Demoni i njihova projavljivanja

drugim rijecima; starozavjetni i novozavjetni Bog nisu...ista...persona? :eek:
uf...ako je to sve...tako kao sto ti tvrdis
imate ozbiljan problem s...obaveznom literaturom...:lol:

Starozavetni Bog se ljudima otkrio ne davši im svoje ime, već kao:Ja sam onaj koji jesam, JHVH ili Jahve. U Starom Zavetu, Bog se ne pominje kao prisutan među ljudima u smislu u kojem je to bio Isus Hristos. Bog je u Starom Zavetu spremao ljude i učio ih da se mole Jednom Bogu, da bi tek ovaploćenjem Sina Božijeg došlo ispunjenje Zakona i obećanje Božije da će "seme" ženino stati na glavu zmiji. Tj. da će doći Sin Božiji kroz ženu (zato se spominje njeno seme, jer muškog nije bilo u činu ovaploćenja), i Svetim Duhom se u NJoj začeti dete koje će biti Hristos, Mesija.
Dakle, Novi i Stari Zavet se u jednome bitno razlikuju: da je u Novom Zavetu Bog bio sa ljudima, u telu, dok je u Starom Zavetu on govorio kroz proroke. Došavši na zemlju Hristos je ispunio zakon dat Mojseju, a doneo je i Novi Zakon koji je utemeljio svojim životom i primerom.
Postradavši na Krstu i razorivši smrt i ad, Hristos je ljude uzdigao i vratio u staru slavu, koju su imali pre pada u Raju, davši im mogućnost spasenja i otvorivši im vratnice Raja. Do Hrista niko nije mogao ući u Raj i niko se nije spašavao, pa čak ni proroci. Oni nisu bili na mukama, ali su bili u tami i bez radosti, jer su čekali obećanje Božije o svome oslobođenju kada se bude rodio Onaj koji će ih iz tame izvesti u Raj.
Starozavetni i Novozavetni Bog jesu isti Bog, ali se u satromzavetu Otac obraćao kroz proroke, i nije otkrio ljudima svoju pravu Prirodu, Tojest Sveto Trojstvo ( mada se u nekim delovima Staroga Zaveta može naslutiti da Bog ima više Lica, kao u Psalmima, kada kaže:Reče Gospod Gospodu mojemu, sedi desno od mene...i sl.), dok je u Novom Zavetu Sin sišao na zemlju i uništio smrt. Time je Novi Zavet veći i strašniji za demone, jer je zapečaćen Hristovim životom i delom na zemlji, a upravo to najviše demone i ljuti i plaši.

Тако је сестро Господ је заиста победио ђавола и војску палих духова демона.А појављивање истих је условљено Божијом дозволом односно допуштењем.

Evo, ja našla sama...:lol:

"Halucinacija je priviđenje, opažaj koji je proizišao bez odgovarajuće objektivne čulne stimulacije. Javlja se u nekim posebnim situacijama i u osobenim stanjima organizma kao što su: prevelika emotivna napetost, umor, nesanica, stanje intoksikacije. Najčešće su vizuelne i akustične halucinacije, mada se mogu javiti i u ostalim čulnim modalitetima. Najčešće su poznate halucinacije pod uticajem droga, ali i u verskim obredima ili religioznim zanosima. Zbog svoje specifičnosti razlikuju se od iluzije."

Možda je baš problem u "otvorenosti" uma...koji projektuje nešto čega nema...
I kakve sad sve ovo veze ima sa Biblijom?

Volela bih da sada imam vremena , kao što nemam, pa da mogu da dam i na ovo pitanje odgovor, citirajući reči Vladete Jerotića o stanjima Vizija i viđenjima. Pošto se spremam na put, mogu samo da postavim jedno pitanje: Kako to, da ako neko nešto halucinira, a pri tom uopšte nije vernik, već čak i suprotno, i uopšte nema spoznaju, niti prihvata sistem učenja koji su hrišćanskog karaktera, nego je ateista, i čak nikada nije verovao u postojanje bilo čega izvan pojavnog sveta, kada mu se desi nešto od ovakvih primera, gore opisanih, on "vidi" ili "izhalucinira" baš ono i onako kako je to u viđenjima svetih otaca zabeleženo, i to čak može da prepozna demona koji mu se javio i po opisu svetih otaca?
Tako se u žitijama sv.Andreja jurodivog, nalazi opis demona koga sam ja videla, u prvoj priči, iako nikada ranije nisam imala nikakvog susretanja sa sličnim opisima demona, u njih nisam verovala, a na opis sv. Andreja sam naišla, tek nekoliko godina kasnije. Takođe je čudno da se takve "halucinacije" u mnogo čemu slažu kod potpuno različitih pojedinaca i da su prepune istovetnih projava: te "sile" se plaše Krsta i osvećene vodice, i imaju strahovito negativnu silu i dejstvo.
Nadalje i u samom Novom Zavetu, i životu Isusa Hrista na zemlji, opisana su čudesa Hristova u kojima on preti demonima da ne govore ko je on i isteruje ih iz đavoimanih, kao gadarinskog besomučnika, kada je pitavši ih kako im je ime dobio odgovor da je u tom čoveku čitav Legion demona, pa su ga pitali (demoni), zašto si došao, Isuse, Sine Božiji da nas pre vremena mučiš? Kada su ga molili da ih ne šalje u svinje, Gospod ih je proterao u svinje i onda su se sve svinje bacile sa litice u more.
Baš su Hrista i optuživali da je u vlasti Velzevula, kako su demona i satanu zvali stari Jevreji.

Тако је сестро Господ је заиста победио ђавола и војску палих духова демона.А појављивање истих је условљено Божијом дозволом односно допуштењем.

Jeste, sveti oci kažu da kada bi Gospod dopustio da se demoni viđaju svakodnevno, da ljudima život na zemlji uopšte ne bi bio moguć, jer su ne samo strašni za videti, već je i njihova negativna sila toliko jaka da bi se zemlja pretvorila u pakao, a mnogi ne bi mogli od straha ni da fizički prežive stres i užas od viđenja istih.

