Dete i religija

• Začetnik teme Začetnik teme Utah
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moji su roditelji ateisti i ja se sećam da sam pitala majku o tome u šta to veruju hrišćani (ili šta je to Bog ili nešto u tom fazonu.). Ona mi je sasvim lepo odgovorila na pitanje, kolko je znala i umela, bez da se ikome podsmevala, sa rečima: Oni veruju da... itd. Prema tome ne mislim da treba bilo koga ismevati, već dete obavestiti o svemu na takav način da ono zaista ima izbor između više opcija.
Iako su moji roditelji ateisti, ja sam vernik, jer sam čula i čitala o Hristu. Svidelo mi se ono što On propoveda i to sam prihvatila.Moja majka je zakleti ateista a doživela je da joj ćerka postane vernik, tako da zaista ateisti treba da budu spremni i na tu varijantu. A znam iz iskustva da će roditelji ateisti stalno pokušavati da izvuku svoje dete iz toga. Ja ću svoje dete da verski "indoktriniram", ali se neću buniti i ako želi da bude ateista.Svakao ću joj dati i argumente za to zašto je neko ateista. Samo smatram da svako od nas treba da zna makar osnovno o našoj veri (i paganskoj, i hrišćanskoj) da bi svoje dete zaštitili od lažnih učenja i sekti.
Moje dete će ići i na veronauku i na građansko, jer smatram da treba da uči obe varijante. Učiću je da poštuje svačije opredelenje.
Jedno pitanje u vezi ovoga: koliko ateista ovde, zaista svojoj deci objasni u šta to hrišćani veruju, a da se tome ne podsmeva? I kolko je vas, ateista zaista spremno da prihvati da vam je dete vernik, ako ono to zaista želi da bude?

Hajde prvo da razjasnimo kako se kod malog deteta u mormonskoj religiji formira religijska svest. U mormonskoj crkvi postoji naziv...''Jaslice''...To je mesto gde roditelji mormoni ostavljaju svoju decu uzrasta od 1 godine i šest meseci do 3 godine. Na tom mestu se toj deci čitaju kratke lekcije o religiji uz pevanje religijskih pesmica. Kada dete navrši 3 godine tada prelazi u ono što se kod mormona zove ...''Mala škola.''... Tu se dete od 3 godine pa do 12 godina religijski edukuje u smislu ispiranja mozga naravno. P.S. Informacija je preuzeta sa zvaničnog sajta mormonske crkve....
Drugim recima, sistematsko ispiranje mozgova. Uglavnom se u svim religijskim organizacijama sistematski pristupa maloj deci kao buducim klijentima, tj. clanovima tih nekorisnih orgnizacija.

rotf.gif
Pa da... oni šire demokratiju, mir i pravdu, to je svima poznato.
smesna.gif
Tacno tako, i kod nas su doneli demokratiju, prosperitet i duhovni procvat celokupnog srpskog naroda. Oni su veoma efikasni, sve te vrednosti salju svetu najmodernijim stelt avionima, mocnom ratnom mornaricom i raznoraznim raketama i pametnim bombama. Doduse, nama nisu slali obogacen, vec osiromasen uranijum, pa smo od toga pomalo i osiromasili.

Poslednja izmena:
Moji su roditelji ateisti i ja se sećam da sam pitala majku o tome u šta to veruju hrišćani (ili šta je to Bog ili nešto u tom fazonu.). Ona mi je sasvim lepo odgovorila na pitanje, kolko je znala i umela, bez da se ikome podsmevala, sa rečima: Oni veruju da... itd. Prema tome ne mislim da treba bilo koga ismevati, već dete obavestiti o svemu na takav način da ono zaista ima izbor između više opcija.
Iako su moji roditelji ateisti, ja sam vernik, jer sam čula i čitala o Hristu. Svidelo mi se ono što On propoveda i to sam prihvatila.Moja majka je zakleti ateista a doživela je da joj ćerka postane vernik, tako da zaista ateisti treba da budu spremni i na tu varijantu. A znam iz iskustva da će roditelji ateisti stalno pokušavati da izvuku svoje dete iz toga. Ja ću svoje dete da verski "indoktriniram", ali se neću buniti i ako želi da bude ateista.Svakao ću joj dati i argumente za to zašto je neko ateista. Samo smatram da svako od nas treba da zna makar osnovno o našoj veri (i paganskoj, i hrišćanskoj) da bi svoje dete zaštitili od lažnih učenja i sekti.
Moje dete će ići i na veronauku i na građansko, jer smatram da treba da uči obe varijante. Učiću je da poštuje svačije opredelenje.
Jedno pitanje u vezi ovoga: koliko ateista ovde, zaista svojoj deci objasni u šta to hrišćani veruju, a da se tome ne podsmeva? I kolko je vas, ateista zaista spremno da prihvati da vam je dete vernik, ako ono to zaista želi da bude?

