Demencija

Danas sam stigla, nakon 7 dana kod mame. Uglavnom je dobro, peva, jede... Teze ustaje i jedva koraca. Osim kad povileni pa izokrece sve nocne ormarice i posteljinu. Potreban je rad sa fizioterapeutom. Insistirala sam na tome, ali vreme je godisnjih odmora. Doktorica joj je prepisala opet OHB na drugi dan. Malo su atrofirali misici na butinama i podlakticama. Dobro se snasla na testu koordinacije pokreta i ostalim pitanjima. Moram da se borim dalje. Ukazala sam na razne propuste... Pisacu vise kada malo odmorim. Danas sam jako tuzna. Kako je kod vas?

Draga, mi čekamo nastavak priče a ti još odmaraš :D Bez zezanja, dobro je ako peva i jede, mama je stari borac, ne brini više nego što treba. Evo ga već septembar, samo što nije, pa će da dođe i fizioterapeut, baš mi je krivo što joj je teško da ustaje i hoda. Oko posteljine i ormarića se ne brini, to im je posao da vraćaju na mesto, niko im zdrav i prav ne bi ni išao tamo. Jedna od teta ima mesečnu platu od iznosa koji plaćaš za nju, samo tako to gledaj ;)
Ne znam šta je OHB?

Draga, mi čekamo nastavak priče a ti još odmaraš :D Bez zezanja, dobro je ako peva i jede, mama je stari borac, ne brini više nego što treba. Evo ga već septembar, samo što nije, pa će da dođe i fizioterapeut, baš mi je krivo što joj je teško da ustaje i hoda. Oko posteljine i ormarića se ne brini, to im je posao da vraćaju na mesto, niko im zdrav i prav ne bi ni išao tamo. Jedna od teta ima mesečnu platu od iznosa koji plaćaš za nju, samo tako to gledaj ;)
Ne znam šta je OHB?

OHB je valjda neki koktel za jacanje. Vitamini... Jutros je dobila prvu, a ima daprimi pet na svaki drugi dan. Besna je kao divlja macka, jer je dobila bocu. Kaze da je ona starija I pametnija I da treba nju da slusamo. Naravno, rekla sam da je potpuno u pravu I da cu da tuzim med. sestru kod doktorice. Vise puta je dobijala to da bi joj ojacali misici I ligamenti...

Evo i mene... Isli smo na komisiju. Opet nije nista uspela da uradi od trazenog. Osim sto je znala da kaze kako se zove, mada i to polovicno. Rekla je samo ime i devojacko prezime, udato nije spomenula dok doktorka nije pitala (ima dva prezimena). E onda se setila i pok.muza. Pa se I zaplakala.
U nekoj cudnoj fazi je sad.Mislila sam da je do promene vremena, ali traje vec neko vreme. Pocela je da cepa pelene pre neki dan. Placljiva je,svadjalacki raspolozena,ne moze da veze normalnu recenicu, sve vise koristi sklop slova koja nemaju nikakvo znacenje ni smisao.
Radili smo analize krvi i mokrace. Sve je u redu. Pre mesec dana joj je bila malo losija krvna slika, blago povisen holesterol, pila je gvozdje (nemam pojma kako se zove lek) , ispila je I turu antibiotika, dr iz doma je preporucila, zbog povisenih leukocita (cini mi se da je tako rekla). Ocekivala sam da ce se stabilizovati, ali nije. Sad su preporucili u domu da joj se ukljuci Haldol 1/4 ujutru i 1/2 lorazepama. Danas je kazu malo bolja tj.mirnija.Cekam da odem u utorak da je vidim.
Mene prepoznaje i dalje, sada mi je rekla kad sam krenula kuci da ona od svih mene najvise voli i da samnom moze da bude dan i noc.I zasto ja, uostalom moram da idem kad ona mene toliko voli i treba me!?!?!?!?!?
Rastavila me na proste cinioce tom recenicom.
I eto..
Vise joj nike ne odlazi osim mene. Razmisljam o promeni doma, o prebacvivanju negde blize meni, da mogu cesce da je obidjem.
A onda se setim da ne vole promene.
Dan za danom, godinu dana je proslo od prvih veoma ozbiljnih problema sa njom.
Citam vas
Ljubite i cuvajte majke
Mislim na vas :heart::zag:

Evo i mene... Isli smo na komisiju. Opet nije nista uspela da uradi od trazenog. Osim sto je znala da kaze kako se zove, mada i to polovicno. Rekla je samo ime i devojacko prezime, udato nije spomenula dok doktorka nije pitala (ima dva prezimena). E onda se setila i pok.muza. Pa se I zaplakala.
U nekoj cudnoj fazi je sad.Mislila sam da je do promene vremena, ali traje vec neko vreme. Pocela je da cepa pelene pre neki dan. Placljiva je,svadjalacki raspolozena,ne moze da veze normalnu recenicu, sve vise koristi sklop slova koja nemaju nikakvo znacenje ni smisao.
Radili smo analize krvi i mokrace. Sve je u redu. Pre mesec dana joj je bila malo losija krvna slika, blago povisen holesterol, pila je gvozdje (nemam pojma kako se zove lek) , ispila je I turu antibiotika, dr iz doma je preporucila, zbog povisenih leukocita (cini mi se da je tako rekla). Ocekivala sam da ce se stabilizovati, ali nije. Sad su preporucili u domu da joj se ukljuci Haldol 1/4 ujutru i 1/2 lorazepama. Danas je kazu malo bolja tj.mirnija.Cekam da odem u utorak da je vidim.
Mene prepoznaje i dalje, sada mi je rekla kad sam krenula kuci da ona od svih mene najvise voli i da samnom moze da bude dan i noc.I zasto ja, uostalom moram da idem kad ona mene toliko voli i treba me!?!?!?!?!?
I eto..
Vise joj nike ne odlazi osim mene. Razmisljam o promeni doma, o prebacvivanju negde blize meni, da mogu cesce da je obidjem.
Citam vas
Ljubite i cuvajte majke

Kada sam stigla kod mame, prvog dana, nije htela ni da se poydravi ni da razgovara sa mnom. Lezala je posle kupanja. Na svako moje pitanje grubo je odgovarala I terala me od sebe. Taj dan sam provela sedeci pored nje I povremeno placuci a povremeno pokusavajuci da je odobrovoljim. To je bio dana kada se spremala kisa I zahladjenje nakom onih najvecih vrucina. Narednih 5 dana bila je dobra. Obraduje se kada dodjem, peva I prica... ma super. Kada sam otisla, meni je bilo jako tesko, a ona peva uz TV. Jutros slusa muziku ali tesko nalazi reci da kaze sta hoce. Posto su joj polomili plasticnu stolicu, kada je negovatelji vuku da je premeste, jer ih mrzi da je podizu, nabavila sam novu stolicu drvenu. Prvog dana je odusevila, ali vec drugog dana kada sam stavila novo meko jastuce, nije htela da sedne. Stavila sam jastuce u kesu a onda u jastucnicu. Posto prepoznaje jastucnicu, sela je. Sledeceg dana je povadila I jastuce I kesu I jastucnicu...sve je rasturila. :zper: Jastuce je stavila na krevet kao jastuk, a kes bacila pored ormana. Sve sam ponovo namestala I eno je sedi na stolici. Male promene mogu mnogo da uticu na stanje dementnog. Proveri da li tvoju tetku zuljaju pelene, da li joj odgovaraju, da li je redovno presvlace... Mozda da joj namazes nistatin ili Pavlovicevu mast? Mozes to da sugerises negovateljima. Bile su vrucine,da se nije ojela malo... Slusaj neuropsihijatra I neurologa, a ne preporuke iz doma. Znam da imaju iskustva, ali ipak specijalista neka proceni. A zasto su poviseni leukociti? Da li su radjene jos neke analize?

Samo da vam javim da je i kod mene gotov medeni mesec, od danas kreće pravo zezanje. Nije se ništa strašno desilo, ne sekirajte se, samo smo završili sa samostalnim životom, evo me, sedim i telefoniram, moram ženu da nađem. Ona tamo sedi i plače, neće ženu pošto je uvrtela da 1.09. ide u dom, sirotica moja blesava. Kaže, šta će ti tu neka da ti se šeta po kući, zaključaj me, izdržaću tih par dana zaključana dok ne odem. A mislila sam da sam joj izbila iz glave tu ideju da 1. septembra ide u dom, sama je to u nekom momentu uvrtela sebi u glavu i vidim da nisam uspela da joj izvrtim, one šta reše da je tako, tako je.

Aj ljubite mi mame i tetku, odoh ja da je utešim i ubacim u krevet.

Samo da vam javim da je i kod mene gotov medeni mesec, od danas kreće pravo zezanje. Nije se ništa strašno desilo, ne sekirajte se, samo smo završili sa samostalnim životom, evo me, sedim i telefoniram, moram ženu da nađem. Ona tamo sedi i plače, neće ženu pošto je uvrtela da 1.09. ide u dom, sirotica moja blesava. Kaže, šta će ti tu neka da ti se šeta po kući, zaključaj me, izdržaću tih par dana zaključana dok ne odem. A mislila sam da sam joj izbila iz glave tu ideju da 1. septembra ide u dom, sama je to u nekom momentu uvrtela sebi u glavu i vidim da nisam uspela da joj izvrtim, one šta reše da je tako, tako je.

Aj ljubite mi mame i tetku, odoh ja da je utešim i ubacim u krevet.

Verovatno je povezala sa pricom o polasku u skolu, jer su mediji stavili akcenat na to.:) Probaj da joj ne spominjes dom neko vreme. Koliko god se cini da se tvoja mama pomirila s tim, mislim da je ipak uzrujana odlukom o napustanju kuce. Pokusaj da pravis planove s njom u okviru kuce, mozda da pricas o gerontodomacici kao o kucnoj pomocnici koja ce pomagati u spremanju hrane i zimnice... Moras da joj ulivas sigurnost. Svaka promena plasi dementne. Moja mama se protivila da joj dodje nepoznata zena i strahovala da ce da je pokrade. Posle se navikla na nju, cak vise od mene. Polako, pusti da stvari idu lagano svojim tokom. Nemoj joj unapred govoriti sta ce biti. Uzivajte u trenucima sada, koliko je to moguce. Preslazite orman uz neku finu muziku, popite kafu na terasi dok je jos lepo vreme, spremajte zimnicu bez obzira sto ce mama ici u dom...

