora u svojoj avliji bez obzira sto cini stetu i drugima, npr paljenjem plastike u svom dvoristu on nanosi stetu svima u selu...
Sam suzivot u gradu , dok su postojali gradjani u SFRJ, ne sada, donosi korekciju ponasanja i pristup da je cak i sopstveni stan kolektivno dobro , tj nije dozvoljeno praviti buku ni u svom stanu od 15 do 17h ili posle 21h, sto je i dan danas nejasno nekome ko je rodjen na selu kao koncept.

To se prenosi i na ostalo.

Poslednja izmena:
По званичној статистици, просечна потрошачка корпа за трочлану породицу је 74 000 динара а минимална 38 000 динара.Око 40% корпе се односи на храну.

То би значило да је око 15 000 динара месечно довољно да се прехрани 3-члана породица.То би било око 500 динара дневно за девет оброка(3 члана по 3 оброка), дакле око 50 динара по 1 оброку.Заиста не знам од чега би се састојао тај оброк од 50 динара.

Тачно сам и претпоставио да ти ''муку у животу ниси видео'' тј.ниси био присутан за време титовог вакта.Иначе би знао да се ''оброк'' може направити и за педесет динара.

Са колицко се новца онда преживљавало ти уопште немаш представу...која смо ми беда били Бого мили то је за мало ширу причу.

Тачно сам и претпоставио да ти ''муку у животу ниси видео'' тј.ниси био присутан за време титовог вакта.Иначе би знао да се ''оброк'' може направити и за педесет динара.

Са колицко се новца онда преживљавало ти уопште немаш представу...која смо ми беда били Бого мили то је за мало ширу причу.

Ja potičem iz Titovog doba.O Titovom dobu mogu da ti prčam kolko voliš.

Da pojasnim ja malo nesto sto su kapitalisti otkrili na sebi , svejedno sto nisu socijalisti niti ex socijalisti...

Tragedija zajednickog.....
https://www.investopedia.com/terms/t/tragedy-of-the-commons.asp

Ova teorija je poznata od davnina i ranije se zvalo problem zajednickog pasnjaka...tj ako svi pastiri koriste neke seoske pasnjake preko kojih ovce prolaze, svakome je u interesu da tu ima trave jer ovce tu prolaze svaki dan, brzo ali da ima i tu da se pase....
Ali pojedinacno gledano , svakome je u interesu i da bas njegove ovce najvise popasu sa tog dela..

Ono sto je poznato kod tog mentaliteta kolektivnog, a da nije kolektiv kao u socijalizmu je da takva ideja kad postoji kod seljastva (tako se to zove u socijalizmu) ili kod populusa (u kapitalizmu svako je nosilac takvog logickog pristupa) je da izaziva osecaj iskoristenosti, bez obzira da li placa za koriscenje tog javnog dobra ili ne placa a u slucaju da placa , javlja se i efekat nedovoljnog investiranja, tj javlja se stav "ja sam dao dinar, sad cekam da date i vi isto".

Dakle javlja se zazubica ako postoji ucesce ili nedovoljna investicija ako investicija nije zaokruzena...

Dok je ljudi bice i takve reakcije...samo sto u socijalizmu postoji mnogo sira akcija tj vise je takvih livada, pa se razvodni osecaj u fazonu , ja cu platiti za ovu livadu, a oni ce za onu drugu...i naravno postoji instrument da se to i desi, ali sada, ne kad je pucao socijalizam.

U psihologiji Srba imamo varijante koje lice na ovo a potpuno su privatne...
Npr e vala neces se najesti sa moje njive...
Tu je u pitanju naknadna zloba tj osecaj tudjeg okoristenja kad su u pitanju partneri.
Dakle npr ako osoba ima visak resursa, npr vode ili trave na pasnjaku , sklapa dogovor o koriscenju vode ili pasnjaka u iznosu neke rente, iznosa, za neku kolicinu vode ili trave....Posto tako smanjuje troskove spremanja trave ili cak povecava iskoristenost parcele, tj izvora ili pasnjaka jer trava kontinuinalno raste brze kad se stalno sece i pada kisa nego ako se podigne do 30cm kada uspori sa rastom. jasno je da vlasnik parcele ima korist vec u startu plus ima i dodatnu korist ili smanjenje troskova.

Medjutim djavo ne da mira nasim sujetama ili naravima i onda se javlja posle nekog vremena osecaj da se neko drugi okoristio ali vise od takvog saveza...
To se kod Srba zove uzimas hleba preko moje njive....bar u nekim krajevima se to tako zove.
Nije racionalno razmisljanje nego je osecaj i sve vise gusi i gusi vlasnika parcele dok na kraju ne dovede do ponistenja dogovora..
Narocito se to desava ako ostatak u poslovanju pokazuje bolje ili iste rezultate..
Npr ako je trava i ovce , prodaja ovceg sira parntera za 50 dinara vise po kg sto je mozda 7% ce dovesti do prekida saradnje...
Ako je voda, onda ce dobra berba tresanja ili sljiva u odnosu na paradajs (totalno nelogicno ili nemoguce po papiru i nauci) ce dovesti do istog osecaja.

