Demencija

Moja mama je cavinton bio prvi lek. Dosta dobro je delovao u kombinaciji sa vitaminom E i bensedinom po potrebi, uglavnom uvece. Tu kombinaciju je uzimala bar dve godine od postavljanja dijagnoze. Za Aminalon sam cula, ali je doktor komentarisao da se daje nakon mozdanog udara. Da li tvoja mama ima vaskularnu demenciju?
Hvala Bezuslovna Ljubavi, da ima neku vrstu vaskularne demencije dijagnoza je f06.Ja o njoj brinem kod kuce i vise necu da je maltretiram sa tim ispitivanjima,kontrole obavljamo kod kuce ,dolazi neuropsihijatar,kucno lecenje i ostali po potrebi a nju bez preke potrebe ne vodim nigde osim dvorsiste da proseta koliko moze.Iskreno mi je zao svih vas koji zbog situacije sa virusom ne mozete da vidite vase roditelje.Tuzna i teska je ova bolest.I kao ste rece Marge i ja sam hiljadu puta pomislila kako neko ne moze imati cak ni laku smrt i pozelela da ne budem na teretu svojoj deci.Verovatno ce doci dan kad cu i ja moju majku morati smestiti u dom,necu moci da brinem o njoj kad bude potpuno nepokretna,ali do tad krademo te njene retke osmehe,zivimo dan za danom,i nedamo se.Mozda taj novi lek nesto malo popravi bar na kratko.

@bezuslovna ljubav dekubit je uvek bolje sprečiti nego lečiti. Potrebno je češće okretati pacijenta, i menjati mu položaj zbog cirkulacije krvi.
Moj tata je imao antidekubit dušek. Tih je kompresor, ne pravi buku. Uzimajući u obzir da je moj tata bio skroz nepokretan, njemu je pomogao. Preminuo je, a nije imao ni jednu dekubit ranu. Jako retko sam mogla da ga podignem da sedi, a kasnije to nije ni želeo. Tako da je uglavnom ležao, i to samo na leđima, nije mogao drugačije.

@bezuslovna ljubav dekubit je uvek bolje sprečiti nego lečiti. Potrebno je češće okretati pacijenta, i menjati mu položaj zbog cirkulacije krvi.
Moj tata je imao antidekubit dušek. Tih je kompresor, ne pravi buku. Uzimajući u obzir da je moj tata bio skroz nepokretan, njemu je pomogao. Preminuo je, a nije imao ni jednu dekubit ranu. Jako retko sam mogla da ga podignem da sedi, a kasnije to nije ni želeo. Tako da je uglavnom ležao, i to samo na leđima, nije mogao drugačije.
Bojim se kako ce reagovati na naduvavanje celija duseka. nadam se da to nije iritantno i da se ne cuje zvuk kompresora. Bas zato sto u Domu nece tako cesto da joj menjaju polozaj, odlucila sam da kupim dusek.Danas sam kupila i podlogu koja apsorbuje urin a meka je. U Domu imaju samo gumirano platno, a ono je suvise debelo da bi dusek imao efekta. Ispod toga ce joj staviti najlon navlakui za dusek, pa carsav pa podlogu. Poslednjih meseci su se jako trudili da ih sacuvaju od epidemije. i svaka im cast na tome. Ali su zanemarili psihicko stanje, animiranje i kretanje. Sad ni oni pokretni nece da izadju u park. Bas su se povukli. Moja mama trentuno, kao sto sam rekla, ima crveni trag od lezanja u jednom polozaju, a bojim se i da ne vode racuna da dezinfikuju ili bar prepbrisu donji deo ledja kada ih presvlace. Mazu joj cinkovu vitaminsku kremu. Najvise me boli sto nisam pored nje. Pojedoh se...

