Determinizam i indeterminizam

.. znanje nije zbrajanje stvari .. znanje je osjet .. .. znanje je .. osjetiti sebe i svijet .. dakle .. znanje je svijest .. .. ne treba znati svako zrno pjeska .. treba ga samo znati u vidu energije .. ili .. u području kvantnog .. jer su tamo sva zrna .. zajedno ..

.. ne .. prvo super mi je energija .. ona razbija masu .. energija je jednaka masi puta kvadratu brzine svjetla .. .. ona mi mnogo vrijedi ..
.. ali da .. nije mi dovoljna .. .. meni treba bog .. .. a njemu se ide .. preko granice male energije .. male male .. kvanta .. .. tamo ti je .. kao na ledu .. kliziš .. daleko .. odjednom .. znaš svašta .. .. ****** .. tamo je domovina boga ..
.. ti nisi došao do energije još .. ? .. tvoj je svijet materjalan .. ?

Ne nisam još došao do "energije" Maksa Planka pre koje je Bog koji to sve pokreće...
Po meni "nešto"(:mrgreen:)pokrećei Bogove...Slaba sila ti je emcekvadrat,a jaku silu još nije izračunalo...:hahaha:
Jaka sila ti "drži" na okupu trijadu kvarkova i snaga jednog atoma je bliska snazi petominutnog Sučevog ukupnog
fluksa! Mala obnova naučnih znanja nebi naštetila...Misao Maksa Planka se odnosi na jaku silu i Big Beng...Iz "tačke"
singulariteta kreće i determinisanost-ili je ona samo produkt naše svesti koja je kauzalna...Alime-ne pali me...:hahaha:

s tim sto je gravitacija inicijalno najslabija od svih sila..medjutim sa porastom mase ..phe..pa gravitacija naraste i nadjaca i jaku i slabu i elektromagnetnu silu..
neko lepo to sracunao na pocetku ..determinisao izgleda

koliko je praznog prostora medju dva kvarka?

.. iz četverodimenzionalnog prostor vremena .. treba izbrisati krug .. pa prostor pa vrijeme .. .. i vrijeme kao četvrta dimenzija .. kao definicija uzastopnih presjeka kroz prostor i stvari u njemu .. ne vrijedi ništa ..
.. postoji ono što postoji .. ne postoji nešto što smo svijetu nametnuli kao naše definicije ..
.. sile vjerojatno ne postoje .. svijet je u kretnji u svojoj biti .. i sve sile će se sklopiti u jedno .. baš kako im je padalo na pamet .. nekima .. .. to jes ne .. neće to biti jedna sila nego jedan svijet .. i sve će biti od njega .. i u njemu ..
.. jaka sila jeste kurčevita .. ali pravo smješne su i električne .. imaju plus i minus .. .. šta mu dođe plus .. oca mu ***** .. štono čočeti vele .. u vr guzce .. a šta li minus ..

Poslednja izmena:
.. između određenosti i neodređenosti .. logično je mjesto statistike .. .. kada određenost popusti rezultati se počnu rasipati ..
.. i tu treba tražiti boga .. može li se uvesti zakon koji nije sa zemlje .. među te .. rasipane rezultate .. .. među rezultate koju definira .. mala razlika u .. sili .. energiji ..
.. može li se reći .. novčić će pasti 50 50 .. jer ja to očekujem .. jer moja volja može postati zakon ..

s tim sto je gravitacija inicijalno najslabija od svih sila..medjutim sa porastom mase ..phe..pa gravitacija naraste i nadjaca i jaku i slabu i elektromagnetnu silu..
neko lepo to sracunao na pocetku ..determinisao izgleda

koliko je praznog prostora medju dva kvarka?

Pa prostor je taj koji postoji,a sve "u njemu" je poremećaj tog istog prostora...Recimo,zamisli da si zaronio u okean 1ooo m-oko tebe je voda,a neki grejač zagreva
(Lencov recimo) vodu od koje se prave mehurići pare...Materija je slična u vakuumu svemira-"razređeni" prostor energijom...Od istog je "materijala" i prostor
tzv vakuum kao i materija-kvarkovi,leptoni (koji se formiraju na petljama struna-po teoriji struna...) Ne pišem ovo zbog tebe-popularno tumačenje zbog ostalih
koji čitaju...(Na netu je sve komplikovanije prikazano-ono šta sam ja nalazio...)

Pa prostor je taj koji postoji,a sve "u njemu" je poremećaj tog istog prostora...Recimo,zamisli da si zaronio u okean 1ooo m-oko tebe je voda,a neki grejač zagreva
(Lencov recimo) vodu od koje se prave mehurići pare...Materija je slična u vakuumu svemira-"razređeni" prostor energijom...Od istog je "materijala" i prostor
tzv vakuum kao i materija-kvarkovi,leptoni (koji se formiraju na petljama struna-po teoriji struna...) Ne pišem ovo zbog tebe-popularno tumačenje zbog ostalih
koji čitaju...(Na netu je sve komplikovanije prikazano-ono šta sam ja nalazio...)

а кад би постојао празан простор...
...глупост би свакуд владала...
на срећу ни срећа не постоји.