Volela bih da sada imam vremena , kao što nemam, pa da mogu da dam i na ovo pitanje odgovor, citirajući reči Vladete Jerotića o stanjima Vizija i viđenjima. Pošto se spremam na put, mogu samo da postavim jedno pitanje: Kako to, da ako neko nešto halucinira, a pri tom uopšte nije vernik, već čak i suprotno, i uopšte nema spoznaju, niti prihvata sistem učenja koji su hrišćanskog karaktera, nego je ateista, i čak nikada nije verovao u postojanje bilo čega izvan pojavnog sveta, kada mu se desi nešto od ovakvih primera, gore opisanih, on "vidi" ili "izhalucinira" baš ono i onako kako je to u viđenjima svetih otaca zabeleženo, i to čak može da prepozna demona koji mu se javio i po opisu svetih otaca?
Tako se u žitijama sv.Andreja jurodivog, nalazi opis demona koga sam ja videla, u prvoj priči, iako nikada ranije nisam imala nikakvog susretanja sa sličnim opisima demona, u njih nisam verovala, a na opis sv. Andreja sam naišla, tek nekoliko godina kasnije. Takođe je čudno da se takve "halucinacije" u mnogo čemu slažu kod potpuno različitih pojedinaca i da su prepune istovetnih projava: te "sile" se plaše Krsta i osvećene vodice, i imaju strahovito negativnu silu i dejstvo.
Nadalje i u samom Novom Zavetu, i životu Isusa Hrista na zemlji, opisana su čudesa Hristova u kojima on preti demonima da ne govore ko je on i isteruje ih iz đavoimanih, kao gadarinskog besomučnika, kada je pitavši ih kako im je ime dobio odgovor da je u tom čoveku čitav Legion demona, pa su ga pitali (demoni), zašto si došao, Isuse, Sine Božiji da nas pre vremena mučiš? Kada su ga molili da ih ne šalje u svinje, Gospod ih je proterao u svinje i onda su se sve svinje bacile sa litice u more.
Baš su Hrista i optuživali da je u vlasti Velzevula, kako su demona i satanu zvali stari Jevreji.

Kakve veze ima da li je neko vernik, ili ateista?

Halucinacije mogu biti prouzrokovane mnogim faktorima...da li neko pije neke lekove, da li je alkoholičar, narkoman, zavisnik u krizi...da li ima tumor na mozgu, oštećenje jetre i bubrega...da li je šizofrenik, boluje od nekog drugog psih.oboljenja...kod anoreksičara.........gomila kombinacija....

Šizofrenici najčešće čuju glasove, alkoholičari u delirijumu vide miševe...postoji određeni broj psih.bolesnika koji imaju halucinacije osećaja...osećaju da im se telo raspada i sl...znači, halucinacije jesu uglavnom tipične za neku vrstu oboljenja.
To što si ti videla zmaja, govori nešto...i to što se kod potpuno različitih pojedinaca pojavila slična halucinacija, govori u prilog tome da se radi o nekoj vrsti oboljenja....sličnog, ili istog, s obzirom na sličnosti "vizije".
I tu nema ništa čudno.

Iskreno, da sam na tvom mestu, ne bih išla kod popa, već pravac klinika i skener mozga...

Рекла си да шизофреничари чују гласове,а алкохоличари виде мишеве.Али психијатрија је наука заснована на атеистичким темељима.Како онда може да постоје ствари попут шизифреније?Неможе.То је просто ђавоиманост.

Jeste, sveti oci kažu da kada bi Gospod dopustio da se demoni viđaju svakodnevno, da ljudima život na zemlji uopšte ne bi bio moguć, jer su ne samo strašni za videti, već je i njihova negativna sila toliko jaka da bi se zemlja pretvorila u pakao, a mnogi ne bi mogli od straha ni da fizički prežive stres i užas od viđenja istih.

To su te malo digli na foru da u sebi ne nađeš uzrok problema pa su ti podvalili da
su neki demoni koji letaju oko tebe odgovorni.
Kako si lakoverno pala na tu foru to je neverovatno.

Рекла си да шизофреничари чују гласове,а алкохоличари виде мишеве.Али психијатрија је наука заснована на атеистичким темељима.Како онда може да постоје ствари попут шизифреније?Неможе.То је просто ђавоиманост.

Psihijatrija je nauka...bavi se mentalnim zdravljem...kod organskih oboljenja takođe postoje primeri halucinacija.

Prednost nauke je što ima dokaze...koje ti dokaze imaš? Tvrdiš da je neko "opsednut"...možda je čovek samo bolestan.

Dijagnoza se postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, neuropsihijatrijskog pregleda, laboratorijskih analiza, rendgenografije, CT-a, magnetne rezonance mozga...

Ne trpaj Boga i Demone tamo gde im nije mesto...

