Kod nas se desio neocekivani obrt.
Napravio sam malu pauzu u javljanju posto smo cekali rezultate PET skenera koji je uradjen pocetkom juna. Inace i taj PET, koji postoji jedino u Klinickom i opsluzuje celu Srbiju, kada se zakaze u sklopu lecenja u Centru za demenciju ceka se prilicno kratko za nase uslove (majka je dobila termin nakon nekih 5-6 nedelja cekanja). Inace cekanje sa obicnim uputom moze da bude uzasno dugo. Ponavljam, jednom kada dodjete na red u Centru za dem. sve se odvija filmskom brzinom.
Rezultati su bili gotovi krajem juna i za juce smo dobili termin kod profesorke u Centru. Koliko sam ja mogao da procitam na izvestaju, jedino sto sam razumeo jeste da ima donekle snizen metabolizam glukoze u nekim delovima mozga i cekali smo juce objasnjenje. A sam ulazak kod doktorke je izgledao ovako:
Dr: "O, draga, dosli ste, pa kako je?"
Majka: (Gleda u mene podignutih obrva i tiho pita) "Ko je ovo"?
Dr: (Prelazi na mene) "Da li su flasteri dali neke rezultate"
Majka se uznemireno ukljucuje: "Kakve flastere?"
Ja: "Majka, dva meseca vec nosis svaki dan po jedan flaster".
Majka: "Nikada ja nisam nosila flastere".
Tu se Dr malo iznervirala i trazila da vidi izvestaj sa PET-a. Dugo je citala, a onda na moje zaprepascenje rekla da kod majke nema Alchajmera ni na zacetku i da treba detaljno ispitati njenu depresiju kod psihijatrice. Sto se nje tice, ne bi bilo lose da se za 6 meseci zakaze kontrola u Centru za demenciju, ali po njoj majka uopste nije pacijent za njih! Po njenom misljenju, radi se o teskoj apatiji posto majka nema volju ni za kakvim poslom i ni za kakvom aktivnoscu. Dakle njena preporuka je da se prihijatar ozbiljnije pozabavi njenom depresijom. Dodala je jos na kraju da bi moja majka, da boluje od Alchajmera, posle dve godine od kako smo primetili da je bolesna danas bila u mnogo drugacijem fizickom i psihickom stanju nego sto je sada.
Srecom, njena psihijatrica koja takodje radi na Klinickom par stotina metara dalje odmah nas je primila jer su i nju interesovali rezultati PET-a i neurologa. Naravno odmah je proradila profesionalna sujeta posto ona vodi majcinu bolest (depresiju) vec godinama i sada neko sa neurologije kaze da treba obratiti paznju na njene apatije, ma dajte molim vas... Ipak, sada ubacujemo jos par novih lekova - ujutru Eglonyl protiv anksioznosti sa delotvornim dejstvom na zeludac (prepisala psihijatrica), a za vreme rucka i vecere Exelon kapsule (prepisala neuroloskinja). Pitao sam Dr zasto Exelon ako garantuje da nema Alchajmera, kaze da pomaze i u slucajevima apatije a svakako moze i da poboljsa pamcenje.
I eto, ja sam juce na kratko osetio veliko olaksanje saznavsi da majka ne boluje od tako opake bolesti, ali ostaju njeni simptomi koji su potpuno isti kao i kod Alchajmera - ne moze da drzi tri izgovorena pojma u glavi ni 30 sekundi, stalno joj neko nesto krade i to obicno oni najblizi i najrodjeniji, totalno je odsutna i nezainteresovana za neke vazne porodicne probleme i dogadjaje itd... Novost je i to da ce mi posle mnogo godina doci sestra iz inostranstva koja je iskukala odmor da bi bila sa majkom dve nedelje, pa cemo videti da li ce to dati neke pozitivne efekte, ukoliko je tacno da su majcini problemi psihijatrijske prirode. Javljam se jos i pomno pratim sve sto vam se desava.
P.S. Sumara, ja ti se kao i 100% clanova sa ovog topika divim sa koliko snage i u isto vreme sa koliko neznosti negujes oca i ako je neko zasluzio da mu drzava i svi mi kao drustvo pomogne u toj borbi onda si to sigurno ti. Zelim ti da ti se otvore prava vrata i da dobijes pomoc, bilo novcanu bilo materijalnu (stalne posete gerontodomacica i dr.).