DEPRESIJA

pa to je, što dok pijemo osećamo krivicu jer znamo da radimo nešto loše....
mene je piće isto ostavilo na cedilu pre neki dan, popio sam 0,7l vina sa pauzama i ništa.... kao i da nisam....
niti me opustilo niti me oraspoložilo, čak sam se dodatno uznemirio što me izdalo.... pomislih: vino, zar i ti brate?

poenta je da piješ bez krivice, da cirkaš opušteno sa stilom i da te je baš briga za posledice kao i kada i koliko si popio....
piti dok se ne postigne filing koji ti treba i to je to, iako mentalno sve više slabiš zbog toga to ne sme da te uznemirava..... dok god ima pića u blizini....
napuši se isto dobro, lepka se naduvaj, farba isto dobra je itd

što se psihića tiče, razgovor je čisto ponižavanje i ničemu ne služi.
jedino pitanje je kako doći do lekova a zaobići sistem?
voleo bih ksalol da probam, dođe mi da platim neku babu da joj izdaju recept i da dođem tako do koje kutije pa da testiram....

Ovako. Sto se tice "resavanja" depresije alkoholom.
Alkohol unistava magnezijum u organizmu koji je neophodan za funkcionisanje neurotransmitera.
Alkohol dovodi do ubrzanog praznjenja serotonina kojeg i onako imas u smanjenim kolicinama, pa nakon pijanke se osecas nikako. A psiholoski gledano to dozivljavas kao veliki PAD raspolozenja, velika oscilacija
Alkohol dovodi do dehidracije organizma a voda je jako bitna u funkcionisanju nervnog sistema
Alkohol unistava nervne celije i ostecuje ceoni rezanj..
Tako da BATALITE bezanje u alkohol jer cete pobeci u jos veci pakao!!!
Elem, fizicka aktivnost u smislu aerobnih vezbi u trajanju od 30min do 60 min je efikasnija i od psihoterapije i od antidepresiva. To je kljucna stvar!
Takodje treba izbaciti kafu. Ako ste pusac, smanjite cigarete na sto manju prihvatljivu "dozu".

mene je piće isto ostavilo na cedilu pre neki dan, popio sam 0,7l vina sa pauzama i ništa.... kao i da nisam....
niti me opustilo niti me oraspoložilo, čak sam se dodatno uznemirio što me izdalo.... pomislih: vino, zar i ti brate?

poenta je da piješ bez krivice, da cirkaš opušteno sa stilom i da te je baš briga za posledice kao i kada i koliko si popio....
piti dok se ne postigne filing koji ti treba i to je to, iako mentalno sve više slabiš zbog toga to ne sme da te uznemirava..... dok god ima pića u blizini....

voleo bih ksalol da probam, dođe mi da platim neku babu da joj izdaju recept i da dođem tako do koje kutije pa da testiram....

Kakav si ti KRALJ!! Ne radi mi tastatura kako treba ali si me prosto naterao da reagujem. Ksalol ti je anksiolitik a u vecim dozama deluje kao sedativ!! Blage veze nema sa lecenjem depresije. Druga stvar, Ksalol spada u grupu benzodiazepina koji smanjuju lucenje kortizola a to je hormon stresa. Jako brzo mozes da se navuces sto se kaze. Za par nedelja a onda ti tek sledi pakao. Anksioznost, panicni napadi, depresija.. Teze se skinuti sa te uslovno receno droge nego izleciti anksioznost. inace savremeni pristup u lecenju anksioznosi su selektivni inhibitoori gubitka serotonina SSRI koji lece i anksiozne poremecaje u vidu OKP, OAP, socio fobije... To je 4. generacija antidepresiva sa najmanje nezeljenih dejstava.

Nikad ali apsolutno nikad nemoj na svoju ruku da uzimas bilo koji lek koji utice na centralni nervni sistem. Razgovor sa psihijatrom nije ponizavanje, jer ce on pitanjima i podpitanjima i posmatranjem tvoje gestikulacije, uzrasta i svega ostalog da ti prepise najbolji antidepresiv za tebe. Inace, depresija je jedna od retkiih bolesti koju mozes da lecis sam. Lekovi ti samo daju elana da krenes sam u borbu. Uvek reci sebi, pijem lek kako bi mi pomogao da ja sma pomognem sebi! Ako vec neces kod lekara, onda kreni na trcanje i pozitivne misli. kad krene negativna misao kreni u imaginaciju. mastaj o necemu lepom. Npr ti sam na pescanoj plazi ispod palme, duvka vruc vetric, ti napaljen a oko tebe cice a ti ne znas koju bi pre.....

Inspirisan prethodnim postovima savest mi nalaze da napisem sledece!