Starozavetni Bog se ljudima otkrio ne davši im svoje ime, već kao:Ja sam onaj koji jesam, JHVH ili Jahve. U Starom Zavetu, Bog se ne pominje kao prisutan među ljudima u smislu u kojem je to bio Isus Hristos. Bog je u Starom Zavetu spremao ljude i učio ih da se mole Jednom Bogu, da bi tek ovaploćenjem Sina Božijeg došlo ispunjenje Zakona i obećanje Božije da će "seme" ženino stati na glavu zmiji. Tj. da će doći Sin Božiji kroz ženu (zato se spominje njeno seme, jer muškog nije bilo u činu ovaploćenja), i Svetim Duhom se u NJoj začeti dete koje će biti Hristos, Mesija.
Dakle, Novi i Stari Zavet se u jednome bitno razlikuju: da je u Novom Zavetu Bog bio sa ljudima, u telu, dok je u Starom Zavetu on govorio kroz proroke. Došavši na zemlju Hristos je ispunio zakon dat Mojseju, a doneo je i Novi Zakon koji je utemeljio svojim životom i primerom.
Postradavši na Krstu i razorivši smrt i ad, Hristos je ljude uzdigao i vratio u staru slavu, koju su imali pre pada u Raju, davši im mogućnost spasenja i otvorivši im vratnice Raja. Do Hrista niko nije mogao ući u Raj i niko se nije spašavao, pa čak ni proroci. Oni nisu bili na mukama, ali su bili u tami i bez radosti, jer su čekali obećanje Božije o svome oslobođenju kada se bude rodio Onaj koji će ih iz tame izvesti u Raj.
Starozavetni i Novozavetni Bog jesu isti Bog, ali se u satromzavetu Otac obraćao kroz proroke, i nije otkrio ljudima svoju pravu Prirodu, Tojest Sveto Trojstvo ( mada se u nekim delovima Staroga Zaveta može naslutiti da Bog ima više Lica, kao u Psalmima, kada kaže:Reče Gospod Gospodu mojemu, sedi desno od mene...i sl.), dok je u Novom Zavetu Sin sišao na zemlju i uništio smrt. Time je Novi Zavet veći i strašniji za demone, jer je zapečaćen Hristovim životom i delom na zemlji, a upravo to najviše demone i ljuti i plaši.

paaa...ako je Stari zavjet uvertira za Novi...
i dolaze kao cjelina...
kakve onda veze ima koji dio demonu...citiras...?
tj. zasto bi se jednog bojao, a od drugog pravio...monodramu?
ili sljakaju oba ili ne sljaka nijedan...jer oba su iz...pera istog autora...i dio iste price...
i jesu ili nisu "rijec bozija" tj. "imaju ili nemaju moc"...tj. u cemu je sadrzana ta..."moc"
...po tebi...u fabuli??? hmm...:lol:

paaa...osim u slucaju da taj netko zivi na pustom ostrvu
bez ikakvog pristupa savremenoj kulturi...informacijama
npr. elektronskim medijima tipa televizije...onda je vise nego jasno...odakle...sve su to...sadrzaji koji se
u ovom ili onom obliku neprestano...vrte...
za tog pustinjaka ne znam, ali o njemu nit ne pricamo. :lol:

Poslednja izmena:
Znači nekome se prividi demon, onda taj neko, podstaknut i inspirisan religijom, zaključi da je to njegovo priviđanje demona zapravo izazvao pravi demon????? :eek::eek::eek:
A zar ne bi bilo lakše i logičnije zaključiti da je to samo halucinacija. Najjednostavnije objašnjenje je uglavnom ono pravo.

Da li je jeftiniji, da li zdraviji egzorcizam od hemije pitanje je sad?

Magdalina:
( mada se u nekim delovima Staroga Zaveta može naslutiti da Bog ima više Lica, kao u Psalmima, kada kaže:Reče Gospod Gospodu mojemu, sedi desno od mene...i sl.)

Ne razumem ovaj deo. Da li to znaci da je Gospod pricao sam sa sobom, kao da je u pitanju neko drugi, neka druga licnost?:think:

Psihijatrija je nauka...bavi se mentalnim zdravljem...kod organskih oboljenja takođe postoje primeri halucinacija.

Prednost nauke je što ima dokaze...koje ti dokaze imaš? Tvrdiš da je neko "opsednut"...možda je čovek samo bolestan.

Dijagnoza se postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, neuropsihijatrijskog pregleda, laboratorijskih analiza, rendgenografije, CT-a, magnetne rezonance mozga...

Ne trpaj Boga i Demone tamo gde im nije mesto...

Шта кажеш на примере исцељења крај моштију Светих?И то баш оних са ''дијагнозом''?

