Demencija

Eto afro, biće to sve dobro. Dom je za nju najbolje rešenje. Ona je nemoćna, a kuća, i sama kažeš, neprilagođena staroj osobi. Bolje će joj biti u domu gde drugi misle o grejanju, hrani lekovima, nego samoj u sopstvenoj kući.

Sada se i ti malo opusti, biće to sve dobro.

Eto, to se završilo, vidiš da nije strašno. Nema tu izgovora, dementan ili ne, svako treba da živi negde gde je bezbedan. To što neko može sam je lepo, ali niko nije rođen da živi sam. Čak i u zajednici, gde ima mnogo generacija, su stari izopšteni jer nemaju zajedničke teme sa ukućanima. Dobro je kad oba supružnika žive dugo, ili, ako se to ne desi, da imaš nekog baš bliskog a slobodnog, moja baba je živela sa sestrom kad su obe ostale udovice, jedna rođaka mi živi vrata do vrata sa najboljom drugaricom već 80 i kusur godina pa su po ceo dan zajedno jer su obe ostale same. Ta baka je spretna i okretna, razumna kao mlada žena i ubija se od dosade sa ukućanima, sin i snaja po ceo dan rade, a kaže, sednem sa unukama, dobre su, zovu me da dođem kod njih, a onda kuckaju telefone i ništa ne pričaju, uopšte nemaju život :D

Svakom je najbolje kad je u svom društvu, budi srećna što nije dementna, pa će moći da uživa u svim prednostima doma, još malo pa će da slave Osmi mart, pa Uskrs, pa Prvi maj, u državnim domovima se stalno nešto dešava, dolaze deca iz škola, aktivi žena... Preporodiće se mama, videćeš, trčkaće ta po parku sa drugaricama čim ozeleni, njenim tempom, svi su takvi, pa se hrabre međusobno ;)

Eto afro, biće to sve dobro. Dom je za nju najbolje rešenje. Ona je nemoćna, a kuća, i sama kažeš, neprilagođena staroj osobi. Bolje će joj biti u domu gde drugi misle o grejanju, hrani lekovima, nego samoj u sopstvenoj kući.

Sada se i ti malo opusti, biće to sve dobro.

Da, znam, zato sam je i molila da pristane, i kad je prisatala kamen mi sa srca pao, i kad su deca rekla da ce pomoci jos jedan, ali opet mi je bilo bas tesko, a tesko
mi je bilo i danas kad sam je ostavila tamo, onako sicusnu malu, skupljenu pod onim pokrivacem, od onakve zene sta se naravi, ali je svasna hvala dragom bogu da
je to najbolje za nju samu, a i za mene. Kad poce sneg negde oko 13h, ja razmisljam dobro smo to sve zavrsiel da sad ne moram da mislim ko ce joj preneti ogrev
i ko ce joj ujutro prosuti pepeo.
Sve znam moja Domacice, sve, samo jos malo da se priviknem da je na drugoj adresi :heart:

Eto, to se završilo, vidiš da nije strašno. Nema tu izgovora, dementan ili ne, svako treba da živi negde gde je bezbedan. To što neko može sam je lepo, ali niko nije rođen da živi sam. Čak i u zajednici, gde ima mnogo generacija, su stari izopšteni jer nemaju zajedničke teme sa ukućanima. Dobro je kad oba supružnika žive dugo, ili, ako se to ne desi, da imaš nekog baš bliskog a slobodnog, moja baba je živela sa sestrom kad su obe ostale udovice, jedna rođaka mi živi vrata do vrata sa najboljom drugaricom već 80 i kusur godina pa su po ceo dan zajedno jer su obe ostale same. Ta baka je spretna i okretna, razumna kao mlada žena i ubija se od dosade sa ukućanima, sin i snaja po ceo dan rade, a kaže, sednem sa unukama, dobre su, zovu me da dođem kod njih, a onda kuckaju telefone i ništa ne pričaju, uopšte nemaju život :D

Svakom je najbolje kad je u svom društvu, budi srećna što nije dementna, pa će moći da uživa u svim prednostima doma, još malo pa će da slave Osmi mart, pa Uskrs, pa Prvi maj, u državnim domovima se stalno nešto dešava, dolaze deca iz škola, aktivi žena... Preporodiće se mama, videćeš, trčkaće ta po parku sa drugaricama čim ozeleni, njenim tempom, svi su takvi, pa se hrabre međusobno ;)