Razumem ali zato postoji grana medicine- gerijatrija.
To sto navodis boli svakog, a ljudi smesteni u domove bi trebali imati medicinsku negu.
Za sve sto navodis, postoje znaci tj. objektivni pokazatelji.
Zato mi lekari znamo kad je neko simulant, a kad nije.
Dakle, hocu da kazem da i kod dementne osobe, ako je lekar savestan, mogu da se lociraju tegobe, bez obzira sto ne ume da objasni.
Draga Doktorice, bravo za Vas savesne. Ima i u Domu jedna savesna doktorica i glavna sestra, mozda par tehnicara i negovatelja. Ostalo... slabo se angazuju da prijave kada nesto primete, a pogotovo da preduzmu.

Moja mama je sedela u stolici godinama unazad. Tapacirana stolica sa osloncima za ruke. Medjutim, kada je poceo karantin bojali su se da moza da zadrema na stolici ili da padne, pa su je stavili u krevet. Od tada se potpuno opustila i uglavnom drema. Kako su retko ulazili u sobe i slabo se zadrzavali a gotovo da nisu imali vremena ni ono osnovno da obave zbog malog broja prisutnih u karantinu i periodima opustanja mera... odrazilo se na opste stanje. Prosle nedelje sam insistirala da animatori i psiholozi i socijalni radnici krenu malo da razgovaraju sa korisnicima. Ne samo zbog moje mame, nego i ostalih koji su sve vreme zatvoreni u svojim sobama. Nema vise karantina, ali i dalje su u guzvi zbog specificne organizacije u novim uslovima, organizovanjem poseta, odsustvom jednog broja zaposlenih...ali ima i onih kojim je sada za sve sto ne rade izgovor da je epidemija... uglavnom oni koji ni pre toga nisu bas bili raspolozeni za rad.

Razmisljala sam da uzmem neplaceno, da vodim mamu u stan... a kako bih je sama presvlacila i kupala i odlazila u nabavku...Razmisljala sam i pitala da li mogu da volontiram u domu kada je krenuo karantin pa i kasnije. Kazu da nisu im potrebni volonteri. Mamina doktorica kaze da bi bilo rizicno za mene, jer tamo vlada poseban soj bakterija... ma, ocajna sam sto ne mogu da pomognem.

Razmisljala sam da uzmem neplaceno, da vodim mamu u stan... a kako bih je sama presvlacila i kupala i odlazila u nabavku...Razmisljala sam i pitala da li mogu da volontiram u domu kada je krenuo karantin pa i kasnije. Kazu da nisu im potrebni volonteri. Mamina doktorica kaze da bi bilo rizicno za mene, jer tamo vlada poseban soj bakterija... ma, ocajna sam sto ne mogu da pomognem.

To ti je odlicna ideja, ako imas vremena, zelje, volje ( a znam da imas) insistiraj da volontiras barem sat-dva dnevno.
Svuda su volonteri potrebni, svi su srecni ako neko hoce da volontira, zato ne budi lenja nego se obrati nekim
malo visim "instancama".

To ti je odlicna ideja, ako imas vremena, zelje, volje ( a znam da imas) insistiraj da volontiras barem sat-dva dnevno.
Svuda su volonteri potrebni, svi su srecni ako neko hoce da volontira, zato ne budi lenja nego se obrati nekim
malo visim "instancama".
U kom to državnom domu primaju u ovoj siuaciji volontere, i kojim instancama da se obrati ?
Znaš li da sam ja juče pokušala preko svih "instanci" da sredim dolazak zubara (bilo državnog, bilo privatnog o svom trošku) koji bi mojoj majci izvadio bolestan zub i da je to nemoguće.
Jedina mogućnost je da se plati privatna ambulantna kola, da je odvedu kod državnog zubara i da nakon toga bude u totalnoj izolaciji 14 dana.
Kakvo crno volontiranje. I kupovni sok kad donesem i keks, on ide prvo na prskanje dezinfekcionim sredstvima, pa na odstojavanje od 24 h pa joj tek onda predaju.