Sledeća priča je moj lični doživljaj i između ostalog način kako me je Gospod priveo sebi.
Bilo je to pre nekih 12 godina, kada sam nalazeći se na studijama upoznala jednog asistenta sa kojim sam se sprijateljila. U Crkvu naravno nisam išla, mada sam bila krštena. Međutim, kako sam to i ranije opisivala, moj doživljaj crkve je bio poprilično negativan. Upoznavši B., počeli smo da se družimo, i pošto je po prirodi predmeta koji je predavao bio blizak hrišćanstvu i njegovoj misli, kao i zbog toga što je bio čtec u jednoj crkvi u Beogradu, vrlo često je počinjao samnom temu o postojanju ili ne postojanju Boga. NJegov profesorski stav, kao i činjenica veoma širokog obrazovanja i poznavanja literature, doprinosila je da se tema proširi i postane vrlo interesantna.
Jednoga dana u konverzaciji koju smo vodilli, on me je najednom u sred žive rasprave upitao povišenim tonom: - Kako možeš da tvrdiš da je sve izmišljotina, kad ti nikada nisi doživela osećaj i blagodat koji se daje vernima koji veruju u Hrista? Ja sam opet migoljila, sa različitim izgovorima da bi to svi osećali da Bog postoji, i zašto On sebe ne bi otkrio svima?, da bi on uzvratio vrlo provokativno: - pa da li si se ti u životu ikada pričestila da bi znala o čemu govoriš? Na šta sam ja uzvratila da - naravno, nisam i kakve to veze ima? A on je opet rekao: -Naravno da ima, jer bi onda barem imala neku osnovu da tvrdiš to što tvrdiš, nego je stvar u tome, da ti ne možeš da podneseš tu žrtvu i da postiš, da se iskreno ispovediš i pokaješ pred Bogom da bi se pričestila. Tek tada ja mogu sa tobom da govorim o ovoj temi!
Meni neko da kaže da nešto ne mogu da uradim, a pogotovu što sam već tada bila zakleti vegetarijanac i inače jela kao ptičica. Zato sam sa smeškom prkosa na licu uzvratila: -Ko ne može da posti?!, a on je odgovorio: Pa ti, ne možeš da se uzdržiš i izdržiš ceo post na vodi i da se ispovediš kako treba, jer te je sramota i zato tako i pričaš! Molim? JA ne mogu da postim i JA se stidim?! E pa videćemo!
I tu je rasprava bila završena. Rekla sam:- postiću, i videćeš da ništa neće biti i da se ništa neće desiti!
I vrlo brzo nakon toga išao je Petrovski post i ja sam poslednje dve nedelje posta odpostila na vodi, i išlo mi je "ko po vodi", ništa mi nije bilo što sam jela jednu kiflu dnevno i malo supice i povrća. Sa B. sam se redovno čula i on je proveravao kako sam.-Pa dobro sam, šta je ne možeš da veruješ da nekrst može da izdrži post?Bio mi je smešan.
Pošto sam trebalo da se pričestim, prethodno je trebalo da se ispovedim, i B. mi je rekao da idem u lokalnu crkvu pre nedelje kada je trebalo da se pričestim i da se ispovedim kod sveštenika. Objasnio mi je da će me sveštenik primiti, staviti epitrahilj i čitati molitve za ispovest i zatim ispovediti, međuti kada sam ja otišla kod sveštenika, on me je primio u parohijski dom, seo preko puta mene u fotelju i rekao da mogu da pričam, ne pročitavši niti molitvu pre ispovesti, niti molitvu za oproštaj greha. Sedeli smo jedno naspram drugog i ja sam mu se ispovedala kao što bih nekome pričala bilo šta. On je saslušao i rekao, dobto, sutra dođi na pričešće. Kada sam javila B-u kako je bilo on se malo iznenadio, ali nije hteo ništa da komentariše. Uveče u subotu, oko 7 sati me je pozvao i rekao da AKO se išta dogodi, samo uzmem molitvenik koji mi je dao, pročitam molitveni kanon Majci Božijoj i da se molim Isusovom molitvom. Pitala sam: Kako to misliš, ako se išta dogodi? Šta može da se dogodi kad je sve u najboljem redu? Bio mi je smešan, pa sam u sebi pomislila: - eto, toliko pametan i obrazovan čovek, a toliko sujeveran i plaši se "baba-roga", kao da je jeo bunike. Počela sam opet da ga ismevam, na šta je on dodao ozbiljno i hladno:- rekao sam ti, i čuvaj se!
Pao je mrak. BIla sam sama kod kuće, što nije bilo nikakva neuobičajenost. Htela sam ranije da legnem, jer sam po prirodi spavalica, da bih se probudila na vreme i stigla na Liturgiju. Tako sam i uradila. U 8 sati već sam bila u krevetu. Nisam mogla odmah da zaspim jer mi je to bilo rano i izvan normalnog vremena kada obično idem na spavanje. Tada je počelo nešto čudno da se dešava. Počela sam odjednom da se osećam nekako čudno i loše, ali tako loše kako se nikada ranije nisam osećala. Pomislila sam, možda sam se premorila danas, zaspaću lepo, pa će mi odmah biti bolje. Međutim, osećaj neke neizmerne rastrzanosti i pomutnje u duši je počeo da raste i raste, i u jednom trenutku je postao ne izdrživ. Počelo je da mi se vrti, sve se oko mene vrtelo, ali iznutra. Kada bih otvorila oči, nije se ništa vrtelo, ali iznutra mi je cela svest bila kao na vrtešci. Počela sam da se preispitujem u mislima, šta bi to moglo da bude, da li sam nešto popila, da li je možda virus, ali ono vrtenje se nije zaustavljalo. Onda je počelo da prelazi u nekakav osećaj u duši, takav da ga ranije nisam nikada osetila ( a ni kasnije): osećaj je bio kao da mi neko cepa dušu, um, razum, kao da je vuče, trza, lomi. Neopisiv je u svakom slučaju. To sve je proizvodilo tako nenormalan osećaj duševnog bola, da čak i u najtežim situacijama ljudske patnje ili tuge ili depresije čovek ne može tako da se oseća. Prosto je bilo tako kao da misliš da ćeš od tog osećaja bola i rastrzanja pući ili poludeti, ali je postojalo nešto što ti nije davalo da pukneš, što nije davalo da se duša rascepi: mozak i um radili su mi "sto na sat", preturala sam iz celokupnog poznavanja predmeta psihologije sve što bi moglo da me podseti na to da li mi se dešava da sam svedok toga kako ludim?! Počela sam iz sve snage da se sopstvenim silama unutar uma borim sa tom nevidljivom silom koja me je kidala, i da se razumom usprotivim:-Nemoguće!-govorila sam u sebi- Ja sam normalna i zdrava osoba! Ne moguće je da se sada bez ikakvog razloga dešava neko ludilo, a da ja sve to zdravorazumski pratim i da mislim logično i normalno, a da me nešto i dalje rastrzava! Što je najgore u samoj svojoj duši, ili psihi nisam nalazila nikakav razlog za tako nešto. A onda je moj um počeo da " tone" na levu stranu. Nešto me je vuklo na levo, i počelo je sve jače da se steže oko moga uma. Odjednom sam ugledala vir, ogroman vir koji se vrteo velikom brzinom i koji me je gutao kao kad matica odnosi telo, a u tom viru na samom dnu videla sam daleko i duboko dole njegov kraj koji je bio u tami i mraku. Čudila sam se šta je to, a kako sam ušla u vir, moje stanje je bivalo sve gore i gore. Međutim zdrav razum i svedočanstvo umnog prisustva se nije gasilo, dok je bol i osećaj rastrzavanja i cepanja duše bio sve nepodnošljiviji, kako sam u viru bila sve dublje. Pošto je sila bila neverovatno jaka, i bol postao neizdrživ ( znači bol duše, jer telo tu i nije bilo relevantno), počela sam da plačem i na glas kukam, i da se još jače koprcam da bih stvari , zapravo svoju dušu dovela u stanje mira i celovitosti. Pokušavala sam da otvorim oči, jer sam znala da nisam spavala, ali mi to nije polazilo za rukom. Jad se pojačavao, i tada sam se setila B. koji mi je rekao da se pazim i molim ako se nešto dogodi. Odbila sam u sebi tu pomisao, jer mi je delovala glupavo, a sa druge strane imala sam odbojnost prema Isusovom imenu. Pomislila sam: -Možda mi je onaj B. "bacio" nešto, zamađijao me! Kako je on mogao pretpostaviti da će išta da se desi! Da. to je to! I počela sam da besnim od muke na njega, da bi mi se stanje još više pogoršalo: što sam ja sve više sebe ubeđivala da je ovo sve ili samo košmar i da ću se probuditi, ili "magija" koju mi je B. bacio, ili nešto što nije ni važno šta, ali ja sam razumna i svojim umom ja ću to pobediti, to je sve gore i gore stanje moje duše bilo. Sve više bi se bol povećavala i haos postajao veći u duši, dok se brzina vira i vrtenja povećavala. Ali se nije gasio razum i nije nestajalo osećanje prisebnosti, dok su misli najnormalnije tekle kao da se ništa i ne dešava. Mogla sam i pored svega neometano da mislim i zaključujem.

