Demencija

Pala tema u zapećak ali dementni nisu nama koji se borimo.
Eto, samo da kažem ista meta isto odstojanje...
I dalje u domu i dalje nepokretna i sada sa manje od 40 kg. Idem svaki drugi dan, nahranim je, ona povremeno ok, a povremeno u svom svetu.
Malo su se angažovali iz csr da vide kako da mi još malo zagorčaju život jer su shvatili da je njena penzija veća od troškova pa traže opravdanje od mene za svaki dinar. Ali to tako svake godine biva. Već mi socijalna radnica diktira šta da napišem, vidim da je njoj muka od toga. Shvatila je da za 7 godina starateljstva nisam odustala od majke pa mi pomaže.
Draga, svaka tebi cast na borbi svih ovih godina.

Izvinjavam se, jer ne znam baš kakva su pravila foruma i ovakvih tema, ali želeo bih da podelim da postoji jedno Udruženje za borbu protiv ove opake bolesti, imaju svoju internet stranicu i fejsbuk grupu. Organizuju od skoro i okupljanja radi podrške i pomoći negovateljima u vidu deljenja iskustava i saveta između negovatelja koji se neguju o dementnim osobama.

https://www.alchajmer.rs/

Izvinjavam se, jer ne znam baš kakva su pravila foruma i ovakvih tema, ali želeo bih da podelim da postoji jedno Udruženje za borbu protiv ove opake bolesti, imaju svoju internet stranicu i fejsbuk grupu. Organizuju od skoro i okupljanja radi podrške i pomoći negovateljima u vidu deljenja iskustava i saveta između negovatelja koji se neguju o dementnim osobama.

https://www.alchajmer.rs/
Valjda brinu, a ne neguju se?

Inače...juče javlja sestra iz doma da majka danas ima zakazanog hirurga da joj izvade strano telo iz stomaka.
Odem trkom tamo, a ono nova lekarka se nikad nije srela da epiduralnim kateterom. Doduše nije u funkciji, ali valjda može da prepozna šta je. Tamo je već 32 godine i ako joj do sada nije smetao, ne smeta ni sad. Pitanje je da li bi preživela anesteziju sa svojih 40 kg i 80 godina.

https://www.b92.net/zdravlje/bolesti.php?yyyy=2024&mm=01&dd=29&nav_id=2473569

"Novo zabrinjavajuće saznanje: Alchajmer može da se prenosi među ljudima
Nova studija otkrila je da Alchajmerova bolest može da se prenosi među ljudima.

Stručnjaci su pronašli dokaze da je najmanje pet osoba dobilo ovaj poremećaj pamćenja zbog tretmana hormonima koji su sada zabranjeni.

Pacijenti su bili među 1.848 ljudi koji su kao deca primali hormone rasta zaražene toksičnim proteinima amiloid-beta, poznatim i kao prioni, piše Dejli mejl."

https://www.b92.net/zdravlje/bolesti.php?yyyy=2024&mm=01&dd=29&nav_id=2473569

"Novo zabrinjavajuće saznanje: Alchajmer može da se prenosi među ljudima
Nova studija otkrila je da Alchajmerova bolest može da se prenosi među ljudima.

Stručnjaci su pronašli dokaze da je najmanje pet osoba dobilo ovaj poremećaj pamćenja zbog tretmana hormonima koji su sada zabranjeni.

Pacijenti su bili među 1.848 ljudi koji su kao deca primali hormone rasta zaražene toksičnim proteinima amiloid-beta, poznatim i kao prioni, piše Dejli mejl."
Smesno! Prilicno konfuzan nadnaslov, naslov i podnaslov u odnosu na tekst. Svasta!

Inače...juče javlja sestra iz doma da majka danas ima zakazanog hirurga da joj izvade strano telo iz stomaka.
Odem trkom tamo, a ono nova lekarka se nikad nije srela da epiduralnim kateterom. Doduše nije u funkciji, ali valjda može da prepozna šta je. Tamo je već 32 godine i ako joj do sada nije smetao, ne smeta ni sad. Pitanje je da li bi preživela anesteziju sa svojih 40 kg i 80 godina.
Ccc... Dobro da su javili sta nameravaju. Secam se tih novih doktora, a i nekih starih nezainteresovanih. Stalno mora da se nadgleda u Domu.
Da li je i hirurg stigao da pogleda? Zakazali pa javljaju!!!