Poslednja izmena:
Hahahahah, samo zamišljam sebe kako pravim zimnicu :rotf:

Našle smo ženu, ja lično mislim da je potpuno blesava, ali se ova moja blesa oduševila njom i nek se sad snalaze kako znaju. Žena ne zatvara usta, priča totalne gluposti, ali je pozitivna i nije od onih što dave i pričaju samo svoju priču nego postavlja pitanja. Tokom razgovora, mene je glava zabolela, a ova moja se raspričala i jedva sam uspela da ih prekinem da objasnim ženi šta su joj obaveze. Posle sam otišla da je ispratim, kad sam se vratila čeka me mama sa čvrstom odlukom da hoće baš nju. Od ponedeljka kreću.

A o domu ne pričam ja, nego ona, ne zatvara, samo joj je dom u glavi, to joj je spas od svega. Mene više nervira što ne mogu da joj kažem kad će to da se desi, a ona je dosadna do krajnjih granica. Mene više nervira to što mu se toliko nada, a znam da će tamo da joj bude grozno prvih dana. Zato izbegavam tu temu, ali ne vredi. Večeras je izašla iz kuće na klupu ispred zgrade, pošla je s idejom da treba komšinicama da kaže kako joj u ponedeljak dolazi žena, a vratila se s pričom kako su sve glupe, ona je rekla da ide u dom, a one su sve seljanke i zgražavaju se, pa je morala da se ubeđuje s njima :dash:

Hahahahah, samo zamišljam sebe kako pravim zimnicu :rotf:

Našle smo ženu, ja lično mislim da je potpuno blesava, ali se ova moja blesa oduševila njom i nek se sad snalaze kako znaju. Žena ne zatvara usta, priča totalne gluposti, ali je pozitivna i nije od onih što dave i pričaju samo svoju priču nego postavlja pitanja. Tokom razgovora, mene je glava zabolela, a ova moja se raspričala i jedva sam uspela da ih prekinem da objasnim ženi šta su joj obaveze. Posle sam otišla da je ispratim, kad sam se vratila čeka me mama sa čvrstom odlukom da hoće baš nju. Od ponedeljka kreću.

A o domu ne pričam ja, nego ona, ne zatvara, samo joj je dom u glavi, to joj je spas od svega. Mene više nervira što ne mogu da joj kažem kad će to da se desi, a ona je dosadna do krajnjih granica. Mene više nervira to što mu se toliko nada, a znam da će tamo da joj bude grozno prvih dana. Zato izbegavam tu temu, ali ne vredi. Večeras je izašla iz kuće na klupu ispred zgrade, pošla je s idejom da treba komšinicama da kaže kako joj u ponedeljak dolazi žena, a vratila se s pričom kako su sve glupe, ona je rekla da ide u dom, a one su sve seljanke i zgražavaju se, pa je morala da se ubeđuje s njima :dash:

Kako je protekao dan? Sta kaze mama? A gerontodomacica?

- - - - - - - - - -

I eto..
Citam vas
Ljubite i cuvajte majke

Kako je tetka sada? Da li se stanje malo stabilizovalo? Mozda je i odlazak na komisiju uznemirio. Moja mama je mene cesto napadala posle odlaska kod lekara, jer je smatrala da se obrukala netacnim odgovorima. A i mislila je da zapravo idemo zbog mene i mojih zdravstvenih problema, a ne njenih:zper:

To je dom za odrasla lica, gde je poslednje dve godine, tamo je bila i dok je bila pokretna. Ima i mlađih, ali su svi psihički oboleli.Ima ih osamdesetak i većina priča samo mađarski.
Sobe su male sa 4 kreveta (u tom stacionarnom delu).
Ono što njoj smeta, a razumljivo je, je to što mora da jede u krevetu (a može da sedi) i što je svaki drugi dan izvoze na dvorište. Taj dom je više prilagođen pokretnim korisnicima.
U ovom drugom ogranku sobe su poput bolničkih, svi koji žele,mogu da budu izveženi u dvorište, a i dovezeni u kolicima u trpezariju. Ima 170 korisnika, njenih godina, a samim tim i više onih koji govore srpski.
Mene ništa ne košta da je premestim kad bude slobodnog mesta i mislim da će se bolje uklopiti.

Dobila sam informaciju o nekom dopunskom iznosu za tudju negu. Jos oko 10-tak hiljada na onih 15 koliko odobre u prvom krugu. Podnosi se zahtev u Centru za socijalno, imaju poseban formular. Ide se isto na komisiju koja vestaci. Ukoliko je doslo do veceg pogorsanja stanja, moze da se aplicira za dodatnu novcanu pomoc. Mozda bi to nesto pomoglo u tvojoj nedoumici oko izbora doma, ako i drugima koji ne znaju za to. Potrebno je 100 % invalidnosti po jednom organu ili najmanje 70% po dva ili vise. Objasnjavali su mi da se tu sabira los vid, nemogucnost kretanja, uznapredovala demencija... Ne znam kako tretiraju procenat invalidnosti za mozak. Pravnik iz Beograda iz Ministarsta objasnjavao mi je da zavisi od doktora u komisiji, koji prema nekoj skali odredjuje stepene ostecenja.