Pomislila sam, pošto mi je bol postajao nesnosan i plač se pojačavao, da ipak upotrebim Isusovu molitvu: šta drugo da radim? Ko mi može pomoći? Ne mogu da se istrgnem od ovoga, a nemoćna sam u bilo kom pogledu. Počela sam tupo, ravnodušno i sa jakim naporom da izgovaram u umu reči molitve. Bilo je kao da sam valjala kamen: -Gospode Isuse Hriste pomiluj me grešnu! Jedva sam to sricala, a mogla sam drugo normalno da mislim. Posle samo par puta izgovorene molitve, bol u duši je počeo naglo da jenjava. Kao da je neko počeo da doliva vodu i da gasi požar. Ja sam se iznenadila. Počela sam još jače i čvršće da je izgovaram i sila cepanja i raztrzanosti se sve više gasila i prestajala. Vir i vrtenje su se zaustavljali. Uspela sam da polako otvorim oči, i onda sam se iznenadila kako je moje telo bilo zapravo kao kamen ne pokretno. Želela sam da se prekrstim, ali nisam mogla da pomerim ruku, kao da nije bila moja. Počela sam da se batrgam iznutra: moj um je radio taj pokret pomeranja ruke, ali telo ga nije sledilo. Šta je sad ovo?!Bila sam premorena i iznervirana. Šta se dešava! Vikala sam: kako ne mogu da pomerim ništa, kad sam budna i svesna! Sve vreme mi je u umu stajao zaključak: Ma to nije moguće, sve ovo se ne dešava! Međutim, ništa. Moje je telo bilo kao kamen neosetljivo. Opet sam počela da plačem i ridam u sebi: lice mi se oblilo suzama i ja sam ih osećala, već sam bila potpuno iscrpljena, mozgala sam šta ću sada, želela sam da se prekrstim, ali ništa. Opet sam se setila Isusove molitve. Da probam ponovo da je izgovaram? I počela sam da je umom izgovaram, i nakon opet samo nekoliko izgovorenih molitava, moje se telo "otkočilo" i postalo živo i ja sam se prekrstila.
Nisam imala snage da sad razmišljam o svemu tome,ko zna šta je bilo, sad se završilo i sad ću lepo da spavam: u duši sam osećala ogroman umor kakav u životu ranije( pa ni kasnije) nisam osetila. Želela sam samo da spavam i da spavam, večnost bi mi bila malo da se posle ovoga odmrim. Ali u duši mi i dalje nije bilo skroz najbolje. Pokušala sam opet da zaspim sa Isusovom molitvom na usnama, međutim kako mi se san navaljivao na kapke i molitva prestajala, tako se ona sila sa leva ponovo pojavljivala i ponovo me vukla u vir, da bi se agonija produžaval. Opet bi počelo tonjenje i vrtenje i cepanje i onaj nepodnošljiv bol bi se uvećavao i uvećavao. Automatski bih sada počenjala molitvu i osećala kako me ovaj put nešto sa desne strane vuče naviše. tako je počelo tonjenje i kad bi me uhvatio san i izvlačenje kad bih počela opet molitvu. Međutim, nakon nekog vremena, sila sa leve strane se toliko uvećala da je postala neizdrživa još i više nego ranije i uprkos molitvi, moja duša je počela da vroišti od bola koji ju je kidao. Otvorila sam oči, telo je bilo pokretno, i nakon otvorenih očiju iako ni do tada nisam spavala( a toliko sam to želela), bol i sve što ga je pratilo nije prestajalo. Sa najvećom mukom , postavši potpuno iscrpljena, kao da mi je i poslednji atom snage isisan, pala sam sa krevet, u pokušaju da ustanem. Nisam mogla da stojim na nogama, niti čak da puzim, jedva sam pokretala bilo šta od udova, jer sam bila potpuno bez snage. Iako mi je to sve bilo čudno, nisam mogla da mislim o tome, jer samsamo ridala i plakala i od bola i od iscrpljenosti, i od potpune ne moći da sve ovo zaustavim. Dopuzala sam do prekidača da upalim svetlo. Trajalo je čini mi se dugo dok sam prešla na stomaku puzeći tu malu razdaljinu od kreveta do zid. Jedva sam upalila svetlo i dopuzala da stola gde je stajao molitvenik. Od suza i plača nisam mogla ništa da vidim. Oči su mi sigurno bile toliko naduvene da nisam mogla kapke da potpuno otvorim. Ovakav bol duše i uma i nečega neobjašnjivog duhovne priorde, pri čemu telo ništa ne boli, ali je ono kompletno iscrpljeno, nije mi bilo jasno odakle dolazi i šta je.
