Demencija

... juce i pre dva dana negovatelj je hranio moju mamu. Posto je dosao da nahrani cimerku, ajd i moja mama da jede uz njegovu pomoc. Svaka cast njemu na pozrtvovanosti, ali moja mama posle toga gleda u tanjir i ceka. :sad2:

Moguće da drugačije i nije moglo. Već si pominjala situacije sa cimerkom, tvoja mama izgleda da se toliko saoseća sa njom - da je prosto imitira...
Nije to ništa alarmantno, ali porazgovaraj sa psihologom doma. Meni se čini da bi bilo još gore ako bi se bilo koja od njih negde premestila. A možda i ne. Ko će znati...

Poslednja izmena:
U tome i jeste sva suludost i težina ove bolesti, što ne znaš ama baš ništa, što ama baš ništa ne možeš predvidti, što ama baš ništa nema logiku. što ni u čemu ne postoje makar gruba pravila.

Hvala drage moje. :hvala:
definitivno je demencija progresivno pogoršala njegovo kardiološki loše stanje kao i dijabetes sa kojim se mučio godinama.

Imao je najbolju negu koju sam mogla da mu pružim,sve preporuke za dom u kom je bio,kao i za osoblje koje je učinilo da mu život tih poslednjih godina bude dostojan čoveka.

Putujem kod mame. Ostacu do posle Bozica. Ovih dana se smenjuje njena pospanost i uznemirenost. Jednog dana lezi, drugog dana stalno izlazi na hodnike... Cimerka je u krevetu. Izgubio se uobicajeni red. Ujutru komsinica samo otvori vrata da se izluftira, jer se cimerka uneredi-napravi haos u krevetu. Mama ostane u sobi, pretpostavljam unezverena sta dalje sledi. Posle dorucka dodju dvoje negovatelja za cimerku, nastane vika i graja i guzva... ili oni promene pampers mojoj mami ili komsinica pomogne. Ili kazu momoj mami da izadje u trpezariju ili otvore sirom terasu, pa je ususkaju dok rade oko cimerke. A to ili odvede mamu u pravcu lezanja u krevetu ili u potragu po hodnicima sta treba i gde treba... Pokusacu malo da dovedem stvari u neki tok, koliko je to moguce.

Nema vise mog oca :sad2:

Ovih dana je bio veseo,raspolozen i dobro se osecao
Jutros mu je bilo lose,povracao je krv i posle kratkog vremena preminuo.
Sest godina se borio,sad ce se konacno odmoriti. :sad2:

Iskreno saucesce

- - - - - - - - - -

Hvala drage moje. :hvala:
definitivno je demencija progresivno pogoršala njegovo kardiološki loše stanje kao i dijabetes sa kojim se mučio godinama.

Imao je najbolju negu koju sam mogla da mu pružim,sve preporuke za dom u kom je bio,kao i za osoblje koje je učinilo da mu život tih poslednjih godina bude dostojan čoveka.

Ako je za utehu bar si zadovoljna tretmanom koji je imao.

Odlučila sam da dovedem mamu kod nas za badnji dan i Božić. Pre dva dana sam joj rekla to, najavila u domu "vikend"i objasnila joj da ći doći posle 14 h kad im se završi ručak po nju.
I juče sam svratila da je podsetim. Danas dolazim u pola dva, a ona već obučena, spremna sa kesom i stvarima, stavila periku na glavu...tako mi nešto tužno sve to bilo...
Došli kod nas, malo se igrala sa ćerkom (5 godina) nije loše raspoložena, ali vidim da snage sve manje ima. Jedva hoda, jedva se popela na stepenice, jedva izašla iz kola...
Dala sam njoj i ćerki da od testa prave kolutiće (od malih zmijica) jer to volimo u paradajz čorbi. Ćerka je svoj deo završila, a ona je tek bila na pola puta.
Onda smo otišli do Crkve na paljenje badnjaka, gledala, smeškala se, mislim da joj se svidelo, ali je jako sporo hodala od kola do crkve.
Videćemo kako će proći noć i sutrašnji dan.

... dolazim u pola dva, a ona već obučena, spremna sa kesom i stvarima, stavila periku na glavu...tako mi nešto tužno sve to bilo...
Došli kod nas, malo se igrala sa ćerkom (5 godina) nije loše raspoložena, ali vidim da snage sve manje ima. Jedva hoda, jedva se popela na stepenice, jedva izašla iz kola...
Dala sam njoj i ćerki da od testa prave kolutiće (od malih zmijica) jer to volimo u paradajz čorbi. Ćerka je svoj deo završila, a ona je tek bila na pola puta.
Onda smo otišli do Crkve na paljenje badnjaka, gledala, smeškala se, mislim da joj se svidelo, ali je jako sporo hodala od kola do crkve.

