Demencija

Sve je to novo za tvoju mamu I trebace vremena da se prilagodi. Ipak mislim da bi trebalo da neuropsihijatar uradi test za demenciju I da napise svoje misljenje. Tvoja mama je dugo bila sama I ne mozete znati ako je ne posmatrate 24h da li je dementna ili nije. Nemoj slusati lekara opste prakse koji kaze da ne vrede lekovi za demenciju. To nije tacno. Uzasava me taj stav u Srbiji, cak I od medicnskih radnika. Insistirajte u domu da je negovatelji setaju ili fizioterapeut, kako je vec to tamo organizovano. Obavezno! Nemojte dozvoliti da je samo drze u krevetu. Njima je to najlakse. Ali ona ima pravo da ima podrasku za setanje. Isto tako I radnu terapiju-pletenje, crtanje, pevanje... I psihologa koji ce joj umeti profesionalno da objasni I da je smiruje.. Mozda je rano za sve to. Ali ne bi trebalo ni da je samo u lezecem polozaju. Ipak ona nije navikla da je pasivna.

Nemaju osoblja to je jedan od najvecih problema, sama da seta ne moze jos je ona tu izgubljena, a i nema volje kaze sestra da ustaje bas. Podovi klizavi ona
drhti kad hoda, drugo je bilo u njenoj kuci gde je sve bilo pokriveno tepisima pa joj nije bilo klizavo, ovamo bi se slomila po onim plocicama, a niko od nas koji bi smo
setali sa njom nije u situaciji da ide svaki dan da je digne da seta.
Jasno je meni da oni puno toga otaljavaju, ali i pored toga svega njoj je tamo neuporedivo bolje nego sto joj je bilo kod kuce. Podignu joj krevet pa je u nekom
polulezecem polozaju, ajde bar nesto ne lezi bas totalno na ravnom stalno. Verujem da kad se malo ona okrepi da ce i sama traziti da je dignu bar da sedne u
kolica ako ne moze da hoda, njoj bi to znacilo, to cu reci bratu sad kad bude isao krajem nedelje da im skrene paznju da je bar tako stave u kolica pa da je
izvedu u taj neki kao hol gde sam videla da oni sede zajedno svi u kolicima.

- - - - - - - - - -

Da, postoji taj neuro psiholoski test koji je dosta znacajan u uspostavljanju prave dijagnoze tj tipa demencije koja se razvila kod osobe. Treba nakon toga da dobije odgovarajucu terapiju, koja je nece izleciti ( demencija se ne leci) ali ce usporiti kognitivni pad na neko vreme. Takodje je vazno da se utvrdi da li se radi mozda i o vaskularnoj demenciji, to se utvrdjuje nakon kolordoplera krvnih sudova...
Sve u svemu, kada se nadje u novom okruzenju, i bude imala drustvo, bice vrlo verovatno bolje.Naravno da se na dom navikavaju isto kao i deca na vrtic, ali i sami nakon nekog vremena shvate da im je bolje da su tu pod nadzorom i u drustvu nego kod kuce sami.

Ona je vec u domu Macko od ponedeljka. Oni nemaju nista sa tim odvodjenjem kod specijalista, ja ne mogu, nisam u situaciji da idem i odvodim je na te preglede, tako da je to sto je na zalost.

Afro, da li ona može sama da ustane sa kreveta? Pretpostavljam da može, jer je kod kuće ustajala da loži vatru, da ode do kupatila, da jede. Ipak je živela sama.
Da li bi, kada ustane, mogla da se kreće uz pomoć hodalice? One imaju one gumene navlake na nogama, pa se ne klizaju.

Afro, da li ona može sama da ustane sa kreveta? Pretpostavljam da može, jer je kod kuće ustajala da loži vatru, da ode do kupatila, da jede. Ipak je živela sama.
Da li bi, kada ustane, mogla da se kreće uz pomoć hodalice? One imaju one gumene navlake na nogama, pa se ne klizaju.

Da mogla bi sa hodalicom ,samo treba da ima i malo volje, a to ce valjd doci za koji dan, jos uvek ne ustaje. Malo je i krevet visok, ona je u sredini i sa obe strane
nema niceg za sta bi se prihvatila da ustane, a kod kuce je krevet bio nizi, pa na podu sve prekriveno, pa je ona isla u zepama svud po kuci sa stapom polako,
sad bi trebala da sidje na to klizavo pa da obuje papuce i da joj neko pridrzi tu hodalicu, nadam se sve ce to biti u neko dogledno vreme, trenutno nista od toga.

- - - - - - - - - -

Oni nju tretiraju kao nepokretnu cim ne moze da ode do wc-a i do trpezarije, tako je sad, hoce li se nesto uz pomoc fizijatra mozda malo promeniti ne znam ali
iskreno sumnjam jer nju bukvalno sve boli gde god je taknes, svaka kost sve, taj reumatski artritis je uzeo maha, a ona zadnjih mesec dana nije vise nista radila
samo je lezala sve su drugi radili.