Mama super zadovoljna, ceo dan su brbljale, ženi bilo dosadno pošto sam im ja ostavila ručak, a ova moja joj ništa nije dala, ni da pere sudove ni da kuva kafu... Sve u svemu, mama je čuvala ženu :D
Kuče je najgore prošlo, zaspalo je kad je mamina nova igračka otišla i jedva sam ga probudila da ide u večernju šetnju, sirota je ceo dan bila na oprezu od stranca u kući.
Ja baš i nisam zadovoljna, mnogo su mi iskočile iz rutine, al, ajde, ja sam zvocalo, valjda će da se stabilizuju za neki dan, ovo su sve prvi utisci. Nije ni jedna od njih mogla danas da radi sve kako treba, blesa je bila mnogo uzbuđena i srećna sam što je zadovoljna, a ni ova mučenica nije mogla prvog dana da je pritegne, otkud zna da mama neće da povileni. Moraju da se upoznaju.

Naravno, mama još ne zna kako joj se igračka zove :roll:

Dobila sam informaciju o nekom dopunskom iznosu za tudju negu. Jos oko 10-tak hiljada na onih 15 koliko odobre u prvom krugu. Podnosi se zahtev u Centru za socijalno, imaju poseban formular. Ide se isto na komisiju koja vestaci. Ukoliko je doslo do veceg pogorsanja stanja, moze da se aplicira za dodatnu novcanu pomoc. Mozda bi to nesto pomoglo u tvojoj nedoumici oko izbora doma, ako i drugima koji ne znaju za to. Potrebno je 100 % invalidnosti po jednom organu ili najmanje 70% po dva ili vise. Objasnjavali su mi da se tu sabira los vid, nemogucnost kretanja, uznapredovala demencija... Ne znam kako tretiraju procenat invalidnosti za mozak. Pravnik iz Beograda iz Ministarsta objasnjavao mi je da zavisi od doktora u komisiji, koji prema nekoj skali odredjuje stepene ostecenja.

Išli smo mi na tu komisiju...iskreno, nerealno je, ali probaj. Moja mama je dobila kategorizaciju 30 posto oštećenja. Nepokretna je ali može da stoji na nogama kada se drži za hodalicu. Vidi nekih 20 posto, a i demencija ne poprilično uznapredovala, mislim da onaj rezultat ima 9, neki test kod psihologa,.
Inače, juče sam je po njenoj želji premestila u drugi dom, danas idem da vidim kako joj je pa pišem utiske. Isto je državni, samo je više korisnika, u sobi je sa još dve dementne.

- - - - - - - - - -

Kako je tetka sada? Da li se stanje malo stabilizovalo? Mozda je i odlazak na komisiju uznemirio. Moja mama je mene cesto napadala posle odlaska kod lekara, jer je smatrala da se obrukala netacnim odgovorima. A i mislila je da zapravo idemo zbog mene i mojih zdravstvenih problema, a ne njenih:zper:

KAo je bolje. Isla sam juce, nisam bas dugo mogla da sedim, ali je ono vreme euforije proslo. Samo se jednom zaplakala, ja sam skrenula razgovor na vedrije teme i tako se zavrsilo.
Leukociti su joj bili poviseni, dr je posumnjala na mokracnu infekciju i odmah je ukljucila antibiotike da ne bi cekala urinokulturu par dana, da ne gubi vreme. Od tada je malo bolje volje.
Kapiram nekako da je ta faza kada je dobre volje, skoro pa euforicna prosla. Sve teze nalazi reci da objasni sta hoce, izgovara reci bez ikakvog smisla. Mislim da bolest napreduje, kod nje brze nego kod ostalih. Kao i do sada.
Videcemo kako ce se dalje odvijati.
Ljubim vas sve,ljubite mame :heart:

- - - - - - - - - -

Mama super zadovoljna, ceo dan su brbljale, ženi bilo dosadno pošto sam im ja ostavila ručak, a ova moja joj ništa nije dala, ni da pere sudove ni da kuva kafu... Sve u svemu, mama je čuvala ženu :D
Kuče je najgore prošlo, zaspalo je kad je mamina nova igračka otišla i jedva sam ga probudila da ide u večernju šetnju, sirota je ceo dan bila na oprezu od stranca u kući.
Ja baš i nisam zadovoljna, mnogo su mi iskočile iz rutine, al, ajde, ja sam zvocalo, valjda će da se stabilizuju za neki dan, ovo su sve prvi utisci. Nije ni jedna od njih mogla danas da radi sve kako treba, blesa je bila mnogo uzbuđena i srećna sam što je zadovoljna, a ni ova mučenica nije mogla prvog dana da je pritegne, otkud zna da mama neće da povileni. Moraju da se upoznaju.