Pokušala sam da pročitam kanon Majci Božijoj, jer sam se setila da mi je B. rekao da ako bude nešto počnem i njoj da se molim. Međutim, imala sam problem: Kako da joj se molim, kad tek u nju uopšte ne verujem. Sve, sve, ali žena koja je rodila i ostala devica, a pri tom bez muškarca?!Pa to mi je izgledalo kao neverovatna podvala!. Ali, moje stanje se toliko pogoršavalo, i toliko bi mi pri svakoj misli koja je bila negativno upućena na račun vere i sumnja u Godpoda i Majku Božiju, donosile su još gore razvlačenje i razbijanje duše od neke ne vidljive sile. Tako sam ipak nekako klečeći, oblivena suzama da skoro ništa nisam ni videla, počela "kao" da se molim Majci Božijoj. I dok je u mome umu besnelo bombardovanje pomislima hule, podsmeha i sumnje na Majku Božiju, u mojoj duši se osećalo da me sila koja me je držala čas grabi jače, čas slabije, da bi do kraja iščitanog kanona, (koji teško da sam uopšte i čitala jer od suza i jecaja nisam videla slova, samo sam posle svake pesme ponavljala:Presveta Bogorodice spasi me! ), sila neveliko izgubila svoju jačinu i u moj um i srce se povratio mir. Ustala sam konačno na noge, ali i dalje potpuno skrhana i beskrajno umorna, ponadala se ležući u krevetm da ću konačno zaspati. Ali, tek što sam trenula, opet je počelo povlačenje i cepanje, tonjenje u levo u vir, i ponovni bol, bol bol. Sada sam se došavši do očaja, počela besno i pekorno, a opet preklinjući da vičem u sebi: Uzmi mi dušu, ne moj više da me mučiš! Hoću da spavaaaam! Umorna saam! Premorena od ovoga! Uzmi mi dušu, daj mi da umrem, samo da se odmorim! Samo da sve ovo prestane!
Naivno sam mislila da kada bih kojim slučajem umrla, da bi se sve završilo, ja bih nestala i to bi bilo to! savršeno, sve je bolje od ovoga. U tom trenutku, vrtenje i rastrzavanje je prestao, sve se u meni umirilo i ja iza zatvorenih očiju, ali još uvek budna, ugledam kako iz mraka ka meni dolazi nekakva svetlost. Kako je prilazila bivala je sve veća i ja pomislih u sebi: Šta je sad ovo? Ima li ovim glupostima kraja?
Kad ispred mene, u zlatnoj svetlosti pojavi se ni manje ni više nego Majka Božija, sva okupana u toj svetlosti..BIla sam šokirana, jer znala sam da ne sanjam, a njen lik je bio potpuno živ i jasan kao dan. Gledala je u mene i samo tako stajala nekako poviše od mog vidnog polja, meni sa desne strane. Pomislila sam: Kako je prelepa! Bila je nešto najlepše što sam u životu videla. Njen ten, i koža bili su od svetlosti, latno-žute boje, kao i sve u šta je bila obučena. Izgledala je po odeći kao ikona Trojeručice, ruke je držala prekrštene na grudima kao na ikoni Umiljenije, a li njen lik nije ni jedna ikona izobrazila: bila je to naj,naj lepša žena koju sam ikada u životu videla: istovremeno ljupka, kao kakav pupoljak, a zrele lepote i savršenih crta kakvi se ne mogu naći na zemlji. oči su joj bile krupne i bademaste, obrve duge i pravilne, nos ravan, dug i pravilan, usne pune, male sveže, i dok sam gledala u tu krasotu, kao omađijana, primetila sam da je u njenom liku sadržano sve savršenstvo Božije.Iz nje je izvirala Mudrost, Istina, Ljubav, Svaka Vrlina, a ponajviše celomudrije, i sve savršenstvo bilo je u njoj. Onda sam primetila da je gledajući njen lik moguće uočiti ženu koja u sebi sadrži istovremeno čistotu i nevinost devojčice, brižnost i ljubav majke, ( način na koji me je gledala je u meni budio osećaj kao da je i meni majka), mudrost i iskustvo starice. Gledala me je brižno, ali prekorno, kao kada bi majka gledala sa ljubavlju ali i dozom tuge svoje dete kada bi se ono povredilo ili uradilo nešto iako mu je majka rekla : ne čini to sine. Tako je i ona mene gledala i ja sam mogle da čujem u umu njene reči: šta si to sebi učinila? brižno i sa tugom izgovorene. U tom trenutku, ja sam shvatila, videvši njenu čistotu, dobrotu i savršenstvo, da sam ja prljava i nečista u duhovnom smislu kao svinja i tako sam se i osetila. Pogledala sam u sebe i prvi put u sebi tažalila zbog greha koji sam činila ne znajući da me on kalja i uništava moju dušu čineći je prljavom i nakaznom, dok ju je Bog stvorio kao lepu i čistu, poput slike majke Božije koju sam gledala sad.