..znaci strasno :(

...prvo nije mi jasno da ne moze neko celi dan da joj ukljuci telefon, kad sam konacno uspela da je dobijem pre 20 minuta, kaze htela je da ide kuci caskom da
zavrsi neka posla pa da se vrati...:rida: ne moze kaze da mi kaze sta je u pitanju, ja nastavim da insistiram da kaze sta je muci, kaze sve lopovi sve pokradose,
nema mi ni lekova, ni cipela, ni ne znami sta vise promrmljala je....jedva joj objasnih da su lekovi kod sestre da su cipele kod kuce da ne brine nista...da slusa
sestre...kaze slagala me nije mi donela cebe, a rekla je da hoce....
...doduse celi dan ih molim da joj ukljuce telefon da se puni, da ga ukljuce da mogu da se cujem sa njom, ne vredi, ona hoce ali ne znam sta je sprecilo, ona druga
kaze zaboravila je bila je sa doktorom u pregledima....i tako :dash::rida: :poludeo:

..znaci strasno :(

...prvo nije mi jasno da ne moze neko celi dan da joj ukljuci telefon, kad sam konacno uspela da je dobijem pre 20 minuta, kaze htela je da ide kuci caskom da
zavrsi neka posla pa da se vrati...:rida: ne moze kaze da mi kaze sta je u pitanju, ja nastavim da insistiram da kaze sta je muci, kaze sve lopovi sve pokradose,
nema mi ni lekova, ni cipela, ni ne znami sta vise promrmljala je....jedva joj objasnih da su lekovi kod sestre da su cipele kod kuce da ne brine nista...da slusa
sestre...kaze slagala me nije mi donela cebe, a rekla je da hoce....
...doduse celi dan ih molim da joj ukljuce telefon da se puni, da ga ukljuce da mogu da se cujem sa njom, ne vredi, ona hoce ali ne znam sta je sprecilo, ona druga
kaze zaboravila je bila je sa doktorom u pregledima....i tako :dash::rida: :poludeo:

Ceeekaaaj, polakoooo. Da li ti kreveti mogu da se spustaju na nizi nivo? Verovatno da mogu. Proveri. Ne verujem da je to toliko klizavo da ne moze da se obuje i stane uz hodalicu. Ako je to drzavni dom, onda moraju da pisu upute i da obezbedjuju specijaliste. Oni imaju i vozilo sanitetsko bar jedno a neki domovi organizuju i dolazak lekara specijaliste. Pozovi glavnu sestru pa popricaj s njom o ponasanju osoblja ili zapreti razgovorom sa direktorom. A mozes i da trazis da se vidi neko od tvojih sa direktorom ili glavnom ssestrom i sa doktorom. Morate da insistirate. Tako je u drzavnom domu. I odmah da osete da ne moze kako oni hoce. Uvek ce oni nalaziti izgovore. Sto su je smestili u sobu gde svi leze? Ako je i tako, onda mora da ima podrsku za novac koji dajete. U ugovoru stoji sta sve podrazumeva nega u toj kategoriji i za te pare. Godinama vodim bitku sa osobljem u drzavnom domu i znam da nije lako, ali morate da se borite. Da li tvoja mama pije nesto za smirenje?

Da, postoji taj neuro psiholoski test koji je dosta znacajan u uspostavljanju prave dijagnoze tj tipa demencije koja se razvila kod osobe. Treba nakon toga da dobije odgovarajucu terapiju, koja je nece izleciti ( demencija se ne leci) ali ce usporiti kognitivni pad na neko vreme. Takodje je vazno da se utvrdi da li se radi mozda i o vaskularnoj demenciji, to se utvrdjuje nakon kolordoplera krvnih sudova...
Sve u svemu, kada se nadje u novom okruzenju, i bude imala drustvo, bice vrlo verovatno bolje.Naravno da se na dom navikavaju isto kao i deca na vrtic, ali i sami nakon nekog vremena shvate da im je bolje da su tu pod nadzorom i u drustvu nego kod kuce sami.

Slazem se sa svakom napisanom reci. A primer moje mame dokazuje upravo sve to. Samo zahbvaljujuci doktoru neuropsihijatru i odgovarajucoj terapiji uspevamo da usporimo demenciju svih ovih godina. Dijagnoza je postavljena novembra 2009. godine. Pocela je sa cavintonom, tokopherolom i bromazepamom. Bilo je uspona i padova. Dodat je donacept i rispolept, A od pre godinu dana i Neurozan i Nemdatine. Sada joj se smanjila sedimentacija i CRP, ali ima problem sa niskim hemoglobinom. Ne znam da li je od nekog krvarenja (zeludac, hemoroidi...) ili je palo gvozdje... ili je nesto gore od svega toga. Pospana je, ne zali se na bolove, ali ne znam sta cemo dalje.Prverice joj gvozdje ovih dana. Bojim se da ce taj niski hemoglobin sada ubrzati demenciju.:sad2:

Ceeekaaaj, polakoooo. Da li ti kreveti mogu da se spustaju na nizi nivo? Verovatno da mogu. Proveri. Ne verujem da je to toliko klizavo da ne moze da se obuje i stane uz hodalicu. Ako je to drzavni dom, onda moraju da pisu upute i da obezbedjuju specijaliste. Oni imaju i vozilo sanitetsko bar jedno a neki domovi organizuju i dolazak lekara specijaliste. Pozovi glavnu sestru pa popricaj s njom o ponasanju osoblja ili zapreti razgovorom sa direktorom. A mozes i da trazis da se vidi neko od tvojih sa direktorom ili glavnom ssestrom i sa doktorom. Morate da insistirate. Tako je u drzavnom domu. I odmah da osete da ne moze kako oni hoce. Uvek ce oni nalaziti izgovore. Sto su je smestili u sobu gde svi leze? Ako je i tako, onda mora da ima podrsku za novac koji dajete. U ugovoru stoji sta sve podrazumeva nega u toj kategoriji i za te pare. Godinama vodim bitku sa osobljem u drzavnom domu i znam da nije lako, ali morate da se borite. Da li tvoja mama pije nesto za smirenje?

Sad uopste ne znam sta joj daju od lekova, ona se zali da joj doktor nije dao lek protiv bola ne kaze sta je bolelo pa je celu noc prekukala, navodno je sestra dolazila da je opomene, da li je to tako ili nije ja vise ne mogu da znam jer vidim da nije dobro, cim kaze htela je da ode do kuce da zavrsi nesto pa da se vrati. Tacno je izgubljena
potpuno. PIta me odakle mi broj telefona ko mi je dao, kako sam mogla da zovem, to sve ne lici na nju, ili je pod velikim stresom ili ne znam ni sama sta je.
Ona je godinama unazad zivela sama, navikla je da radi kako ona hoce i kad god hoce da zove doktore u hitnu da pita sta da pije kako, koliko, ako ih ne dobije na
telefon ona popije sama sto smatra da joj treba, sad ne moze, pa kaze lopovi ukrali mi kutiju sa lekovima.

Ne znam do koliko sati je normalno da se zove po protokolu pise od 11 do 17, ja sam zvala jutros, i pricala sa glavnom sestrom, ona je ok, ljubazna, ni drugi nisu
neljubazni samo ja od te ljubaznosti nemam nista ako ne urade sto su rekli. Znam da bi se ona bolje osecla da moze da prica sa mnom, da mozemo da se cujemo
zato sam i odnela telefon, da bi bila mirnija dok se koliko toliko nenavikne da je uopste tamo.

U sobi sa njom je baka koja je pokretna i na kraju se ona veceras javila na fixni telefon koji je u sobi, i tako sam je i cula ali je prvo odbijala da prica, cujem je kako
kaze nemam sad vremena moram da idem :( jedva se ubedismo baka i ja sa njom da uzme slusalicu da pricamo. Muka ziva....

U ugovoru ne pise nista, sto se tice njihovih obaveza, sem da obavestavaju srodnike o promeni njihovog zdravstvenog stanja ili smrti, a na strani ipo pisu obaveze
onoga ko snosi troskove smestaja u dom.
Toliko sturo napisano da reci nemam, nema tu ni slova od prava i pripadajucih usluga za cenu doma.
Zvacu ujutro pa cu razgovarati sa tom glavnom sestrom.
Potpuno sam u haosu celi dan inace sama sa sobom, ovo mi je samo dodatna kap u casi.

Znam ja da ima i specijalista i lekova sigurno, ali isto tako znam da ja ne mogu da placam privatne lekare ni sanitetska vozila da ce i preko ove cene sve toda me
kosta mnogo vise, jer su mi vec juce rekli da joj 3x dnevno menjaju pelenu, sto ce po slobodnoj racunici mesecno da izadje minimum 6-7.000 preko cene.

Sad uopste ne znam sta joj daju od lekova, ona se zali da joj doktor nije dao lek protiv bola ne kaze sta je bolelo pa je celu noc prekukala, navodno je sestra dolazila da je opomene, da li je to tako ili nije ja vise ne mogu da znam jer vidim da nije dobro, cim kaze htela je da ode do kuce da zavrsi nesto pa da se vrati. Tacno je izgubljena
potpuno. PIta me odakle mi broj telefona ko mi je dao, kako sam mogla da zovem, to sve ne lici na nju, ili je pod velikim stresom ili ne znam ni sama sta je.
Ona je godinama unazad zivela sama, navikla je da radi kako ona hoce i kad god hoce da zove doktore u hitnu da pita sta da pije kako, koliko, ako ih ne dobije na
telefon ona popije sama sto smatra da joj treba, sad ne moze, pa kaze lopovi ukrali mi kutiju sa lekovima.

Ne znam do koliko sati je normalno da se zove po protokolu pise od 11 do 17, ja sam zvala jutros, i pricala sa glavnom sestrom, ona je ok, ljubazna, ni drugi nisu
neljubazni samo ja od te ljubaznosti nemam nista ako ne urade sto su rekli. Znam da bi se ona bolje osecla da moze da prica sa mnom, da mozemo da se cujemo
zato sam i odnela telefon, da bi bila mirnija dok se koliko toliko nenavikne da je uopste tamo.