Da li je isto osecanje prisutno i po pitanju deljenja dobara u socijalizmu?
Naravno da jeste....seljak je ogrezao u takvo razmisljanje vise nego ijedan zitelj grada, prvo po tom deljenju znacenja, ne onom seljacina deljenju...
Zasto je ogrezao vise.....?
Pa zato sto ne preza ni od cega u ponasanju u svojoj avliji....ima tu crtu diktatora u svojoj avliji bez obzira sto cini stetu i drugima, npr paljenjem plastike u svom dvoristu on nanosi stetu svima u selu...
Sam suzivot u gradu , dok su postojali gradjani u SFRJ, ne sada, donosi korekciju ponasanja i pristup da je cak i sopstveni stan kolektivno dobro , tj nije dozvoljeno praviti buku ni u svom stanu od 15 do 17h ili posle 21h, sto je i dan danas nejasno nekome ko je rodjen na selu kao koncept.

To se prenosi i na ostalo.
Da li je to Opet jedan od tvojih traktata kako kapitalizam ne valja, a istovremeno ćeš posle da pričaš da nisi socijalista.

Nemaš ti pojma,ako sam razumeo šta pišeš ti si pobegao odavde pre 50 godina...(jedino je jasno da ljudi ne beže iz države ''u kojoj je dobro'')

Čovek koji ne teži da mu bude još bolje mislim da je munjen što kaže dalmatinka.Koliko sam ja razumeo ti kao nezaposlen sedeo si kod Tita
jer ti je bilo dobro.Samo kod Tita si zidao kuću iako si bio nezaposlen.Pokušaj ovde to da napraviš pa da vidiš njihovu demon-kratiju.

Jel ovo tema izjasnite se za sta ste da bi dobili 3000 dinara od Vucica ili 30 000 dinara od Vucica ili 300 000 dinara od Vucica?
Ne znam stvarno tarifu , nemoj zameriti.
Ne nego tvoj plan je da Napadaš kapitalizam, a kad ti posle neko saopšti da je SSSR propao, ti ćeš reći: "A ko je rekao da sam ja socijalista?"

Zato na vreme predupređujemo tvoja bulažnjenja.

Са колицко се новца онда преживљавало ти уопште немаш представу...која смо ми беда били Бого мили то је за мало ширу при
По званичној минималној потрошачкој корпи из 2021 године, трочлана породица може да се прехрани са 15 000 динара месечно.То је 50 динара по 1 оброку за 1 члана породице и онда тако 900 оброка месечно по 50 динара .

То сам написао и изразио сумњу да неко може да има пристојан оброк за 50 динара у 2021 години.Нисам уопште писао о СФРЈ, писао сам о данашњој ситуацији.

Можда је то могуће ако се баш за сваки оброк "једе" чаша јогурта и кришка хлеба, али нико нормлан не може само то јести цео месец.

То сам написао и изразио сумњу да неко може да има пристојан оброк за 50 динара у 2021 години.Нисам уопште писао о СФРЈ, писао сам о данашњој ситуацији.

Можда је то могуће ако се баш за сваки оброк "једе" чаша јогурта и кришка хлеба, али нико нормлан не може само то јести цео месец.

Јасно ми је шта си писао и из тога сам и извукао закључак да уопште ниси ни живео у СФРЈ,то сам споменуо

Ми који који смо рођени у ФНРЈ и живели у СФРЈ имамо истанчане механизме да преживимо са педесет динара дневно.Једемо а није чаша јогурта и кришка хлеба...

Данас је,веруј ми на реч, 15.000 динара много веће него што је била ''плата'' од 120.000 динара старих (1200 ''нових'') неке тамо 74-е или 75-е...

Jozo Brozo je izgradjivao socijalizam izmedju ostalog tako sto se vozio u mercedesu sa sestoro vrata ali to je bio mercedes napravljen u fabrici Crvena Zastava u Kragujevcu.Josip kao vodja proletera ne bi sebi dopustio da sedne u automobil koji su svojim teskim radom proizveli ekslopatisani radnici u kapitalizmu.Ne on je koristio samo predmete koje su proizveli radnici samoupravljaci.Dakle radnici u SFRJ.Koristio je i druge automobile proizvedene u nekim drugim socijalistickim zemljama kao sto su ČSSSR,DDR,Rumunija... Tako je uz mercedese u svom voznom parku imao i jaguare,rolsrojseve i sl modele ali ponavljam isključivo prozivodene od neekslopatisanih radnika.Proizvode iz kapitalističkih zemalja je prezirao.

Становник Србије поједе годишње најмање меса у целој Европи.У време социјализма, 1 Србин је јео око 65 кг меса годишње, а данас око 40 кг.Просек у ЕУ је око 67 кг меса, отприлике као у СФРЈ пре 35 година.

Лоши смо и по потрошњи млека, 3 пута мање га пијемо од просека ЕУ.

Најгори смо у Европи и по потрошњи рибе, јабука, поморанџи итд.

Back