Ma samo da je sita, suva i da joj je toplo je vec puno u odnosu na ovo do sad, sve preko toga je cist dobitak.
Videla sam da ima puno bakica u kolicima pa valjda i nju stave tako da sedi u drustvu kad malo bude ojacala, da se druzi, brzo ce se ona uklopiti :)

Da istina je to sto kazes za razike u generacijama,pa ja to vidim po svojoj deci, nekad kad sam kod njih precutimo pola dana ako su malecke negde napolju sa nekim
od rodjaka, ako se pobunim kazu smaras...e zamisli kako je tek nekom ko je bas star i nema izbora, nego da cuti u cosku, strasno.

Sva je prilika da cu morati da trazim nekog dedu dok sam jos upamet, pa da igramo ne ljuti se covece i da setamo, da ne prozvijucem pre vremena :lol:

Afro, koliko do kraja košta dom?

E, da to sam propustila. Cena doma je 38.000,00, u to je uracunat obaveni dzeparac koji kazu nekad ne bude dovoljan, ali dobro to cemo videti koliko ce se
na to dodavati, ili cemo mi doneti to sto nedostaje. Onih 5.000,00 je depozit dok ne pocne da prima taj dzeparac, za to sto joj moze nedostajati u medjuvremenu.

REceno mi je da joj ne ostavljam novca vise od 200 dinara, ja ostavila 400, jer kradu u domu, oni sto tamo zive tek da nisu sami, a nije im nista, sto je malo bzvz,
da to ne moze na neki nacin da se resi. U tom slcaju joj mogu ukrasti i mobilni telefon, ali ajde videcemo, valdja nece odmah nista od toga biti. Ici ce bratanica
28-og na dan kad ja idem u bolnicu, da bude malo sa njom, pa ce probati da nade neki nacin da to rese, da ne stoji na izvolte, a opet da bude njoj zgodno da se
javi kad je neko zove.

A u tih 38 000 ulaze pelene, sredstva za higijenu, lekovi, ili je sve to 38 000 plus?

...ne, pelene ce se kupovati od tog dzeparca, jer joj za drugo ne treba, lekove ce doplacivati one koji se inace doplacuju, pa cemo to mi ja ili brat, njima
nadoknaditi...sredstva za higijenu ako se kupa sama koristi svoja, ako ne oni imaju njihova koja valjda bobijaju iz donacije...mi smo sve odneli do toalet papira...

Evo mene interesuje koliko je do kraja izašao dom?
Afro, prebrinula si veliku brigu. Šta ima veze na kojoj je adresi, važno je da je ona zabrinuta, da ne misliš, eto, ja mislim sada možda je moja mama pala negde po kući ne može da ustane, ne može vatru da lozi a snebivam se, necu da je zovem u ovo doba već čekam jutro da pitam sta radi :(
Pa kad zaboravu lekove da pije i bude joj mnogo loše.... Onda sam čas kod nje čas kid kuće, ne znam ni ja koju ću noć gde da prespavam. A tek stvari sto vučem, to su torbe tamo, torbe ovamo... Nekad ne znam gde mi je sta, nekad izgubim nesto sto mi hitno treba... Kad bi mogla sve duplo da imam pa da se ne nerviram, ali nemoguće je.
Nisam upućena u tvoju bolest, ali po vašoj prepiski vidim da je ozbiljno. Neka je mama, biće njoj bolje u domu nego da je sama, bez tvoje pomoci u toj kući tamo. Biće I njoj lakše kad se malo odmori i kad razmisli da je tebe oslobodila pa da možeš skroz da se posvetis sebi I svom zdravlju.

Evo mene interesuje koliko je do kraja izašao dom?
Afro, prebrinula si veliku brigu. Šta ima veze na kojoj je adresi, važno je da je ona zabrinuta, da ne misliš, eto, ja mislim sada možda je moja mama pala negde po kući ne može da ustane, ne može vatru da lozi a snebivam se, necu da je zovem u ovo doba već čekam jutro da pitam sta radi :(
Pa kad zaboravu lekove da pije i bude joj mnogo loše.... Onda sam čas kod nje čas kid kuće, ne znam ni ja koju ću noć gde da prespavam. A tek stvari sto vučem, to su torbe tamo, torbe ovamo... Nekad ne znam gde mi je sta, nekad izgubim nesto sto mi hitno treba... Kad bi mogla sve duplo da imam pa da se ne nerviram, ali nemoguće je.
Nisam upućena u tvoju bolest, ali po vašoj prepiski vidim da je ozbiljno. Neka je mama, biće njoj bolje u domu nego da je sama, bez tvoje pomoci u toj kući tamo. Biće I njoj lakše kad se malo odmori i kad razmisli da je tebe oslobodila pa da možeš skroz da se posvetis sebi I svom zdravlju.

