Demencija

Posmatraj to kao neki njen revolt na novonastalu situaciju. Znam da se brineš, znam da ti je teško, ali samo sebi mantraj da je bar pod nadzorom, sita, u suvom, čistom i toplom. A proći će, kao što sve prođe.

Da to i radim uglavnom. Inace je i kod kuce zadnjih 10-15 dana odbijala da stavi pelenu pa kad i pristana pre spavanja, u toku noci pokida i baci, to mi je pricala
ova rodjaka koja je najvise vremena provodila sa njom i koja je i ubedjivala da stavi pelenu, nista nije vredelo dok je ja nisam zvala i molila cak plakala od muke
da prihvati to. Njena priroda je takva, dosta je samovoljna i tvrdoglava, plus sto je tolike godine ona jedina odlucivala sta ce i kako ce, a sad zbog nemoci mora
da se povinuje necemu. Popustice verovatno, ali ce to da potraje.

Pa ta parada sa pelenama mora da postoji, zamisli sad da ti neko stavi pelenu, svakako bi se trudila da je se rešiš. Posebno što ona nije za pelene, kontroliše se, samo što joj treba vremena do wc-a... Navići će se, nema druge, nek peru kad je ne pridržavaju da prošeta do toaleta i nazad, šta te briga.

Prestani da očekuješ da će ona odmah da se prilagodi svemu, ne može, sve to ide svojim tokom. Smestila si je, sad misli na sebe. Kad ti počinje terapija?

Pa ta parada sa pelenama mora da postoji, zamisli sad da ti neko stavi pelenu, svakako bi se trudila da je se rešiš. Posebno što ona nije za pelene, kontroliše se, samo što joj treba vremena do wc-a... Navići će se, nema druge, nek peru kad je ne pridržavaju da prošeta do toaleta i nazad, šta te briga.

Prestani da očekuješ da će ona odmah da se prilagodi svemu, ne može, sve to ide svojim tokom. Smestila si je, sad misli na sebe. Kad ti počinje terapija?

Nju je briga, plakala je nece, sramota je da je te devojke presvlace, ali oni nemaju kazu toliko osoblja da svakog ko se buni vode do toaleta kad god njima padne na
pamet. Drugo mama nocu bas i ne zna ni gde je, pa ima tu svega. Uklopice se vremenom, nadam se.

Ja u sredu odoh u bolnicu, 7 dana tamo pa kuci 14.

Mama sve vise bledi, sve manje je lucidna. Nema sa njom mnogo price , niti moze da slusa nase price sa kojim zelimo da je zabavimo. Koncentracija je minimalna, paznja joj bezi s teme o kojoj pricamo, na razgovor drugih dveju zena iz sobe. Prosto sklizne u njihovu pricu, cuje neku recenicu i onda se obrati meni sa istom....kao da nas dve o tome pricamo.
Inace ni sa kim iz sobe ne razgovara, samo sa osobljem komunicira. Zapravo odgovara na pitanja, nikada ih ne postavlja ,niti zapocinje ikakav razgovor.
Voli da jede do besvesti, bukvalno, ali samo ono sto joj prija. Primecujem da voli kad imam na sebi svetle boje i obavezno stavljam parfem. Kad je zagrlim, guškam i ljubim, ona se istopi i obavezno pomene da lepo mirisem.
A tata nikako da se privikne na to da su ove posete one lepse. A da nam slede one teške, kad nas nece raspoznavati. Ne znam koliko puta smo pricali, ja objasnjavala sta mizrmo ocekivati, on to kao kapirao, da bi pre neki dan, kad ga pitah kako mogu da mu pomognem da realno sagleda situaciju i kakvu zelju ima povodom toga, On odgovorio- kad bi sagradili kućicu da u njoj sve bude prilagodjeno mami , kako bi se po njoj lakse kretala, pa kupatilo isto prilagodjeno....
Kapak mi odleteo od njegovog realnog vidjenja stanja. Pocnem da se ljutim, pa pomislim, a na koga sam ljuta, na coveka koji voli svoju zenu i ne miri se sa cinjenicom da nece vise nikad biti pored nje, kao 64 prethodnih godina.
I zdravlje mu popusta, svakim danom mentalno stanje mu je takvo da ponekad mislim da je i on zaplovio na tu stranu. Ali onda krene da resava osmosmerke, ukrstene reci, pronalazi skrivene predmete koje ne vidim i kad mi ih prstom pokaze, pa se utesim...dobro je!