Na ovo moje uzneseno trenutno i bez reči pokajanje, Majka Božija se blago nasmehnula, klimnula pokroviteljski glavom i polako kao lahor pošla udesno od mene i nestala. Ja sam momentalno zaspala ne stigavši ni da razmislim o svemu tome što sam videla.
Ne znam koliko je trajalo moje spavanje( ali s obzirom da me je demonska sila napadala celu noć do svanuća), opet me je u neko doba probudila sila s leva koja me je opet dograbila i počela na isti način da vuče na dno onog vira. Patnje su se ponovo pojavile. Opet sam počela da cvilim, da plačem, ovaj put prizivajući majku Božiju, naizmenično i gospoda. I u jednom momentu opet se sve zaustavilo i ja se ponovo našla u onom mraku, pri čemu je nešto otvorilo moje unutarnje oči, jer sam gledala iako sam žmurela, i ja opet ugledah neki tunel i na njegovom kraju svetlost. Pomislila sam: O, ne zar još nije gotovo! Šta je ovo sad?! Ja samo želim da se odmorim i da spavam! Zaista, bila sam toliko umorna, kao čovek koji je žedan vode u pustinji.
Nešto me je vuklo na kraj tunela, i prišavši kraju, ispred mene je pukao pogled na kajolik okupan u istom onom svetlu iste boje koje je bila i Majka Božija. Biloa je to neka ogromna livada, sa planinama u pozadini, sva prožeta svetlošću, kao da je od nje sve napravljeno, i nebo je bilo iste zlatne boje, i sa te livade ka meni je išao neki starac monah. On nije obraćao pažnju na mene, a ja sam sve to posmatrala iz tunela. Dok je koračao noseći u levoj ruci štap, pevušio je nešto, vidno raspoložen i radostan, i u njegovom liku bilo je toliko radosti, optimizma, pozitivnog raspoloženja, da se takvo na zemlji ne može videti. On je bio kao i svaki čovek, ljudske puti, svetle boje kože, visokog čela i jakog orlovskog nosa, divne duge sede brade, i velikih plavo-zelenih očiju, kao morska dubina, taj markantni lik jako mi se svideo. Imao je zlatan krst na grudima i epitrahilj oko vrata, a bio je u monaškoj rasi. Najednom, on je stao nedaleko od mene, podigao je pogled na levu stranu, a u odnosu na mene, baš tamo gde je Presveta Bogorodica otišla, saslušao nešto, i onda sa osmehom mahnuo rukom u znak odobravanja, pa se žurno uputio ka meni. Podigao je ruke kao da se oslonio o zidove onoga tunela, i kao da je navikavao pogled na mrak u kome sam ja bila, gledao ka meni, da bi ugledavši me, jako se osmehnuo bez glasa, razvukavši usne u osmeh pokazali su se njegovi divni beli zubi, i odobravajući i klimajući mi glavom kao da vidi starig poznanika, pokazao mi rukom da je sve u redu, zakrstio me, i kako je to uradio, ja sam opet zaspala, mirno sa mirom u duši i prestankom svih onih strašnih osećaja očaja i čemera od siline bola.
Opet je taj san trajao neko vreme, da bi se najednom ponovo na mene podigle one strašne sile i sada strašnije i jače nego ikada do tada počele da me vuku naniže i nalevo, razvlačeći mi dušu što je ovaj put najjače bolelo. Već obnevidevši od bola i užasa koji je duša trpela, više nisam mogla ni da zapomažem, mislila sam samo ovo je čoveku ne moguće da podnese, i sad ću sigurno biti rascepana, i gotova. U kom smislu gotova, ne znam, jer čovekov um misli da će ukoliko se bol i ne izdrživost nečega poveća toliko jako da to čovek ne može da podnese, da će se kao i telo i um rastočiti i nestati, umreti, utrnuti, tj. da više neće biti svestan sebe. Ali. to se ne dešava: koliko god to bezumlje više raste, duša ga je i dalje svesna i sebe i tog beznađa, bola i užasa u kome se nalazi, potpuno ga je i u svemu svesna, razmišlja i misli kao i kada je potpuno normalna, ali je strava položaja toliko staršno boli a ta bol nema i nema prestanka, nego kao da se samo još više razgoreva baš zbog toga što duša ne može da ga zaustavi i prekine.
I dok sam već iznemoglo "gorela" u tom bolu, misleći da ću izgubiti svest, a svest se nije gasila, da bi se ta agonija makar na kratko okončala, odjednom, iznenada je sve stalo. Umirilo se i ja so opet našla u onoj tami, kada mi nekootvori unutrašnje oči,kao dagledam iako žmurim. Jasno mi je da ne spavam. Sada više nisam ni mislila: Bilo mi je definitivno dosta svega i bila sam ljuta, ali nemoćna da bilo šta prmenim. izgledalo je da sam samo mali brodić u rukama prirodnih stihija. Kada se sve zaustavilo i nastupio opet mir, ja sam gledala u mraku i opet videla kako mi prilazi iz daljine neka svetlost. Samo sam već potpuno skrhana pomislila: Dokle više? Šta je sad?!
Kako se povećavalo, svetlo se uobličavalo u predivnu mušku ruku, samo šaku sam videla, veliku i jasnu, kao da je gledam u prirodnoj veličini ispred mojih očiju. Bila je od iste "materije" kao i put Majke Božije: zlatnožuta svetlost koja je na neiskazani način činila i ispunjavala plot te ruke. Približila mi se dok je bila postavljena u znaku blagoslova kako ga sveštenici daju, ali pravilnog blagoslova: kažiprst je bio ispružen nagore, srednji prst oslanjao se na kažiprst i bio polusavijen, domali prst e bio spušten prema palcu sa koji se ukrštao čineći sa palcem znak krsta, a najmanji prst je takođe bio potpuno ispružen. Palac i domali prst su na sredini šake činili krst. Ova ruka me je široko zakrstila i ja sam momentalno zaspala sa tako slatkim i ispunjenim osećajem u duši, tako da sam se osetila kao beba koja je zaspala na grudima majke, potpuno se odmorivši, smirivši, napunivši se neke radosti i umiljenja. Spavala sam kao nikada ranije i nikada kasnije u svome životu.Bio je to san pravog odmora, san isceljujuć i dubok, kakav često i danas ponekad bih volela da imam.
Sve ovo trajalo je celu noć, do svanuća, i zaspala sam tek oko 5, a probudila sam se u sedam, nakon onako zamorne i ne prospavane noći, noći kakvu nikada u životu ni ranije ni kasnije nisam imala, a kada sam se probudila oko 7 sa samo dva sata prospavana onim pravim iscelljujućim snom, osećala sam se kao da sam prespavala večnost. Probudila sam se čila, vesela, nasmejana, radosna, u duši nije bilo ni traga od muke i patnje koju sam preživela, a telo se osećalo bodro i jako. Otišla sam na Liturgiju rano , pričestila se i dobila prvi put u životu jasan i nedvosmislen odgovor o postojanju Boga.
Kasnije sam se pitala ko je bio onaj stari monah koga sam videla. Ispostavilo se da je to bila moja slava. Naime, moja porodica nije slavila, i pošto su i sa majčine i sa očeve strane svi bili komunisti, slava se izgubila. Očev otac nije ni slavio slavu, jer ni on ni njegovi nisu bili kršteni. A sa majčine strane, samo je majčina majka poticala iz pobožne porodice, i njen pradeda je bio sveštenik u Crnoj Gori i imao sedmoricu sinova koji su svi bili sveštenici.Bili su savremenici svetoga Vasilija ostroškog.
Njihova slava, koju je slavio majčin ujak bila je sveti Alimpije Stolpnik. međutim ta se slava izgubila. Kada sam pitala majku ko je kod nas u porodici ikada nešto slavio, ona je rekla da je slavio njen ujak, i da su kao mali išli 9. decembra na tu slavu, toga se sigurno seća ali nije znala ime svetitelja: neki ha-lampije, A-lampije, tako nešto.
nakon nekoliko meseci od ovog događaja, mene su neke drugarice pozvale u manstir Slance kraj beograda, da idemo na krštenje neke devojke. Pošli smo i kada sam ušla u crkvu, krenula sam automatski da idem od ikone do ikone na zidovima celivajući ih. Naišla sam ne jednu ikonu, kada mi se pogled zaustavio na liku svetitelja. ikona je bila velika, okačena u visini očiju, i realistički naslikana. Odsekle su mi se noge. Bilo je kao da pred sobom gledam živog sveca koga sam prethodno one noći videla. Na ikoni je pisalo, sveti Alimpije stolpnik.
tako sam pronašla slavu naše porodice koja je bila izgubljena, ali nije bila izgubljena i za Boga, koji mi je ovog sveca poslao u pomoć kada mi je ona trebala.
Slava Bogu i majci Božijoj i svetome Alimpiju stolpniku, i njihovim molitvama da i mi dostignemo u Carstvo Božije i budemo spaseni od pakla.

