Desavanja oko juznog Atlantika, Argentina zahteva Malvine/Foklande

migel59

Poznat
Poruka
8.319
Juznoatlanska novinska agencija Mercopress objavljuje:

Argentina se zauzima za suverenitet nad Foklandima zahtevom pomorskoj organizaciji

Argentina takes Falklands’ sovereignty claims to the Maritime Organization


en.mercopress.com/2010/12/02/argent...ewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily

U toku ovonedeljnog sastanka u Londonu MMO Pomorskog odbora za bezbednot delegat Argentine Osvaldo Marisko potpisao je da britanske vojne vezbe sa raketama u Foklandima/Malvinima ne samo da su “neprihvatljiva provokacija vec takodje da rade otvoreno krseci MMO propise,” rezolucije UN i drugih medjunarodnih organizacija.

Prema izvodima iz Minisatarstva spoljnih poslova Argentine MMO plenarnoj sednici su prisustvovali Generalni sekretar Eftimios Mitropulos i Nejl Ferer predsednik Pomorskog komiteta za bezbednost.

Argentinska pozicija je bila podrzana od Brazila, Ekvadora, Bolivije, Paname, Cilea, Meksika, Venecuele, Kube, Kolumbije, Perua, Spanije i Juzne Afrike.

Brazilski delegat je posebno naglasio podrsku suverenitetu Argentine nad ostrvima pozivajuci se na nedavnu Unasur deklaraciju o britanskoj praksi ispucavanja raketa od zemlje do mora.

Ocigledno je da nijedna zemlja clanica Komiteta nije podrzala Ujedinjeno Kraljevstvo.

MMO Pomorski odbor za bezbednost je uzeo u obzir zalbu Argentine i odlucio da zadrzi fajl sa podrskom izjave i pozvao sve vlade da se pridrzavaju svih bezbednosnih i sigurnosnih propisa vezanim za operacije koje mogu da ugroze brodske isporuke.
 

Back
Top