Sve je to novo za tvoju mamu I trebace vremena da se prilagodi. Ipak mislim da bi trebalo da neuropsihijatar uradi test za demenciju I da napise svoje misljenje. Tvoja mama je dugo bila sama I ne mozete znati ako je ne posmatrate 24h da li je dementna ili nije. Nemoj slusati lekara opste prakse koji kaze da ne vrede lekovi za demenciju. To nije tacno. Uzasava me taj stav u Srbiji, cak I od medicnskih radnika. Insistirajte u domu da je negovatelji setaju ili fizioterapeut, kako je vec to tamo organizovano. Obavezno! Nemojte dozvoliti da je samo drze u krevetu. Njima je to najlakse. Ali ona ima pravo da ima podrasku za setanje. Isto tako I radnu terapiju-pletenje, crtanje, pevanje... I psihologa koji ce joj umeti profesionalno da objasni I da je smiruje.. Mozda je rano za sve to. Ali ne bi trebalo ni da je samo u lezecem polozaju. Ipak ona nije navikla da je pasivna.
Nemaju osoblja to je jedan od najvecih problema, sama da seta ne moze jos je ona tu izgubljena, a i nema volje kaze sestra da ustaje bas. Podovi klizavi ona
drhti kad hoda, drugo je bilo u njenoj kuci gde je sve bilo pokriveno tepisima pa joj nije bilo klizavo, ovamo bi se slomila po onim plocicama, a niko od nas koji bi smo
setali sa njom nije u situaciji da ide svaki dan da je digne da seta.
Jasno je meni da oni puno toga otaljavaju, ali i pored toga svega njoj je tamo neuporedivo bolje nego sto joj je bilo kod kuce. Podignu joj krevet pa je u nekom
polulezecem polozaju, ajde bar nesto ne lezi bas totalno na ravnom stalno. Verujem da kad se malo ona okrepi da ce i sama traziti da je dignu bar da sedne u
kolica ako ne moze da hoda, njoj bi to znacilo, to cu reci bratu sad kad bude isao krajem nedelje da im skrene paznju da je bar tako stave u kolica pa da je
izvedu u taj neki kao hol gde sam videla da oni sede zajedno svi u kolicima.
- - - - - - - - - -
Da, postoji taj neuro psiholoski test koji je dosta znacajan u uspostavljanju prave dijagnoze tj tipa demencije koja se razvila kod osobe. Treba nakon toga da dobije odgovarajucu terapiju, koja je nece izleciti ( demencija se ne leci) ali ce usporiti kognitivni pad na neko vreme. Takodje je vazno da se utvrdi da li se radi mozda i o vaskularnoj demenciji, to se utvrdjuje nakon kolordoplera krvnih sudova...
Sve u svemu, kada se nadje u novom okruzenju, i bude imala drustvo, bice vrlo verovatno bolje.Naravno da se na dom navikavaju isto kao i deca na vrtic, ali i sami nakon nekog vremena shvate da im je bolje da su tu pod nadzorom i u drustvu nego kod kuce sami.
Ona je vec u domu Macko od ponedeljka. Oni nemaju nista sa tim odvodjenjem kod specijalista, ja ne mogu, nisam u situaciji da idem i odvodim je na te preglede, tako da je to sto je na zalost.