Pozdrav za tebe....moja mjaka nije htela pelene nikako, jer su joj smetale..neudobne šta li već....stvarno zna mnogo da boli nemoć roditelja....uzgred i naša nemoć...

Da sve zajedno boli mnogo, a ne mozemo nista sem da se nadamo da ce sto pre prihvatiti to sto je neophodno.

- - - - - - - - - -

Ne uspevam da je dobijem na mobilni, ne javlja se, da li ne cuje ili ga je cusnula negde pa ne moze da ga dohvati, ne znam.

Zvacu kasnije sestru da cujem kako je, mada nisu nesto raspolozene da razgovaraju i daju bas detaljne informacije.

Afro, a jel nemaju fiksni telefon u sobi, na koji možeš da zoveš? Moja komšinica tako priča sa svojim tatom. Jer on neće da koristi mobilni. Kaze, zrači. [emoji38] A inače je nepokretan, pa mu cimeri dodaju slušalicu.

Afro, a jel nemaju fiksni telefon u sobi, na koji možeš da zoveš? Moja komšinica tako priča sa svojim tatom. Jer on neće da koristi mobilni. Kaze, zrači. [emoji38] A inače je nepokretan, pa mu cimeri dodaju slušalicu.

..imaju radnim danima moze da se koristi taj fixni vikendom se sestra javlja jer je sa centrale prebaceno da direktno povezuje sa sestrinskom sobom...
..bake u sobi su obe nagluve, a ni mama nije bolja, jedna je pokretna, pa se jednom i javila, dala mami telefon, inace danas je sestra bila ljubazna pa je otisla
do mame, i kad sam ja ponovo nazvla na mobilni dala joj telefon da pricamo....onda se telefon ugasio posle nekog vremena....

...mama kaze neprijatno joj je sto je danas momak presvlacio, pa je plakala, onda sam joj rekla da zazmuri i da ne razmislja o tome, jer da stigne to toaleta ne moze,
kaze bole je kolena jako i bole je sake pa ne moze da se drzi za hodalicu...da uglavnom lezi....i da su joj te bake u sobi rekle da one misle da ona nema nikog jer
joj niko nije dosao u posetu...ali kaze ne ljutim se ja :heart: znam da ti ne mozes jer moras u bolnicu...

..imaju radnim danima moze da se koristi taj fixni vikendom se sestra javlja jer je sa centrale prebaceno da direktno povezuje sa sestrinskom sobom...
..bake u sobi su obe nagluve, a ni mama nije bolja, jedna je pokretna, pa se jednom i javila, dala mami telefon, inace danas je sestra bila ljubazna pa je otisla
do mame, i kad sam ja ponovo nazvla na mobilni dala joj telefon da pricamo....onda se telefon ugasio posle nekog vremena....

...mama kaze neprijatno joj je sto je danas momak presvlacio, pa je plakala, onda sam joj rekla da zazmuri i da ne razmislja o tome, jer da stigne to toaleta ne moze,
kaze bole je kolena jako i bole je sake pa ne moze da se drzi za hodalicu...da uglavnom lezi....i da su joj te bake u sobi rekle da one misle da ona nema nikog jer
joj niko nije dosao u posetu...ali kaze ne ljutim se ja :heart: znam da ti ne mozes jer moras u bolnicu...

Moja mama vec par dana nece da prica na telefon. A slabo prica I sa zenama koje je obilaze. Doduse, one se vise bave svojim utiscima I dozivljajima, ne umeju da se obrate dementnom, pa im to dodje kao poselo u drugom okruzenju. To ne mogu ni da ocekujem da ce da snadju bas. Ali me jako brine mamina cutljivost u poslednje vreme. Jedva cekam krajem nedelje da odem da je obidjem. Jutros je trebalo da joj uzmu krv na analizu za gvozdje. ali nisu to uradili. Uh, samo da dobijem doktoricu na telefon. A u 10h mami stoji cinija sa doruckom na krilu, a ne jede... Tako sam se naostrila... Bojim se da je ova poslednja kriza sa bolovima kod mame ostavila posledice. mada moram da proverim, jer se jedna od zena u sobi toliko dernja na baku na susednom krevetu I unosi nervozu I ucutkuje... ne znam... Za vikend je sedela opet savijena u pojasu. Kazu da jade I da pije lekove. Smeje se I kaze kratko DA ili VAZI, BOLI I NE BOLI ... ili samo cuti. :sad2: Doktorica ponavlja uobicajeno *praticemo*,a nista ne preduzima za dalje analize. Zamolila sam je da odnesu u privatnu laboratoriju I da odrade sve sto treba -gvozdje, B12, folna kiselina...heliko bakterija... sve cu da platim... ne vredi pricati. Samo cu da se pojavim I da napravim haos, bez najave. Ako izdrzim da se ne izvicem preko telefona.