Lokalni tržni centar slavi 11. rođendan. Moja majka je volela da vidi takva mesta, pa sam je odvela tamo, naravno. I od svih stvari što smo videle i kupile, nju je najviše oduševila - kesa, obična zeleno-crvena plastična kesa iz marketa. Na stanici me čak pitala koliko je to koštalo. Bilo je to dobrih godinu i po dana pre nego što smo saznali dijagnozu. Nije mi bilo ni na kraj pameti da bi takva glupa sitnica mogla da bude prvi znak neke gadne bolesti. Sad znam, ali šta vredi...

Posledice korone ili neceg drugog, zdravlje tati drasticno naruseno... a tek koliko su troskovi za lekove porasli.... Pored redovne terapije i kupovine lekova ( naravno, malo toga ide na recept) i kupovine pelena ( jer nema pravo - nije u mogucnosti da se kreće, non stop je u kolicima ali kvadrilepticar nije) za te dodatne lekove ispod 100 eura nije... Tako je u privatnom domu... Da li je i u drzavnom, ne znam... Ali je postalo finansijski neizdezivo...

Od kad ova moja nepokretna, dodatni troškovi su nekih 14-15 hiljada dinara mesečno. Gledala sam jednom spisak svih stavki. Participacija za lekove nije velika, ali pelene i pomade troše više nego drugde. Šta da se radi... I ja sam u dugovima, nevezano za vanredne okolnosti.

Bio sam u poseti majci. Uglavnom sam zadovoljan. Uredno izgleda, pokretna je ima apetit.U njenom domu - privatnom ne prave problem ako se donese hrana. Uskoro je godina dana kako je u domu, za to vreme jedino je izgubila na kilazi, sto moze biti posledica slabije hrane ili same bolesti. Zanima me da li su vasi roditelji korisnici samo osnovne naknade za tudju negu, ili ste dobili i dodatak na t.negu i pomoc. Kada ste predavali za dodatak, u kojoj fazi bolesti?

Od kad ova moja nepokretna, dodatni troškovi su nekih 14-15 hiljada dinara mesečno. Gledala sam jednom spisak svih stavki. Participacija za lekove nije velika, ali pelene i pomade troše više nego drugde. Šta da se radi... I ja sam u dugovima, nevezano za vanredne okolnosti.
Ista situacija i kod nas. Taman pokrijem troskove za lekove sa suplementima oko 5,000 dinara, a onda dodju pelene gacice koje joj ne ostavljaju iritaciju na stomaku i lepo prijanjaju, onda privatni specijalisticki pregledi...pa zene koje sam castila da obilaze mamu, a onda sada uz antidekubitni dusek i neke prostirke jednokratne jer ne moze gumirano platno... Petljam nekako. A kad vidim da je mami bolje, onda mi je lakse i da pretrpim sta god. Otkako je na duseku, opet je raspolozena i prica i smeje se. Sanirali su crvenu fleku na ledjima, sada samo talk stavljaju. Dobila je preventivno i prasak za urinarnu infekciju. Kupujem i talk, jer u principu imaju ali im mozda nije pri ruci kad je presvlace...naravno i Pavloviceva mast. Tudja nega ne pokriva sve te troskove, a da ne pricam o mizernoj maminoj penziji. Za dodatak na tudju negu postoje neki posebni uslovi. Mislim da treba da bude 70% invalidnost za odredjenu hronicnu bolest a pridruzene se sabiraju na to. Imam negde zapisano, pa cu napisati kada nadjem. Demencija ne spada u tih 70%.