..evo napisah gore, mislim sve u svemu izaci ce na 40.000, ali sta sad kud 38, tud i 40.

..ja sam operisala maligni tumor, i posle 3 godine imam metastaze na plucima, moram na hemo ne mogu da brinem o mami, a i nismo zivele zajedno pa je
to otezavajuca okolnost, ona ovde nema uslove koji su njoj potrebni, ja tamo jos manje....ovo je bilo jedino pametno resenje....

Укапирала сам, само нисам тачно знала који је тумор. И ту целу ситуацију, пратим вас неко време, не пишем стално и не читам стално, али ухватим понеки кончић.
Драга, сад почни да се бринеш о себи. Маму си сместила, то је завршена ствар. Памет у главу, и ти си нечија мама па се чувај ради њих <3

Укапирала сам, само нисам тачно знала који је тумор. И ту целу ситуацију, пратим вас неко време, не пишем стално и не читам стално, али ухватим понеки кончић.
Драга, сад почни да се бринеш о себи. Маму си сместила, то је завршена ствар. Памет у главу, и ти си нечија мама па се чувај ради њих <3

Sarkom :evil:

Pocela sam ja odavno, samo me tako neka desavanja totalno skrajnu sa puta, jer ne mozes biti indiferentan na muke nekog svog najblizeg, a to je moja mama, i ja
sem svoje dece imam jedino jos nju:heart: naravno da cu se boriti i truditi da budem najbolje moguce, a kako cu biti videcemo. Nekako se trudim da mislim
da ce terapija biti uspesna i da ce to vrlo brzo biti iza mene.

Naravno. Da li znaš kakva je to lavovska volja koja izbija iz tvojih postova? Sad da znaš.
Pristupam forumu sa telefona I nemam smajlice, ali računaj da sam nalepila onogkojidižetegove.

Naravno. Da li znaš kakva je to lavovska volja koja izbija iz tvojih postova? Sad da znaš.
Pristupam forumu sa telefona I nemam smajlice, ali računaj da sam nalepila onogkojidižetegove.

Hvala, takvu i imam, ja imam tri unuke koje su malene, ali bi im rado prisutvovala svadbama ako je ikako moguce bar ovoj prvoj najstrijoj :heart:

...evo mene u sledecem nastavku...:confused:

...jutros prvo zvoni telefom vidim mama zove, ajde okrenem, kad sledi pitanje gde su njena dokumenta, juce je pitala 2x za to...opet objasnim i razmisljam mozda je
samo pospana, mozda je ipak doktorka koja je pregledala (psihijatar) bila u pravu da je ona ok.....eee ali....
...zove ponovo, kaze da sam znala da je ovako nikad ne bi pristala, ne daju mi da idem u wc necu da me niko pere...kazem pa dobro mozes li ti da stignes do wc-a
svaki put, a ne mogu, pa sto se bunis onda, pa sramota me je....cujem lepo sestru gde govori, nemojte da je sikirate, sto to radite niste vi ni prvi ni zadnji samo se
opustite i uzivajte tu, pustite cerku da se malo rastereti....adje dobro prodje i to....

....malopre zovem, jer je dozvoljeno da se zove do 17h, posle ih ipak i presvlace i ide vecera, da ne zovem tad kad je guzva, kad ona besna, sve su joj pokupili njene
lekove i ona sad neam para da kupi sebi lek a boli je zeldac i treba joj Lemuval ( to je lek koji je koristial pre sto godina ne secam se ni za sta), misli na Loperamid...dobro ajde rekoh sta si rucala, nece da kaze, pa jedva izvukoh iz nje sta je jela....vidim besna je...