U sobi sa njom je baka koja je pokretna i na kraju se ona veceras javila na fixni telefon koji je u sobi, i tako sam je i cula ali je prvo odbijala da prica, cujem je kako
kaze nemam sad vremena moram da idem :( jedva se ubedismo baka i ja sa njom da uzme slusalicu da pricamo. Muka ziva....

Zbunjena je i uplasena Ne odbija ona javljanje ne telefon zato sto nece, vec zato sto ne sme. Odlicno sto je cimerka spremna da pomogne. Prosla sam kroz sve to sa mojom mamom. Probaj da zoves i na fiksni i na mobilni, pa ces videti kako se snalazi. Normalno je i uobicajeno da se cimerke oslanjaju jedna na drugu. Popricaj malo i sa tom zenom i pocastite je kad ste u prilici. A trebalo bi da neko od mladjih i zdravih preuzme deo brige, Ti sa tvojim zdravstvenim problemom neces moci tako. Mora neko da vodi racuna koje lekove pije i da li je kontroliu redovno. I da je posete da bi osetila da nije ostavljena bez podrske.

- - - - - - - - - -

U ugovoru ne pise nista, sto se tice njihovih obaveza, sem da obavestavaju srodnike o promeni njihovog zdravstvenog stanja ili smrti, a na strani ipo pisu obaveze
onoga ko snosi troskove smestaja u dom.
Toliko sturo napisano da reci nemam, nema tu ni slova od prava i pripadajucih usluga za cenu doma.
Zvacu ujutro pa cu razgovarati sa tom glavnom sestrom.
Potpuno sam u haosu celi dan inace sama sa sobom, ovo mi je samo dodatna kap u casi.

Znam ja da ima i specijalista i lekova sigurno, ali isto tako znam da ja ne mogu da placam privatne lekare ni sanitetska vozila da ce i preko ove cene sve toda me
kosta mnogo vise, jer su mi vec juce rekli da joj 3x dnevno menjaju pelenu, sto ce po slobodnoj racunici mesecno da izadje minimum 6-7.000 preko cene.

Ma kakvi privatni lekari. Imas pravo da zahtevas da joj zakazu kod bilo kojeg specijaliste i da prate stanje.

Zbunjena je i uplasena Ne odbija ona javljanje ne telefon zato sto nece, vec zato sto ne sme. Odlicno sto je cimerka spremna da pomogne. Prosla sam kroz sve to sa mojom mamom. Probaj da zoves i na fiksni i na mobilni, pa ces videti kako se snalazi. Normalno je i uobicajeno da se cimerke oslanjaju jedna na drugu. Popricaj malo i sa tom zenom i pocastite je kad ste u prilici. A trebalo bi da neko od mladjih i zdravih preuzme deo brige, Ti sa tvojim zdravstvenim problemom neces moci tako. Mora neko da vodi racuna koje lekove pije i da li je kontroliu redovno. I da je posete da bi osetila da nije ostavljena bez podrske.

- - - - - - - - - -

Ma kakvi privatni lekari. Imas pravo da zahtevas da joj zakazu kod bilo kojeg specijaliste i da prate stanje.

Uh. Ovi koji su se vec zauzeli i pomazu od rodbine su sve osobe koje imaju milion obaveza, a vec sam ih maximalno angazovala, da odrade sve sto mogu, da nije
bilo njih ona jos uvek sigurno ne bi bila u domu jer ja to bez njih ne bi mogla do ko zna kad da resim, Ici ce oni u posetu samo ne mogu svaki cas, i oni su 20km
udaljeni od doma. Trenutno se bave sakupljanjem papira za tudju negu, a i pokusace da joj zakazu pregled kod psihijatra da bi ostvarila pravo na pelene, jer je to
neophodno, uz to cu da zamolim da odrade taj test za demenciju pa da vidim sta ce joj prepisati od lekova. To sam danas pricala sa bratom, hoce on i njegova cerka
sve sto moze da zavrse, ali ne mogu ni njima da sedim za grbacom nonstop.

Baka koja je u sobi sa mamom hoce da se javi na telefon, ali po mojoj slobodnoj proceni kad je njoj volja, mada nema veze bolje i to nego nista. Mobilni joj nije
i dalje ukljucen, valjda ga sutra konacno ukljuce da mogu da popricam sa njom.

Afro, šta ima novo ?

..evo me, ne stigoh danas celi dan da pisem....