Грађанско васпитање и Верска настава нису уопште супротности. Друго, не може дете да иде и на један и на други изборни предмет.

Немају везе један са другим, а Грађанско васпитање уведено је као посебан предмет само да би они који не похађају Верску наставу имали исти број предмета као они који је похађају. :)

Иначе, сама кажеш да су ти родитељи атеисти. Да ли су се они подсмевали религији?

Vanda, da li si ti ikada bila kod vracare i, ako si bila, da li si joj poverovala ono sto ti je "videla" u tvojoj buducnosti? Da li se ista od toga ostvarilo? Da li ces, ako verujes vracarama, vaspitavati dete da im i ono veruje? U cemu vidis razliku izmedju propovedi o vecnom onozemaljskom zivotu, paklu i raju, itd. i onoga sto ti proricu gatare.

Vanda, da li si ti ikada bila kod vracare i, ako si bila, da li si joj poverovala ono sto ti je "videla" u tvojoj buducnosti? Da li se ista od toga ostvarilo? Da li ces, ako verujes vracarama, vaspitavati dete da im i ono veruje? U cemu vidis razliku izmedju propovedi o vecnom onozemaljskom zivotu, paklu i raju, itd. i onoga sto ti proricu gatare.

Ја сам на почетку писала о свом ставу према овој теми.
Нисам била код врачаре, то ме не занима.
Не видим неку велику разлику у веровању врачари и веровању у Бога, прихватам да неко верује у Бога а неко не, али не прихватам неаргументовано убеђивање.
Веровати - значи - не искусити, не видети, не поткрепити материјалним доказима... Е, сад, верују људи у вампире, духове...али не може неко да не верује да постоји цвеће, на пример. Значи, ако не верујем, нема начина да ме неко убеди па да почнем да верујем. Верујеш кад ниси убеђен неким аргументима. .Ово није одговор теби, него онако пишем, мотивисана твојим постом... :)

Losa paralela.

Prvo vera nije "predskazanje" nikakvo, a kao drugo odnosi se na zagrobni zivot, dok se price vracara odnose na zivot dok si ziv.

Gluposti..

Da obrazložim zašto nisam vernik:
Zato što me niko drugi neće spasiti ako se ne spasim sam. Kad mi treba novac, mogu da se molim, a mogu da radim da ga zaradim. Kad treba da naučim neko gradivo, mogu celu noć da se molim, a mogu i celu noć da učim i da naučim koliko-toliko. Kad umre neko iz porodie, ili od prijatelja, mogu da ga oplakujem i da nosim crninu i ćutim i ništa ne radim, a sa druge strane mogu da se sećam njega i da pokušam da se ugledam na njegove najbolje osobine, kako bi uvek taj pokojnik bio blizak, kao da je još uvek tu.
Ako budem imao decu, učiću ih da ne poznaju religiju uopšte, mada dozvoliću im da biraju. Po meni je to samo teret i obaveza, slično kao plaćanje poreza državi. Moraš da platiš, a ne dobiješ protiv-uslugu.
Neka me neko ubedi u suprotno, otvoren sam za sve ARGUMENTE.

Da obrazložim zašto nisam vernik:
Zato što me niko drugi neće spasiti ako se ne spasim sam. Kad mi treba novac, mogu da se molim, a mogu da radim da ga zaradim. Kad treba da naučim neko gradivo, mogu celu noć da se molim, a mogu i celu noć da učim i da naučim koliko-toliko. Kad umre neko iz porodie, ili od prijatelja, mogu da ga oplakujem i da nosim crninu i ćutim i ništa ne radim, a sa druge strane mogu da se sećam njega i da pokušam da se ugledam na njegove najbolje osobine, kako bi uvek taj pokojnik bio blizak, kao da je još uvek tu.
Ako budem imao decu, učiću ih da ne poznaju religiju uopšte, mada dozvoliću im da biraju. Po meni je to samo teret i obaveza, slično kao plaćanje poreza državi. Moraš da platiš, a ne dobiješ protiv-uslugu.
Neka me neko ubedi u suprotno, otvoren sam za sve ARGUMENTE
.

Ovo nije tema o tome, protivuslugu religija ne poznaje,ko zeli da se spase, na njemu je da bira put, a ko zeli da se ne spase (duhovno), ne mora da veruje.