Bio sam u poseti majci. Uglavnom sam zadovoljan. Uredno izgleda, pokretna je ima apetit.U njenom domu - privatnom ne prave problem ako se donese hrana. Uskoro je godina dana kako je u domu, za to vreme jedino je izgubila na kilazi, sto moze biti posledica slabije hrane ili same bolesti. Zanima me da li su vasi roditelji korisnici samo osnovne naknade za tudju negu, ili ste dobili i dodatak na t.negu i pomoc. Kada ste predavali za dodatak, u kojoj fazi bolesti?
U drzavnom domu od pocetka epidemije uglavnom ih drze u lezecem polozaju i sa smanjenim brojem osoblja u smeni redje obilaze nego ranije i krace se zadrzavaju. Tako da je to moju mamu, koja je pre toga sedela u stolici, skljokalo u krevet. Sada kada trazim da fizioterapeuti krenu da vezbaju s njom , jer odbija i da lezi na boku a pogotovo da sedi nije moguce, kazu da navodno rade s njom. Ali nikako da nahvatam doktoricu i terapeutkinje da im licno kazem sta mislim. Pokusaj da dodajes neku hranu mami. Moja mama je pre epidemije jela bananu dnevno i to je dosta odrzavalo njenu tezinu. Sad je zabranjeno unosenje voca. Kupujem joj kroasane koje jako voli. Mozda da probas sa OHB12 da malo ojaca. Nisam se odlucila da trazim dodatak na tudju negu, jer sam gledala tu skalu, kao sto sam napisala u prethodnom postu. Moze preko pravne sluzbe Ministarstva za rad i socijalna pitanja da se dobije odgovor. Predusretljivi su da objasne detalje.

Lokalni tržni centar slavi 11. rođendan. Moja majka je volela da vidi takva mesta, pa sam je odvela tamo, naravno. I od svih stvari što smo videle i kupile, nju je najviše oduševila - kesa, obična zeleno-crvena plastična kesa iz marketa. Na stanici me čak pitala koliko je to koštalo. Bilo je to dobrih godinu i po dana pre nego što smo saznali dijagnozu. Nije mi bilo ni na kraj pameti da bi takva glupa sitnica mogla da bude prvi znak neke gadne bolesti. Sad znam, ali šta vredi...
Moja mama je pre dijagnoze sve sto bi nasla u fiokama, cak i neke gluposti kao sto su raspareni dugmici i papirici... pakovala u male zamotuljke od iscepanih najlon kesa i dobro vezala u cvor. Valjda joj je to davalo sigurnost da je nesto spakovala i da ne moze da nestane. Cak i ono sto bas nikome nije potrebno i samo pravi lom u fiokama. Avaj... sve je bilo ispreturano proveravanjem. Cudno mi je bilo i kada je pocela uvece pre spavanja da ceslja kosu u dve pletenice. Nosila je pletenice kao devojcica. Inace je pravila pundju preko dana.

Mama treba sutra da ide na operaciju katarakte. Mnogo se sekiram kako će ona to da prodje s obzirom da meni ne dozvoljavaju da budem uz nju (ne mislim u op sali, već u sobi pre i posle operacije). Da li je neko imao iskustva skoro? Uspevavaju li lekari da ih operišu samo u lokalnoj anesteziji?

Mama treba sutra da ide na operaciju katarakte. Mnogo se sekiram kako će ona to da prodje s obzirom da meni ne dozvoljavaju da budem uz nju (ne mislim u op sali, već u sobi pre i posle operacije). Da li je neko imao iskustva skoro? Uspevavaju li lekari da ih operišu samo u lokalnoj anesteziji?
Licno nemam iskustvo. Ali moja prijateljica je nedavno operisala. Isto u lokalnoj anesteziji. Kaze da je u oko uperena svetlost u toj meri da ne vidi sta se desava, a ni ne oseca nista. Kratko traje. Posle su je odveli do jedne sobe da saceka. Verujem da vode racuna, pogotovu sto se radi o starijoj osobi... Moja prijateljica je toliko bila isprepadana, da je doktor odveo drzeci je za ruku do sobe nakon operacije. Treba samo naglasiti da je mama dementna, da obrate paznju.

Moja mama je prošle godine operisala kataraktu. Kaži im da je dementna, pa oni su medicinari, znaju šta to znači.
Inače, izgleda da u njenom domu ima korone. Opet zabranjene posete i na otvorenom. Kaže da im ne dozvoljavaju da izlaze iz svojih soba, da su ih testirali i da im stalno mere temperaturu.