...okrenem sestru popricam sa njom, ona zena kaze nema ona dijareju ni z asta joj ne treba Loperamid, a to sto ima kiselinu evo vidite sa doktorom...prebaci me
na drugi lokal, javi se doktor, objasnim ko sam i sto zovem...on kostatuje sto i ja da se ona ipak gubi, da kad se probudi ne zna gde je i da joj se kao stalno spava...kaze pitao sam je jel inace u zivotu puno spavala kaze rekla je ne, nego mi sad tako doslo zadnje vreme, po 3-4 dana samo mi se spava pa mi posle bude bolje..
...rekao mi je da ocekujem da ce se to njeno gubljenje sve cesce desavati, ali da je to normalno u tim godinama, to je staracka demencija i tu nemam narocitog leka
da ne ocekujem nikakvo cudo i ako bi joj psihijatar dao neku terapiju....prepisace joj lek za regulisanje zeludacne kiseline, rece nije ni ranisan ni ranitidin, nesto na N...nisam dobro cula, kaze to je oko 300 dinara mesecno, jer ne idu ti lekovi na recept...kao da mi je to nesto novo....vazno je da on tvrdi da je lek bolji da ga je i sam
koristio....
....eto igranka se izgleda tek zahuktava,ali neke druge vrste...:mrgreen:

...jutros kad sam videla da pada sneg, posle dosta godina sam prvu put pomislila padaj, bas me briga ne moram da mislim o tome ko e joj doneti ogrev i hoce li imati
dovoljno...i tako dalje....

....uhh...i sestra i doktor su rekli da je ovo sve normalno da je tek dosla i da ce joj trebati vremena da se navikne i prihvati bez obzira sto je svojom voljom pristala
da dodje u dom...ajd idemo dalje...

Affro, nije to ništa. Lepo ti kažu da je sve to normalno. Ali što je najvažnije, tvoja komunikacija sa osobljem doma je stvarno dobra. Neka ostane tako. I ne dosađuj im za svaku sitnicu. Treba mamu da ubediš da se uzda i oslanja na njih. Ipak je ona još pri zdravoj pameti, koliko god da je stara i nemoćna.

Affro, nije to ništa. Lepo ti kažu da je sve to normalno. Ali što je najvažnije, tvoja komunikacija sa osobljem doma je stvarno dobra. Neka ostane tako. I ne dosađuj im za svaku sitnicu. Treba mamu da ubediš da se uzda i oslanja na njih. Ipak je ona još pri zdravoj pameti, koliko god da je stara i nemoćna.

To i pricam kad god se cujemo, da mora da bude stpljiva i da su i oni strpljivi sa njom pa polako. Necu im dosadjivati, nisam ni mislila to da radim, ali sam morala da
se malo cujem sa tim doktorom, kad je vec bio tamo da mu malo objasnim njeno stanje ono sto on ne moze znati iz onoga sto je dobio od papira, i da vidim za taj lek.
Uklopice se, sta ce drugo, mora, drugog izbora nema, kao sto ni ja nemam sem da se borim sa tom bolescu.

Gubi se na momente i to me brine, ali i to sam negde ocekivala, desavalo se i ranije.

Lek je nolpaza, i ok je, moji svekar i mama ga piju.

- - - - - - - - - -

Afro, ti sad ne brigaj, nego misli na sebe, nemoj da te ganjam po forumu :evil:
Da se čuvaš i odmoriš, nakupiš energiju i kreneš u pobedu!

Ne sekiraj se uopšte, biće toga još a i to je deo zabave u starosti, svi ćemo takvi da budemo ;) Samo ti njoj hvali doktore i sestre kako brinu za nju, kako joj je doktor preporučio lek koji i on pije, ovo-ono... pa šta ako ih zeza, oni su prošli trening za to, ne nerviraju se i ne sekiraju oko toga. Takođe, već za par dana će oni da je poznaju bolje nego ti, moraš da napraviš distancu, mi pričamo ovde o našim mamama, to što mi znamo o njima je nešto skroz nerealno, mišljenje smo formirale kao deca kad su one bile sveznajuće i moćne.
A mislim i dalje da nema baš nekog razloga za brigu oko demencije, nije tvoja mama loše, meni čak ni to što ne zna gde je kad se probudi u nepoznatoj sobi posle sto godina života u njenoj kući nije neobično, za par dana će sve da joj bude jasno i obično.
Šta kaže za klopu, da li je zadovoljna, je li išla u trpezariju ili jede u sobi?

Lek je nolpaza, i ok je, moji svekar i mama ga piju.

- - - - - - - - - -

Afro, ti sad ne brigaj, nego misli na sebe, nemoj da te ganjam po forumu :evil:
Da se čuvaš i odmoriš, nakupiš energiju i kreneš u pobedu!