Moja mama vec par dana nece da prica na telefon. A slabo prica I sa zenama koje je obilaze. Doduse, one se vise bave svojim utiscima I dozivljajima, ne umeju da se obrate dementnom, pa im to dodje kao poselo u drugom okruzenju. To ne mogu ni da ocekujem da ce da snadju bas. Ali me jako brine mamina cutljivost u poslednje vreme. Jedva cekam krajem nedelje da odem da je obidjem. Jutros je trebalo da joj uzmu krv na analizu za gvozdje. ali nisu to uradili. Uh, samo da dobijem doktoricu na telefon. A u 10h mami stoji cinija sa doruckom na krilu, a ne jede... Tako sam se naostrila... Bojim se da je ova poslednja kriza sa bolovima kod mame ostavila posledice. mada moram da proverim, jer se jedna od zena u sobi toliko dernja na baku na susednom krevetu I unosi nervozu I ucutkuje... ne znam... Za vikend je sedela opet savijena u pojasu. Kazu da jade I da pije lekove. Smeje se I kaze kratko DA ili VAZI, BOLI I NE BOLI ... ili samo cuti. :sad2: Doktorica ponavlja uobicajeno *praticemo*,a nista ne preduzima za dalje analize. Zamolila sam je da odnesu u privatnu laboratoriju I da odrade sve sto treba -gvozdje, B12, folna kiselina...heliko bakterija... sve cu da platim... ne vredi pricati. Samo cu da se pojavim I da napravim haos, bez najave. Ako izdrzim da se ne izvicem preko telefona.

Zvala sam sestru, dolazila je doktorka neuropsihijatar kaze da ce da je prate jos jedno par dana ili nedelju pa ce joj verovatno ukljuciti neku terapiju, jer je mama
pretproslu noc pocepala posteljinu ispod sebe i odbija svaku saradnju, nece da se obuce da sedne malo u koica, nece da stane na noge kaze boli je sve i noge
i sake. Videcemo kako ce ici prilagoditi se mora, amo kad i kako eto videcemo i to.
Onda sam zvala malo nju da cujem, ukljucila joj je sestra mobilni, ona kaze da ne moze da jede, pa mi isprica sta je bilo za dorucak i rucak, i da je dorucak sav pojela,
ali rucak nije mogla sve. Nema volju da prica, i stalno govori kako ne moze sad da mi kaze pa ce posle, drugi put :heart: nemam pojma ni sta da mislim, ni kako da
reagujem :(

Nema šta da misliš. Njoj je tamo dobro, u smislu komfora. E sada, što ona odbija saradnju, ne možeš ti tu mnogo toga učiniti. Ni da si tamo, a ne što nisi. Jer i da je skroz razumna, ako je svojeglava kao što si pisala, pokušavala bi da istera svoje, a ne ako počinje demencija.

Jeste ona uvek htela kako ona hoce, ali je bila i razumna i zena koja je znala sta i kako se moze i ne moze, nije ona bila kao nerazumno razmazeno deriste, a sad
je imam utisak bas takva, Odbija da se obuce, nece ovo, nece ono, to se ne bi desavalo da ona nije u takvom stanju u kakvom jeste.
Rekla sam sessti da se ona mozda malo teze uklapa ali ce se uklopiti jer nema izbora.

Jeste ona uvek htela kako ona hoce, ali je bila i razumna i zena koja je znala sta i kako se moze i ne moze, nije ona bila kao nerazumno razmazeno deriste, a sad
je imam utisak bas takva, Odbija da se obuce, nece ovo, nece ono, to se ne bi desavalo da ona nije u takvom stanju u kakvom jeste.
Rekla sam sessti da se ona mozda malo teze uklapa ali ce se uklopiti jer nema izbora.

Ako je umela sama da se obuce I stavi pelene, mozda bi trebalo da je ostave malo da to sama radi. Cini mi se I da suvise bavljenje oko nje, jos vecu nervozu unosi. Da li to izgleda kao bolnicka soba? Da li imaju drugaciji smestaj, sa nizim krevetom, sa mogucnoscu da sama ustane, da nije uvek u krevetu...