...jutros sam se cula sa sestrom kaze sinoc je mama bila malo uznemirena (sto sam i sama znala) ali je danas ok skroz, ukljucili su joj telefon pa sam je nazvala
da se cujemo....njoj je jako neprijato sto je te devojke presvlace i peru, plakala je danas, i trazila da obecaju da ce je voditi u wc-e...digli su je pa su pokusavii da
hoda uz pomoc hodalice ali ona nije mogla nego par koraka, onda su je stavili u kolica i malo je poveli da sedi u drustvu....ali ej ona brzo zaspala tako sedeci :)

...pricala sam sa fizioterapetukinjom, kaze da je ona vec nju pregledala i da ce joj ukljucite neke terapije i strujom i sta jos imaju, i da ne brinem da ce dobiti sve sto
joj pripada, a ne doplacuje se naknadno....

...popodne nisam zvala ostavila sam da se cujemo ujutro jer je tad najbistrija, pa da se ni ja ne kidam preko mere jer posle ne mogu da se sastavim koliko me to
sve potrese...

...da ta fizioterapeutkinja kaze da je videla da u njenom nalazu stoji da je dementna, i da to moze da stagnira ali i da uznapreduje, treba da je pregleda doktor koji
dolazi iz Sabacke bolnice pa mozda joj uvede neku terapiju...eto to bi bilo to....

Affro , pratim sve, znam da je uzasno tesko, ali moras najpre da verujes da je ona u dobrim rukama. Razmisljanje o tome da li ce osoblje da uradi ono sto ste se dogovorili, ili ne- cisto je gubljenje zivaca i energije.
Kako sam shvatila mama je bila prilicno samostalna, a takodje se ni demencija nije zahuktala.
Nisam sigurna da bi u ovoj , za nju novoj i stresnoj situaciji, rezultati testova koje treba da radi prikazali realno stanje. Mozda pricekati par nedelja, da se ona navikne na novo okruzenje.
Ono na cemu bih ja svakodnevno insistirala je, kretanje. Majka ne sme da lezi ili samo sedi. Ako se kretala po kuci, moci ce i u domu. Insistiraj na tome da je stave na noge. Terapija strujicama i sl. ne moze da odmogne, ali uspravan polozaj i kretanje su nezamenljivi.
Moja mama je posle sloga bila nepokretna, kroz 3 meseca se uz moje prisustvo pomocu hodalice kretala po stanu.
Medjutim grip, a potom upala pluca, smestise je u bolnicki kreveti i nakon 3 nedelje lezanja, dobila je trombozu dubokih vena. E to zahteva mirovanje, tako da je taj dugacak period nekretanja, smestio u postelju dok god je ziva.
Takodje sam pratila tok bolesti zene od nekih 70 god., pre prijema na Gerontolosko, koji dan ranije otpustena jesa neurologije kuci. Pretrpela slog, potpuno nepokretna, nesaradljiva sa okolinom. Narednih meseci sa njom je nekoliko puta nedeljno vezbao fizioterapeut privatno, jer ovde takve usluge ne pruzaju.Za 3 meseca je ona hodala sama, komunicirala odlicno, jednom recju digla se iz mrtvih. Provela je jos par meseci na ovom odeljenju, a zatim otisla u privatni dom.
Istog fizioterapeuta sam pitala na samom pocetku njegovih dolazaka, da li bi mogao i mami da pomogne sa vezbanjem . Medjutim, doktori nisu bili za to, a od visemesecnog lezanja tetive su se skratile i nista se tu nije moglo.
Bila sam opsirna, samo zato da tvoja mama ne "zaboravi" da hoda, insistiraj da fizioterapeut vezba sa njom!

Affro , pratim sve, znam da je uzasno tesko, ali moras najpre da verujes da je ona u dobrim rukama. Razmisljanje o tome da li ce osoblje da uradi ono sto ste se dogovorili, ili ne- cisto je gubljenje zivaca i energije.
Kako sam shvatila mama je bila prilicno samostalna, a takodje se ni demencija nije zahuktala.
Nisam sigurna da bi u ovoj , za nju novoj i stresnoj situaciji, rezultati testova koje treba da radi prikazali realno stanje. Mozda pricekati par nedelja, da se ona navikne na novo okruzenje.
Ono na cemu bih ja svakodnevno insistirala je, kretanje. Majka ne sme da lezi ili samo sedi. Ako se kretala po kuci, moci ce i u domu. Insistiraj na tome da je stave na noge. Terapija strujicama i sl. ne moze da odmogne, ali uspravan polozaj i kretanje su nezamenljivi.
Moja mama je posle sloga bila nepokretna, kroz 3 meseca se uz moje prisustvo pomocu hodalice kretala po stanu.
Medjutim grip, a potom upala pluca, smestise je u bolnicki kreveti i nakon 3 nedelje lezanja, dobila je trombozu dubokih vena. E to zahteva mirovanje, tako da je taj dugacak period nekretanja, smestio u postelju dok god je ziva.
Takodje sam pratila tok bolesti zene od nekih 70 god., pre prijema na Gerontolosko, koji dan ranije otpustena jesa neurologije kuci. Pretrpela slog, potpuno nepokretna, nesaradljiva sa okolinom. Narednih meseci sa njom je nekoliko puta nedeljno vezbao fizioterapeut privatno, jer ovde takve usluge ne pruzaju.Za 3 meseca je ona hodala sama, komunicirala odlicno, jednom recju digla se iz mrtvih. Provela je jos par meseci na ovom odeljenju, a zatim otisla u privatni dom.
Istog fizioterapeuta sam pitala na samom pocetku njegovih dolazaka, da li bi mogao i mami da pomogne sa vezbanjem . Medjutim, doktori nisu bili za to, a od visemesecnog lezanja tetive su se skratile i nista se tu nije moglo.
Bila sam opsirna, samo zato da tvoja mama ne "zaboravi" da hoda, insistiraj da fizioterapeut vezba sa njom!