E to, rekao covek al nisam do sad cula za njega pa nisam ni zapamtila :rumenko: dobro je da je dobar, da joj pomogne, ubi je ta kiselina.

Hocu:zag: cuvacu se, u sredu pocinjem, a kako cu biti cuce se, kukacu ja vec kad pocnu da me bockaju :( moram pobediti, sta cu drugo:heart:

Ne sekiraj se uopšte, biće toga još a i to je deo zabave u starosti, svi ćemo takvi da budemo ;) Samo ti njoj hvali doktore i sestre kako brinu za nju, kako joj je doktor preporučio lek koji i on pije, ovo-ono... pa šta ako ih zeza, oni su prošli trening za to, ne nerviraju se i ne sekiraju oko toga. Takođe, već za par dana će oni da je poznaju bolje nego ti, moraš da napraviš distancu, mi pričamo ovde o našim mamama, to što mi znamo o njima je nešto skroz nerealno, mišljenje smo formirale kao deca kad su one bile sveznajuće i moćne.
A mislim i dalje da nema baš nekog razloga za brigu oko demencije, nije tvoja mama loše, meni čak ni to što ne zna gde je kad se probudi u nepoznatoj sobi posle sto godina života u njenoj kući nije neobično, za par dana će sve da joj bude jasno i obično.
Šta kaže za klopu, da li je zadovoljna, je li išla u trpezariju ili jede u sobi?

Ne ide nigde, lezi, oni je drze kao nepokretnu jer nema ko sa njom samom da ide bilo gde, a da je puste samu ne smeju jer se jedva krece, ako padne
napravice jos veci problem. Mozda kad se malo oporavi i ojaca, i da je pridignu, sad je bas slaba jako.
Da moguce da si u pravu za to ne prepoznavanje prostora, videcemo, ja bi najsrecnija bila da si u pravu.
Slaze se sa bakom u sobi sto je vazno. Ne, nervira ona njih, nego je sestra nju rdila sto ona mene nervrira jer se zalila, a ona iz pozadie dovikuje nemorate joj
sad to pricati da se ne nervira i sikira.
Prekosutra ide bratanica kod njene doktorke da joj popuni zahtev za tudju negu, pa cu joj kazem da pita da napise predlog za pelee, pa i to da se preda
komisiji, da odobre, ko ce nakupovati tolike pelene, oni ih kaze sesra menjaju 3x dnevno.
DA pitala sam je pa nije htela da kaze neko kao neku papazjaniju ja je namerno pitam sta je to, da e ne glupira nego da mi fino kaze, rekla je ali je dalje mrzelo da
prica, sto nije bas svojstveno njoj. Donose joj.

Ovo za pelene nema veze sa komisijom, nego sa njenom dijagnozom.

Da ne ponavljam po stoti put u kakvom je stanju bio moj otac, ali mi je njegova doktorka rekla da njegova dijagnoza nema pravo na pelene na recept.

Meni su rekli da ona moze da da predlog, a da onda komisija moze da odobri, videcemo sta ce biti, hoce li ona to napisati, ako vec moze trebalo. Ako ne bude
htela trazicemo ko moze da napise predlog.

- - - - - - - - - -

Znas koliko je lekara opste prakse reklo zenama koje su operisale dojku recimo da nema sanse da dobiju penziju jer ih je mrzelo da popune obrazac koji je potreban
i to samo one mogu da urade, a one ustvari imaju pravo na to, tako moze biti i sa tim pelenama. Malo se ti doktori opste prakse ponasaju kao sveznajuci bogovi, a
ustvari ih ubi kompleks. Sreca pa nisu svi isti ima ih i ok skroz.

...evo mene u sledecem nastavku...:confused:

...jutros prvo zvoni telefom vidim mama zove, ajde okrenem, kad sledi pitanje gde su njena dokumenta, juce je pitala 2x za to...opet objasnim i razmisljam mozda je
samo pospana, mozda je ipak doktorka koja je pregledala (psihijatar) bila u pravu da je ona ok.....eee ali....
...zove ponovo, kaze da sam znala da je ovako nikad ne bi pristala, ne daju mi da idem u wc necu da me niko pere...kazem pa dobro mozes li ti da stignes do wc-a
svaki put, a ne mogu, pa sto se bunis onda, pa sramota me je....cujem lepo sestru gde govori, nemojte da je sikirate, sto to radite niste vi ni prvi ni zadnji samo se
opustite i uzivajte tu, pustite cerku da se malo rastereti....adje dobro prodje i to....