Moja mama je prošle godine operisala kataraktu. Kaži im da je dementna, pa oni su medicinari, znaju šta to znači.
Inače, izgleda da u njenom domu ima korone. Opet zabranjene posete i na otvorenom. Kaže da im ne dozvoljavaju da izlaze iz svojih soba, da su ih testirali i da im stalno mere temperaturu.
Ne mora da znaci da je usla korona. Mozda je problem u pogorsanju vremena ili situaciji u gradu. U domu gde je moja mama vec mesecima niko ne sme da ulazi u tudje sobe ili da seta van svog sprata. Organizuju im izlazak u dvoriste. Posete su dozvoljene u dvoristu, ali ne znam kako ce sada kada duva vetar I kisovito je... temperaturu im od pocetka do sada mere pred svaki obrok I peru I dezinfikuju ruke. Kako su ih tesiral? Da nije to vakcina za sezonski grip?

Ne mora da znaci da je usla korona. Mozda je problem u pogorsanju vremena ili situaciji u gradu. U domu gde je moja mama vec mesecima niko ne sme da ulazi u tudje sobe ili da seta van svog sprata. Organizuju im izlazak u dvoriste. Posete su dozvoljene u dvoristu, ali ne znam kako ce sada kada duva vetar I kisovito je... temperaturu im od pocetka do sada mere pred svaki obrok I peru I dezinfikuju ruke. Kako su ih tesiral? Da nije to vakcina za sezonski grip?
Rekla mi je socijalna radnica da su posete (i u dvorištu) ukinute zbog sumnje na koronu i pozitivnih testova koje su sproveli

Operacija je prošla odlično hvala Bogu. Malo je falilo da je ne operišu jer ih je ona potala “a šta ćete da mi radite? A zašto? Pa ja nemam nikakvih problema...” zvali su mene da me pitaju da li sam joj objasnila zasto je u bolnici...? Ja sam ih zamolila da iskoriste medicinski autoritet i da ne debatujubsa njom jer tu debatu ne mogu dobiti a da ona mora biti operisana. Vratili je u salu i posle 15 minuta mi javili da je sve prišlo kako treba. Zaspala je odmah i spavala do izlaska iz bolnice a kada smo dosle kući počela je moja borba - na 20 sekundi pokušava da skine zavoj 😫 sutra je kontrola pa će joj skinuti zavoj a onda joj treba objasniti da ne dira oko koje će je svrbeti, boleti... Ah tja, i to će proći kako treba nadam se.

Kontam sada - Ministarstvo 24.06 donelo odluku o zabrani poseta domovima , dom u karantinu po objavi na sajtu Ministarstva od 24.07. To je tacno mesec dana sto znaci virus nije usao u dom od poseta!
Posle teske borbe nakon prelezane korone, srce mog oca prestalo je da kuca...Neko rece pa sta ako je virus nije za sve ubitacan...Mozda ne za sve ali za vecinu, da...Posle korone, jednostavno prestao da uzima hranu... svakodnevno na infuziji...Petogodisnja borba sa demencijom...Do zadnjeg trenutka nadala sam se da ce imati snage da se izbori...ali ne, srce nije izdrzalo...Velika praznina, neopisiva bol, kao da mi je srce iscupano...i suze, samo suze... koje liju..

Posle teske borbe nakon prelezane korone, srce mog oca prestalo je da kuca...Neko rece pa sta ako je virus nije za sve ubitacan...Mozda ne za sve ali za vecinu, da...Posle korone, jednostavno prestao da uzima hranu... svakodnevno na infuziji...Petogodisnja borba sa demencijom...Do zadnjeg trenutka nadala sam se da ce imati snage da se izbori...ali ne, srce nije izdrzalo...Velika praznina, neopisiva bol, kao da mi je srce iscupano...i suze, samo suze... koje liju..
Jaooooo 😪😪😪 beskrajno mi je zao. Moje najiskrenije saučešće.

Moje saucesce, draga. Borila si se i ucinila sve sto si mogla.:heart:

Back