Lecenje depresije

1. Nacin razmisljanja
Ovoje najvazniji aspekt u borbi protiv depresije. Sta najpre treba da znas. To je cinjenica da vreme sigurno leci depresiju "depresija leci samu sebe" ali samo ako verujes u ovo s tim sto ti mozes da brzas taj tok lecenja.
Radi autosugestije. Stalno pricaj sebi ja sma dobro, ja sma pobednik, ja volim sebe itd. Ponavljaj "iz dana u dan u svakom smislu meni je sve bolje i bolje". na taj nacin razbijas uobrazenje u podsvesti, reprogramiras podsvest. Depresija posle uspostavljanja biohemijske ravnoteze u mozgu postaje uobrazenje. To je kod onih slucajeva dugogodisnje depresije. Kada dodju lose misli uvek reci sebi "to je normalna pjava na putu mog potpunog oporavka". . Prkosi sudbini i budi optimista.
2. Nacin zivota
Trcanje ili brzo hodanje 3-6 puta u nedelju dana od 30 - 60 minuta. Ovo je efikasnije od dnevne doze antidepresiva i od jedne seanse psihoterapije.
Uvece pred spavanje, ako si u mogucnosti, topla kupka. To je zakon za restresiju.
Bitno je da napravis plan dnevnih aktivnosti koji ces postovati.
Sto vise boravi na dnevnog svetlosti i u svetloj prostoriji. Severni narodi, skandinavci, rusi.. su najdepresivniji zbog nedostatka svetlosti
3. Nacin ishrane. Sto vise omega 3 i b vitamina i 2l vode dnevno minimum. Izbegavajte meso jer sprecava dotok triptofana u mozak koji se u mozgu pretvar u serotonin, hormon srece.

Toliko don ne napisem dotaljan post ili otvorim zasebnu temu o lecenju depresije ako mi moderacija dozvoli

Dr Milos

Ovako. Sto se tice "resavanja" depresije alkoholom.
Alkohol unistava magnezijum u organizmu koji je neophodan za funkcionisanje neurotransmitera.
Alkohol dovodi do ubrzanog praznjenja serotonina kojeg i onako imas u smanjenim kolicinama, pa nakon pijanke se osecas nikako. A psiholoski gledano to dozivljavas kao veliki PAD raspolozenja, velika oscilacija
Alkohol dovodi do dehidracije organizma a voda je jako bitna u funkcionisanju nervnog sistema
Alkohol unistava nervne celije i ostecuje ceoni rezanj..
Tako da BATALITE bezanje u alkohol jer cete pobeci u jos veci pakao!!!
Elem, fizicka aktivnost u smislu aerobnih vezbi u trajanju od 30min do 60 min je efikasnija i od psihoterapije i od antidepresiva. To je kljucna stvar!
Takodje treba izbaciti kafu. Ako ste pusac, smanjite cigarete na sto manju prihvatljivu "dozu".

Sto se ovoga tice imam jedno pitanje..da li je kojim slucajem moguce, ukoliko je fizicka aktivnost maltene ravna nuli (osim 7 sati stajanja na poslu), da se funkcija i rad mozga uspori na neki nacin..previse sporo razmisljam, imam ceste (ili jos preciznije stalne) blokade, ne mogu neceg da se setim ili na neko pitanje da odgovorim, imam problem da sastavim recenicu itd

Čak i njegove ''pozitivne pesme'' su pomalo bedak to sam provalio tokom godina slušanja slično je i sa EKV recimo...

Upravo to. Mada ima Balasevic pesme koje neverovatno oraspoloze coveka(al se nekad dobro jelo), ljudi na njegovim koncertima u jednom trenutku placu a vec u sledecem se krive od smeha :)
Ja iskreno ne znam ni jednu pozitivnu pesmu EKV-a, oni su toliko mracni da to nije normalno... Ja sam njih poceo da slusam zbog starije sestre, da nije bilo nje verovatno ih nikad ne bih slusao sobzirom na to kolika je kolicina mraka u jednoj pesmi :D.

Ne zezaj se s alkoholom.

Upravo juče sedela sam sa drugaricom koja je obolela od depresije.
Dijagnoza joj je ustanovljena tek nakon što se skinula s alkohola. A bila je prisutna mnogo pre nego što je počela da je "leči" alkoholom. Alkoholizam je u njenom slučaju posledica, a ne uzrok depresije, jer je osećanje životne promašenosti bilo već dugo prisutno, mnogo pre nego što se navikla na čašicu-dve-tri ... deset. Za sebe kaže da je "ruina" i jedinu radost (uslovno rečeno) vidi u psihoterapiji, na kojoj se sreće sa sebi sličnima.

Taj "filing" o kome pričaš kratkotrajan je, i vodi u potrebu da ga ponovo doživiš ... sve dok ne poželiš da stalno budeš u stanju mentalne obamrlosti. Začarani krug. Želiš da budeš kao hrčak na točku samsare?