Jeste to pomalo tužno, ali barem u početku nema ekcesa. Demencija tu ne prevladava, a to što je usporena, to je ili od jakih lekova ili od slabog srca... Neka ste proveli praznik zajedno; SREĆAN BOŽIĆ _

Od 30tog decembra posecivala sam mamu svakog dana, osim prvog januara i sedmog. Bila je malo pospana, a onda su je odveli kod interniste cetvrtog januara. Iternista je ukinuo sve lekoveza pritisak i za izbacivanje tecnosti /pratiti po potrebi, a to me malo plasi kada je kontrola u domu u pitanju, pa cu cesce proveravati, aostavio je samo tensek koji sprecava aritmije. Mama je odmah zivnula, pojacao se apetit mada neki negovatelji kada hrane nepokretnu cimerku onda nahrane i moju mamu. To nije dobro, jer ce zaboraiti da jede sama. Ali sta da radim. Negovatelji nisu dovoljno edukovani, a malo ih ima, a nisu svi psveceni... Sledeceg dana mama je pocela da se pridruzuje komsijama u gledanjuTVa i slusanju muzike. Problem je sto zaluta kada treba da se vrati u sobu. Vec je vecina komsija navikla na njeno lutanje, pa je naizmenino ko kad naidje vrati. Bojim se da ne krene niz stepenice, jer nestabilno se krece. Ali sam se pocastila sa komsijama i pridruzila sam se, tako da imamo njihovu podrsku za sada. Komsinica koja obilazi mamu protivi se njenom sedenju u drustvu, jer je strogo patrijarhalna, ali je ostale komsije naadnu da je ostavi i da ce oni da je vrate u sobu. Problem je odlazak u WC. Dok je cierka bila aktivna, davala joj je podrsku.Sada se desava da u ranim jutarnjim satima obavi to u hodniku. Najavili su novu kategorizaciju u domu sa mogucnoscu da ostane na tom odeljenju uz vecu podrsku negovatelja i povecanje cene smestaja. To nije problem, ako ne ugrozava sebena spratu koji je otvorenog tipa uz povremeno vece priustvo osoblja i ako mokrenje ne bude ucestalo kojekude. Bar da se upiski u pampers...nego ovako... Doktori su da ostane tu, ali videcemo...Komsinicu bih svakako ostavila da je nadzire, kao i osoblje da li radi sve redovno. Povremeno pominje neku daljnu rodbinu, mesa rodbinske veze, zbunjuje se kod presvlacenja i cesljanja...ali mnoooogo voli da peva,sto nikada u zivotu nije radila. I zna reci pesama. Jako mi je tesko kada odlazim od nje. Nismo blizu...

Od proslog vikenda, pa cele prosle nedelje moja mama je bila nezaustavljiva. Lepo je to sto je izlazila u prostor sa TV-om i slusala muziku sa komsijama i lepo se druzila... s tim se slozila i doktorica. Ali nije je drzalo mesto, Pocela je da ide i uz stepenice i niz stepenice i po hodnicima, vracaju je i medicinsko osoblje i komsije... nije vredelo. Postoji opasnost od padova, a nikako nismo mogli da joj objasnimo jer je bila i uznemirena i drsko odgovarala na sva upozorenja. Taman sam se spremila da zovem doktoricu da nesto preduzmemo, iz straha da se mama ne povredi, jer i inace tesko hoda a toliko jurca... pozva mene doktorica u cetvrtak i rece da je obavila kontrolu pacijenata u sredu i da je odlucila da doda pola rispolepta ujutru kao sto ga pije i u podne. Mislila sam da ce joj dati bromazepam ujutru, o tome smo razgovarale kada sam bila u poseti mami, ali ova odluka doktorice se pokazala kao odlicna. Mama je mirna, ujutru nije tako pospana a posle dorucka drema, lepo ruca-dogovorila sam sa komsinicom koja je obilazi da joj drobi hleb u hranu i stavlja ispred nje pa sad bez problema jede-valjda je zbunjivalo vise posuda na stocicu pa jos i hleb sa strane, poslusna je i saradjuje... dovijamo se kako mozemo. Popodne je komsinica malo proseta po hodniku i lepo vecera i spava. Nije piskila po hodniku, bez reci je prihvatila kupanje...Desava se da u toku noci ili rano ujutru pokusa da namesti krevet pa napravi lom po krevetu, ali je komsinica nadje u sobi kako drema. VELIKO HVALA NASOJ DOKTORICI MIRI STOJANOVIC! DIVAN COVEK I PROFESIONALAC! Nastavljamo borbu dalje.

Danas su maminu cimerku premestili na odeljenje intenzivne nege. Mama je sama u sobi i bas se sekiram. Obecali su da ce sto pre da nadju resenje za novu cimerku. Taman se smirila i sad se bojim da se opet ne uznemiri.