Ukoliko shvatamo postojanje kao produkt naših misli-tada je ono uslovljeno determinisanošću ili indeterminisanošću naših misli.Tj.ako mislimo uređeno -postojanje je takvo,haotično-
i postojanje je haotično...
Ukoliko prihvatimo komparativne istine iz refleksije postojanja-uticaj uređenosti ili haotićnosti naših misli će imati takođe presudan uticajj na naše mišljenje o postojanju...
Tako da uređenost procesa našeg mišljenja presudno utiče na mišljenje o tome da li je svet uređen ili haotićan.

Pa prostor je taj koji postoji,a sve "u njemu" je poremećaj tog istog prostora...

.. eto vidiš .. veoma odlično .. baš tako izgleda .. .. ali ****** .. ima problemčića .. nekoliko ..

.. taj prostor ne može biti ocean .. i ne može sadržavati nikakvu materiju ..
.. taj prostor je .. po onom što mi možemo zamišljati .. ništa ..
.. u tom prostoru su brzine velike .. taj prostor zna trenutno šta se događa u bilo kom njegovom djelu ..
.. brzina svjetlosti je .. brzina na granici tog prostora i materjalnog svijeta ..
.. taj prostor rađa sve .. i valove i čestice .. .. a u njemu može sve i umrijeti ..
.. taj je prostor .. čudo jedno .. .. bog .. kažimo .. (.. da pojednostavnimo ..)

Ukoliko shvatamo postojanje kao produkt naših misli-tada je ono uslovljeno determinisanošću ili indeterminisanošću naših misli.Tj.ako mislimo uređeno -postojanje je takvo,haotično-
Ukoliko prihvatimo komparativne istine iz refleksije postojanja-uticaj uređenosti ili haotićnosti naših misli će imati takođe presudan uticajj na naše mišljenje o postojanju...
Tako da uređenost procesa našeg mišljenja presudno utiče na mišljenje o tome da li je svet uređen ili haotićan.

:lol:
Bela krava je bela, crna krava je crna, dve krave imaju cetri roga?

Ako je mrak zaista mrak onda je u mraku crno crno kao sto je i belo crno. Tako nekako :hahaha1: Nasmejao me kolega Fishi, nadam se da se nece uvrediti :)

Ne sumnjam da je tebi poznata ova recenica ( u mraku su sve krave crne ), kao sto mislim da znas i koju tezinu je ona nosila ( dakle, cisti sukob u nemackoj klasicnoj filozofiji ). Jedino sto ti zameram - cutis o tome ! I, tako ... :)

Evo ti Nereju pa čitaj ponovo-to ti i kaže koliki su krelci ti "tvoji" klasici ...Ili si pogubio smisao za humor ili ne kapiraš...:(:hahaha:
(problem je naravno i u dijalektici,ali i u dedukcijama koje ne govore ništa novo...)

Ne sumnjam da je tebi poznata ova recenica ( u mraku su sve krave crne ), kao sto mislim da znas i koju tezinu je ona nosila ( dakle, cisti sukob u nemackoj klasicnoj filozofiji ). Jedino sto ti zameram - cutis o tome ! I, tako ... :)

Nije mi poznata, iako smo se ranije slozili panlogizmom kroz racionalno (glede determinizma), cutanje je determinisano slabim poznavanjem Hegela i klasika :)

Nije mi poznata, iako smo se ranije slozili panlogizmom kroz racionalno (glede determinizma), cutanje je determinisano slabim poznavanjem Hegela i klasika :)

Posteno ! Skidam kapu pre tobom ! Jer retko, zapravo nikad neko od nas , ovde, ne priznaje da ne zna ! Mislim, ovde, na forumu , pdf- filozofija. Inace, ovo sa skidanjem kape sam prosto ukrao od umetnika ( tacnije, od kompozitora, kada je jedan veliki kompozitor, za jednog drugog , tada ne velikog, rekao - gospodo, kape dole ! ). I to je to . :)

Panlogizam i postojanje i viši um...Smučilo mi se čitanje Fenomenologije duha i negde na polovini batalio...Jer...Šta ako je čovek samo vrsta
svemirske svinje koja tek počinje da ruje svoju planetu,a po svemiru takvih i boljih i gorih ihaj!
A šta ako su svi bogovi za čoveka kese,ako nisu ni za primaći Mikelanđelu...Šta ako nam kaže šta??? Šta pitanje predstavlja u panlogizmu ili
bolje kasti šta taj znak pitanja ? Da,gospodo...Čija baba stjuardesa i čija je sveća zoru prebrodila...
Pozdrav ljudima koji shvataju učenje kao celoživotni posao...

.. eto vidiš .. veoma odlično .. baš tako izgleda .. .. ali ****** .. ima problemčića .. nekoliko ..

.. taj prostor ne može biti ocean .. i ne može sadržavati nikakvu materiju ..
.. taj prostor je .. po onom što mi možemo zamišljati .. ništa ..
.. u tom prostoru su brzine velike .. taj prostor zna trenutno šta se događa u bilo kom njegovom djelu ..
.. brzina svjetlosti je .. brzina na granici tog prostora i materjalnog svijeta ..
.. taj prostor rađa sve .. i valove i čestice .. .. a u njemu može sve i umrijeti ..
.. taj je prostor .. čudo jedno .. .. bog .. kažimo .. (.. da pojednostavnimo ..)
Falim te, alim! :lol:

Back