E, drage moje, mi jutros, iznenada, dobismo mesto u domu. Pakujemo se za ponedeljak :D

Cena kao kod Afro, mora ta za zavisne da bude prva cena zbog dijagnoze, ali posle mesec dana ima evaluaciju pa onda mogu i da joj promene kategoriju. Ja sam se razgalamila, pa su mi rekle da može i lekar u ponedeljak da joj odredi bolju kategoriju, ali o tom po tom. Smeštaj mi se baš i ne sviđa, soba nema svoj wc, to nisam primetila kad smo letos išle, i ono što me je kod Afro zgranulo se ponavlja, nosi svoje peškire, šampone... Sreća pa sam to i čula od Afro, inače bih danas galamila i za to ;) Ali, mirno sam to prihvatila, državni smo izabrale zbog socijalnih radnika i radnih terapeuta a ne zbog bambusovog parketa.

Danas smo išle da vidimo sobu i da se dogovorimo, završile smo i frizera, sutra kupovina i pakovanje. I moja mama će da ima žurku za osmi mart, nenadano :bob:

Draga, kako je proteklo useljenje u nov stancic?

Ako je umela sama da se obuce I stavi pelene, mozda bi trebalo da je ostave malo da to sama radi. Cini mi se I da suvise bavljenje oko nje, jos vecu nervozu unosi. Da li to izgleda kao bolnicka soba? Da li imaju drugaciji smestaj, sa nizim krevetom, sa mogucnoscu da sama ustane, da nije uvek u krevetu...

NIje ona znala da stavi pelenu sama, pomagala joj je rodjaka, ali je i tad preko noci vecinom skidala i bacala, da li svesno ili nesvesno vise ne znam, ona je dolazila
kad je stizala, a znam da je svaki put morala sve da joj presvuce. POslednjih mesec dana nije vise mogla nista bukvalno, jedino je ona vodila do wc-a a posle donosila neku posudu u sobu. Oblacila se jeste alli je i to trajalo. Onako kako se ona oblacila da joj ne bude hladno oni ni ne daju, a opet njoj je hladno jer iako ima parno
grejanje, nije toliko toplo koliko je njoj bilo tu gde je lozeno na drva.
Odbija da ustane uopste. Slicno je bolnici jer su 3 kreveta u sobi, ona je u sredini, i samo jedan krevet je podesen na nize jer baka koja na njemu spava je potpuno
pokretna, ali isto malo dementna, ili ima neki durgi poremecej, jer prica bez prestanka. BAs kad smo tamo bili, sestre su komentarisale da je neizdrz veliki slusati
je nonstop, i opominjale su je da malo ucuti.

- - - - - - - - - -

Draga, kako je proteklo useljenje u nov stancic?

Evo i ja udjoh da vidim da li se javila, i kako je sve to proslo.

Evo me, polako, ne mogu sve da postignem po ovom kijametu :D Lepo je gospođa rekla jesenas da ide u centralno grejanje a kuče i ja ćemo da se smrzavamo, postala je proročnica očigledno.

Sluđena je 100%, ali su nam i rekli da je mesec dana prilagođavanje, doktor joj je rekao da se i nedementni teško snalaze na početku, sestrice su super, cimerka nam je katastofa i tu ću najveći problem da imam dok se ova moja ne navikne na pravila ili dok se druga cimerka ne vrati iz bolnice (nadam se da je ta OK). Večeras ju je ubeđivala da treba da spava u krevetu te odsutne, srećom sam ja baš tad pozvala pa mi se mama požalila da ne zna više koji je njen krevet pa sam pozvala sestru da ode da je smesti. Ja telefonom navodim mamu do njenog kreveta, a čujem ovu u pozadini kako joj priča da mora neko da spava u drugom krevetu. Inače joj je dok sam bila tamo slikovito objašnjavala kako je ova koju je moja mama nasledila umrla i kako je ona bila celu noć u sobi s njom mrtvom. A sirota skroz dementna, ne možeš da je zaustaviš u priči, ja okrenem temu, ona se vraća a moja je mama ubeđuje kako su mrtvi bezopasni i tako... Videćemo.