Mama se jeste kretala po kuci do pre mesec dana uz veliku muku, u malom prostoru pridrzavajuci se jednom rukom za sto stolicu, onaj rukohvat od sporeta, pa
onda rukohvat koji joj je jedan rodjak zasrafio na stok od vrata, a u drugoj ruci stap, sve kukajuci i praveci male koracice jedva vidis kako se krece, po pritom potpumo
prekrivenom podu tepisima, gde nije imala sanse da se oklizne. Visina kreveta je bila takva da je ona mogla da ustane i sedne bez velike muke. Ovi kreveti su vise bolnicki visoki, bez bilo kakvog rukohvata da bi ona mogla da se potpomogne da ustane. Pod od vinas plocica ne daje neku sigurnost da se ona nece okliznuti, pritom
tu stap ne pomaze puno, na ne zna jos uvek da koristi setalicu. I njoj su se tetive jako skratile, plus deformiteti na nogama i rukama od degenerativnog artritisa su
toliko ocigledni, da sam se uvek pitala kako uopste hoda. Nista sem mekih papuca ne moze da obuje jer je od svega boli svaka koscica na stopalima. To sto je ona
izdrzavala i nije se skoro nikad zalia je stvar njenog znanja da mi sa nasim primanjima (ona i ja) ne mozemo da priustimo ni dom ni privatnog terapeuta ni nista tome
slcino jer sve puno kosta, sam odlazak i dolazak od nekog lekara zahtevao je placanje taxija ako ne sanitetskog vozila, a sa nasim primanjima je to bilo neizvodljivo.
Sva je sreca da su i sad deca mogla da priskoce jer da nisu, prosto ne znam sta bi smo :(
Ova fizioterapeutkinja je meni danas obecala da ce sve uciniti da pokusa da je malo ojaca,da je postavlja ne noge svakodnevno makar po 5 minuta za pocetak, da
ce je stavljati u kolica i voditi u "drustvo" ne bi li se koliko toliko socijalizovala. Vezbace sve sto bude mama mogla da izdrzi, mada je ona jako osetljiva na bol inace
i ako to nju bude bolelo, hoce sumnjam bas da se da saradjuje. Gotovo sam sigurna da ce odbijati svaku saradnju i da ce da se buni jer to nju boli, kao sto je odbijala
jos pre 15 i kusur godina da pije lekove koje sam joj jos tad nabavila iz Amerike,a bas za obnavljanje hrskavice i jacanej ligamenata, prva reakcija organizma je bio bol,
koji ona nije zelela da istrpi, bar da da tom leku sansu, da pije bar 3 meseca koliko sam je molila da izdrzi. Ko god je se pozalio tad da ga bole zglobovi ona je te
lekove delila kapom i sakom, a bilo ih je u nekom ogromom pakovanju 1000 komada. Posle malo vise od godinu dana, nije priznavala ni da sam joj to nabavila niti
da je ona to ikad pila...sta onda reci. Tvrdoglava, samovoljna, navikla da bude po njenom pa i na njenu stetu, dosla je u stanje u kom je danas, na zalost to je jedna
velika istina, koja mene jako boli, a ona moze samo da se kaje u sebi :(

- - - - - - - - - -

...bozeee...nisam normalna, nemam uopste osecaj koliko nakuckam :rumenko: izvinjavam se...trudicu se da budem kraca..

E, drage moje, mi jutros, iznenada, dobismo mesto u domu. Pakujemo se za ponedeljak :D

Cena kao kod Afro, mora ta za zavisne da bude prva cena zbog dijagnoze, ali posle mesec dana ima evaluaciju pa onda mogu i da joj promene kategoriju. Ja sam se razgalamila, pa su mi rekle da može i lekar u ponedeljak da joj odredi bolju kategoriju, ali o tom po tom. Smeštaj mi se baš i ne sviđa, soba nema svoj wc, to nisam primetila kad smo letos išle, i ono što me je kod Afro zgranulo se ponavlja, nosi svoje peškire, šampone... Sreća pa sam to i čula od Afro, inače bih danas galamila i za to ;) Ali, mirno sam to prihvatila, državni smo izabrale zbog socijalnih radnika i radnih terapeuta a ne zbog bambusovog parketa.