Ne brini, neće ni primetiti da ima drugu cimerku. Ali ona hiperaktivnost je bila baš alarmantna, ne samo zbog mogućnosti pada. Dobro je da se to za sada stabilizovalo.

moja majka je za ovih godinu dana nekoliko puta menjala cimerku i sobu, i nije se potresla ni malo. vrlo se brzo aklimatizovala, ne pominje bivše cimerke skoro uopšte (bilo ih je raznih). u prvo vreme je to ponekad bila tema, ali pošto sam shvatila da njoj priča o bivšim sobama i cimerkama ništa ne znači, ni ja to ne potežem. ako dobije cimerku koja ima slično ponašanje i nije uznemirena postupcima tvoje majke, ili obratno, onda to može pozitivno da utiče. da ne ureknem, sadašnja mamina cimerka se odlično uklopila i lepo prihvatila maminu zaboravnost i nesnalažljivost, pomažu se uzajamno, obe me dočekaju s osmehom i to mnogo znači. tu i tamo imaju male razmirice, ali to ih brzo prođe, za razliku od ranijih sustanarki... srećno, i nadam se da će se situacija brzo rešiti. dobro je da je tvoja mama ostala na tom odeljenju, a s novom cimerkom će se sigurno brzo složiti. ja sam se na ogovaranje cimerke pravila gluva, otklimam glavom i menjam temu, nemam ja tu šta da se mešam kada ne mogu da garantujem da to što mama priča baš sasvim odgovara istini, a nisam sa njima 24 sata. na velike probleme u komunikaciji su me upozoravale sestre, socijalna radnica ili doktor/ka, e onda stvarno ozbiljno tražimo rešenje, menjaju se lekovi, dajem podršku, savet, pokušam da objasnim cimerki mamine postupke (više da umirim mamu i svoju savest, nego što je imalo stvarnog efekta).

moja majka je za ovih godinu dana nekoliko puta menjala cimerku i sobu, i nije se potresla ni malo. vrlo se brzo aklimatizovala, ne pominje bivše cimerke skoro uopšte (bilo ih je raznih). u prvo vreme je to ponekad bila tema, ali pošto sam shvatila da njoj priča o bivšim sobama i cimerkama ništa ne znači, ni ja to ne potežem. ako dobije cimerku koja ima slično ponašanje i nije uznemirena postupcima tvoje majke, ili obratno, onda to može pozitivno da utiče. da ne ureknem, sadašnja mamina cimerka se odlično uklopila i lepo prihvatila maminu zaboravnost i nesnalažljivost, pomažu se uzajamno, obe me dočekaju s osmehom i to mnogo znači. tu i tamo imaju male razmirice, ali to ih brzo prođe, za razliku od ranijih sustanarki... srećno, i nadam se da će se situacija brzo rešiti. dobro je da je tvoja mama ostala na tom odeljenju, a s novom cimerkom će se sigurno brzo složiti. ja sam se na ogovaranje cimerke pravila gluva, otklimam glavom i menjam temu, nemam ja tu šta da se mešam kada ne mogu da garantujem da to što mama priča baš sasvim odgovara istini, a nisam sa njima 24 sata. na velike probleme u komunikaciji su me upozoravale sestre, socijalna radnica ili doktor/ka, e onda stvarno ozbiljno tražimo rešenje, menjaju se lekovi, dajem podršku, savet, pokušam da objasnim cimerki mamine postupke (više da umirim mamu i svoju savest, nego što je imalo stvarnog efekta).

Hvala na podrsci.:heart: Moja mama je do sada imala dve cimerke. Sa prvom, od koje su svi zazirali jer je bila ostra i nije prezala ni od koga, sjajno se uklopila. Vec sam pominjala, da nije bilo nje mama ne bi ostala u domu. Na zalost preminula je cetiri meseca nakon maminog dolaska. Onda je mama bila jedno vreme sama, ali tada je bila stabilnija i nije joj bila potrebna podrska oko oblacenja i hrane... Sa drugom cimerkom je bilo pakleno u pocetku, svadjale su se ali brzo i zaboravljale. To sto su brzo zaboravljale cinilo je da se bas vezu jedna za drugu bez obzira na razmirice. Jedva da su mogle jedna drugoj da pomognu u necemu, ali su bile sklone sali i prelazile preko sitnica a i krupnijih stvrari. Osim toga, mama je imala i komsinice sa kojima je tada isla u trpezariju na rucak i u park, tako da smo balansirali. Moja mama sada voli da izadje u drustvo i raduje se kada joj neko dodje... bojim se da li ce nova cimerka da tolerise ako se mama upiski van kupatila, kako ce da prihvati njena pitanja i nebulozne komentare, budjenja rano ujutru, dolazak komsinice koja joj pomaze... nisam od onih koji se predaju i uvek gledam da nadjem najbolji modus da pomognem i mojoj mami, ali i onima oko nje. Najvise me brine sto ce u suprotnom biti jos veci pritisak od sociologa da se mama prebaci na drugo odeljenje, bez obzira sto doktori nisu za to. Komsinica koja je sada obilazi i pomaze je jaaaaako humana, ali i netakticna i konfliktna sa okolinom. Cesto se svadjala sa maminom bivsom cimerkom, a i sada meni ume da drsko odgovori pa je povremeno pitam da li zeli da i dalje brine o mami. Ona se uvek slozi da naravno da zeli, i tako...

Back