Naravno, mama još ne zna kako joj se igračka zove :roll:

Podsecas me komentarima na Florenu, koja je i zapocela ovu temu na forumu :zag:
Drzi se :heart:

KAo je bolje. Isla sam juce, nisam bas dugo mogla da sedim, ali je ono vreme euforije proslo. Samo se jednom zaplakala, ja sam skrenula razgovor na vedrije teme i tako se zavrsilo.
Leukociti su joj bili poviseni, dr je posumnjala na mokracnu infekciju i odmah je ukljucila antibiotike da ne bi cekala urinokulturu par dana, da ne gubi vreme. Od tada je malo bolje volje.
Kapiram nekako da je ta faza kada je dobre volje, skoro pa euforicna prosla. Sve teze nalazi reci da objasni sta hoce, izgovara reci bez ikakvog smisla. Mislim da bolest napreduje, kod nje brze nego kod ostalih. Kao i do sada.

Evo mene da intervenišem za tetku, šta ću, i o meni će tako neko tetinče da brine, pa se uvek prozovem. Ne sekiraj se mnogo, ne znam ja još ništa o ovoj bolesti, naše su devojke početnice, ali kapiram da nema pravila nego ide u talasima. Sutra opet može da joj naiđe faza da bude super-aktivna i vesela, naravno, gubiće funkcije sve više, ali neće uvek da bude apatična. Sad je, sigurno, i ta infekcija malo oborila. I, naravno, čuvena promena vremena.
Dobijam ospice od promena, mislim da bi mi lakše podnela -30 i košavu samo da je stalno tako, nego ovo jedan dan leto, jedan zima, noć hladna, dan vreo... Oblači se kao čergarka, a bila je šmizla ceo život. Sad po ceo dan nešto svlači i oblači.

Ja sutra moram ovu ženu da istresem malo, danas su njih dve sređivale kuću, iako sam joj rekla da ništa ne radi, jer znam da sređivanje ovu moju izazove da radi i ona. Kad sam stigla s posla žena je već otišla, pa sam ja onda sat vremena išla i vraćala stvari na mesto. Znam da je dosadno da sediš sa dementnim i mlatiš praznu slamu ceo dan, ali njoj je to trenutno posao. Ne smem da pustim da se mama skroz vrati u taj period prenošenja stvari sa mesta na mesto, jedva sam je odvikla od toga. Nema šanse da opet moje patike tražim po kući mesec dana i nalazim uredno spakovane u neku kutiju od cipela među njenom obućom, no, no, no...

- - - - - - - - - -

U proteklih skoro punih 8 godina, kako je mami postavljena dijagnoza, biloje toliko oscilacija... Naravno, treba sve pratiti I proveravati da li ima veze sa fizickim stanjem, a onda sacekati ili korigovati terapiju. Nekada ostaje ista terapija, jer su to samo privremene psiholoske promene. U svemu tome vremenom dolazi do gubitka nekih sposobnosti, sto uznemiri I dementnog I clana porodice. E sad, tu se mora prilagodjavati I nalaziti nacina da se ublazi. Moja mama je u pocetku odbijala da nosi pelene. Skidala ih je vise puta u toku dana, pa je opet oblacila na moje insistiranje... onda sam joj rekla da mora da ih nosi jer tako greje I leci besiku koja je prehladjena. Skidala je I posle, ali redje. *Je..i ga, zaboravim da si mi rekla* ili *A sto mi nisi rekla. Ja ne znam.*... U momentima kada je bila svesna, to je uzasavalo I rastuzivalo. Onda bih ja objasnjavala kako danas svi to nose, da je to novi nacin lecenja besike, da mlade zene nemaju vremena da peru ves kao nekada...pa se ostrvi na mlade zene I pocne sebe da hvali.... to ti je tako, draga Pahuljice. Desavalo se I ranije, a I poslednji put kada sam bila u poseti, da nece uopste da razgovara sa mnom I da me vredja. Bila sam I budala, I ruzna kao pas, I bezobraznica, I mars tamo od mene, ostavi me na miru I ne treba mi niko... Nakon par sati ili sledeceg dana mama ne veruje da je sve to rekla, kada je podsecaju komsinice. A meni je drago da je po starom , pa je I ne podsecam. Mozda se uplasi jer me ne prepozna odmah, mozda je ocekivala nekog sa drugacijim likom a mi tvrdimo da smo ta osoba, mozda je ljuta jer je neko vreme bez naseg prisustva... Doduse I kada sam je vodila kuci bilo je prva dva dana dobro, a onda sam nepoznata osoba ili sam njena sestra ili sam uljez koji joj dosadjuje... Gledaj da joj ulivas sigurnost kako god umes I mozes. I sto vise zagrljaja I mazenja. Pomisljala sam I ja pre sedam ili sest ili pet godina da je krenulo nizbrdo I da nema povratka. Da, krece se nizbrdo nekada brze a nekada sporije, usput ispadaju neke stvari... I nema povratka za neke stvari... ali idemo dalje I borimo se koliko mozemo. Ljubim vas:heart:

Evo mene da intervenišem za tetku, šta ću, i o meni će tako neko tetinče da brine, pa se uvek prozovem. Ne sekiraj se mnogo, ne znam ja još ništa o ovoj bolesti, naše su devojke početnice, ali kapiram da nema pravila nego ide u talasima. Sutra opet može da joj naiđe faza da bude super-aktivna i vesela, naravno, gubiće funkcije sve više, ali neće uvek da bude apatična. Sad je, sigurno, i ta infekcija malo oborila. I, naravno, čuvena promena vremena.
Dobijam ospice od promena, mislim da bi mi lakše podnela -30 i košavu samo da je stalno tako, nego ovo jedan dan leto, jedan zima, noć hladna, dan vreo... Oblači se kao čergarka, a bila je šmizla ceo život. Sad po ceo dan nešto svlači i oblači.