Danas smo išle da vidimo sobu i da se dogovorimo, završile smo i frizera, sutra kupovina i pakovanje. I moja mama će da ima žurku za osmi mart, nenadano :bob:

E, drage moje, mi jutros, iznenada, dobismo mesto u domu. Pakujemo se za ponedeljak :D

Cena kao kod Afro, mora ta za zavisne da bude prva cena zbog dijagnoze, ali posle mesec dana ima evaluaciju pa onda mogu i da joj promene kategoriju. Ja sam se razgalamila, pa su mi rekle da može i lekar u ponedeljak da joj odredi bolju kategoriju, ali o tom po tom. Smeštaj mi se baš i ne sviđa, soba nema svoj wc, to nisam primetila kad smo letos išle, i ono što me je kod Afro zgranulo se ponavlja, nosi svoje peškire, šampone... Sreća pa sam to i čula od Afro, inače bih danas galamila i za to ;) Ali, mirno sam to prihvatila, državni smo izabrale zbog socijalnih radnika i radnih terapeuta a ne zbog bambusovog parketa.

Danas smo išle da vidimo sobu i da se dogovorimo, završile smo i frizera, sutra kupovina i pakovanje. I moja mama će da ima žurku za osmi mart, nenadano :bob:

Da i toalet papir i sapun i sve sto moze da treba, ali ako ne zna i ne moze sama da koristi to ce sve ici u neki zajednicki potrosni materijal.
Ti si blizu pa mozes da trazis da odvajaju njene stvari pa da ili ti peres ako zelis ili da oni peru a ti malo kontrolises, ja nisam mogla nista od toga
pa sam pristala da mamine stvari idu u zadjenicko pranje sto znaci da ce cesto biti obucena u nesto tudje ali samo je vazno da joj je cisto i taman,
sta cu kad niti sam blizu niti mogu da se sad time bavim.

Kod mame ima kupatilo u sklopu sobe, ali st to vredi kad ona sama ne moze da ga koristi, jedino sto eto verovatno ce tu da ih kupaju (njih tri iz sobe)
pa ce im biti blize i lakse i toplije da se obuku.

Srecno vam bilo. Ja sam morala da uplatim onih 5.000,00, ne znam jesu li ih tebi trazili, to je kao navodno umesto dzeparca dok ne pocnu uplate da stizu.

Ne znam za taj džeparac, ovo je raspuštena banda kao i sve kod nas, rekla mi je da u ponedeljak ponesem malo para, pošto će tad da mi izračunaju iznos koji moram da platim za ova tri februarska dana , što je takva nebuloza da ne mogu ni da komentarišem. Nema veze, to ćemo dan po dan da se suočavamo. Ima da joj peru veš, neću za 300 evra da joj još vučem stvari tamo-vamo, rekla sam joj da ako joj ne promene kategoriju posle mesec dana može slobodno da ih tera da je hrane, ko ih šiša. Ja sam tu, ako joj nema nečega od stvari, ići ću po sobama dok ne nađem njeno ;)

Ne znam za taj džeparac, ovo je raspuštena banda kao i sve kod nas, rekla mi je da u ponedeljak ponesem malo para, pošto će tad da mi izračunaju iznos koji moram da platim za ova tri februarska dana , što je takva nebuloza da ne mogu ni da komentarišem. Nema veze, to ćemo dan po dan da se suočavamo. Ima da joj peru veš, neću za 300 evra da joj još vučem stvari tamo-vamo, rekla sam joj da ako joj ne promene kategoriju posle mesec dana može slobodno da ih tera da je hrane, ko ih šiša. Ja sam tu, ako joj nema nečega od stvari, ići ću po sobama dok ne nađem njeno ;)

Da ti mozes da kontrolises puno toga, ja ne mogu. Moja mama isto moze da jede sama, ne hrane ni nju, ali je presvlace, mada ona place jer joj je neprijatno
sto nece da je vode u wc nego da svu nuzdu obavlja tako, pa su joj obecali da ce je voditi, a hoce li ne znam.
Meni su rekli da moze njena garderoba da se odvaja, i pere posebno, ali da to onda ide u dzak koji ce biti u sobi pa kad se nakupi da peru, ali to opet ima da se
ubudja i usmrdi dok ode, nema veze ne mogu da se opterecujem time niti mi je to na kraju krajeva bitno, samo da je cista, suva i sita, i da je nista ne boli ako je
moguce, pa sve ostalo vrlo vazno.
Meni su dali priznanicu na 23.400,00 da platim do 15-g marta, ne znam za sta toliko, ali cemo to videti jos, nesto su se tu preracunali prilicno.

Upravo tako, kad mi je tata bio u domu uopšte se nisam bavila razmišljanjem o odeći, to je bar sad jeftino. Mada je to bio privatni dom pa ih je bilo manje i stvarno nikad nisu mešali stvari, samo su mi kad je umro spakovali i par stvari koje nisu njegove, a poznala sam da su to stvari njegovog cimera koji je umro pre njega. Spakovaću joj gaće, majice, čarape, spavaćice, par bluzica i dva donja dela trenerke, to poznaje šta je njeno. Neću za prvo vreme ništa novo da joj kupujem, dosta je što joj je nov krevet i nameštaj, nek se prvo na to navikne, posle ćemo da se modiramo kad počne lepo vreme.