Nekad sve uđe u kolotečinu da i najgore stvari preživljavam kao normalne.
Juče od 7 čekam u domu da dođe hitna kako bi je odvezla na pregled kod kardiologa koji joj uopšte nije potreban. A zakazano u 10.30. zašto u 7, pa zato što hitna tada razvozi pacijente. Ok. Nas šestoro u prostoru 1.5x3 ,od toga troje nepokretnih i mi kao pratnja. Ne radi grejanje, ali je uključena klima koja hladi. Prvo EKG,pa čekanje na pregled kod lekarke. Ona me pita šta joj je. Pa...kako da objasnim da je stara, da nema srčanih problema ali da je lekarka iz doma odlučila da je cima bez razloga. (Posle sam saznala od sestre u domu da je htela kod interniste ali nije bilo termina pa je zato zakazala kod kardiologa).
Traumatično i za nju i za mene, jer je povratak bio sličan. Sve u svemu 6 sati cimanja i oduzimanja možda nekom dragocenog termina kod kardiologa.
A odbiti znači navući centar za socijalni rad na grbaču.

Osim što si se obratila advokatu, trebalo bi da se obratiš i centru za socijalni rad kako bi bili upućeni u situaciju i ne bi kočili postupak. Oni mogu i pokrenuti proces a svakako će poslati svog psihologa na ročište koji će i njemu i tebi postavljati pitanja.
Ono što je dobro je to što uz njihovu saradnju već sada možeš postati privremeni staratelj koji će u nekim stvarima odlučivati umesto njega. To su starateljstvo na primer, za podizanje penzije, za raskid ugovora za telefon i sl. Svaki posao koji bi da uradiš oni odobre tim ciljnim starateljstvom i lakše rešavaš stvari dok ne dođe do lišavanja poslovne sposobnosti jer je to proces koji traje u najboljem slučaju par meseci a zna i da se oduži.
Prošla sam kroz sve to pa pitaj šta te zanima
Da li meni može pomoć, posnosimo zahtev za privremeno starateljstvo, a ništa ne znamo kako ide, advokatica zavlači....

Punoletno lice se stavlja pod starateljstvo samo ako je prethodno lišeno poslovne sposobnosti na osnovu rešenja nadležnog suda. Postupak lišavanja poslovne sposobnosti pokreće Centar za socijalni rad po službenoj dužnosti ili neko od srodnika, a nakon što sud donese rešenje o lišavanju poslovne sposobnosti, Centar za socijalni rad određuje staratelja, ako ne postoji osoba koja bi mogla biti staratelj, To bi mogla biti ti ili tvoja mama. Dakle prvi korak je obracanje sudu ili ako ti je lakse Centru za socijalno. Vestaci moraju da procene stanje, u ovom slucaju psihijatri. Postupak se vodi ubrzano. Treba i platiti troskove suda i vestacenje. Nije bas jeftino. Ali to je jedini nacin da zastitis mamu i sebe, jer sve dok je poslovno sposoban moze da donosi odluke i potpisuje. Uvek mogu biti nistavne odluke dementnog, ali dok to dokazes...
Tako je meni trenutno, s tim što ne znam da li veštake da nađem sam i odradim ili da nam sud odredi. Pošto advokatica kaže da nađemo ranije i odradimo, a psihijatar kaže da sud mora da ih odredimo. Ne znamo šta da radimo

Pa mislim da postupak treba da pokrene centar za socijalni rad, onda će vam oni pomoći sbwmpta treba. Da li ste bili tamo, izložili problem ?
Da bili smo, samo su rekli mora sudom. Jer nama treba zbog penzije i tuđe nege, troškovi su preveliki. Pa kao privremeno starateljstvo, ali frku pravi advokat koji ne znamo ni mi šta smera i radi, a dali već 25.000 rsd za podnošenje zahteva

Nama je procedura išla tako što smo otišli kod savetnika u csr, izneli problem i dokumentaciju zdravstvenu koju smo imali. Oni su nam odobrili privremeno starateljstvo za određene poslove. Tipa za podizanje penzije, za smeštanje u dom, za raskid ugovora sa MTS.
Onda smo pokrenuli zahtev za lišavanje poslovne sposobnosti u sudu (u vidu tužbe koju sastavlja pravnik)
Sud je odredio veštake psihijatre. To veštačenje smo platili. Ako u tužbi napišete da ste u lošoj finansijskoj situaciji i da nemate novca za advokata, možete dobiti besplatnog advokata po službenoj dužnosti.
Tako je bilo pre 6 godina