Tako je. Djavoimanost.
To je ono sto Jelena i Vragana ne shvataju (bez ljutnje). :)

Nigdje nije Bog se pojavio u starom zavjetu već anđeo.
A i ti anđeli su upitni jer su izgledali kao ljudi .
Ko onaj s kojim se Jakov npr hrvao.
Ima još dosta primjera gdje se ti anđeli kao Bog predstavljaju i ljudi ih Bogom nazivaju.

ma, opusteno...to mu se dogadja s vremena na vrijeme...
pogledati pod "Sveto Trojstvo"...:lol:

Izgleda da pojedinci zaista jesu kreirani po njegovom liku.:confused:

Tako se njihovo traganje da pomognu svome sinu nastavlja i njihova agonija još uvek traje,:sad2: mada je znatno ublažena njihovim obraćanjem u pravoslavlje.

Ovo je kraj one price o decaku koji se razvijao normalno do cetvrte godine.
Imam jedno pitanje sta ako se decak ne oporavi, bez obzira na to sto su roditelji presli u pravoslavlje?
Sta ce roditelji uraditi da li ce ga ubiti, jer to vise nije njihov sin? Ili ce i dalje ziveti sa njim i brinuti o njemu i time razgneviti boga, jer brinu o demonu? Ili ce brinuti o njemu smatrajuci da je to sto im se desava bozije iskusenje?
U ovom poslednjem slucaju bi znacilo da bog salje demone da iskusaju ljude. Ili bi se odrekli price o demonu i rekli da je ta bolest "dar" od boga.

Mozda je decko pao i jako udario glavom u cetvrtoj godini, a bez spoljnih vidljivih posledica, mozda mu se neka bolest za koju je imao predispoziciju ispoljila u cetvrtoj godini.
Pretpostavljam da su svi psihijatri i neuropsihijatri kod kojih su ga vodili za sve te godine postavlajli neku dijagnozu, ali je ta dijagnoza znacila da leka nema. A to sto rade roditelji je samo njihova potreba da ne priznaju postavljenu dijagnozu i da ne priznaju sebi da se njihovom sinu ne moze pomoci.
Zalosno je to sto ce roditelji pasti u jos vece razocarenje i sto zavaravaju sami sebe (kao sto su se ljudi zavaravali u slucaju samozvanog doktora Rosa, sto se tice nekih drugih oboljenja). A decko je po svoj prilici zreo za smestanje u neku instituciju, jer je opasan po okolinu.

A sta bi radili vi koji propagirate lecenje isterivanjem djavola sa nekim ko ima urodjenu epilepsiju npr.?:think: Malo bi ste pokusali da isterate tzv. djavola, pa kada ne bi uspelo sta oterali bi ga da ne navucete gnev boziji ili da "demon zaraza" ne predje na vas?

Ili kod Daunovog sindroma?

Poslednja izmena:
Post 65 sam napisala neverujuća ja, a post 67 je napisala verujuća Magdalena.
Ako vernici mogu da se drznu da tvrde da bog postoji, iz istog razloga mogu i ja da tvrdim da ne postoji. Ničija tvrdnja nije osnovana, pošto nijedna strana (ni verujuća ni neverujuća) ne može da svoje tvrdnje potkrepi adekvatnim dokazima.

sorry geja.pogresno sam shvatila da su obe izjave magdalenine.
naravno da mozes da verujes ili ne.

:dontunderstand:
Ovo drugo sam izjavila ja, a ovo prvo..? Ne znam ko je to izjavio, jer se nisam deklarisala kao ateista...:confused:
To i jesu kontradiktorne izjave, ali kakve to veze ima kad su ih izjavile različite osobe?:think:

Ah, tek sam sada pročitala da je to napisala geja.
I u čemu je opet tu problem, ona ima svoje mišljenje, a ja svoje.

upravo odgovorih. moja greska. izvinjavam se obema.

Back