To što mogu da kontrolišem će da bude najveći problem, ceo dan se smejemo kako će već u sredu da me zamole da napustim prostorije, mnogo sam ja dosadna :D

Upravo tako, kad mi je tata bio u domu uopšte se nisam bavila razmišljanjem o odeći, to je bar sad jeftino. Mada je to bio privatni dom pa ih je bilo manje i stvarno nikad nisu mešali stvari, samo su mi kad je umro spakovali i par stvari koje nisu njegove, a poznala sam da su to stvari njegovog cimera koji je umro pre njega. Spakovaću joj gaće, majice, čarape, spavaćice, par bluzica i dva donja dela trenerke, to poznaje šta je njeno. Neću za prvo vreme ništa novo da joj kupujem, dosta je što joj je nov krevet i nameštaj, nek se prvo na to navikne, posle ćemo da se modiramo kad počne lepo vreme.

To što mogu da kontrolišem će da bude najveći problem, ceo dan se smejemo kako će već u sredu da me zamole da napustim prostorije, mnogo sam ja dosadna :D

..da dobro je sto je ona pokretna pa onda moze i da se modira, mojoj je najvaznije da ima dovoljan broj donjih delova pidzama i trenerki, naravno i majice,
sve drugo joj realno ne treba...
..velika je stvar sto si blizu, ja nemam uslova ni mogunosti sada da se bavim ni razmisljanjem da mamu mozda prebacujem za Bgd, koliko god da bi bilo bolje
za obe, jer zbog mog lecenja to sad mora da bude tako kako je....kad ja budem bolje, mogu se baviti time....

,,,bas te briga st si dosadna, i za mene sigurno misle da sam dosadna sto zovem svaki dan da pitam kako je prosla predhodna noc i jutro tog dana kad zovem,
a ja moram da znam, ona je tamo ipak tek nedelju dana....

Nisam ni sumnjala da ces odmah da ih postrojis :zcepanje: Cujem kako turiras:zper: Nije kao u hotelu, ali mislim da moze da bude pristojno ako se vodi racuna o higijeni i ako joj dodas neke njene sitnice. Mada mislim da bi okruzenje trebalo da bude slicno kao kod kuce, da se ne bi uznemirila u sobi koja izgleda kao bolnicka. Pretpostavljam da je to njihova predostroznost dok ne isprate korisnika sta sve moze i sta oni moraju oko nje. Pisi sta se desava:heart:

Mene su pokusali par puta da upozore, otkako je mama na odeljenu zavisnih korisnika, da je isteklo vreme za posete. Rekla sam portiru "Dobro, obavestio si me i sada idi i kazi direktoru da necu da izadjem". Heeej, prevalila sam put, zatekla svasta i zasukala rukave...a oni mi uvode neki red. Znam, virusi i ostalo. Ali ko je lud da pod virozom ide u posetu? mada...ne znam. Ja sigurno ne bih.

- - - - - - - - - -

..da dobro je sto je ona pokretna pa onda moze i da se modira, mojoj je najvaznije da ima dovoljan broj donjih delova pidzama i trenerki, naravno i majice,
sve drugo joj realno ne treba...
..velika je stvar sto si blizu, ja nemam uslova ni mogunosti sada da se bavim ni razmisljanjem da mamu mozda prebacujem za Bgd, koliko god da bi bilo bolje
za obe, jer zbog mog lecenja to sad mora da bude tako kako je....kad ja budem bolje, mogu se baviti time....

,,,bas te briga st si dosadna, i za mene sigurno misle da sam dosadna sto zovem svaki dan da pitam kako je prosla predhodna noc i jutro tog dana kad zovem,
a ja moram da znam, ona je tamo ipak tek nedelju dana....

Ma samo ti nastavi da kontrolises. Neka odmah vide da ne mogu da otaljavaju tek tako. I cuvaj sebe.:heart: Ima tamo i dobrih ljudi. Vremenom ce ti situacija biti jasnija. Ima takvih da se pozdravimo kao prijatelji kada dodjem. MOja mama je u domu vec 6 godina i malo vise.

Kako je sad tvoja mama? Da li se tata malo smirio i prihvatio situaciju?

...upravo sam zvala da pitam kako je....kaze sestra nista strasno samo je iscepala pelenu u sred noci i sve pobacala sa sebe, lose je spavala, ali nekih
zdravstvenih problema nema...

...muko moja :sad2:

...upravo sam zvala da pitam kako je....kaze sestra nista strasno samo je iscepala pelenu u sred noci i sve pobacala sa sebe, lose je spavala, ali nekih
zdravstvenih problema nema...

...muko moja :sad2:

Posmatraj to kao neki njen revolt na novonastalu situaciju. Znam da se brineš, znam da ti je teško, ali samo sebi mantraj da je bar pod nadzorom, sita, u suvom, čistom i toplom. A proći će, kao što sve prođe.

Back