K inace savremeni pristup u lecenju anksioznosi su selektivni inhibitoori gubitka serotonina SSRI koji lece i anksiozne poremecaje u vidu OKP, OAP, socio fobije... To je 4. generacija antidepresiva sa najmanje nezeljenih dejstava.

hvala za informacije...
a imenuj neke od tih lekova 4. generacije?

inače krenuo sam sa persenom forte, to je na biljnoj bazi nema zavisnosti....
a interesuje me i stresdepres farmanove, ne znam o čemu se tu radi

Idi kod dobrog psihijatra i on ce ti na osnovu pitanja i podpitanja prepisati najefikasniji lek na koji ces pozitivno da reagujes sa verovatnocom od 80 posto. Elicea (escitalopram) je od skoro na pozitivnoj listi i po meni je najefikasniji antidepresiv. Flunisan pripada toj grupi i jako je delotvoran. Takodje ti moze prepisati tzv psihostabilizator, Flunisan, Karbapin ili nesto slicno. Znaci moras kod psihijatra. ako nemas poverenja, onda otidji kod vise njih. Opisi mi svoje simptome, volju, raspolozenje, san, i kakve te misli ometaju.
Pozdrav

Sto se ovoga tice imam jedno pitanje..da li je kojim slucajem moguce, ukoliko je fizicka aktivnost maltene ravna nuli (osim 7 sati stajanja na poslu), da se funkcija i rad mozga uspori na neki nacin..previse sporo razmisljam, imam ceste (ili jos preciznije stalne) blokade, ne mogu neceg da se setim ili na neko pitanje da odgovorim, imam problem da sastavim recenicu itd

Istrosio si mentalnu energiju, libido, tj progutala je podsvest. Idi kod dr sto pre, to su simptomi tezeg oblika depresije. Ovo teze kazem da bi otisao kod dr a svaka depresija je u potpunosti izleciva! Uskoro cu da napravim temu o depresiji sa detaljima koji ce svima biti od koristi uopste. Ali sve je to individualno i treba idi doktoru.

Prednosti fizicke aktivnosti u borbi protiv depresije:
- Poboljsava cirkulaciju u celokupnom organizmu pa i u nervnom sistemu sto za posledicu ima ubrzan i bolji dotok hranljivih materiaj i kiseonika
- Imate veci nivo kiseonika u krvi
- Kada ste depresivni veci deo mentalne energije se trosi za podsvesne aktivnosti tzv vegetativni deo nervnog sistema i podsest dolazi do izrazaja sa svim svojim crnilom. Fizickom aktivnoscu se energija podsvesti prevashodno trosi an odrzavanje vitalnih funkcija koje su tada jako aktivne.
- Psiholoski efekat je jako bitan. Izasli ste iz kuce, ucinili pozitivan pomak i ulazite u pozitivan zacarani krug.
- Za trcanje je potrebna volja pa organizam tokom trcanja (aerobnih vezbi) luci vise serotonina, melatonina.. A manje kortizola (hormona stresa)

Jako brzo mozes da se navuces sto se kaze. Za par nedelja a onda ti tek sledi pakao. Anksioznost, panicni napadi, depresija.. Teze se skinuti sa te uslovno receno droge nego izleciti anksioznostti ..
Za ovo niste u pravu.Pila sam ksalol od 0,25 mg 4,5 meseca i nisam osetila nikakve posledice niti je postojala panika niti bilo šta.
Samo treba poštovati to što je doktor rekao kako se pije i koliko se pije i kako se prekida terapija.
Pila sam 1 uveče,pa preskočim jedan dan,pa sledeći dan 1 uveče tako par dana,pa postepeno povećavanje u toku dana,pa uveče ..tako par dana ,zatim ujutro posle obroka,u toku dana,uveče....tako par dana pa se uveče povećava doza na 2 tablete.
Postupak ukidanja leka je isti :)
bilo mi već dosadilo da pijem toliko lekova i da samo gledam koliko ih imam,ne smem da ostanem bez njih,piju se posle obroka ,uveče sa onim vitaminom b6,pa magnezijum.

Inače sam bila jako nezadovoljna i taj lek je ekstra.Čak poz.utiče na spavanje.To vi verovatno znate,ali ja nisam osetila nikakvu zavisnost.
Znam da svi anksiolitici stvaraju zavisnost,ali koliko sam upućena ne smeju da se piju duže od 9 meseci.
Lek je u suštini vrlo dostupan,ali nije poenta u tome.

Evo šta ja volim da odslušam,nekome će biti korisno kao meni,svi to znamo,ali da se podsetimo :) ovo su više tehnike motivacije :)

74564_447171355337433_48275622_n.jpg

Ne mogu sad da iščitavam celu temu, ne znam da li je bilo priče o postporođajnoj depresiji... Već neko vreme sam utučena, imam utisak da se stalno pojačava. Sad ne znam da li je zbog anemije koju sam otkrila skoro kad sam vadila po prvi put krv posle porođaja ili je malo zbog toga što ne mogu češće napolje zbog bebe, uglavnom- baš se nekako tmurno osećam. :confused:

poo meni sve je u Glavi, kako mislis tako ce ti biti..Svako jutro zastanes, smislis sta ces i kako, sta ce ti ulepsati dan i zapocnes ga...Nkad je potrebno dosta snage za to, nekad pak malo manje, u svakom slucaju, niko ti ne moze pomoci kao ti, sam sebi..

- - - - - - - - - -

poo meni sve je u Glavi, kako mislis tako ce ti biti..Svako jutro zastanes, smislis sta ces i kako, sta ce ti ulepsati dan i zapocnes ga...Nkad je potrebno dosta snage za to, nekad pak malo manje, u svakom slucaju, niko ti ne moze pomoci kao ti, sam sebi..

Back