....malopre zovem, jer je dozvoljeno da se zove do 17h, posle ih ipak i presvlace i ide vecera, da ne zovem tad kad je guzva, kad ona besna, sve su joj pokupili njene
lekove i ona sad neam para da kupi sebi lek a boli je zeldac i treba joj Lemuval ( to je lek koji je koristial pre sto godina ne secam se ni za sta), misli na Loperamid...dobro ajde rekoh sta si rucala, nece da kaze, pa jedva izvukoh iz nje sta je jela....vidim besna je...

...okrenem sestru popricam sa njom, ona zena kaze nema ona dijareju ni z asta joj ne treba Loperamid, a to sto ima kiselinu evo vidite sa doktorom...prebaci me
na drugi lokal, javi se doktor, objasnim ko sam i sto zovem...on kostatuje sto i ja da se ona ipak gubi, da kad se probudi ne zna gde je i da joj se kao stalno spava...kaze pitao sam je jel inace u zivotu puno spavala kaze rekla je ne, nego mi sad tako doslo zadnje vreme, po 3-4 dana samo mi se spava pa mi posle bude bolje..
...rekao mi je da ocekujem da ce se to njeno gubljenje sve cesce desavati, ali da je to normalno u tim godinama, to je staracka demencija i tu nemam narocitog leka
da ne ocekujem nikakvo cudo i ako bi joj psihijatar dao neku terapiju....prepisace joj lek za regulisanje zeludacne kiseline, rece nije ni ranisan ni ranitidin, nesto na N...nisam dobro cula, kaze to je oko 300 dinara mesecno, jer ne idu ti lekovi na recept...kao da mi je to nesto novo....vazno je da on tvrdi da je lek bolji da ga je i sam
koristio....
....eto igranka se izgleda tek zahuktava,ali neke druge vrste...:mrgreen:

...jutros kad sam videla da pada sneg, posle dosta godina sam prvu put pomislila padaj, bas me briga ne moram da mislim o tome ko e joj doneti ogrev i hoce li imati
dovoljno...i tako dalje....

....uhh...i sestra i doktor su rekli da je ovo sve normalno da je tek dosla i da ce joj trebati vremena da se navikne i prihvati bez obzira sto je svojom voljom pristala
da dodje u dom...ajd idemo dalje...

Sve je to novo za tvoju mamu I trebace vremena da se prilagodi. Ipak mislim da bi trebalo da neuropsihijatar uradi test za demenciju I da napise svoje misljenje. Tvoja mama je dugo bila sama I ne mozete znati ako je ne posmatrate 24h da li je dementna ili nije. Nemoj slusati lekara opste prakse koji kaze da ne vrede lekovi za demenciju. To nije tacno. Uzasava me taj stav u Srbiji, cak I od medicnskih radnika. Insistirajte u domu da je negovatelji setaju ili fizioterapeut, kako je vec to tamo organizovano. Obavezno! Nemojte dozvoliti da je samo drze u krevetu. Njima je to najlakse. Ali ona ima pravo da ima podrasku za setanje. Isto tako I radnu terapiju-pletenje, crtanje, pevanje... I psihologa koji ce joj umeti profesionalno da objasni I da je smiruje.. Mozda je rano za sve to. Ali ne bi trebalo ni da je samo u lezecem polozaju. Ipak ona nije navikla da je pasivna.

Da, postoji taj neuro psiholoski test koji je dosta znacajan u uspostavljanju prave dijagnoze tj tipa demencije koja se razvila kod osobe. Treba nakon toga da dobije odgovarajucu terapiju, koja je nece izleciti ( demencija se ne leci) ali ce usporiti kognitivni pad na neko vreme. Takodje je vazno da se utvrdi da li se radi mozda i o vaskularnoj demenciji, to se utvrdjuje nakon kolordoplera krvnih sudova...
Sve u svemu, kada se nadje u novom okruzenju, i bude imala drustvo, bice vrlo verovatno bolje.Naravno da se na dom navikavaju isto kao i deca na vrtic, ali i sami nakon nekog vremena shvate da im je bolje da su tu pod nadzorom i u drustvu nego kod kuce sami.

Back