Ja sutra moram ovu ženu da istresem malo, danas su njih dve sređivale kuću, iako sam joj rekla da ništa ne radi, jer znam da sređivanje ovu moju izazove da radi i ona. Kad sam stigla s posla žena je već otišla, pa sam ja onda sat vremena išla i vraćala stvari na mesto. Znam da je dosadno da sediš sa dementnim i mlatiš praznu slamu ceo dan, ali njoj je to trenutno posao. Ne smem da pustim da se mama skroz vrati u taj period prenošenja stvari sa mesta na mesto, jedva sam je odvikla od toga. Nema šanse da opet moje patike tražim po kući mesec dana i nalazim uredno spakovane u neku kutiju od cipela među njenom obućom, no, no, no...

Ali one moraju da imaju neku obavezu. Ne mogu samo da sede citav dan I da razgovaraju. I tvojoj mami ce to dosaditi a toj zeni ce biti neprijatno ili ce pokusavati... probaj da im postavis neke zadatke. Recimo da ujutru odu po hleb I nakon toga da sede u parku, pa da popiju kaficu kada se vrate, pa da rucaju, pa da operu sudove, pa da igraju Ne ljuti se covece, pa da prostru ves-naravno gerontodomacica da radi a tvoja mama da nadgeda... mozda da praznis svakog dana jedan deo ormana I da nalozis da se sredi. Reci tvojoj mami da je to kucna pomocnica i druzbenica. Mozes mamin deo ormana, sa njenim stvarima, pa da objasnis gerontodomacici da je to deo terapije... Jednostavno moras ti da diktiras. Ne mozes ocekivati od dementne mame I nespremne I neuke gerontodomacice da planiraju i da se prilagodjavaju. Ti moras da im planiras sate u toku dana i da ih prilagodjavas. Da im nametnes svakodnevni redosled. To ce prijati tvojoj mami, jer dementni moraju da imaju po satnicama uredjen dan, tako se osecaju smirenije. A gerontodomacica ce znati koje su joj obaveze. Naravno, bice tu iznenadjenja i odstupanja. Nekada ih pohvali sto su uradile nesto drugo, ali nekada moras i da im das do znanja sta mora u toku dana. Samo odvoji malo vremena da napravis plan. I proveravaj u toku dana sta se desava. Hajde, znam da to mozes.

Poslednja izmena:
E, draga moja, ova žena je gora od moje mame, na žalost, od danas tražim novu. Lepo sam im sve dala raspored, ni jedna jedina stavka se nije ispoštovala, ja se više nerviram nego kad je bila sama a imam manju kontrolu. Moja mama mene sluša, a ova je ladno navodi da radi gluposti i uči je da to nema veze. Možeš da zamisliš da su juče obe odlutale bez mobilnih. Ja se dogovorila sa veterinarom da me čeka dok dođem s posla u ordinaciji, žurim kući da uzmem kuče, vozim kao manijak i telefoniram i niko mi se ni na jedan broj ne javlja. Naravno, i kuče je bilo s njima...
Što se ručka tiče, trebalo je ona da ga sprema, odmah je prvi dan kad je morala da kuva izmislila da su se one dogovorile da se posti sredom i petkom, moja mama mi ko siroče kaže, tu pred njom, pa ja se nisam dogovorila, rekla sam ti da sve pitaš Sandru... Kad joj glavu nisam otkinula, koji je to bezobrazluk, ja ti kupim junetinu i kupus da skuvaš, a ti ćeš da mi kažeš da ćeš samo kupus da obariš a da ja nešto spremim posle od tog mesa, bukvalno tim rečima. Ne, ne vredi, ako počnem na tu temu, mogu do sutra, prva dva dana sam nekako izgurala, a ostala tri se nerviram više nego kad je bila sama.
I na mamu baš loše deluje, ona se sva pogubila, umorna je, prekasno ručaju, ne drema posle ručka, ja kad dođem ona je sva slomljena. I još više primećuje kako ona nije u redu, ja sam je uvek hvalila i objašnjavala joj kako je to sve super i kako je tako svim starim ljudima, a sad je sva u fazonu da je ona luda baba. Uopšte to neću da trpim, luda nije, nije čak ni skroz pogubljena, ona je sa alchajmerom znala da poštuje svoju satnicu i da se organizuje sama ceo dan, a ova zdrava i prava ne može da joj da ručak između 13h i 14h, nego čeka 16h. Ne sme da ruča u 4 neko ko je ustao u 6, doručkovao oko 7 i večera u 7 uveče. Baš me briga što se kod nje tako kasno ruča, ovo je moja majka i moja su i pravila.