Ovo nije tema o tome, protivuslugu religija ne poznaje,ko zeli da se spase, na njemu je da bira put, a ko zeli da se ne spase (duhovno), ne mora da veruje.
Spasiću se ja duhovno i kad ne verujem u Boga ili bilo šta nalik tome.
Kako ne poznaje protiv-uslugu? Zar nije Bog ubijao sve neistomišljenike, i otpadnike od religije? Zar nije to-to? Ti meni ne poklanjaš pažnju i veru, ja tebe ubijem?

Spasiću se ja duhovno i kad ne verujem u Boga ili bilo šta nalik tome.
Kako ne poznaje protiv-uslugu? Zar nije Bog ubijao sve neistomišljenike, i otpadnike od religije? Zar nije to-to? Ti meni ne poklanjaš pažnju i veru, ja tebe ubijem?

Ne, nije to to, ti si potpuno pogrsno informisan. Jer cak i vernik, ako iza njega ne stoje (odgovarajuca) dela,nece da se spase.

Da ne pisem o velikim katastrofama gde nije postojao "odabir".

"Odabir" ce da postoji "gore" ali to cak ni vernici ne znaju ko ce da se spase i biti udostojen Raja.

Losa paralela.

Prvo vera nije "predskazanje" nikakvo, a kao drugo odnosi se na zagrobni zivot, dok se price vracara odnose na zivot dok si ziv.

Gluposti..
Verovati u sutrasnjicu, ili sta ce biti kad ce biti za deset ili sto godina je gotovo na istoj ravni. Tvoj drugi zivot i odlazak u raj je uslovljen tvojim hriscanskim ponasanjem, drugim recima to je neizvesnost, nagadjanje da li je provedena noc sa tvojim nevencani deckom ili ljubavnikom dovoljan greh da te taj bog posalje u pakao. Ne budi ubedjena da ces sigurno otici u raj, osim ako si ubedjena da ce ti popovi oprostiti grehe. Ti si gresnica isto onoliko koliko i obican ateista, ako ne i veca, s tim sto se ti zaludjujes verom, onostranim zivotom, rajem a ateista veruje u realan zivot. Ili, kako to tvoja duplerica Utaha kaze, veruje u usisivac za prasinu.

P.S. Primecujem da ti je, bas kao i tvom drugom Egou, pojam Glupost najjaci argument kojim se obe sluzite u diskusijama..

Uspela sam da nađem jednu Bibliju za decu u kućnoj biblioteci. Sigurna sam da imam još jednu, drugačiju, pa ću je okačiti ovde kada je budem pronašla.
U ovom izdanju su i starozavetne priče.
Evo kako izgleda:

Prilozi

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    36,1 KB · Pregleda: 6
  • Untitled-2.jpg
    Untitled-2.jpg
    39,8 KB · Pregleda: 4
  • Untitled-3.jpg
    Untitled-3.jpg
    60,1 KB · Pregleda: 6
Ne, nije to to, ti si potpuno pogrsno informisan. Jer cak i vernik, ako iza njega ne stoje (odgovarajuca) dela,nece da se spase.

Da ne pisem o velikim katastrofama gde nije postojao "odabir".

"Odabir" ce da postoji "gore" ali to cak ni vernici ne znaju ko ce da se spase i biti udostojen Raja.
Ovde ste vi u pravu što se tiče katastrofa, al' zašto je Bog dao ljudima da slobodno razmišljaju, a onda kažnjava one koji ne veruju u njega?

Prema tome ne mislim da treba bilo koga ismevati, već dete obavestiti o svemu na takav način da ono zaista ima izbor između više opcija.
Ja ću svoje dete da verski "indoktriniram", ali se neću buniti i ako želi da bude ateista.
... makar osnovno o našoj veri (i paganskoj, i hrišćanskoj) da bi svoje dete zaštitili od lažnih učenja i sekti.
Hehehe... Šta bi sa više opcija nakon samo par rečenica? :mrgreen:

Jedno pitanje u vezi ovoga: koliko ateista ovde, zaista svojoj deci objasni u šta to hrišćani veruju, a da se tome ne podsmeva?
Evo ja. Uopšte nema nikakve potrebe za ismevanjem.
Rišćanstvo je smešno samo po sebi. Dovoljno je naći prave citate. :lol:

I kolko je vas, ateista zaista spremno da prihvati da vam je dete vernik, ako ono to zaista želi da bude?
Vera je kazna sama po sebi. :kafa:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back