Nama je procedura išla tako što smo otišli kod savetnika u csr, izneli problem i dokumentaciju zdravstvenu koju smo imali. Oni su nam odobrili privremeno starateljstvo za određene poslove. Tipa za podizanje penzije, za smeštanje u dom, za raskid ugovora sa MTS.
Onda smo pokrenuli zahtev za lišavanje poslovne sposobnosti u sudu (u vidu tužbe koju sastavlja pravnik)
Sud je odredio veštake psihijatre. To veštačenje smo platili. Ako u tužbi napišete da ste u lošoj finansijskoj situaciji i da nemate novca za advokata, možete dobiti besplatnog advokata po službenoj dužnosti.
Tako je bilo pre 6 godina
Sve de okrenulo sad. Mi platili al nas zavlači, mi smo skoro platili psihijatricu da odradi veštačenje, da li bi to bilo merodavno na sudu?

Pozrav forumu,

Nazalost i ja se pridruzujem klubu negovatelja dementnih osoba. U pitanju je moj otac koj je usao u 87. godinu. Inace je jako tezak covek bio narcisoidnog sklopa licnosti, neprihvatanja realnosti i dosta iskljuciv i agresivan ako mu se suprotstavite ili se ne slazete sa njim. Povrh svega toga i provodjenja vremena sa njim kao takvim kao slag na tortu dosla je staracka demencija.

U poslednje vreme videli smo da se nesto novo dogadja sem klasicne staracke izlapelosti i on je isao kod neuropsihijatra ali koliko vidim iz nekih izvestaja se on vise lecio od depresije uz zolofte i neurocalm nego sto je bilo ko napisao da ima demenciju st je sigurno i tad bilo uocljivo za lekara... Ja to nemam ni na jednom papiru a sad kad je otislo sve u haos, ne znam ni kako bih ga odvela kad ne saradjuje. Nece u dom.

Nemam kola i nemam nikog ko bi mi pomogao da sa njim idem po lekarima.
Izuzetno tesko je biti sa njim jer nece da saradjuje i prihvati savet, prica sve vreme, uzasno je negativan, nocu ima halucinacije, tumara, prica sam sa sobom ima paranoidne momente kad misli da su svi prtiv njega, da su ga opljackali itd.

Bila sam u centru za socijalni rad i rekli su da idem u Medicinu rada gde mi treba pregled neurologa i kardiologa sto tamo vr se ide kao na traci ni 5 min. Socijalna radnica mi je rekla da za sad treba njegov pristanak. Pokusavam nekako da skupim dokumentaciju za dom na Bezanijskoj kosi.

Da li neko ima iskustva sa osobama koje ne saradjuju, ne procenjuju svoje domete itd? On zivi sam ali kad je losije dodje kod mene i sestre na 4-5 dana ali onda pomisli da ga drzimo protiv njegove volje pa ode natrag u svoj stan gde se malo sabere i tako u krug. Radim od kuce i jako mi je tesko da zivim sa njim jer mu treba profesionalna nega imam osecaj da ludim i da necu izdrzati.

Svaki savet je dobrodosao!

Da bili smo, samo su rekli mora sudom. Jer nama treba zbog penzije i tuđe nege, troškovi su preveliki. Pa kao privremeno starateljstvo, ali frku pravi advokat koji ne znamo ni mi šta smera i radi, a dali već 25.000 rsd za podnošenje zahteva
Privremeno starateljstvo ne ide preko suda, nego preko Centra za socijalni rad. Ali s tim se dobija pravo samo za jednu banku. A ako treba prodati nešto od svojine, onda se preko suda traži oduzimanje poslovne sposobnosti. I to traje duže i košta više.

A sudija i advokatica tvrde da sami nađemo veštaka i odradimo. Mač sa dve oštrice
Koliko je meni poznato, sud odredjuje sudskog vestaka sa spiska registrovanih.
Ali kao sto pisu Marge i Beket, ne morate odmah da pokrecete taj postupak. Dovoljno je i privremeno starateljstvo. Ako imate ovlascenje za racun u banci, ne treba vam oduzimanje poslovne sposobnosti. Moja mama je bolovala 11 godina od demencije. Jednom sam uzimala privremeno starateljstvo u vezi sa nekim predmetom u Sudu, inace je sve drugo funkcionisalo bez oduzimanja poslovne sposobnosti.
Postupak u Sudu je skup, jer vi placante sve troskove pa i procenu vestaka psihijatra.
U kakvom je stanju dementna osoba? Da li moze da saradjuje i potpise se?

Back