E, draga moja, ova žena je gora od moje mame, na žalost, od danas tražim novu. Lepo sam im sve dala raspored, ni jedna jedina stavka se nije ispoštovala, ja se više nerviram nego kad je bila sama a imam manju kontrolu. Moja mama mene sluša, a ova je ladno navodi da radi gluposti i uči je da to nema veze. Možeš da zamisliš da su juče obe odlutale bez mobilnih. Ja se dogovorila sa veterinarom da me čeka dok dođem s posla u ordinaciji, žurim kući da uzmem kuče, vozim kao manijak i telefoniram i niko mi se ni na jedan broj ne javlja. Naravno, i kuče je bilo s njima...
Što se ručka tiče, trebalo je ona da ga sprema, odmah je prvi dan kad je morala da kuva izmislila da su se one dogovorile da se posti sredom i petkom, moja mama mi ko siroče kaže, tu pred njom, pa ja se nisam dogovorila, rekla sam ti da sve pitaš Sandru... Kad joj glavu nisam otkinula, koji je to bezobrazluk, ja ti kupim junetinu i kupus da skuvaš, a ti ćeš da mi kažeš da ćeš samo kupus da obariš a da ja nešto spremim posle od tog mesa, bukvalno tim rečima. Ne, ne vredi, ako počnem na tu temu, mogu do sutra, prva dva dana sam nekako izgurala, a ostala tri se nerviram više nego kad je bila sama.
I na mamu baš loše deluje, ona se sva pogubila, umorna je, prekasno ručaju, ne drema posle ručka, ja kad dođem ona je sva slomljena. I još više primećuje kako ona nije u redu, ja sam je uvek hvalila i objašnjavala joj kako je to sve super i kako je tako svim starim ljudima, a sad je sva u fazonu da je ona luda baba. Uopšte to neću da trpim, luda nije, nije čak ni skroz pogubljena, ona je sa alchajmerom znala da poštuje svoju satnicu i da se organizuje sama ceo dan, a ova zdrava i prava ne može da joj da ručak između 13h i 14h, nego čeka 16h. Ne sme da ruča u 4 neko ko je ustao u 6, doručkovao oko 7 i večera u 7 uveče. Baš me briga što se kod nje tako kasno ruča, ovo je moja majka i moja su i pravila.

Puno sreće u nalaženju žene.Mi smo dve promenili pre odlaska u dom, prva je baš radila šta je htela, određivala sebi radno vreme i aktivnosti, druga manje, ali je mamino stanje bilo na kraju takvo da više nije bio problem u ženi kao takvoj. Verovatno se raspituješ uzduž i popreko, ja bih prednost dala ženi koja je već čuvala dementne, količina neznanja o ovoj bolesti je zapanjujuća. Jedna od naših kandidatkinja je mislila da će ona biti mamina družbenica, a onda se 'ladno nije pojavila prvog dana. Verovatno joj je neko iz familije objasnio da to baš nije tako.

To je nedopustivo. Menjaj je sto pre. Menjala sam i ja. Onda smo nasli jednu koja nije bila bas po mojoj volji, ali mama se vezala za nju. Probaj da zoves Zavod za zaposljavanje i da im izlozis situaciju. To sam ja radila, pa su mi slali zene sa iskustvom i medicinske sestre. Hoce da izadju u susret, jer tako i oni rese nekog sa spiska a ti imas pokrice da ih salje Zavod. Uvek ce biti problema, ali ovo sto je radila ta tvoja je bas blesavo. Pomisljala sam i ja da imam vise problema sa gerontodomacicom nego bez nje, jer sam morala da brinem pored mame i za ponasanje ove druge. Vremenom se nekako udje u kolotecinu. Mozda ces morati da podviknes da bi shvatile da ne moze tako. I to sam pokusavala. Prvo cile- mle a onda cvrsci stav. Same se sigurno nece truditi da urade sve kao sto ocekujemo.

Poslednja izmena:
Ajde da se raduješ, znaš i sama da uopšte nema veze koliko joj je loše, nego samo kakve si sreće, mnogo teže bolesnima nisu davali bez par pokušaja. Sad ćeš moći da je prebaciš negde bliže ili da joj kupuješ mnogo novih papučica, već kako joj šta bude potrebno. :heart::heart:

Dobili smo tudju negu
Ne znam da li da se radujem ili da placem.
:sad2:

Odlicno sto se tice finansija. Razumem taj osecaj. Prosla sam kroz to. I plakala sam. Sad ce ti biti malo lakse, sto se tice obezbedjivanja sredstava za negu I lecenje. Kod moje mama su se komplikovale situacije sa poskupljenjem smestaja za 10.000,oo dinara preko penzije koju ima mama, pa su lekovi dosli do cifre od 5.000,oo dinara, a pelene su oko 4.000,oo dinara... pa Pavloviceva I puderi, onda I carape i pantalone koje stalno nestaju posle presvlacenja i pranja... A da ne pricam o dodatnim stvarima kao sto je odlazak u privatne ordinacije, jer u drzavnim ne moze da se resi problem I dodje na red. A tu su I komsinice koje ja placam da bi nadgledale mamu. Moram da joj kupujem I ostavljem kroasane I voce, da bi joj komsinice donosile kada nece da jede. Tako da to sada premasuje cifru tudje nege, ali mi opet znaci.