Inače, poluzavisni smo, smuvali smo i doktora, kad moja pčelica počne da objašnjava kako ona zaboravlja i nije ono što je bila i kako je došla da ne zapali kuću svi se prime... Samo joj je dao savet da se pazi pošto tu ima svakakvog sveta, nisu svi fini kao ona. To što se, pola sata pošto je najnormalnije pričala sa mnom telefonom, najnormalnije obukla i pošla da kupi upaljač, to nema veze :D

Srediće se, naravno, samo mi je žao što je ona zaglavljena između demencije i onoga što je bila, pa se najviše brine što pravi gluposti. To kad je htela da izađe danas je bio momenat, žene koje sede u dnevnom boravku su je zadržale i rekle joj da me pozove, ona me pozvala i ja sam joj rekla gde joj je rezervni upaljač i sve se sredilo. Posle je zvao sestrić i ona mu se iskukala kako je blesava i kako je zamalo napravila glupost, sva postiđena. To stvarno kod kuće nikad ne radi, ne sekiram se zbog toga, znam da je to od stresa danas, lekar mi je i rekao da će nekoliko dana da bude gora nego ikad, ali mi je žao što se posle par minuta osvesti i pati. Naravno da ne želim da joj bude gore, ali je ovo užasno što su to samo epizode koje nju živu pojedu.

Samo da se noćas naspava moj ovnić i da nađe društvo koje ne gleda Farmu po ceo dan, posle će pesma da bude. Najbolja je riba u domu, ako ste se za to brinule, već se jedan deka potrudio da joj pomaže, podigao joj kutiju na orman, uključio radio i namestio stanicu, jedna baba koja baš nije pri čistoj svesti je došla da je pita šta će tu, kad joj je ova moja rekla da od danas tu živi, baba se razdrala "šta pričaš, bre, otkud takva ženska da živi u domu" :bob:

Srediće se, naravno, samo mi je žao što je ona zaglavljena između demencije i onoga što je bila, pa se najviše brine što pravi gluposti. To kad je htela da izađe danas je bio momenat, žene koje sede u dnevnom boravku su je zadržale i rekle joj da me pozove, ona me pozvala i ja sam joj rekla gde joj je rezervni upaljač i sve se sredilo. Posle je zvao sestrić i ona mu se iskukala kako je blesava i kako je zamalo napravila glupost, sva postiđena. To stvarno kod kuće nikad ne radi, ne sekiram se zbog toga, znam da je to od stresa danas, lekar mi je i rekao da će nekoliko dana da bude gora nego ikad, ali mi je žao što se posle par minuta osvesti i pati. Naravno da ne želim da joj bude gore, ali je ovo užasno što su to samo epizode koje nju živu pojedu.

Samo da se noćas naspava moj ovnić i da nađe društvo koje ne gleda Farmu po ceo dan, posle će pesma da bude. Najbolja je riba u domu, ako ste se za to brinule, već se jedan deka potrudio da joj pomaže, podigao joj kutiju na orman, uključio radio i namestio stanicu, jedna baba koja baš nije pri čistoj svesti je došla da je pita šta će tu, kad joj je ova moja rekla da od danas tu živi, baba se razdrala "šta pričaš, bre, otkud takva ženska da živi u domu" :bob:

Kako li je prosla prva noc i prvi dan :heart:

Danas su bila moja braca kod tetke (moje mame), kazu nije se nesto ni iznenadila ni obradovala, onako gledala ih je pa im je rekla da je ona odlucila da
ide kuci :mrgreen: objasnjavali su se sa njom da ne moze jer je zima i da nema ko tamo da joj se nadje, a ona ne moze sama. Onda su razgovarali sa
lekarom iz doma i dogovorili da ce oni da zavrse te preglede koji su potrebni za tudju negu, i da ce javii za par dana da dodju da prezumu te paprije da
predaju. Malo me to zacudilo jer nam je u starutu receno da oni sa tim nemaju nista, ajd videcemo hoce li zaista to i odraditi. Odneli su pelene, jer je
nas dogovor da ko god ide nosi pelene, ostalo ima tamo, voce svakako ne sme da jede zbog problema sa zeludcem.
Receno im je da odbija da ustane, da nece ni da se obuce da sedi u kolicima malo, pa su rekli da ja zovem da opet razgovaram sa njom.
Zvala sam , i meni je prvo rekla da ona hoce kuci, jer tamo ima svoje drugarice i da joj se tu ne svidja, cak je i paprikas bezukusan. Onda sam je
ubedjivala da mora da se potrudi da ustane i bar sedi u kolicima kao ne moze da hoda, obecala je da hcoe, ajde videcemo i to. Cim ne ide po
njenom, hoce da zavrsi razgovor kao ceka sestra za ovo ii ono. :poludeo:

Back