Danas u telefonskom razgovoru sa mamom, cujem da izmedju reci zastajkuje i stenje. Pitam negovateljicu da li ima problem sa stomakom, dobijem negativan odgovor. Mama pevusi pesmicu, ali prekida sa *joj, joooj boli*. Pitam je da li te nesto boli, a ona zavapi *boli me, jooj boooli*. Obratim se doktorici, Sugerisem da moze biti urinarna infekcija jer mi nisu na vreme javili da saljem pelene a rekli su da ne saljem dok ne jave da se ne pravi guzva ... kaze doktorica da ce dati mami D manozin (prasak u kesicama) za urinarnu infekciju jedno 10 dana. Ali da je lokalizovala bol u donjem delu ledja i da ima crvena fleka, sigurno od lezanja u jednom polozaju. Dala je nalog da se maze za preventivu dekubita i da se okrece mama na svaka 2 sata. Pitala sam za dekubitnu prostirku. Savet je da to bude antidekubit dusek ako mogu da priustim, jer je bolje spreciti nego leciti. Iskordinirala sam popodne da se dostavi sutra antidekubitni dusek sa kompresorom, radi 24h, nije potrebno stelovanje i iskljuci-ukljuci. Mogu da zamislim kako bi se negovatelji dogovarali oko ukljucivanja. Ovako je ipak siguranije, mada kosta vise. Ali samo da mami bude dobro. Sa glavnom sestrom sam dogovorila da nabave gumenu prostirku da zastite od urina i da kupe dok ja ne posaljem vlaznu sterilnu mrezicu. Kaze da ne treba mrezica sa gelom ili vazelinom, jer koza nije ostecena. Ne znam koliko to moze brzo da se pogorsava pa gledam da sto pre preveniram. Ocigledno da je to mucilo, ali eto morala sam sa 100km da dignem uzbunu da nesto ipak muci mamu. Dobice i diklofenak ili nesto slicno da joj umanji reumatske bolove. Moramo da cekamo 24h nakon isporuke da se dezinfikuje, takvo je pravilo u domui radi epidemije. Da li je neko od vas kupio takav dusek? Kazu mi da tiho radi (10db) i da se sporo naduvavaju razliciti jastucici duseka, sto ne uznemirava pacijenta. Cime ste mazali delove koji mogu prerasti u decubit? Da li smo zakasnili, posto se pojavila crvena fleka na dnu ledja (krsta)?