- - - - - - - - - -

Drage moje, samo da se javim i pošaljem vam malo pozitvnih misli :heart:

Hvala, draga :heart: Kako se ti osecas sada posle svega, sa vece vremenske distance?

Ajde da se raduješ, znaš i sama da uopšte nema veze koliko joj je loše, nego samo kakve si sreće, mnogo teže bolesnima nisu davali bez par pokušaja. Sad ćeš moći da je prebaciš negde bliže ili da joj kupuješ mnogo novih papučica, već kako joj šta bude potrebno. :heart::heart:

Da,bice znatno lakse sto se tice finansija. A i moci cu da joj kupim nesto da "moza da bude lepa kao ja" :manikir:
Bila je bolje volje par dana. Danas zovem, kazu - hiperaktivna, svadjalacki raspolozena.
Pa roknucu se :dash:
Kako napredujes sa "nestasnim" damama?
:heart:

Da,bice znatno lakse sto se tice finansija. A i moci cu da joj kupim nesto da "moza da bude lepa kao ja" :manikir:
Bila je bolje volje par dana. Danas zovem, kazu - hiperaktivna, svadjalacki raspolozena.
Pa roknucu se :dash:
Kako napredujes sa "nestasnim" damama?
:heart:

Jutros je dosla komsinica I donela mobilni telefon da razgovaram sa mamom. Pre nego sto je dala telefon mami, trazila je mamina cimerka koja boluje od cerebralne paralize da se cuje sa mnom. Jedva izgovara reci, ali mi je jako draga, mlada je I tuga je gledati je u tim okolnostima... a zabrinula se jer je cula da idem na gastroskopiju I da pita da li je bilo nevreme juce kod mene. Moja mama, koja je pre toga pricala sa cimerkama I bila vesela, nije htela da razgovara sa mnom. Naljutila se jer nije prva dobila telefon. Samo je rekla *Necu da razgovaram* I ucutala. Bas kao dete koje se duri sto nije dobilo svoju igracku I sto je neko drugi dirao njenu igracku...:roll: Nemoj se nervirati za svaku situaciju. Mada te potpuno razumem. Kada je moja mama vesela, onda sam I ja nasmejana. Kada cujem da nije raspolozena, stalno mi je to u glavi I jedva cekam da je ponovo cujem. Pa ni mi nismo uvek raspolozeni. Doduse to sebi kazem kada prodje kriza. Nesto joj sigurno nije bilo po volji. Ili je utripovala nesto... Kod moje mame nekada jedna recenica izazove da se duri satima. Svakako treba proveriti pritisak I secer. Mozda joj ne odgovaraju odredjeni negovatelji. Ne ume svako sa njima...Ponekad reumatski bolovi izazovu nervozu...

Jutros je dosla komsinica I donela mobilni telefon da razgovaram sa mamom. Pre nego sto je dala telefon mami, trazila je mamina cimerka koja boluje od cerebralne paralize da se cuje sa mnom. Jedva izgovara reci, ali mi je jako draga, mlada je I tuga je gledati je u tim okolnostima... a zabrinula se jer je cula da idem na gastroskopiju I da pita da li je bilo nevreme juce kod mene. Moja mama, koja je pre toga pricala sa cimerkama I bila vesela, nije htela da razgovara sa mnom. Naljutila se jer nije prva dobila telefon. Samo je rekla *Necu da razgovaram* I ucutala. Bas kao dete koje se duri sto nije dobilo svoju igracku I sto je neko drugi dirao njenu igracku...:roll: Nemoj se nervirati za svaku situaciju. Mada te potpuno razumem. Kada je moja mama vesela, onda sam I ja nasmejana. Kada cujem da nije raspolozena, stalno mi je to u glavi I jedva cekam da je ponovo cujem. Pa ni mi nismo uvek raspolozeni. Doduse to sebi kazem kada prodje kriza. Nesto joj sigurno nije bilo po volji. Ili je utripovala nesto... Kod moje mame nekada jedna recenica izazove da se duri satima. Svakako treba proveriti pritisak I secer. Mozda joj ne odgovaraju odredjeni negovatelji. Ne ume svako sa njima...Ponekad reumatski bolovi izazovu nervozu...

Toliko sam umorna od svakog "mozda" , " da probamo", od promene vremena, ma od svega. Stalno motam po glavi sta bi moglo biti kad je takva. A onda shvatim, bolest je takva, da najcesce ni ne mora da postoji razlog ili uzrok za njihovo ponasanje. I onda mi bude lakse.
A sto se tice provere analiza krvi,sve joj je u granicama normale. Ali bas SVE. Pa cak i cuveni holesterol koji joj je vecito bio vrtoglav.
I to je samo dokaz da gomila toga ide iz glave.
NAstavljamo nase bitke i dalje, takve smo karte dobile u ovom deljenju.
Cuvajte se devojke
:zag::heart:

Back